Zilnic iti prezentam cele mai importante stiri din presa nationala
21-05-2019
Consiliul Concurentei a constatat ca, in ultimii ani, sumele alocate de fiecare municipiu pentru iluminatul festiv au fost destul de mari, in unele cazuri chiar peste 50% din valoarea totala a contractelor anuale pentru serviciile de iluminat public, potrivit unei anchete sectoriale pe piata serviciilor publice de iluminat.

In anul 2016, pe primele locuri s-au situat Galati, cu 77% din suma totala anuala aferenta intregului serviciu de iluminat public in municipiu, adica 1,8 milioane lei, urmat de Buzau cu 72% (946.000 lei) si Vaslui cu 60% (897.000 lei). In 2017, in clasamentul municipiilor care au alocat iluminatului festiv cele mai mari procente raportate la valoarea contractelor de iluminat public se afla Constanta si Ploiesti cu 87%, reprezentand 9 milioane lei si respectiv 1,5 milioane lei. In anul 2018, clasamentul este condus de Buzau cu 88% din suma platita anual pentru iluminat public (1,6 milioane lei) urmat de Constanta cu 87%, reprezentand 5,1 milioane lei, arata hotnews.ro. In Bucuresti, iluminatul festiv a costat 5,1 milioane lei in 2017 si 12,9 milioane lei in 2018, reprezentand 4,7% si respectiv 18,6% din valoarea anuala a serviciilor de iluminat public. Precizam ca iluminatul festiv este folosit cu scopul crearii unei atmosfere de sarbatoare.

Din punct de vedere al investitiilor, in anul 2016, pe primele locuri se situeaza Calarasi care a alocat 86% din valoarea totala a serviciului de iluminat public, ceea ce inseamna ca a platit 1,9 milioane lei si Drobeta-Turnu Severin cu 84% (3,3 milioane lei). In anul 2017, Slobozia a platit 97% din valoarea totala a contractului de iluminat public, adica 3,2 milioane lei, fiind urmata de Calarasi cu 87% reprezentand 1,8 milioane lei. In 2018, in clasamentul municipiilor care au achitat cel mai mare procent din contractul de iluminat public, se afla Calarasi si Sf. Gheorghe care au platit cate 83% din suma totala alocata serviciului de iluminat (1,9 milioane lei si, respectiv 757.000 lei). Autoritatea de concurenta recomanda autoritatilor publice locale sa acorde o importanta mai mare modalitatii de elaborare a documentatiilor de atribuire si alegerii criteriilor de participare, astfel incat sa nu fie influentat, incorect, rezultatul licitatiilor.

Din cele 41 de municipii resedinta de judet, 29 au atribuit contractele pentru iluminatul public prin proceduri concurentiale catre firme cu capital privat, 8 municipii au incredintat serviciul catre operatori cu capital public (3 companii si 5 servicii cu personalitate juridica), 3 municipii au atribuit serviciul catre operatori cu capital public (pentru mentenanta) si catre operatori cu capital privat (pentru iluminat festiv), iar 1 municipiu a atribuit serviciul catre un operator cu capital privat (pentru mentenanta) si catre un operator cu capital public (pentru iluminat festiv). Sumele platite de municipiile resedinta de judet pentru serviciile de iluminat public fluctueaza destul de mult de la an la an. Astfel, daca in 2016 valoarea totala platita pentru serviciul public de iluminat la nivelul tuturor municipiilor resedinta de judet a fost de 196,1 milioane lei, in 2017 suma a crescut cu 29%, pentru ca in 2018 sa revina la un nivel apropiat de cel din 2016, respectiv 200,9 milioane lei. Aceleasi variatii s-au inregistrat si la nivelul Municipiului Bucuresti, care a platit in 2018 pentru iluminatul public 69,28 milioane lei, mai putin cu 35,4% fata de anul 2017. Si in ceea ce priveste iluminatul festiv, in perioada analizata, sumele platite de catre municipii, au fluctuat destul de mult in ultimii ani: 24,6 milioane lei in 2016, 35,3 milioane lei in 2017 si 31,6 milioane lei in 2018.


Companiile Uber, Bolt si Clever, afectate de modificarile la legea taximetriei intrate recent in vigoare, solicita, prin Asociatia Coalitia pentru Economie Digitala, adoptarea imediata a unei Ordonante de urgenta care sa le reglementeze si lanseaza petitia #continuam.

Initiativa este dedicata celor care doresc ca serviciile moderne de transport urban sa continue sa functioneze in Romania, iar petitia poate fi semnata la adresa https://www.continuam.ro/, unde sunt disponibile toate informatiile despre situatia din acest moment de pe piata de ride sharing si e-hailing. "Am dorit sa punem la dispozitia celor 2,5 de milioane de romani care folosesc aceste platforme un canal prin care sa-si poata spune punctul de vedere, intr-un mod civilizat, asa cum sunt si serviciile de transport pentru a caror reglementare militam.

Credem ca nu prin proteste de strada, prin blocarea pietelor publice si a traficului trebuie sa ne facem auzita vocea, ci prin mobilizarea civica a celor care sunt alaturi de noi. Speram ca si Guvernul Romaniei va auzi aceste voci si va lua o decizie cat mai repede", spune Catalin Codreanu, Presedintele Asociatiei Coalitia pentru Economie Digitala. Asociatia Coalitia pentru Economie Digitala este de parere ca doar adoptarea imediata a unei Ordonante de Urgenta care sa reglementeze serviciile de ride sharing va asigura continuarea functionarii acestora la intreaga capacitate si va preveni abuzurile impotriva soferilor parteneri. Asociatia atrage atentia ca interpretarea gresita a modificarilor aduse Legii Taximetriei saptamana trecuta precum si lipsa reglementarii specifice a dus la numeroase actiuni impotriva soferilor: amenzi, placute de inmatriculare ridicate de Politie si chiar acte de violenta.

Prin urmare, numarul soferilor activi pe platforme a scazut cu 25% intr-o singura zi, iar timpul de asteptare pentru comenzile plasate prin cele trei aplicatii a crescut la peste 10 minute. Potrivit datelor prezentate de Asociatie, segmentul de ride sharing aduce, anual, beneficii, directe si indirecte, de peste 1 miliard de lei si ofera un loc de munca pentru peste 20.000 de soferi parteneri. "Sunt servicii care pun Romania pe harta transportului urban modern. Ofera alternative sigure si familiare atat utilizatorilor de zi cu zi, dar mai ales turistilor care sunt deja obisnuiti cu ele. Modernizarea transportului urban din Romania poate incepe cu reglementarea acestor servicii. Acestea, pe langa beneficiile de ordin financiar pe care le aduc, contribuie intr-o masura foarte mare la descongestionarea traficului", conchide Asociatia Coalitia pentru Economie Digitala.

Romania va deveni cel mai mare producator din gaze din Uniunea Europeana, daca Marea Britanie va parasi spatiul comunitar, a anuntat marti ministrul Energiei Anton Anton.

"Am constatat cu placere, poate si cu un pic de ingrijorare, ca in scurta vreme, daca Brexit va avea loc, Romania va deveni primul producator de gaze din Uniunea Europeana, astazi fiind al treilea", a declarat Anton Anton, in cadrul conferintei "Piata Gazelor Naturale - Predictibilitate, Concurenta si Liberalizare".

Potrivit ministrului Energiei, pentru Romania gazul natural "este fara indoiala o sansa uriasa, azi si nu numai azi". "Ceea ce se intampla in ultima vreme si ceea ce cred ca se intampla in toata regiunea este ca harta gazelor naturale se rearanjeaza. Si se rearanjeaza si datorita faptului ca s-au gasit tot felul de resurse si rezerve in Marea Mediterana, in apropierea Ciprului, Turciei, Israelului, Egiptului, discutam despre alta zona potentiala din care sa aducem gaze", a mai precizat ministrul. El a adaugat ca resursele din Marea Neagra constituie o alta zona potentiala de dezvoltare pentru regiunea in care ne aflam. "Din punctul de vedere al Romaniei, resursele de gaze naturale reprezinta trei lucruri importante.

1. O sansa importanta de dezvoltare a comunitatii locale.

2. O impulsionarem, o revitalizare a industriei petrochimice.

3. Dezvoltare a economiei nationale in ansamlul ei si, din punctul meu de vedere, o dezvoltare a zonei energetice bazate pe gazul natural", a mai declarat Anton Anton. Ministrul a reamintit ca, din punct de vedere al resurselor, in Romania avem mai multe descoperiri atat onshore cat si offshore. "Se spunea ca mai avem gaze pentru 8 ani, pentru mai putin de 10 ani si anuntau apocaliptic ca perioada cu gaze din Romania s-a terminat. Nu e chiar asa. Am descoperit de exemplu la Caragele un mare zacamant onshore care, daca ar fi singurul care ne-ar alimenta cu gaze economia nationala, pe romani, probabil ca am reusi sa alimentam Romania, dupa calculele specialistilor, cinci ani de zile", a spus el.

Romania, pol energetic important Anton Anton a mai declarat ca resursele din Marea Neagra nu asigura numai necesarul Romaniei, ci depasesc mult necesarul tarii. "Inseamna o redesenare chiar si a consumului din regiune. Toate descoperirile astea de gaze ne determina sa afirmam ca Romania devine un pol energetic important in aceasta zona. Ma feresc sa spun un hub, pentru ca termenul e la moda si toate tarile din jur viseaza sa devina hub. Bulgaria, Turcia, Ungaria au declarat ca vor sa devina hub. Noi nu vrem sa fim hub de gaze, vrem sa fim doar un pod si un pol energetic si asta cu pol energetic este mai important, pentru ca noi suntem o zona de tranzitie. Cei care au declarat ca vor sa fie hub nu au niciun strop de gaze din productie. Noi avem si productie pe langa legaturile pe care le avem cu regiunea", a explicat ministrul Energiei. Anton Anton a recunoscut insa ca nu exista inca suficiente legaturi cu regiunea, nici din punct de vedere electric si nici din punct de vedere al distributiei de gaze, el admitand ca "trebuie sa lucram la ele".


20-05-2019
Termenul pentru depunerea ofertelor la licitatia de aproape un miliard de euro pentru achizitia a 80 de trenuri in Romania a fost prelungit de pe 3 iunie pana pe 1 iulie. Contestatiile depuse de cehii de la Skoda si spaniolii de la Patentes Talgo au fost admise partial de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC)

Vineri, 17 mai, CNSC a admis in parte contestatiile formulate de producatorii europeni de material rulant Skoda si Patentes Talgo la licitatia organizata de catre Autoritatea pentru Reforma Feroviara (ARF) estimata pana la 4,56 miliarde de lei, scrie economica.net. Daca decizia CNSC nu va fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, documentatia pentru licitatie va fi modificata.

Totodata, s-a inregistrat si prima amanare la depunerea ofertelor. Astfel, termenul - limita a fost extins, de la 3 iunie pana pe 1 iulie, conform datelor din platforma de achizitii publice SICAP. Cehii de la Skoda si spaniolii de la Patentes Talgo au depus la jumatatea lunii aprilie primele contestatii la licitatia pentru achizitia a pana la 80 de trenuri noi ce vor circula pe caile ferate romane. In contestatia lor, spaniolii solicitau modificarea cerintelor licitatiei, precum cea privind experienta similara. Patentes Talgo era nemultumita de faptul ca ofertantilor li se cerea sa fi livrat in ultimii trei ani 40 de produse similare. Autoritatea pentru Reforma Feroviara a lansat pe 3 aprilie 2019 licitatia pentru achizitia a pana la 80 de trenuri de calatori. Valoarea maxima estimata a contractului este de 4,56 miliarde de lei (957 milioane de euro), adica circa 12 milioane de euro/bucata, inclusiv servicii de mentenanta.

Licitatia pentru achizitia de material rulant nou vizeaza initial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentarii cu inca 40 de rame electrice.Noile definitii mondiale pentru kilogram, amper, kelvin si mol au intrat luni in vigoare, dupa ce, in noiembrie 2018, au fost aprobate noile reguli de stabilire a sistemelor de masurare, pe baza unor calcule care iau in considerare constante fundamentale.

Noul Sistem International de Unitati (SI) a fost aprobat in noiembrie 2018, la Versailles, in apropiere de Paris, de Conferinta generala pentru masuri si greutati, creata la sfarsitul secolului al XIX-lea si care se reuneste o data la 4-6 ani, potrivit latimes.com. Reprezentanti din 60 de tari au adoptat atunci o "decizie istorica" in favoarea redefinirii Sistemului International de Unitati (SI), modificand astfel definitiile mondiale pentru kilogram, amper, kelvin si mol. Anterior, obiectul pe baza caruia se stabilea definitia masei era un cilindru fabricat in 1879, dintr-un aliaj de platina (90%) si iridiu (10%). Fostul prototip international al kilogramului este pastrat intr-o camera etansa de la sediul BIPM (Bureau international des poids et measures) din Sevres, in apropiere de Paris. Kilogramul, ca unitate de masura a masei, era definit ca egal cu masa prototipului in Sistemul International. Cum obiectul original era considerat de o importanta uriasa, specialistii au folosit mai multe copii ale acestuia.

Problema a fost ca, cel mai recent cand a fost comparat cu aceste copii de lucru, kilogramul original s-a dovedit un pic mai greu decat acestea (5/100 de milioane mai greu). Explicatia era ca fiecare copie pierde cativa atomi de metal de cate ori este asezata pe un cantar. Variatiile de masa pot fi lipsite de importanta pentru omul de rand, dar pot deveni problematice, de exemplu, in domeniul dezvoltarii tehnologiilor cuantice. De luni, kilogramul va fi definit pornind de la constanta lui Planck din fizica cuantica. De asemenea, kelvin (unitatea de masura pentru temperatura) va fi redefinit pe baza constantei lui Boltzmann, amperul (unitatea pentru masurarea curentului electric), pe baza sarcinii electrice a unui proton, in timp ce molul (cantitatea de substanta) va fi definit pe baza constantei lui Avogadro. Originile sistemului metric dateaza de la revolutia franceza la sfarsitul anilor 1700. La acea vreme, in Franta au fost utilizate 250 000 de unitati de masura diferite, ceea ce a fost o mare provocare pentru comert. Noul sistem a fost conceput pentru a fi rational si universal, cu unitati bazate pe proprietatile naturii.


Primaria orasului Borsa, judetul Maramures, a primit o finantare de peste 20 de milioane de euro de la Ministerul Turismului pentru construirea unei telegondole si a unei piste olimpice de schi, care va fi prima de acest fel din Romania, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judetean Maramures transmis, sambata, lucrarile ar putea incepe imediat dupa semnarea contractului de catre ministrul Turismului si ar dura un an.

"Printr-o politica ingenioasa a Ministerului Turismului proiectul telegondolei si a partiei olimpice de schi din Borsa devine realitate si putem anunta obtinerea a peste 20 de milioane de euro pentru acest proiect. Primarul orasului Borsa, Sorin Timis, se angajeaza ca, intr-un an de zile, lucrarile sa fie si finalizate, mai ales ca are din partea Ministerului Turismului, proaspat adus din Bucuresti, avizul pentru aceasta investitie, respectiv suma alocata de Guvernul Romaniei. Speram ca saptamana viitoare sa avem parte de vizita ministrului Turismului in judetul Maramures pentru semnarea contractului si demararea lucrarilor", a aratat, in comunicat, presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Primarul orasului Borsa, Sorin Timis, a subliniat, la randul sau, ca partia olimpica de schi din Borsa va fi singura de acest fel din Romania.

"Proiectul se refera la o telegondola de 8 locuri si o partie de schi de talie olimpica, cu o lungime de 2.850 de metri, o capacitate de transport de 1.800 de persoane pe ora, dotata cu instalatie de zapada artificiala, nocturna atat pentru antrenamente, cat si pentru organizarea de concursuri nocturne. Avem speranta ca, din anul 2021, sa se schieze la Borsa pe cea mai frumoasa partie din tara", a mentionat Timis.

Primarul orasului Borsa declara corespondentului MEDIAFAX in ianuarie 2018 ca proiectul construirii unei partii olimpice de schi care va fi cea mai lunga din Romania, a fost relansat de primarie, pe aceasta partie urmand sa fie organizate competitii nationale si internationale.

"Prima baza a construirii unei piste olimpice de schi s-a pus in anii 1940 cand, la Borsa, membrii unui club sportiv au inceput construirea unei statiuni turistice pentru sporturi de iarna, urmand sa gazduiasca Olimpiada de Iarna din 1948. Proiectul a fost abandonat din cauza razboiului si s-a reluat, ulterior, de mai multe ori, atat de autoritatile comuniste in anii 1960, cat si dupa anii 2000, dar au fost intampinate diverse probleme. Primaria Borsa reporneste acum investitia care inseamna instalatie de transport pe cablu de tip telegondola, cu o capacitate de transport de 1.800 de persoane pe ora, si o partie olimpica de schi cu o lungime de 2.800 de metri, cea mai lunga din Romania, dotata cu tunuri de zapada, instalatie de nocturna si lac de acumulare pentru alimentarea tunurilor de zapada. Investitia este estimata la 10 milioane de euro", spunea, atunci, Timis.

Edilul din Borsa sublinia ca proiectul urma sa fie depus integral la Ministerul Turismului.

De asemenea, Sorin Timis preciza ca proiectul construirii partiei de schi este o parte dintr-un proiect mai amplu al Primariei Borsa, estimat la 70 - 100 de milioane de euro, care include inca 8 instalatii de transport pe cablu, construirea unei arene de biatlon si schi fond si complex de trambuline, ajungandu-se, in final, la un domeniu schiabil de 25 de kilometri.

"Proiectul complet este prins in Masterplanul de turism al Romaniei si s-ar putea derula pe o perioada de 10 ani", mentiona, anul trecut, Sorin Timis.
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a cerut, luni, la Rasnov, rezilierea contractului pentru modernizarea DN 73 Brasov - Pitesti, deoarece la vizita pe care a facut-o in teren a gasit pe santier doar 11 utilaje si 20 de muncitori.

rezent la Rasnov pentru deschiderea lucrarilor de constructie a tronsonului Comarnic- Brasov al autostrazii A3, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a declarat ca, in urma vizitei inopinate facute pe santierul de pe DN 73 Brasov - Pitesti, a gasit la lucru doar 11 utilaje si 20 de muncitori si i-a cerut directorului CNAIR, Narcis Neaga, sa rezilieze contractul cu constructorul.

"In urma cu o luna faceam o vizita in Brasov si unul dintre obiectivele pe care le-am vizitat atunci era DN 73, care incepe la Pitesti si se termina la Brasov. Am spus constructorului respectiv ca vreau sa vad o mobilizare corespunzatoare pentru ca este un contract semnat din 2011, un contract pe fonduri, un contract care trebuie implementat si nu mai avem de ce sa asteptam si sa tergiversam din cauza unei proaste mobilizari a unor constructori care nu au inteles ca in Romania nu se vine doar cu o mapa si cu un laptop, ci trebuie sa ai si utilaje, si forta de munca angajata in Romania. Asadar, conform graficului pe care firma respectiva si l-a asumat la vizita precedenta, trebuia in acest moment sa aiba in santier 190 de muncitori si 71 de utilaje. Azi dimineata am ajuns in jurul orei 8.00 si m-am dus sa inspectez, am constatat cu stupoare ca in santier erau 11 utilaje si doar 20 de muncitori. Acest mod de a se mobiliza doar cand se anunta vizita ministrului nu mai poate fi tolerat. Ori lucreaza asa cum si-au asumat in contracte, ori, daca nu, asa cum am spus si pana acum, vor pleca acasa", a spus ministrul Razvan Cuc.

El i-a cerut directorului CNAIR, Narcis Neaga, sa rezilieze contractul semnat si a solicitat continuarea lucrarilor prin Regionala de Drumuri si Poduri Brasov, pe portiunile care au fost deja decopertate.

"Domnule director Neaga, va rog frumos sa reziliati contractul acestei firme neserioase si stiti care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa-i urmati", a mai spus ministrul.

Contractul pentru modernizarea DN 73 Brasov - Pitesti a fost semnat in anul 2011, valoarea totala a proiectului, pentru care s-a obtinut o finantare nerambursabila europeana, fiind de 275,86 milioane de lei.

Lucrarile au inceput in 19 mai 2014 si ar fi trebuit sa fie gata in 31 decembrie 2015, termen care nu a fost respectat, motiv pentru care investitia a fost "fazata", finantarea fiind acum asigurata prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 - 2020.
17-05-2019
Achizitionarea unei locuinte este o decizie importanta, careia trebuie sa ii acorzi atentia cuvenita. Chiar daca nu ai de gand sa iti petreci tot restul vietii intr-un singur loc, nu poti lua in gluma o investitie atat de mare. De aceea, trebuie sa iei in calcul o multime de factori atunci cand iti alegi apartamentul. De la zona pana la facilitati, exista o serie de intrebari care te vor ajuta sa iei decizia cea mai buna si mai bine calculata.

Cum alegi zona?

Inainte de a hotari in ce zona vei locui in urmatorii ani, trebuie sa te asiguri ca este una linistita si potrivita stilului tau de viata. Verifica accesele si mijloacele de transport disponibile in apropiere, ce infrastructura exista, dar pune pret si pe proximitatea fata de magazine, restaurante ori sali de sport si mijloace destinate distractiei.

Care este pretul corect?

Inainte de a semna contractul de cumparare, asigura-te ca tranzactia este una avantajoasa. Verifica anunturile de imobiliare si intereseaza-te care este pretul pe metru patrat in zona, dar si in ce masura pot justifica finisajele si facilitatile acest pret. Indiferent daca achizitionezi un studio sau un apartament cu doua sau trei camere, pretul trebuie sa reflecte calitatea si confortul pe care il vei avea aici din toate punctele de vedere. Considera ce furnizori sunt parteneri, din ce materiale sunt facuti peretii sau

Ce trebuie sa ai la indemana?

Sosele si bulevarde cu accese late si facile, mijloacele de transport public, magazinele alimentare si supermarketurile, locurile de parcare, scolile sau gradinitele sunt doar cateva nume de pe lista ta. Asigura-te ca ai totul la indemana si ca nu iti va fi greu sa ajungi in orice tip de loc sau institutie. Totusi, nu te ghida numai dupa locul de munca; desi acesta este un criteriu foarte important, tine cont ca exista posibilitatea ca in viitor sa iti doresti sa schimbi jobul, la fel si aceea ca angajatorul tau sa isi mute sediul, daca este vorba despre o companie aflata in plina dezvoltare.


Ce posibilitati de petrecere a timpului liber ai?

Poate ca nu iti doresti sa te muti in apropierea celui mai galagios club, dar asta nu inseamna ca o cafenea sau un mall cu cinematografe unde sa te aduni cu prietenii ti-ar strica in zilele cand ai nevoie de socializare. Asigura-te doar ca esti suficient de aproape de ele incat sa poti ajunge usor, dar suficient de departe ca sa nu te deranjeze zgomotul. Exista tot felul de activitati si hobbyuri pe care le poti descoperi in apropiere de casa, precum pescuitul, wakeboardul, vizitarea unor obiective turistice din zona, cum ar fi cladirile istorice, parcurile sau gradinile botanice.

Imobil vechi sau nou?

Varsta imobilului este importanta, deoarece ar putea avea un impact puternic asupra devalorizarii apartamentului tau. Prima regula de care trebuie sa tii cont este sa nu alegi un bloc cu bulina sau unul care a "prins" cutremurul din ?77. Daca iti doresti sa faci o investitie din care sa nu pierzi, ideal ar fi sa alegi un imobil nou cu inaltime joasa pentru un confort si siguranta in plus. Usurinta cu care te muti intr-un apartament nou este un alt factor important. Intr-un imobil vechi, sunt sanse mari sa fie nevoie de multiple interventii pentru a-l amenaja la standarde moderne.

Ce masuri de securitate exista?

Intereseaza-te cum se face accesul in bloc, daca este pe baza de cartela magnetica sau cheie. Daca te muti intr-un complex rezidential, poti intreba dezvoltatorul in ce masura pot intra cei care nu locuiesc aici, daca exista o bariera pentru masini si un contract cu o firma de paza si supraveghere video. De asemenea, te-ar mai putea interesa care sunt cheltuielile de intretinere si cu ce furnizori sunt incheiate contractele; poti face asta intreband potentialii vecini si dezvoltatorul sau actualul proprietar. Posibilitatea achizitionarii unui loc de parcare este un alt aspect care te-ar putea interesa. Daca este un loc subteran, preturile pot fi foarte mari, pe cand cele supraterane sunt mai accesibile. Desigur, lista de intrebari poate fi personalizata in functie de stilul tau de viata. Asadar, stabileste-ti prioritatile si compromisurile pe care nu le-ai putea face si ia decizia de cumparare in functie de toate acestea.

O companie din China a fost ianugurata la Braila, in urma unei investitii de 17 milioane de euro, compania urmand a angaja, in prima faza, 200 de persoane, informeaza Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Fabrica va produce corpuri de iluminat. Compania Glorious Lighting planuieste sa mai investeasca, in urmatorii 5 ani, 15 milioane de euro si sa ajunga la un numar de 800 de angajati.

Odata cu finalizarea fabricii, Braila devine, de asemenea, locatia centrului european pentru productie, dar si hub-ul companiei pentru operatiuni in alte regiuni ale Europei.

Grupul "Liting Universal" a primit, in anul 2017, de la statul roman, un ajutor de 1,3 milioane de euro pentru fabrica deschisa la Braila pe locul fostului Centru Comercial Armonia, specializata in productia de lampi, veioze si alte produse electrice de iluminat locuinte, in special bazate pe tehnologie LED.

Intreaga linie de productie a grupului investitional vizeaza atat partenerii acestuia din Romania, cat si restul Europei.

In prezent, fabrica are aproximativ 110 angajati. Investitorii beneficiaza de o serie de facilitati din partea autoritatilor locale: inceperea procedurilor pentru acordarea statutului de parc industrial (care presupune o serie de facilitati fiscale inclusiv la plata impozitelor locale), reabilitarea unor drumuri de acces, sprijin pentru transportul angajatilor, suport in relatiile cu furnizorii de utilitati.

Liting Universal Group este o companie din China, cu cifra de afaceri de 80 de milioane de dolari. "Glorious Lighting" SRL din Braila, infiintata pe 17 martie 2017, are unic asociat persoana juridica "Liting Universal" din Shanghai, China.

IBM a anuntat vineri colaborarile, aflate in curs de dezvoltare, cu trei companii europene: Volkswagen, Moovster si Vinturas, prin care se urmareste o intelegere mai profunda a business-ului pe intreg lantul valoric al industriei auto, prin inteligenta artificiala si cloud hibrid.

Un sondaj efectuat de IBM in septembrie 2017, in randul directorilor din industria auto globala, a aratat ca 73% dintre cei chestionati considera ca va trebui ca viitoarele servicii de mobilitate sa fie create impreuna cu consumatorii, deoarece tehnologiile digitale redefinesc aspecte privind raportul om-masina. IBM lucreaza la introducerea solutiilor de cloud hibrid si inteligenta artificiala, inclusiv IoT (Internet of Things) si blockchain, in industria auto, care sa stimuleze reinventarea digitala a acestora.

Compania germana Volkswagen sustine indeplinirea angajamentului de a vinde anual mai mult de un milion de vehicule electrice, pana in 2025. Volkswage colaboreaza cu IBM pentru implementarea SAP S/4HANA, un sistem de tip ERP (enterprise resource planning - planificare a resurselor intreprinderii), care serveste ca pilot pentru eficientizarea activitatii financiare la nivel global pentru brandul Volkswagen Passenger Cars.

Moovster, startup-ul de mobilitate si inteligenta artificiala cu sediul in Munchen, a dezvoltat o noua platforma Mobility-as-a-Service pentru angajatori, angajati, cetateni si orase inteligente care doresc sa contribuie la dezvoltarea mobilitatii in orasele mari. Moovster face mobilitatea de zi cu zi mai flexibila, economiseste banii utilizatorilor si recompenseaza sustinerea unei mobilitati durabile si sanatoase. Solutia Moovster pentru orasele din ce in ce mai aglomerate este motivarea utilizatorilor de a alege optiuni alternative de transport cum ar fi bicicleta personala, scuterul electric, ofertele de sharing sau transportul public. Solutia ruleaza in Cloud-ul IBM.

Vinturas, o companie de logistica auto din Olanda, utilizeaza tehnologiile IBM Blockchain pentru a ajuta la imbunatatirea experientei achizitionarii unei masini noi sau second-hand. Utilizand blockchain pentru inlocuirea sistemelor anterioare pe suport hartie, platforma Vinturas va crea o mai mare transparenta si eficienta in circulatia vehiculelor intre producatori, dealeri si companii de leasing, ajutand la sporirea increderii cumparatorilor si reducand TVA-ul, kilometrajul si frauda privind taxele la import.

Alte exemple recente despre modul in care industria utilizeaza tehnologiile IBM Cloud si AI pentru a-si schimba metodele de lucru includ companiile Audi UK si Elaphe Propulsion Technologies. Audi UK a ales BBH si IBM iX pentru a dezvolta o noua experienta de brand digitala, reinnoind toate punctele de contact digitale pe diferite canale Audi. IBM iX si BBH lucreaza impreuna imbinand strategia, creativitatea si tehnologia, pentru a sprijini reinventarea digitala a Audi UK. Elaphe Propulsion Technologies a selectat IBM Cloud pentru a accesa tehnologiile IBM IoT si pentru a contribui la imbunatatirea sigurantei vehiculelor electrice si hibride autonome si conectate, de generatie viitoare. Cu IBM Cloud, Elaphe poate analiza informatii in timp real despre conditiile de condus si performanta vehiculului, pentru a genera informatii valoroase care sa ajute la dezvoltarea si operarea vehiculelor, care utilizeaza sistemele de propulsie de tip in-wheel ale companiei.
16-05-2019
O decizie de ultim moment a fost salutata de Ministerul Afacerilor Externe. Este vorba de dreptul de libera circulatie care a fost acordat de o tara pentru romani si bulgari de la 1 iunie.

Ministerul Afacerilor Externe a salutat decizia Elvetiei de a modificara Ordonanta privind libera circulatie a persoanelor, astfel incat cetatenii romani si bulgari sa nu mai fie sub clauza de salvgardare care limita libera circulatia.

"Ministerul Afacerilor Externe saluta decizia de astazi, 15 mai 2019, a Consiliului Federal al Confederatiei Elvetiene, care acorda libera circulatie in Elvetia cetatenilor romani incepand cu data de 1 iunie 2019.

Executivul de la Berna a aprobat modificarea Ordonantei privind libera circulatie a persoanelor, precizand ca la data de 31 mai 2019 inceteaza aplicarea clauzei de salvgardare care limita libera circulatie pentru cetatenii romani si bulgari.

Decizia respecta prevederile Acordului privind libera circulatie a persoanelor incheiat intre Elvetia si UE si asigura cetatenilor din Romania si Bulgaria libertate deplina de circulatie in Elvetia, in aceleasi conditii ca ale cetatenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a putea ramane in Confederatie, cetatenii romani vor trebui sa gaseasca un loc de munca sau sa aiba suficiente mijloace de trai daca sunt inactivi pe piata muncii", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Ministerului de Externe.
ANAF a publicat si pus in dezbatere publica proiectele de ordin ale presedintelui institutiei privind procedura de acordare a bonificatiei la depunerea declaratiei unice, precum si noul model al acesteia, dupa modificarile din ultima perioada a Codului Fiscal.

Codul fiscal a fost modificat prin introducerea unei noi categorii de persoane care poate opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, respectiv persoanele fizice care realizeaza venituri pentru care nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Acestea pot opta, totusi, pentru plata contributiei, asa ca formularul, precum si instructiunile de completare au trebuit modificate, scrie Mediafax.

Al doilea proiect de ordin priveste procedura de acordare a bonificatiei pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si pentru plata cu anticipatie a obligatiilor fiscale declarate in anul 2018 prin declaratia unica, procedura care are in vedere descrierea operatiunilor efectuate de organele fiscale centrale in evidenta persoanelor fizice pentru acordarea bonificatiilor, precum si modalitatea de transfer de la bugetul de stat a valorii bonificatiilor acordate la plata contributiei de asigurari sociale.

Pentru acordarea bonificatiilor, a fost stabilit si un model al deciziei de constatare a acordarii bonificatiei. Obligatiile fiscale pentru care se acorda bonificatii sunt cele declarate prin declaratia unica, pentru veniturile estimate in anul 2018, respectiv impozitul pe venitul anual estimat, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate, precum si cele declarate pentru veniturile realizate in anul 2018, respectiv impozitul pe venit/castig net anual si/sau impozitul pe venitul anual realizat si/sau contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate pentru anul 2018.

Noul director general al CFR SA (Infrastructura), Constantin Axinia, a declarat marti ca vrea sa creasca imediat viteza medie comerciala pe retea de la 45 km/h, cat este astazi, la 80 km/h, poate chiar pana la sfarsitul anului curent. Asociatia Pro Infrastructura il acuza insa ca "ne ia de prosti", deoarece exista mii de restrictii si situatia continua sa se inrautateasca, pentru ca nu sunt bani decat de "carpeli.

"Sigur, ne ajuta si Coridorul (Coridorul european Constanta - Bucuresti - Brasov - Curtici - n.red.), unde vom avea alte portiuni pe care se va circula cu 160 km/ora. 160 aici, 80 dincolo, 100 in alta parte, 40 in alta parte, facem o medie ponderata si va rezulta 80 km/ora", spunea marti noul, director general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, Constantin Axinia, potrivit Club Feroviar. Oficialul a precizat ca majorarea vitezei medii a trenurilor se va face prin ridicarea de restrictii de circulatie, cele mai multe fiind pe raza regionalelor Craiova si Timisoara.

Reactia Asociatiei Pro Infrastructura a fost taioasa: "Este uimitor cum are tupeul sa ne ia de prosti, mai ales ca dl. Axinia este ceferist cu experienta, stiind foarte bine ca a spus o minciuna gogonata. Reteaua feroviara este la un pas de colaps, existand MII de restrictii care abia incap intr-o carte groasa de 173 de pagini, fiecare pagina avand cate 10 restrictii! Pe magistrale sunt restrictii de zeci de kilometri, nici nu mai vorbim de liniile secundare!" De exemplu, sustine Asociatia, pe Bucuresti-Craiova se circula cu 60 km/h (in loc de 140) pe o distanta de 25 de km pentru ca linia si terasamentul sunt degradate profund, in mai multe puncte viteza scazand pana la 20 km/h. De asemenea, in garile principale se intra la pas de melc (15 km/h in Brasov si 10-15 la Bucuresti) din cauza macazurilor putrede care stau sa se rupa sub locomotive, iar lucrarile minore abia daca avanseaza din lipsa de finantare si grija, cum este cazul podului de la intrarea in Ploiesti Sud unde toate trenurile de Moldova se tarasc cu 5 km/h prin triaj, mai arata oficiali asociatiei. "Mai grav, situatia se inrautateste pe zi ce trece! CFR nici macar nu are bugetul aprobat, iar banii alocati abia daca acopera carpeli minimale pe ici pe colo.

In niciun caz nu vor fi de ajuns pentru mii de kilometri de refactii (reparatii capitale) necesare atingerii vitezei comerciale de 80 km/h! Le cerem "directorului" CFR si "ministrului" Transporturilor sa studieze putin Buletinul de Avizare a Restrictiilor (BAR), sa se plimbe un pic cu trenul prin tara (avem noi un circuit pregatit - facem si cinste cu biletele) si sa vina cu un plan realist de reparatii, nu cu minciuni politicianiste imposibil de realizat, numai bune de campanie electorala!", conchide Asociatia. Constantin Axinia este cel de-al treilea director al CFR SA in mai putin de trei luni.

Detinatorii sau administratorii de terenuri pe ale caror suprafete au fost depistate focare de infestare cu aceasta planta sunt obligati sa o elimine. In caz contrar, ei risca amenzi intre 750-5.000 de lei pentru persoanele fizice si pana la 20.000 de lei pentru persoanele juridice, anunta PMB.

Ambrozia este considerata o specie invaziva, extrem de nociva prin efectul si cantitatea de polen raspandita in atmosfera, motiv pentru care anul trecut a fost actualizata legislatia in domeniu pentru combaterea ei si s-a trecut la aplicarea acesteia si in Bucuresti, prin adoptarea unei hotarari a Consiliului General, transmite Primaria Municipiului Bucuresti, intr-un comunicat remis joi MEDIAFAX.

Proprietarii sau administratorii cu terenuri infestate de ambrozie care nu o inlatura risca amenzi intre 750 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 5.000 si 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Contravaloarea sanctiunilor aplicate se constituie ca venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului Bucuresti, transmite sursa citata.

Totodata, la nivelul primariei Capitalei, a fost constituita o comisie mixta formata din reprezentanti ai PMB si ai primariilor de sector si din cei ai altor 7 institutii cu atributii in domeniul sanatatii si mediului: Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, Comisariatul Municipiului Bucuresti - Garda Nationala de Mediu, Directia pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti.

Astfel, sectoarele Municipiului Bucuresti au obligatia de a identifica, in fiecare primavara, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora si de a transmite, pana la data de 05 iunie a fiecarui an, notificari catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, cu privire la obligatiile legale ce le revin si sanctiunile aplicabile.

La randul sau, Primaria Capitalei a dispus ca Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) sa ia toate masurile legale astfel incat sa elimine ambrozia din parcurile si spatiile verzi pe care le are in administrare.

Proprietarii si administratorii terenurilor care au primit notificare, au obligatia ca, pana la data de 30 iunie a fiecarui an, sa combata si sa distruga ambrozia de pe terenurile lor, dupa care trebuie sa informeze in scris autoritatea administratiei publice locale pe raza caruia se afla terenul infestat cu ambrozie.

Combaterea ambroziei se face prin aplicarea metodelor recomandate de catre specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti, respectiv cosirea repetata, manual sau mecanic, smulgerea in cazul unor suprafete izolate, efectuarea unor araturi adanci si discuiri pe terenuri agricole, cu exceptia erbicidarii - in zonele de interes public.

In celelalte zone se poate aplica si erbicidarea, insa limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialistilor din cadrul Directiei pentru Agricultura a Municipiului Bucuresti si sub directa indrumare si controlul specialistilor din cadrul unitatilor fitosanitare pentru protectia plantelor, pe toata perioada de vegetatie.

In perioada 1 iulie - 15 iulie, respectiv in perioada 16 - 31 iulie, comisia mixta constituita la nivelul Capitalei va verifica terenurile si va aplica sanctiuni proprietarilor sau administratorilor atunci cand constata eventuale abateri de la prevederile legale.
15-05-2019
Economia romaneasca a crescut in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 5%, serie bruta, arata primele estimari publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 5,5%.

Fata de acelasi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut (PIB) a inregistrat o crestere cu 5% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier. Pe seria ajustata sezonier, in trimestrul I 2019, comparativ cu trimestrul anterior, economia a crescut cu 1,3%. Fata de acelasi trimestru din anul 2018, economia a inregistrat o crestere cu 5,1%. INS a anuntat si o serie de revizuiri ale rezultatelor publicate anterior. "Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul I 2019 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2018, publicata in comunicatul de presa nr. 83 din 8 aprilie 2019", se arata in comunicat.

Astfel, rezultatele trimestrului II 2018, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 101,3% la 101,2%; rezultatele trimestrului III 2018, comparativ cu trimestrul II 2018, au fost revizuite de la 101,4% la 101,5%; rezultatele trimestrului IV 2018, comparativ cu trimestrul III 2018, au fost revizuite de la 100,9% la 101%. In 2018, economia romaneasca a crescut cu 4,1%, serie bruta, fata de 2017, au aratat primele estimari publicate de INS in februarie. In luna mai, Comisia Europeana a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economiei Romaniei in 2019, de la 3,8% la 3,3%. Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit, recent, estimarile privind cresterea economiei romanesti in 2019 si 2020, la 3,1% si, respectiv 3%.
Grupul Romgaz a anuntat, miercuri, ca a inregistrat in primul trimestru al anului 2019 o cifra de afaceri de 1,71 miliarde lei, in crestere cu 15,57%, comparativ cu cea realizata in primul trimestru al anului 2018, in timp ce profitul net de 541,9 milioane lei a fost mai mare cu 16,26%, comparativ cu perioada similara a anului anterior.

Grupul Romgaz este format din producatorul de gaze Romgaz, ca societate mama, Filiala de Inmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiesti, filiala detinuta in proportie de 100% de Romgaz si asociatii Depomures SA (40% pondere in capitalul social) si SC Agri LNG Project Company SRL (25% pondere in capitalul social). Profitul net consolidat pe actiune (EPS) a fost de 1,4 lei, arata datele transmise miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Consumul de gaze naturale estimat la nivel national pentru primele trei luni ale anului a fost de 48,5 TWh, cu aproximativ 3% mai mic decat cel inregistrat in trimestrul 1 2018. Productia de gaze naturale a crescut cu 4,8%, respectiv 65,9 milioane mc, de la 1,36 miliarde mc in ianuarie-martie 2018 la 1,43 miliarde mc in trimestrul 1 2019. "Nivelul ridicat de productie inregistrat in trimestrul 1 2019 a fost sustinut de: valorificarea la maxim a potentialului zacamantului Caragele prin finalizarea unor lucrari de investitii pentru extinderea infrastructurii productive si conectarea sondelor la aceasta infrastructura; continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zacaminte mature de gaze care a dus la anularea declinului de productie pe aceste zacaminte; efectuarea de operatii de reparatie si interventie in sonde in urma carora s-au reactivat o serie de sonde cu debite importante; relocarea de capacitati de comprimare pentru optimizarea procesului de exploatare a unor zacaminte de gaze naturale", se arata in raport. Aceste rezultate au fost obtinute in conditiile in care importul de gaze naturale s-a mentinut aproximativ la acelasi nivel ca in primele trei luni din 2018, Romania importand o cantitate estimata de 9,3 TWh.

In plus, din stocurile de gaze ale Romgaz aflate in depozitele subterane s-a extras cu 1,2 TWh mai putin decat in aceeasi perioada a anului 2018. Consumul de gaze naturale estimat la nivel national pentru T1 2019 a fost de 48,5 TWh, cu aproximativ 3% mai mic decat cel inregistrat in T1 2018, din care aproximativ 9,33 TWh a fost acoperit cu gaze din import iar diferenta de 39,2 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 17,63 TWh, ceea ce reprezinta 36,36% din consumul national si 43,48% din consumul acoperit cu gaze din intern.

Cota de piata a Romgaz a scazut cu 2,7% fata de cota de piata inregistrata in primul trimestru din 2018. Ca urmare a perioadelor de indisponibilizare a grupurilor energetice pe fondul realizarii lucrarilor la noua centrala, energia electrica emisa a fost cu 42,11% mai mica fata de perioada similara a anului trecut (170,8 GWh fata de 287,3 GWh), arata raportul. Pentru primele trei luni din acest an Grupul Romgaz si-a programat investitii in valoare de 330,15 milioane lei si a realizat 188,36 milioane lei, cu 43% respectiv 141,8 milioane lei mai putin decat nivelul investitiilor programate. La data de 31 martie 2019 Programul Anual de Investitii al Romgaz in valoare de 1,245 miliarde lei a fost realizat in proportie de 14,56%.

Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) a efectuat, in perioada martie-mai, un numar de 2.743 controale la 167 de depozite de produse de protectie a plantelor, 988 fitofarmacii, 317 utilizatori, 319 prestatori de servicii cu produse de protectie a plantelor si 952 de producatori agricoli. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale precizeaza, intr-un comunicat, ca au fost controlati producatorii de tomate, prelevandu-se 39 probe la nivel national la care nu s-au constatat depasiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de produse de protectie a plantelor.

In aceasta perioada sunt intensificate controalele pentru verificarea acestor conformitatii si in localitatile din judetele Ilfov, Galati, Olt si Dolj, atat in fitofarmacii cat si la producatorii de tomate, arata ministerul.

Principalele obiective urmarite permanent in cadrul acestor actiuni de monitorizare si inspectie sunt: asigurarea unui spatiu distinct si semnalizat vizibil de minim 40% din numarul total de tarabe din piata pentru producatorii agricoli autohtoni, persoane fizice, in special, sau producatori agricoli organizati conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008; depistarea si sanctionarea fenomenului de substituire a legumelor si fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comert intracomunitar; etichetarea corecta a produselor, legume si fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de productie, a denumirii cultivatorului, a datei recoltarii si a pretului, pentru a se distinge productia autohtona de cea provenita din import sau spatiul intracomunitar; trasabilitatea loturilor de legume si fructe provenite din import sau comert intracomunitar prin indicarea corecta pe documentele insotitoare ( facturi fiscale) a tarii de origine, documente ce sunt emise de depozitari catre comerciantii de legume si fructe cu amanuntul; prelevarea de probe de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Fitosanitare in vederea efectuarii de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse in aceasta perioada la comercializare.

Pana la data de 15 mai 2019, in Municipiul Bucuresti si toate judetele din tara, verificarile MADR si ale Directiilor Agricole Judetene s-au concretizat in 320 de piete agroalimentare verificate, 122 de depozite en-gros de legume si fructe si 58 de probe prelevate in echipe mixte cu reprezentantii ANF din urmatoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveti, rosii, patrunjel, dovlecei, salata verde, ridichi, capsuni, ciuperci, ceapa verde, usturoi verde, cartofi noi, etc.

In ceea ce priveste loturile de legume si fructe provenite din import sau comert intracomunitar, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala - ANAF desfasoara actiuni mixte de control la toate punctele de trecere a frontierei si preleveaza prin sondaj probe in vederea efectuarii analizelor de laborator. Astfel, pana la 15 mai 2019, controalele s-au concretizat dupa cum urmeaza: 5118 transporturi de legume/fructe verificate; 48.996 to cantitate totala; 171 probe prelevate; 88.700 lei sanctiuni contraventionale; 38 tone de legume si fructe retinute de la comercializare.
14-05-2019
Compania TAROM redeschide, de la jumatatea lunii viitoare o ruta estivala, la preturi mici. Cursele vor fi efectuate de doua ori pe saptamana, in zilele de marti si vineri, a informat operatorul aerian.

"TAROM ofera pasagerilor sai posibilitatea de a calatori spre litoralul Marii Negre cu tarife pornind de la 34 de euro pentru un zbor dus Satu Mare - Constanta, 38 de euro pentru un zbor dus Constanta - Satu Mare, respectiv de la 59 de euro pentru un zbor dus-intors, cu toate taxele incluse. Redeschiderea acestei curse este rezultatul eforturilor intreprinse de catre managementul companiei TAROM pentru dinamizarea retelei de rute si reprezinta atingerea unui alt obiectiv important ce vizeaza destinatiile cu potential pentru pasagerii romani din Transilvania si Dobrogea", precizeaza TAROM, intr-un comunicat remis AGERPRES. In acelasi timp, TAROM vine in intampinarea nevoilor de mobilitate si a cererii primite din partea pietei nationale pentru conectarea cu litoralul Marii Negre. Astfel, in intervalul 18 iunie 2019 - 20 septembrie 2019, aceasta cursa urmeaza a fi efectuata in zilele de marti si vineri si va avea urmatorul program de operare: decolare la orele 9:10 din Satu Mare si aterizare la orele 10:50 in Constanta si decolare la orele 11:15 din Constanta si aterizare in Satu Marea la orele 12:55.

In prezent, de pe Aeroportul Satu Mare, compania opereaza, de asemenea, zboruri directe spre Bucuresti cu un numar de 10 frecvente saptamanale. Biletele sunt disponibile pentru vanzare si pot fi deja achizitionate de pe site-ul TAROM. Pasagerii zborurilor TAROM beneficiaza de transport gratuit al bagajului de cala in limita maxima de 23 kg (1 bagaj pentru Clasa Economy) +10 kg bagaj de mana, check-in gratuit in aeroport, la kiosk, online si pe mobil, dar si de catering la bord, insotit de racoritoare si ceai sau cafea. Compania TAROM si-a majorat cu 1,4% cota de piata in Romania in 2018, prin cresterea cu 40% a numarului de pasageri pe rute interne, fata de anul 2017, potrivit datelor operatorului aerian national, transmise AGERPRES la finele lunii martie. TAROM si-a crescut numarul de zboruri la peste 19.000/an si a dezvoltat noi rute catre Est, precum Odessa, Tbilisi si Erevan, si spre nordul Africii, la Cairo. Pentru anul 2018, transportatorul Romaniei a raportat vanzari mai mari cu 49,63 milioane de dolari fata de 2017 (+21%), iar veniturile totale sunt de asemenea pe plus cu 21%, ajungand la 1,41 miliarde de lei. Numarul total de pasageri transportati de TAROM pe curse regulate, in 2018, a depasit 2,74 milioane, in crestere cu 20% raportat la 2017. Acesta este cel mai mare numar de pasageri din ultimii 10 ani consemnat de companie. In plus, vanzarile online au consemnat o crestere cu 34%, in 2018 vs 2017, la 10,34 milioane de dolari.

Conform unui clasament realizat de AirHelp, cea mai mare organizatie din lume care se ocupa de drepturile pasagerilor, la nivel mondial, TAROM ocupa pozitia a 55-a (fata de 49 in 2018) din 72 de operatori la nivel international. Compania aeriana a obtinut 8 pentru calitatea serviciilor (fiind printre primele clasate din acest punct de vedere), 7.3 pentru punctualitate si doar 3.9 pentru procesarea cererilor de despagubire solicitate de catre pasageri (la acest capitol fiind printre companiile aeriene cu cel mai mic scor). TAROM este Compania Nationala de Transporturi Aeriene a Romaniei si a fost infiintata in 1954. TAROM isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor si este membra a Aliantei SkyTeam din 25 iunie 2010. Compania nationala opereaza peste 50 de destinatii proprii si destinatii deservite de partenerii code share. Transportatorul Romaniei detine una dintre cele mai tinere flote din Europa, alcatuita din 25 de aeronave, si este membru al Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA) din 1993.

Renault, compania mama a Dacia, ar putea fi acuzata ca a falsificat testele privind emisiile de dioxid de carbon, scandal izbucnit in urma cu cativa ani dupa ce Volkswagen si-a recunoscut vina.

Producatorul francez este acuzat ca a folosit un sistem de control al poluarii care nu functiona sub 50 km / h. Testarea a fost efectuata pe doua modele Renault: Captur si Clio IV. Ancheta din Franta privind implicarea Renault intr-o posibila frauda privind emisiile este aproape de a ajunge in tribunal, dupa ce un raport tehnic a confirmat ca unele motoare diesel ale producatorului auto au fost configurate pentru a emite mai multi poluanti in conditii reale de drum pentru, scrie Le Monde. Dupa izbucnirea scandalului manipularii emisiilor poluante ale vehiculelor Volkswagen, in toamna lui 2015, Guvernul francez a cerut Directiei Generale pentru Concurenta, Consum si Combaterea Fraudelor (DGCCRF) sa efectueze o ancheta cu privire la emisiile poluante la toate marcile de autovehicule comercializate in Franta.

In urma investigatiilor, care s-au desfasurat si in alte state europene, s-a descoperit ca nivelul emisiilor de oxid de azot este de zece ori mai mare fata de limitele stabilite de autoritatile de reglementare la unele modele Opel, Renault si Fiat Chrysler. Procurorii francezi au deschis o investigatie privind nivelul emisiilor la Volkswagen, Renault, PSA si Fiat Chrysler, in perioada 2016-2017. Un purtator de cuvant al Renault a precizat ca firma nu poate comenta cele mai recente informatii deoarece nu a vazut rezultatele investigatiei. "Vehiculele Renault nu sunt echipate cu dispozitive de frauda si respecta normele de omologare a vehiculelor", a declarat purtatorul de cuvant, scrie Reuters. Studiul realizat de ISAT, un institut francez de cercetare in domeniul transporturilor, a confirmat concluziile anterioare conform carora la controlul softului motoarelor modelelor Clio si Captur de la Renault s-a descoperit existenta unor decalaje importante intre performantele anumitor motoare in momentul omologarii in laborator si in utilizarea lor in conditii reale.

Recent, presa franceza a publicat o copie a unui proces verbal elaborat de Directia Generala pentru Concurenta, Consum si Combaterea Fraudelor in care se sustine ca "Renault SAS i-a inselat pe consumatori la controalele efectuate, in special in cazul controalelor legale de omologarea emisiilor poluante". In replica, Renault a dat publicitatii un comunicat in care reitereaza ca respecta normele de omologare a vehiculelor. "Grupul Renault reaminteste ca niciunul dintre serviciile sale nu a incalcat regulile, europene sau nationale, cu privire la omologarea vehiculelor. Vehiculele Renault nu sunt echipate cu software sau dispozitive de frauda", subliniaza producatorul auto.


Datele publicate marti de BNR confirma, din nou, fragilitatea economiei romanesti: deficitul de cont curent a crescut cu 18% in primul trimestru, fata de perioada similara a anului trecut, investitiile straine directe au scazut, iar datoria externa totala a crescut.

Contul curent al balantei de plati a inregistrat in primul trimestru din 2019 un deficit de 1,212 miliarde euro, cu 18% mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, de 1,027 miliarde euro in perioada ianuarie - martie 2018, conform datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR). "In structura, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 895 milioane euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mic cu 112 milioane de euro, balanta veniturilor primare a inregistrat un excedent de 91 milioane euro, comparativ cu un deficit de 589 milioane euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mare cu 142 milioane euro", se precizeaza in comunicatul BNR.

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 1,243 miliarde euro (comparativ cu 1,555 miliarde euro in perioada ianuarie - martie 2018), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au ajuns la 854 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat valoarea neta de 389 milioane euro. In perioada ianuarie - martie 2019, datoria externa totala a crescut cu 397 milioane euro. In structura, datoria externa pe termen lung a insumat 67,427 miliarde euro la 31 martie 2019 (67,6% din totalul datoriei externe), in scadere cu 0,8% fata de 31 decembrie 2018, iar cea pe termen scurt a inregistrat nivelul de 32,387 miliarde euro (32,4% din totalul datoriei externe), in crestere cu 3% fata de 31 decembrie 2018. Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,6% in perioada ianuarie - martie 2019, comparativ cu 21,2% in anul 2018. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii la 31 martie 2019 a fost de 4,6 luni, in comparatie cu 4,9 luni la 31 decembrie 2018. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculata la valoarea reziduala, cu rezervele valutare la BNR la 31 martie 2019 a fost de 70%, comparativ cu 74,3% la 31 decembrie 2018.

13-05-2019
Considerata de oficialii europeni drept cel mai mare producator de gaze naturale din Uniune, cu circa 97-98% si doar 2-3% importuri, dar si de energie electrica, Romania a ajuns sa sporeasca considerabil cantitatile de gaze sau energie importate.

Potrivit datelor INS, citate de Hotnews, productia de energie electrica si gaze naturale a scazut in primul trimestru al anului fata de aceeasi perioada din 2018, insa in acelasi timp au crescut semnificativ importurile, mai ales la energia electrica. Foarte mult au scazut si exporturile de energie.

In perioada urmatoare, importurile de energie ar putea fi chiar mai mari din cauza controversatei OUG 114/2018, lucru recunoscut chiar de reprezentantii Ministerului Energiei. Furnizorii de energie ar putea sa se indrepte spre importuri, iar pretul electricitatii furnizate in industrie ar putea creste, ceea ce ar duce la scumpiri in lant, in intreaga economie. Acestea sunt efecte ale controversatei OUG 114 si ale metodologiilor elaborate in baza acesteia de catre reglementatorul din energiei. Aceste concluzii apartin Ministerului Energiei, unul dintre semnatarii OUG 114, si au fost transmise la solicitarea unui deputat PSD. "Furnizorii se vor putea indrepta catre importul de energie electrica mai ieftin din regiune, iar importul de energie electrica ar putea deveni din ce in ce mai mare, in cazul in care energia electrica din import va fi mai ieftina decat cea produsa in tara, afectand astfel mai ales energia produsa pe baza de carbune", se arata intr-un raspuns al Ministerului Energiei, transmis pe 21 martie, la o intrebare a deputatului PSD Ioan Dirzu. Potrivit INS, productia de gaze a scazut cu 0,8%, in timp ce importurile au crescut cu 9% fata de primul trimestru din 2018. Productia de energie electrica a scazut cu 4,8%, in timp ce importurile au crescut cu 78,6%. INS precizeaza ca productia in termocentrale a scazut cu 14,1%, cea din hidrocentrale cu 21,9%. Usoare cresteri au fost inregistrate in ceea ce priveste energia nucleara si energia eoliana. Doar la energia solara a fost inregistrata o crestere mai mare, 36,7%, insa ponderea sa in productie este redusa.

Exportul de energie electrica a scazut cu mai mult de jumatate, cu 968,6 milioane KWh, ajungand la 862,6 milioane KWh. Consumul final de energie electrica a fost de 14,451 miliarde kWh, cu 1,6% mai mic fata de perioada similara din 2018, insa consumul populatiei s-a majorat cu 12%. Cu alte cuvinte, consumul in industrie a fost mai redus fata de anul trecut. Reamintim ca in ianuarie, Romania s-a confruntat cu o criza a energiei din cauza unei greve pornite spontan la Complexul Energetic Oltenia si care a durat aproape o saptamana. In luna ianuarie, Romania a fost importator net de energie, in conditiile in care energia hidro si cea nucleara nu au putut compensa deficitul de productie.

Tot atunci s-au inregistrat cresteri foarte mari de preturi pe bursa OPCOM, cele de pe alte piete fiind semnificativ mai mici. HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca plafonarea preturilor la gaze, obligarea producatorilor de energie electrica sa vanda la pret reglementat catre consumatorii casnici, dar si impunerea unei taxe de 2% pe cifra din afacerile cu energie, ar putea duce la cresterea preturilor pe piata libera. In aceste conditii, ar putea ajunge sa fei mai avantajoase importurile de energie si gaze la preturi mai mici decat cele de pe piata interna.

Parlamentul European:: Romania era in 2015 cel mai mare producator de gaze naturale din UE

O statistica realizata de Parlamentul European pe anul 2015 arata ca 18 dintre statele membre UE depindeau aproape integral de importurile de gaze necesare consumului propriu, in timp ce producatoare de gaze naturale sunt doar Regatul Unit, Olanda, Polonia, Austria, Ungaria, Croatia, Danemarca si Romania. Potrivit datelor PE, desi Romania este cel mai mare producator de gaze naturale din Uniune, cu circa 97-98% si doar 2-3% importuri, este si cel mai mare consumator de gaze naturale. In ce priveste Danemarca, al doilea stat dupa productie din UE, Danemarca reuseste sa produca aproape 90%, importand diferenta, dar consuma mai putin de 60% si exporta restul. Pe locul 3 se claseaza Croatia, cu 70% productie si 30% importuri, la un consum de circa 80% si restul export. Alte state producatoare de gaze naturale sunt Regatul Unit, Olanda, Polonia, Austria si Ungaria. Marile dependente de importuri din UE sunt insa Germania si Italia - care produc mai putin de 10%, Franta, Spania, Belgia, Cehia, Portugalia, Slovacia, Irlanda, Grecia, Bulgaria, Finlanda, Lituania, Letonia, Luxemburg, Suedia, Slovenia si Estonia. UE importa doua treimi din necesarul de gaze naturale. O treime provine din Rusia Majoritatea tarilor UE sunt in totalitate sau aproape in totalitate dependente de importuri pentru cererea lor de gaze, iar aprovizionarea este dominata de un singur furnizor, cum ar fi Rusia. "Bazarea pe o singura sursa sau pe o singura ruta de transport poate reprezenta un pericol pentru aprovizionare, din cauza unui accident tehnic sau a unor dispute politice / economice precum cele dintre Rusia si Ucraina (o tara de tranzit pentru gazul rusesc catre UE) din 2006 si 2009, dispute care au afectat livrarile catre mai multe tari europene", considera PE. In urma acestei crize, UE a consolidat in 2010 normele privind securitatea aprovizionarii cu gaze, obligand statele membre sa se asigure ca gazul este furnizat gospodariilor si altor clienti vulnerabili, cum ar fi spitalele, chiar si in conditii dificile, cum ar fi intreruperea infrastructurii principale de gaze.

UE importa doua treimi din necesarul de gaze naturale

O treime provine din Rusia Majoritatea tarilor UE sunt in totalitate sau aproape in totalitate dependente de importuri pentru cererea lor de gaze, iar aprovizionarea este dominata de un singur furnizor, cum ar fi Rusia. "Bazarea pe o singura sursa sau pe o singura ruta de transport poate reprezenta un pericol pentru aprovizionare, din cauza unui accident tehnic sau a unor dispute politice / economice precum cele dintre Rusia si Ucraina (o tara de tranzit pentru gazul rusesc catre UE) din 2006 si 2009, dispute care au afectat livrarile catre mai multe tari europene", considera PE. In urma acestei crize, UE a consolidat in 2010 normele privind securitatea aprovizionarii cu gaze, obligand statele membre sa se asigure ca gazul este furnizat gospodariilor si altor clienti vulnerabili, cum ar fi spitalele, chiar si in conditii dificile, cum ar fi intreruperea infrastructurii principale de gaze.


Incepand cu data de 15 mai, pentru toate apelurile si SMS-urile internationale efectuate in interiorul UE se va aplica un nou tarif maxim.

Astfel, consumatorii care vor efectua un apel din tara lor in alta tara din UE vor plati maximum 19 centi pe minut (+ TVA) si 6 centi pe mesaj SMS (+ TVA).

Aceste noi plafoane tarifare pentru apelurile si SMS-urile internationale efectuate in UE fac parte, impreuna cu eliminarea tarifelor de roaming care a avut loc in iunie 2017, din procesul de revizuire la nivelul UE a normelor din domeniul telecomunicatiilorCautati traducerile disponibile pentru linkul precedentEN***, un proces menit sa asigure o mai stransa coordonare intre state in materie de comunicatii electronice si sa consolideze rolul Organismului Autoritatilor Europene de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor Electronice (OAREC). Andrus Ansip, vicepresedintele pentru piata unica digitala, a declarat: "Plafoanele tarifare pentru apelurile efectuate in interiorul UE reprezinta un exemplu concret al impactului semnificativ pe care piata unica digitala il are asupra vietii de zi cu zi a oamenilor. Prin construirea pietei unice digitale, au fost create de fapt 35 de noi drepturi si libertati digitale. In ansamblu, noile norme in domeniul telecomunicatiilor vor permite UE sa raspunda nevoilor tot mai mari in materie de conectivitate ale cetatenilor europeni si sa stimuleze competitivitatea UE." Mariya Gabriel, comisarul pentru economie digitala si societate digitala, a precizat: " Dupa eliminarea tarifelor de roaming in 2017, UE ia acum masuri impotriva tarifelor excesiv de mari percepute pentru apelurile efectuate din tara de origine intr-o alta tara. Datorita acestor doua actiuni, consumatorii europeni beneficiaza acum de o protectie cuprinzatoare impotriva socurilor unor facturi exorbitante atunci cand efectueaza un apel in Europa, fie ca suna in tara lor de origine sau in strainatate. Este una dintre numeroasele realizari concrete ale pietei unice digitale." Noile norme privind apelurile internationale abordeaza discrepantele tarifare semnificativeCautati traducerile disponibile pentru linkul precedentEN*** care existau intre statele membre inaintea acestei masuri.

In medie, tariful standard al unui apel in interiorul UE intr-o retea fixa sau mobila tinde sa fie de trei ori mai mare decat tariful standard al unui apel national, iar tariful standard al unui SMS in interiorul UE este de peste doua ori mai mare decat al unui SMS national. In unele cazuri, tariful standard al unui apel in interiorul UE poate fi de pana la zece ori mai mare decat tariful standard al apelurilor nationale. Un nou sondaj Eurobarometru privind apelurile internationale arata ca patru din zece respondenti (42 %) au contactat o persoana dintr-o alta tara a UE in ultima luna. 26 % dintre respondenti au declarat ca utilizeaza o retea de telefonie fixa, un telefon mobil sau sistemul de mesagerie telefonica (SMS) pentru a lua legatura cu o persoana din alta tara a UE. Operatorii de telecomunicatii din intreaga UE vor trebui sa informeze consumatorii cu privire la noile plafoane tarifare. Normele se vor aplica, incepand cu 15 mai, in toate cele 28 de tari ale UE si, in curand, si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Tariful maxim al apelurilor este plafonat numai pentru uzul personal, adica doar pentru clientii privati. Clientii comerciali nu fac obiectul acestei reglementari a preturilor, avand in vedere faptul ca mai multi furnizori au oferte speciale, deosebit de atractive pentru clientii comerciali. Noile norme in domeniul telecomunicatiilor pregatesc terenul pentru suplimentarea investitiilor in conectivitatea de mare viteza si pentru introducerea cat mai lina a tehnologiei 5G in UE.

Codul european al comunicatiilor electronice (CECE) si Regulamentul OAREC au intrat in vigoare in decembrie 2018. In timp ce codul trebuie transpus in legislatia nationala pana la sfarsitul anului 2020, Regulamentul OAREC include diferite date de aplicare. Prima regula prevazuta de noile norme in domeniul telecomunicatiilor care va intra in vigoare este plafonul tarifar aplicat apelurilor internationale. Dupa eliminarea tarifelor de roaming in iunie 2017, cetatenii europeni se bucura in prezent de o protectie cuprinzatoare impotriva socurilor unor facturi exorbitante, indiferent daca suna acasa sau in strainatate.
Ministrul Transporturilor Razvan Cuc s-a declarat dezamagit de stadiul lucrarilor la podul de pe Arges de pe A1 si ca a convocat, duminca, comisia care se ocupa de acest obiectiv. Totodata Ministrul Transporturilor a precizat ca lucrarile la pod trebuie finalizate in maxim 30 de zile.

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc si directorul general CNAIR Narcis Neaga au verificat duminica stadiul lucrarilor de reparatie a partii carosabile pe podul de peste raul Arges, de la km. 36 al autostrazii A1 Bucuresti - Pitesti.

"Am strans comisia aici, se intalnesc, le-am dat termen, vin cu solutia, constructorul are termenul lui nou si sa finalizeze ce au de facut (...) Noi nu avem week-end in infrastructura. Singurul lucru care ii va sustine in functii, in perioada mandatului meu, va fi munca pe care o vor depune. Daca cineva are impresia ca are alte conexiuni sau alte relatii sau ca eu voi ceda la presiuni, se insala amarnic: pleaca acasa toti, indiferent de consecinte. Daca nu stau pe santier si nu fac ce le spunem noi (eu si directorul general CNAIR Narcis Neaga) pleaca acasa. E simplu", a spus Razvan Cuc.

Razvan Cucu se refera la directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Bucuresti Daniel Augustin Dinu.

Ministrul s-a referit si la directorii de regionale ai CNAIR.

"CNAIR are cateva regionale care se ocupa de aceste autostrazi. Unul dintre directorii care se ocupa de aceste regionale este domnul Dinu (...) Eu nu vad ca un director de DRDP sa se duca doar la birou, sa bea o cafea la ora 9, sa semneze actele pe care le are de semnat si apoi pe la ora 14, pleaca acasa. Nu, ei trebuie sa fie proactivi, sa vina la domnul Neaga si sa spuna: domnul Neaga vreau sa va cheltuiesc toti banii anul acesta. Vreau sa imi mai dati bani, vreau sa incep modernizarea la autostrada. Asta trebuie sa faca directorii. D-aia au un puhoi de oameni in subordine. Daca nu ii pot coordona, atunci schimbam directorii. Este foarte simplu. Acesta este testul directorului Dinu: are o luna sa finalizeze podul. Nu il finalizeaza, s-a terminat si cu constructorul si cu Dinu, cu toata lumea" a adaugat Razvan Cuc.
10-05-2019
ROMGAZ a celebrat ieri, 07.05.2019, la Medias, 110 ani de la prima descoperire de gaze naturale din Romania. Istoria industriei gazelor naturale in Romania, incepe in anul 1909, cand la Sarmasel, in timp ce se fora la peste 300 de metri adancime pentru saruri de potasiu, au izbucnit libere gazele naturale. Acest fenomen a marcat inceputul unei industrii, acum seculare

ROMGAZ a marcat cei 110 ani de istorie a industriei gazeifere prin organizarea unei festivitati, dedicata tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea acestei industrii. La acest eveniment solemn au participat peste 250 de invitati, reprezentanti de seama ai industriei de petrol si gaze, printre care Florin Ciocanelea, consilier de stat in cadrul aparatului propriu de lucru al premierului, Florin Gheorghe, director general in cadrul Ministerului Energiei, Christina Verchere, CEO OMV Petrom, Eric Stab, CEO GDF SUEZ Energy Romania, Ion Avram, fost ministru al industriei de masini-unelte si fost viceprim-ministru, numeroase personalitati, reprezentanti din domeniul energiei, precum si alti invitati speciali.

In deschiderea evenimentului, Constantin Adrian Volintiru, director general ROMGAZ, a adresat multumiri fostilor si actualilor salariati pentru profesionalismul si ambitia acestora de a pune bazele solide acestei companii care este astazi o companie de succes, a multumit invitatilor care au onorat ROMGAZ cu prezenta la aceasta aniversare, apoi a continuat discursul de deschidere a festivitatii, din care citam cateva cuvinte: "ROMGAZ a parcurs un drum lung pe scara dezvoltarii sale, de la o companie de nivel local la una cu caracter international, incadrandu-se astazi in randul companiilor europene de top.

Acest lucru s-a datorat echipei care lucreaza in companie si cand vorbesc de echipa, ma inclin in fata tuturor colegilor de la sonde, din sucursale, a intregului personal. Cred in munca in echipa, mizez pe profesionalism si corectitudine si sunt convins ca doar impreuna putem depasi barierele timpului si ale istoriei."

Florin Ciocanelea, consilier de stat, onorat sa fie alaturi de ROMGAZ in cadrul acestei festivitati, a transmis mai intai de toate salutul si aprecierea speciala din partea doamnei prim-ministru, Viorica Dancila, pentru activitatea desfasurata de ROMGAZ. In contextul viziunii ROMGAZ de a-si consolida si dezvolta pozitia pe piata nationala si internationala, dl Florin Ciocanelea a mentionat: "ROMGAZ trebuie sa devina o companie nu numai cu un trecut, ci si cu un viitor. Sa devina o companie foarte puternica si la nivel regional. Puteti deveni un jucator foarte important si pe piata comerciala a gazelor".

Cu ocazia celor 110 ani celebrati, Ministerul Energiei a acordat o diploma de excelenta companiei pentru performantele obtinute. Florin Gheorghe, director general in cadrul Ministerului Energiei a mentionat printre altele: "ROMGAZ este o companie cu preocupari permanente pentru cresterea portofoliului de resurse si rezerve de gaze, de optimizare si dezvoltare a activitatii de inmagazinare subterana, de consolidare a pozitiei pe pietele de furnizare a energiei si de identificare de oportunitati noi de afaceri. ROMGAZ este un brand puternic, o companie cu o pozitie solida pe piata si o pozitie financiara puternica si un vector important in realizarea dezideratului de securitate energetica a Romaniei."

"Romania a fost al treilea mare producator de echipamente in domeniul industriei si gazului, dupa SUA si Rusia si era al doilea mare exportator de echipamente, fiind o autoritate in domeniu", a reamintit fostul ministru Ion Avram, care considera ca industria valorificarii gazelor naturale este de mare viitor, iar viitorul ROMGAZ il reprezinta diversificarea activitatii si a produselor.

Acordul pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru produsele romanesti a fost semnat luni la sediul Ministerului Agriculturii de catre Asociatia Bio Romania si Federatia Producatorilor de Produse Traditionale si Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc in cadrul unei intalniri de consultare a sectorului de produse bio si traditionale romanesti.

Este o masura care poate contribui la oprirea depopularii satelor romanesti si chiar la reintoarcerea unor familii de romani care in prezent lucreaza in agricultura din Spania, Italia, Franta, Marea Britanie, Germania, Austria, etc.

Masura pune bazele certificarii produselor agroalimentare dupa sisteme de calitate voluntara, generand produse eligibile pentru promovare cu finantare europeana, asigurand in acest fel posibilitatea producatorilor romani de a concura cu produsele multinationalelor. Asa cum scaderea TVA-ului la alimente de la 24% la 9% a reprezentat pe termen lung o masura menita sa insanatoseasca economia nationala, consideram ca impactul prezentei masuri si-ar atinge potentialul maxim daca cota de TVA s-ar reduce la 0 pentru toate produsele alimentare obtinute pe baza unei scheme de calitate nationala sau europeana", spun reprezentantii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - Bio Romania, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, in opinia acestora, reducerea TVA la aceste produse reprezinta un semnal politic in favoarea productiei si consumului produselor agroalimentare romanesti de calitate si va permite accesul unei categorii mai mari de consumatori din Romania la produse alimentare cu calitate certificate si atestata. Proiectul pentru modificarea Codului Fiscal a fost elaborat si supus joi spre dezbatere pe site-ul Ministerului Finantelor, urmand sa fie aprobat, cel mai probabil, in prima sedinta de Guvern.


Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a declarat, joi, ca va promova o noua initiativa pentru a finanta construirea a 400 de baze sportive in tara. Declaratia a venit dupa ce ministrul a participat la inaugurarea unei astfel de baze la Cumpana, in Judetul Constanta. Obiectivul a fost realizat prin Subprogramul "Complexuri Sportive" derulat de Comisia Nationala de Investitii.

Bazele sportive pe care Daniel Suciu le propune sunt folositoare tinerilor pentru a se dezvolta sanatos.

Mai mult, constructia acestora va crea noi locuri de munca pentru cei care au terminat o facultate in domeniu si nu au unde profesa si, in plus, va creste volum de investitii ale statului. Daniel Suciu a afirmat, cu ocazia inaugurarii bazei sportive "Centenar 2018", ca este in pregatire un memorandum privind construirea a 400 de astfel de facilitati ce vor fi amplasate in toate judetele tarii. "Nu cred ca sunt multe comune care au astfel de baze sportive. Nu este nici a Guvernului, nici a primariei, dar este a copiilor si tinerilor. Mai mult, vom mai infiinta in fiecare judet al Romanei astfel de baze sportive. Deja pregatim un memorandum si alte 400 astfel de baze sportive vor mai fi construite in tara", a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Proiectul din Cumpana a fost in valoare de 14, 1 milioane lei cu TVA si a fost realizat in conformitate cu normele si recomandarile federatiilor de profil.

Baza contine un teren de fotbal cu o dimensiune de 105m X 68m, respectand astfel cerintele UEFA si o tribuna acoperita cu 850 de locuri si spatii pentru atletism. Acesta poate fi folosit si pentru competitiile de oina, handbal, volei, baschet si tenis. De asemenea, complexul dispune de vestiare cu grupuri sanitare, sala de conferinte, sala de mese cu bucatarie, cabinet medical si camin cu 20 de locuri de cazare.


Directorul general CNAIR Narcis Neaga si reprezentantii firmei Ingineria Especializada Obra Civil Industrial din Spania au semnat joi, la Iasi, contractul ce vizeaza reactualizarea studiului de fezabilitate a unui segment din Autostrada Marii Uniri, pentru tronsonul Targu Mures - Targu Neamt.

La semnare a participat si ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, informeaza Ministerul Transporturilor intr-un comunicat. Valoarea estimata a contractului este de 17,6 milioane de lei, iar procedura de atribuire nu a fost contestata.

"Am devansat termenul pe care ni l-am asumat, care era pe 15 mai. (...) Am inteles foarte bine mesajul pe care romanii ni l-au transmis vizavi de lipsa unei infrastructuri mari in Romania, mai ales pe partea Moldovei, am inteles ca acolo unde avem de construit trebuie sa acceleram si stau `calare` pe constructor sa vad ca finalizeaza lucrarile. CNAIR se misca intr-un ritm foarte alert, pentru ca au inteles si functionarii de acolo ca nu mai pot intarzia sa evalueze la infinit aceste obiective (...) Dupa semnarea contractului, voi avea o discutie (...) sa vedem cum putem scurta cat mai mult perioada de revizuire a acestui studiu de fezabilitate, cu amendamentul ca pe partea noastra, noi ne facem treaba, dar stiti foarte bine ca suntem conditionati si de acordul de mediu, care trebuie sa parcurga o procedura destul de vasta pentru a fi obtinut", a declarat ministrul Razvan Cuc.

Constructia tronsoanelor Targu Mures - Targu Neamt si Iasi - Ungheni (Republica Moldova) se va realiza prin accesarea de fonduri europene, urmand ca tronsonul Targu Neamt - Iasi sa fie construit prin parteneriat public-privat.
09-05-2019
Guvernul a aprobat miercuri obiectivele etapei a XX-a a Programului de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor pe perioada 2010-2024, actul nomativ stabilind si fondurile necesare care sunt asigurate de la bugetul de stat, informeaza Ministerul Agriculturii.

Pentru finantarea acestor investitii, se aloca suma de 36.700.000 lei credite de angajament, din care credite bugetare in valoare de 29.600.000 lei.

In cadrul etapei a XX-a 2019 a Programului, se vor realiza obiective precum studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari, pentru Centrul Zonal de Coordonare Moldova- Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 1 Iasi cu grupurile din structura; studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari, pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 2 Vrancea; studii, proiecte tehnice si executie lucrari, pentru Centrul Zonal de Coordonare Transilvania-Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Mures; studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari, pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Timis; studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari, pentru Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova; studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari, pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Oltenia; studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari, pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Maramures, precum si cercetare Stiintifica, Dezvoltarea Tehnica si Tehnologii de Interventii Active in Atmosfera.

MADR transmite ca obiectivele Programului vor fi atinse pe masura ce se va implementa Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 173/2008 privind interventiile active in atmosfera cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, Ministerul urmareste extinderea la nivelul intregii tari a Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor pentru a asigura protectia populatiei si a economiei impotriva efectelor, precum si a pagubelor provocate de caderile de grindina si a secetei severe.
Ratele romanilor ar putea scadea cu 5-10% in perioada mai-iunie prin aplicarea Indicelui de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC) si cu 2-3% din iulie, dar peste un an sau doi IRCC va fi comparabil cu ROBOR, a declarat joi, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda.

"In baza calculelor pentru trimestru IV (din 2018, n.r.), indicele IRCC este 2,36%, perioada in care ROBOR la trei luni era 3,2%, ceea ce inseamna ca ratele romanilor pentru trimestru II din acest an, dar aprilie s-a dus deja, deci doar pentru lunile mai si iunie, ratele romanilor o sa scada cu 5-10%. Depinde cand ai luat creditul. Daca creditul este luat recent si in rata lunara plateste mai mult componenta de dobanda atunci o sa scada pana la 10%. Altfel se va duce catre 5% contractia, dar ma refer doar pentru lunile mai si iunie pentru ca, spre exemplu, in trimestrul III, incepand cu iulie, august, septembrie, indicele IRCC pentru trimestrul I este de 2,63%, deci ratele scad cu 2-3%.

In niciun caz nu vorbim despre scaderi la nivelul guvernantilor, "la jumatate", scaderi care sunt imposibile din punct de vedere tehnic sau economic si dimpotriva vom avea trimestre cand IRCC va fi peste ROBOR. De aceea eu cred ca pe un orizont de 1- 2 ani, pe medie IRCC va fi comparabil cu ROBOR-ul", a spus Iancu Guda, citat de Agerpres. In ceea ce priveste tipurile de credite la care se va aplica noul indice, el a mentionat ca ar fi riscanta introducerea programului Prima Casa sub acest indice ca urmare a volatilitatii lui comparativ cu cea a ROBOR-ului. "Lasand la o parte declaratiile guvernantilor actuali si in baza legislatiei actuale, noul indice IRCC se aplica doar creditelor noi contractate si celor refinantate. Programul Prima Casa este reglementat de o lege speciala pentru ca este un proiect special avand in vedere ca atrage obligatii si garantii din partea statului care au ajuns chiar la un nivel record. Vorbim de aproape 40 de miliarde de lei totalul creditelor Prima Casa acordate incepand cu iulie 2009 de cand a intrat programul in vigoare pana in prezent. Va imaginati ca, daca ar intra in default-uri aceste credite, practic bancile ar executa garantiile de la stat si ar intra in datorie publica. Vorbim de un program care a antamat obligatii enorme ale statului si un asemenea produs de finantare nu poate fi schimbat peste noapte printr-o ordonanta de urgenta sau prin niste declaratii in conditiile in care noul indice este foarte volatil si poate duce la explozia restantelor neperformante in momentul in care economia este lovita de recesiune", a afirmat Iancu Guda. Analistul a subliniat, de asemenea, ca o declaratie verbala a guvernantilor nu este suficienta sa duca programul Prima Casa sub spectrul ordonantei care impune noul indice IRCC.

Asteptam modificari legislative care sa schimbe legea speciala ce reglementeaza Prima Casa astfel incat sa se aplice si programului Prima Casa. "Cea mai importanta ingrijorare pe care o am cu privire la noul indice este cresterea foarte accelerata in perioada de recesiune pentru ca atunci cand economia este lovita de recesiune lichiditatea disponibila din piata scade masiv, investitorii internationali, multinationalele, bancile isi retrag capitalul din tarile emergente, cum este si Romania, iar statul are nevoie de bani pentru a-si finanta deficitul fiscal in crestere. Toate aceste dinamici duc la scaderea masiva a lichiditatii disponibile in piata situatie in care IRCC creste semnificativ pentru ca depinde de lichiditatea de moment din piata", a mai declarat Iancu Guda.

In data de 2 mai, Ministerul Finantelor a anuntat ca regula includerii in formula de calcul a ratei de dobanda a indicelui de referinta calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare se aplica si programelor guvernamentale cu garantia statului, respectiv "Prima casa", "Prima Masina" si "Investeste in tine". "Astfel, pentru creditele acordate in moneda nationala rata de dobanda va fi compusa din indicele de referinta calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei si reprezinta rata de dobanda calculata ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara.

Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator. Noul indice de referinta se aplica atat creditelor noi acordate, la refinantarea creditelor aflate in derulare cat si contractelor aflate in derulare cu acordul partilor formalizat prin act aditional la contractul de credit", a precizat Ministerul Finantelor la momentul respectiv. Banca Nationala a Romaniei a publicat, in data de 2 mai, indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II si III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2018.In plina campanie electorala, guvernarea PSD- ALDE a aprobat un Memorandum prin care avanseaza ideea ca, in 2021, adica dupa ce se vor fi consumat alegerile presedintiale si cele parlamentare, romanii o vor duce mult mai bine: puterea de cumparare va depasi 70% din nivelul actual la nivelul UE.

Guvernul a aprobat miercuri Memorandumul privind Programul de convergenta 2019-2022. Acesta are la baza prevederile Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2019-2021 si prognoza cadrului macroeconomic pe termen mediu 2019-2022. Conform datelor statistice, cresterea economica a Romaniei este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. In ultimii 3 ani, cresterea economica medie anuala a fost de 5,3%, in anul 2016 cresterea economica a fost de 4,8%, in 2017 de 7%, iar in 2018 de 4,1%.

"Prin cresterea economica ridicata s-au redus decalajele de dezvoltare ale Romaniei fata de celelalte state din UE. In anul 2017, PIB pe locuitor la puterea de cumparare standard s-a situat la 62,5% fata de media UE, comparativ cu 55,9% in anul 2015 si 59,3% in 2016. Se estimeaza ca in anul 2018 PIB-ul pe locuitor la puterea de cumparare standard sa fi depasit pragul de 65%.

Conform datelor statistice, cresterea economica a Romaniei este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. In ultimii 3 ani, cresterea economica medie anuala a fost de 5,3%, in anul 2016 cresterea economica a fost de 4,8%, in 2017 de 7%, iar in 2018 de 4,1%. "Prin cresterea economica ridicata s-au redus decalajele de dezvoltare ale Romaniei fata de celelalte state din UE. In anul 2017, PIB pe locuitor la puterea de cumparare standard s-a situat la 62,5% fata de media UE, comparativ cu 55,9% in anul 2015 si 59,3% in 2016. Se estimeaza ca in anul 2018 PIB-ul pe locuitor la puterea de cumparare standard sa fi depasit pragul de 65%.

Conform Programului de guvernare, se are in vedere depasirea in 2021 a pragului de 70% din media UE privind PIB-ul pe locuitor la puterea de cumparare standard", sustine Ministerul Finantelor.

Planificarea bugetara pe anul 2019 si estimarile pentru perioada 2020-2021 stabilesc deficitul bugetar ESA in anul 2019 la 2,8 % din PIB, o ajustare de 0,1 puncte procentuale fata de anul 2018, care va continua pe orizontul 2020-2022, urmand ca acesta sa ajunga in anul 2022 la 2,0% din PIB, respectiv o ajustare de 0,8 puncte procentuale fata de anul 2019. Pe orizontul 2019-2022, politica fiscal-bugetara continua sa sustina in mod direct cresterea economica, in marja permisa de Pactul de Stabilitate si Crestere, respectiv un deficit bugetar ESA sub pragul de 3% din PIB. In ceea ce priveste datoria publica, la sfarsitul anului 2018 nivelul acesteia a fost de 35% din PIB, in scadere fata de anul 2017 cu 0,2 puncte procentuale. Pe termen mediu, nivelul datoriei publice este estimat sa ramana la un nivel sustenabil, sub valoarea de referinta de 60% din PIB stabilit prin Tratatul de la Maastricht. Guvernul Romaniei isi mentine angajamentul de aderare la zona euro in anul 2024, obiectiv rezultat din Raportul de fundamentare al planului national de adoptare a monedei euro (adoptat in sedinta din 30 ianuarie 2019). Programul de convergenta 2019-2022 poate fi consultat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice la rubrica Program de convergenta.

08-05-2019
Tarifele Uber X, Uber Select si Uber Green au crescut miercuri, de la ora 7,00, majorarea fiind justificata de companie prin dorinta de a incuraja cat mai multi soferi sa devina activi pe platforma sa, lucru care ar reduce considerabil timpul de asteptare pentru clienti.

Uber catalogheaza drept ore de varf perioada 7,00 - 10,00 in zilele de luni pana vineri, intre 16,00 si 19,00 pentru zilele de luni pana joi si intre 13,00 si 19,00 pentru vineri.

In ce priveste tarifele, acestea sunt urmatoarele: UberX: 1.56 lei (tarif de baza), 0.26 lei (tarif pe minut), 1.56 lei (tarif pe kilometru), 12 lei (tariful minim). Anterior, tarifele pentru Uber X erau 1.3 lei (tarif de baza), 0.22 lei (tarif pe minut), 1.3 lei (tarif pe kilometru), 8 lei (tariful minim). Noile tarife pentru Uber Select si Uber Green: 1.98 lei (tarif de baza), 0.34 lei (tarif pe minut), 1.98 lei (tarif pe kilometru), 14.4 lei (tariful minim). Anterior, acestea erau 1.65 lei (tarif de baza), 0.28 lei (tarif pe minut), 1.65 lei (tarif pe kilometru), 10 lei (tariful minim).

Taxa de anulare a comenzii era de 6 lei pentru Uber X si de 8 lei pentru Uber Select.Inspectorii antifrauda fiscala au verificat in perioada 15 martie - 11 aprilie a.c. modul in care 3.339 de firme din toata tara au respectat prevederile legale referitoare la dotarea si utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic.

Au fost identificate abateri si aplicate 450 de avertismente. De asemenea au fost dispuse si sanctiuni contraventionale in valoare totala de 4,12 milioane de lei (amenzi si confiscari). Valoarea totala a celor 686 amenzi dispuse este de 3,79 milioane lei, iar confiscarile de numerar, venituri ilicite si bunuri au totalizat 322.037 lei.

Totodata, inspectorii antifrauda au dispus suspendarea activitatii comerciale in 15 locatii, astfel: in 12 pentru incalcarea prevederile legale privind utilizarea caselor de marcat, iar in trei locatii pentru comercializarea de produse accizabile fara timbru fiscal. 87% din avertismente au fost aplicate contribuabililor, care la data controlului nu achizitionasera noile case de marcat cu jurnal electronic.

Este important de stiut ca dupa dispunerea planurilor de remediere nu se vor mai aplica avertismente si urmeaza sanctiuni importante: amenda de pana la 10.000 lei, confiscarea tuturor incasarilor, chiar daca au fost inregistrate in case de marcat vechi fara jurnal electronic si suspendarea activitatii comerciale a punctului de lucru pana la dotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic. Actiunile de monitorizare si control ale inspectorilor antifrauda vor continua pentru asigurarea respectarii obligatiilor legale privind dotarea si utilizarea noilor case de marcat cu jurnal electronic.
Incepand cu data de 1 aprilie 2019 se afla in derulare sesiunea de depunere a cererilor de finantare pentru submasura 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, cu scopul de a incuraja fermierii sa isi asigure culturile impotriva fenomenelor climatice nefavorabile.

Printre fenomenele climatice nefavorabile pentru care se pot incheia polite de asigurare se numara inundatiile, seceta, grindina, inghetul, ploile torentiale, tornadele, furtunile, etc. Sesiunea anuala de depunere a cererilor de finantare pentru aceasta submasura este impartita in doua etape: pentru culturile de primavara si pentru cele de toamna. Etapa curenta de depunere a dosarelor cererilor de finantare, aferenta culturilor de primavara, se desfasoara in intervalul 01.04.2019 - 30.11.2019. Alocarea financiara pentru intreaga perioada de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finantare realizandu-se continuu pana la epuizarea fondurilor.

Sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este de: 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor mici cu dimensiunea economica pana la 11.999 euro standard output (SO); -55% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier, in cazul fermelor cu dimensiunea economica mai mare sau egala cu 12.000 SO. Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va incheia o asigurare pentru riscurile prevazute, angajandu-se sa plateasca valoarea integrala a primei de asigurare in cuantumul si la termenele prevazute in contractul de asigurare.

Conditiile de eligibilitate sunt detaliate in Ghidul solicitantului publicat pe pagina de web a AFIR (www.afir.info/Investitii PNDR/sM 17.1). Alte informatii relevante sunt disponibile pe paginile web ale AFIR (www.afir.info) si MADR (www.madr.ro).


Comisia Europeana (CE) si-a modificat previziunile enuntate in prognoza de iarna, potrivit carora economia Romaniei va avea o crestere de 3,8% in acest an, redusa la doar 3,3% in prognoza de primavara.

"Boomul economic al Romaniei s-a diminuat in 2018. Cresterea reala a Produsului Intern Brut a avut o crestere de doar 4,1%, cu aproape 3 puncte procentuale mai putin decat in 2017. Consumul privat a ramas principalul factor determinant al cresterii economice, stimulat in continuare de cresterile salariului minim si al sectorului public, efectele pozitive ale acestora fiind insa partial temperate de cresterea masiva a preturilor", explica prognoza prezentata marti de Comisia Europeana.

Deficitul bugetar este estimat sa creasca la 3,5% din PIB in 2019. Cheltuielile cu salariile din sectorul public vor reprezenta principalul factor determinant al cresterii cheltuielilor. Cheltuielile cu pensiile vor creste, de asemenea, avand in vedere ca punctul de pensie se va majora cu 15% in septembrie 2019. Se preconizeaza amplificari ale investitiilor publice, iar in ceea ce priveste veniturile, contributiile sociale vor creste datorita sporirii salariilor.

Potrivit documentului,este a asteptat o diminuare a cresterii atat la nivelul importurilor, cat si al exporturilor. Cu toate acestea, impactul general negativ al acestora asupra cresterii PIB se va diminua progresiv, deoarece cresterea importurilor se va reduce mai mult decat cea a exporturilor. Se preconizeaza insa o continuare a cresterii soldului comercial ca procent din PIB, determinand o crestere a deficitului de cont curent de 5,2% in 2019 si 5,3% in 2020. O crestere sustinuta a costului unitar al fortei de munca, datorata salariilor peste nivelul productivitatii ar putea sa reduca exporturile.

Incertitudinea si impredictibilitatea politicilor publice pot avea efecte negative asupra consumului si investitiilor, stand in calea cresterii economice. Amplificarea inflatiei, in primul trimestru al anului 2019, ar putea indica niveluri mai mari ale preturilor fata de cele initiale.

Datoria publica ca procent din PIB este de asteptat sa creasca de la 35%, cat era la finalul anului 2018, la 38,4% in 2020.
07-05-2019
Romania risca sa piarda fonduri europene de 80,5 milioane de euro, daca ANOFM nu dezvolta relatia cu angajatorii pentru modernizarea pietei fortei de munca, Comisia Europeana asteptand depunerea proiectelor inca de la jumatatea anului trecut.

Concret, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a avut in responsabilitate indeplinirea unor conditionalitati ex-ante tematice 8.1 si 8.3 referitoare la existenta si punerea in aplicare a Strategiei de Ocupare si a Strategiei Serviciului Public de Ocupare, precum si conditionalitatea 8.6 referitoare la existenta unui cadru politic strategic pentru promovarea ocuparii fortei de munca in randul tinerilor, inclusiv prin executarea garantiei pentru tineret. In legatura cu aceste conditionalitati, Comisia Europeana a avertizat in numeroase randuri ca, in cazul in care ANOFM nu creaza o platforma fezabila de asigurare a relatiei cu angajatorii si proceduri de lucru si mecanisme eficiente este pusa in pericol alocarea financiara pe urmatoarea perioada de programare destinata serviciului public de ocupare.

Amanari peste amanari

Iata cum s-a ajuns aici: AM POCU a lansat inca din 16 martie 2018 apelul non-competitiv, la care ANOFM trebuia sa aplice pana la 11 iunie 2018. In 24 mai 2018, beneficiarul ANOFM a transmis proiectul INCLUDDIS care a fost respins in etapa de conformitate administrativa si eligibilitate, dar ANOFM nu l-a refacut si nu l-a mai depus, cerand in schimb prelungirea termenului de depunere pana la 30 septembrie 2018.

Ulterior, Agentia a cerut o alta prelungire, pana la 30 noiembrie 2018. Din cauza timpului scurt care ramanea pana la sfarsitul anului, alocarea apelului, de 118,3 milioane de euro a fost redusa la 55 milioane de euro. La solicitarea ANOFM, AM POCU a modificat apelul, incluzand si Agentiile judetene (AJOFM) ca beneficiari eligibili. Tot la solicitarea ANOFM, termenul a fost prelungit din nou, pana la 31 decembrie 2018, apoi pana la 28 februarie 2019, ulterior pana la 30 aprilie 2019. Pentru a veni in sprijinul Agentiei de forta de munca, la 27 martie 2019, Am POCU a modificat si Grila de evaluare si selectie tehnico-financiara anexa la Ghidul Solicitantului "Modernizarea institutiilor pietei fortei de munca (SPO)". Abia la 19 aprilie 2019, ANOFM a transmis proiectul STRATEG, in valoare de 3 milioane de lei, care vizeaza doar componenta recomandarilor de tara. In aceasi zi, Autoritatea de Management (AM POCU) a publicat ghidul solicitantului, alocarea financiara fiind de 80,5 milioane de euro, rezultata din diferenta dintre alocarea disponibila anul trecut (118,3 milioane de euro) si alocarea ramasa in urma celei de-a doua amanari solicitata de ANOFM, la care s-au adaugat o majorare tinand cont de posibilitatea de supracontractare prevazuta de OUG 40/2015.

In prezent, Autoritatea de Management a postat in dezbatere publica ghidul solicitantului "Modernizarea institutiilor pietei fortei de munca", care are drept beneficiari agentiile judetene (AJOFM), dar ANOFM a transmis o adresa prin care cere scoaterea unor activitati eligibile din continutul ghidului, ceea ce va duce la o alta amanare. "AM se afla in imposibilitatea de a lansa acest ghid, pentru ca are obligativitatea asigurarii indeplinirii indicatorilor de program prin intermediul lansarilor pe care le are in vedere.

In plus, cu toate ca AM a aprobat toate fisele de proiecte ale ANOFM pana la data inchiderii apelului nu au fost depuse proiectele in sistemul informatic MySMIS si nici nu a mai solicitat o alta prelungire de apel", au declarat pentru "Adevarul" surse apropiate discutiilor. Comisia Europeana a avertizat deja ca s-a intarziat prea mult De altfel, in Raportul de tara din 2019, Comisia Europeana a avertizat ca "reforma planificata a serviciului public de ocupare a fortei de munca a fost mult intarziata". "Serviciul public de ocupare a fortei de munca are o metoda foarte limitata de gestionare a cazurilor. Lipsa integrarii serviciilor de ocupare a fortei de munca, a serviciilor sociale si a serviciilor educationale si cooperarea ineficare cu angajatorii raman obstacole importante. S-a constatat o intarziere acumulata in ceea ce priveste punerea in aplicare a masurilor, desi numarul cererilor de subventii a crescut de la 334 in ianuarie 2018, la 3.470 in septembrie 2018", se arata in raportul de tara.


Un start-up romanesc de e-commerce si tehnologie lansat in aprilie 2012, care agrega intr-o singura destinatie produse de mobilier, decoratiuni, textile si accesorii colectate de la producatori din toata lumea, a ajuns dupa numai 7 ani de activitate la o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro.

In prezent, Vivre opereaza vanzari in 9 tari din centrul si estul Europei: Romania, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Cehia, Croatia, Polonia si Grecia, adaugata in portofoliu in 2018. Marti, la aniversarea celor 7 ani de activitate a lansat o campanie speciala clientilor sai, oferind pentru toata gama de produse un discount de 15% tuturor iubitorilor de frumos care vor sa isi redecoreze casa primavara aceasta.

Povestea companiei romanesti a pornit de la ceea ce a servit drept inspiratie pentru intregul proiect si ceea ce ii leaga pe toti cei care isi gasesc inspiratia pe Vivre - bucuria de a trai. Ideea unui retailer online a aparut la sfarsitul anului 2011, iar in primavara anului 2012 lua deja fiinta Vivre, unul dintre primele magazine de home & deco exclusiv online din Romania.

Privind in fata, aceleasi ganduri bune ne umplu sufletele. Vivre va ramane arta vie, zambet si, in acelasi timp, profesionalism. Nu putem sti unde ne duc vremurile, insa suntem siguri ca nu vom renunta niciodata la visul nostru. Vom construi frumusete, vom umple casele oamenilor de caldura si vom ramane o destinatie online pentru calitate si bun gust in industria Home & Deco", a declarat Monica Cadogan, CEO Vivre.

La 7 ani de la lansare, Vivre acopera o piata de 100 de milioane de consumatori

In cei sapte ani de la infiintare, cifra de afaceri Vivre a crescut de la 800 de mii de euro in 2012, la 50 de milioane la sfarsitul anului 2018, ceea ce face din companie una dintre cele mai de succes afaceri Made in Romania. Cu ajutorul celor 350 de angajati, in prezent, firma are o oferta de 60.000 de produse si peste 3.000.000 de comenzi livrate.

Cum s-au schimbat gusturile consumatorilor romani in ultimii 7 ani

Daca la inceput consumatorii romani cumparau piese mici si in special decoratiuni, in prezent piesele mari de mobilier devin tot mai populare. Consumatorii nu mai cauta doar "functionalul" in articolele pe care le achizitioneaza, devine pentru ei tot mai importanta dimensiunea estetica, felul in care un obiect se integreaza in spatiul in care va fi plasat. Romania ramane cea mai mare piata dintre cele 9 in care activeaza Vivre. Pornind de la deschiderea consumatorilor de a comanda produse home&deco online, dublata de interesul in crestere pentru designul interior, Vivre.ro a lansat la inceputul anului o sectiune de blog, care cuprinde sfaturi practice pentru infrumusetarea locuintei si principii de baza in design.

Termenul de 30 iunie pentru restituirea taxei auto va fi respectat, iar singurul lucru care intarzie efectuarea acestor plati este analiza dosarelor, a declarat, luni, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a declarat, luni, la Bistrita, intr-o conferinta de presa, ca termenul pentru restituirea taxei auto va fi respectat.

"Noi avem lege prin care ne-am angajat ca pana pe data de 30 iunie, total suma sa fie restituita. Am restituit, din momentul in care am adoptat hotararea de Guvern privind bugetul Administratiei fondului de mediu, respectiv acum trei saptamani, deci in trei saptamani am livrat catre populatie 1,4 miliarde de lei. (...) Ne-am luat angajamentul sa restituim total taxele auto care s-au declarat a fi nelegale, inclusiv timbrul de mediu. (..) Pana la 30 iunie vom livra aceasta suma populatiei", a spus Gratiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului sustine ca singurul lucru care impiedica restituirea mai rapida a taxei auto este analiza dosarelor, care trebuie facuta si de ANAF, si de Ministerul Mediului.

03-05-2019

Se discuta viitorul celei mai mari comori a Romaniei. Guvernul se afla intr-un dialog intensiv pentru a stabili care va fi urmatorul pas intr-un proiect foarte important pentru tara noastra.

Directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a discutat cu Guvernul despre proiectul Neptun, transmite APA.

Oficialul considera ca este nevoie de o mai mare securitate cu privire la fiscalitate, de o piata a gazelor libera si de cele mai mici restrictii posibile cu privire la exporturile de gaze naturale.

"Petrom spune ca, pe bazele actuale, nu poate lua inca o decizie finala de investitie", a spus Seele.

Separat, in raportul financiar al OMV Petrom pentru primul trimestru al anului, publicat vineri, compania sustine ca mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde in zacamantul Neptun din Marea Neagra.

"Neptun Deep: mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde. Ramanem dornici sa vedem zacamintele din Marea Neagra dezvoltate si vom continua dialogul cu autoritatile pentru a intelege calea de urmat", sustin oficialii companiei.

OMV Petrom si ExxonMobil exploreaza blocul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze.

OMV Petrom isi doreste foarte mult sa continue proiectul de gaze din Marea Neagra, insa, deocamdata, nu se intrunesc conditiile necesare pentru a fi luata decizia de a merge mai departe, a declarat, la finele lunii februarie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, iar Ministerul Energiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).
Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavoda va intra in programul de oprire planificata, incepand de vineri, timp de 32 de zile, reactorul fiind deconectat de la sistemul energetic national la ora 11:00.

Durata opririi planificate este de 32 de zile, anunta Nuclearelectrica, societatea de stat care administreaza centrala nucleara din Cernavoda.

In perioada opririi planificate, se vor efectua activitati la: programul de mentenanta preventiva/ corectiva; programul de inspectii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate; programul de implementare modificari. "Opririle planificate reprezinta proiecte complexe, initiate cu 24 de luni anterior datei planificate, avand o echipa de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane si bugetare corespunzatoare", anunta compania, care subliniaza ca lucrarile aferente programului de oprire planificata a Unitatii 2 se vor executa in conditii de siguranta pentru personalul centralei, public si mediul inconjurator, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavoda. Cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda asigura in prezent aproape 20% din productia totala de electricitate a tarii. Unitatea 1 a centralei nucleare din Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, iar Unitatea 2 in anul 2007. Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participatie de 82,49%.

Mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde in perimetrul Neptun Deep, arata Petrom in raportul pentru primul trimestru.

"Ramanem dornici sa vedem zacamintele din Marea Neagra dezvoltate si vom continua dialogul cu autoritatile pentru a intelege calea de urmat", precizeaza compania.

Petrom arata ca la sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata. "Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta o evolutie necesara in vederea revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale". Conform evaluarii preliminare a companiei, impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este un minus de 40 de milioane de euro.

OMV Petrom anunta in toamna anului trecut, dupa aparitia legii offshore, ca a amanat luarea unei decizii privind investitia in proiectul de explorare din Marea Neagra pentru 2019, din cauza Guvernului roman, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore. Explorarea blocului Neptun din Marea Neagra este un joint venture intre OMV Petrom si compania americana ExxonMobil.

Comparativ cu trimestrul intai 2018 valoarea vanzarilor consolidate a crescut cu 11%, sustinuta de preturi de piata mai mari ale marfurilor in lei si de volume mai mari ale vanzarilor de electricitate si produse petroliere, contrabalansate partial de volume mai mici ale vanzarilor de gaze naturale. Vanzarile din Downstream Oil au reprezentat 70% din totalul vanzarilor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas au reprezentat 28% si cele din Upstream 2% (vanzarile din Upstream fiind, in mare parte, vanzari in interiorul Grupului, nu catre terti).

Rezultatul din exploatare CCA excluzand elementele speciale a crescut in T1/19 cu 28% la 1.227 mil lei, ca urmare a evolutiei pozitive, atat in Upstream, datorita preturilor mai mari, cat si in Downstream, ca rezultat al volumelor mai mari ale vanzarilor de produse petroliere si energie electrica. Profitul net CCA excluzand elementele speciale atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. a fost 1.056 mil lei (T1/18: 752 mil lei).

Rezultatul din exploatare pentru T1/19 a crescut la 1.288 mil lei, comparativ cu 1.080 mil lei in T1/18, in principal datorita preturilor de piata mai mari ale marfurilor.

Rezultatul financiar net s-a imbunatatit de la o pierdere de (63) mil lei in T1/18 la un castig de 24 mil lei in T1/19, reflectand venituri mai mari din dobanzi, in principal ca urmare a clarificarii unei spete fiscale si efectele favorabile ale cursului de schimb.

Prin urmare, profitul inainte de impozitare pentru T1/19 a fost de 1.313 mil lei, mai mare comparativ cu 1.017 mil lei in T1/18.

Impozitul pe profit a fost in suma de (161) mil lei, in timp ce rata efectiva a impozitului pe profit a fost de 12% in T1/19 (T1/18: 16%).

Profitul net atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. a fost de 1.151 mil lei (T1/18: 854 mil lei).

Investitiile, in valoare de 826 mil lei in T1/19, au fost cu 2% mai mici comparativ cu T1/18. Acestea au cuprins in principal investitiile din Upstream de 650 mil lei in T1/19, comparativ cu 653 mil lei in T1/18. Investitiile din Downstream au fost in valoare de 168 mil lei (T1/18: 190 mil lei), din care 158 mil lei au fost pentru Downstream Oil (T1/18: 189 mil lei).

Grupul OMV Petrom a raportat o pozitie neta de numerar in valoare de 5.237 mil lei la sfarsitul T1/19, mai mare decat pozitia neta de numerar in valoare de 4.891 mil lei la sfarsitul T4/18.
02-05-2019
Forma finala a proiectului Legii Turismului, deja aprobata de Guvern si transmisa Parlamentului pentru aprobare, prevede verificari inopinate ale unitatilor de cazare, dar si amenzi usturatoare pentru hotelierii sau cei care detin oprice fel de unitati de cazare care nu-si protejeaza turistii atat in incinta hotelului, cat si in excursiile organizate de agentie.

Proiectul include o serie de prevederi privind patrimoniul turistic, cu reglementari privind regimul constructiilor in zone turistice, inclusiv plaje, si instituie un sistem national de colectare si interpretare a datelor pentru o evaluare cat mai exaca a veniturilor din turism.

Printre prevederi se regaseste insa si posibilitatea inspectorilor in turism de a verifica firmele fara a se identifica in prealabil, pretizand ca sunt turisti, precum si obligatia proprietarilor de a se inregistra in prealabil la Ministerul Turismului pentru a inchiria imobile pe site-uri specializate precum Airbnb. Astfel, potrivit proiectului, inspectorul, in calitate de "Mistery Guest/ Client Misterios", nu va fi obligat sa se legitimize, urmand sa verifice o unitate turistica doar ca vizitator. Abia la finalul controlului pe ascuns, proprietarul hotelului sau pensiunii se va putea trezi cu rezultatul actului de control, fara a fi consultat cu privire la presupuse nereguli constatate.

Proiectul introduce si obligatia pentru site-urile sau platformele precum Airbnb, prin care sunt inchiriate locuinte private, sa fie promovate doar imobilele pe caree proprietarii le-au inregistrat pentru aceasta activitate la ministerul de resort. In ce priveste sanctiunile, legea prevede ca unitatile de cazare pot fi amendate cu sume cuprinse intre 8.320 lei si 31.200 lei daca nu-si protejeaza turistii. Concret, hotelurile si pensiunile vor trebui sa informeze corect, complet, clar si adecvat turistii cu privire la oferta turistica si la serviciile pe care le presteaza. Pentru incalcarea obligatiei de informare, operatorii vor putea primi sanctiuni intre 10 si 15 puncte-amenda (adica intre 20.800 si 31.200 de lei amenda). In proiect, punctul-amenda e calculat la valoarea unui salariu minim brut. Pe de alta parte, operatorii vor trebui sa protejeze turistul atat in incinta hotelului, cat si in timpul cat acesta e plecat in excursiile oferite de respectivul operator, conform normelor pentru ghizii de turism. Acestora le va reveni si obligatia "sa protejeze bunurile turistilor aflate in structurile de primire turistica administrate, depuse spre pastrare in case de valori sau incaperi special amenajate, impotriva deteriorarii sau furtului si sa garanteze despagubirea acestora in cazul aparitiei unor prejudicii, prin asigurarea la societati de asigurare", conform actului in dezbatere.

Pentru neindeplinirea acestor obligatii, operatorii vor putea fi sanctionati cu valori intre 10 si 15 puncte-amenda (adica intre 20.800 si 31.200 de lei). Sanctiuni intre patru si opt puncte-amenda (adica intre 8.320 si 16.640 de lei) cei care nu informeaza turistii cu privire la regulile de aparare impotriva incendiilor pe care trebuie sa le respecte, precum si cu privire la modul de comportare in cazul producerii unor situatii de urgenta.
Romanii care au credite in lei ar putea fi putin dezorientati in urma modificarii formulelor de calcul ale dobanzilor, avand in vedere ca unii vor beneficia de reduceri, in urma aplicarii IRCC, in timp ce alti vor plati la acelasi nivel.

Concret, noul indice - Indicele de Referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) - se va aplica doar creditelor noi sau in cazul refinantarii celor vechi, in timp ce ROBOR va fi aplicat in continuare creditelor in lei aflate in derulare. Astfel, pentru creditele nou contractate si pentru refinantari se va aplica un IRCC de 2,36% pe an, iar pentru creditele aflate in derulare un ROBOR de 3,32% pe an, dupa cum a anuntat joi BNR. "Noua formula de calcul se va aplica doar creditelor noi. Pentru creditele in derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinantare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinantare la aceeasi banca sau la alte banci, bazat pe noua formula de calcul, iar daca noua dobanda va fi mai atractiva, clar omul va decide sa se refinanteze. Daca va fi de la alta banca, clar va fi concurenta intre banci pentru a oferi romanilor o finantare mai ieftina", a spus ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, intrebat de jurnalisti despre inlocuirea ROBOR .

PSD estima ca ratele vor scadea cu 18%
Ratele la creditele romanilor urmeaza sa scada cu pana la 18%, in urma inlocuirii ROBOR cu noul indice, estima miercuri PSD. "Pentru a estima impactul inlocuirii ROBOR 3 luni/6 luni cu IRCC am luat in considerare ca IRCC este cu 0,98 puncte procentuale mai redus decat ROBOR 3 luni si cu 1,03 puncte procentuale mai redus decat ROBOR 6 luni. Romanii cu credite vechi trebuie sa mearga la banca si sa ceara refinantarea creditului in actualele conditii", anunta Departamentul pentru Politici Fiscal Bugetare al PSD.

Analistii nu sunt de aceeasi parere
Desi acest indice este mai mic, efectele sale in costul efectiv al creditelor se va vedea in perioada urmatoare, cresterea marjelor dobanzilor pe care bancile le practica putand afecta valoarea finala. "Daca acest indicator este folosit, iar bancile nu cresc marjele pentru dobanda, automat dobanda finala pentru clienti va fi cu 1% mai mica", spune Dragos Nechifor, broker de credite. "In niciun caz nu este o reducere la nivelul anuntat de guvernanti", a afirmat acesta - "vorbim de 5-10% si asta doar daca bancile nu cresc marjele de dobanda pentru a compensa. Unele banci au renuntat astazi la creditele cu dobanda variabila si au ramas doar la cele cu dobanda fixa, pentru care indicele nu mai are relevanta." Nichifor spune ca IRCC va face ofertele bancilor real comparabile, pentru ca pana acum acestea foloseau indicatori cu valori diferite, si ca va duce la miscari in piata - clienti care vor merge sa renegocieze creditele si care se vor indrepta spre cele mai convenabile efecte. Analistul sustine ca ratele la Prima Casa ar putea deveni mai scumpe decat un credit ipotecar standard, odata cu calcularea ratelor dupa noul indice care inlocuieste ROBOR.

Executia bugetului general consolidat, conform datelor operative de executie, s-a incheiat pe primul trimestru al anului 2019 cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,54% din PIB, informeaza Ministerul Finantelor.

Suma este cu aproape un miliard de euro mai mare decat in T1 2018, cand deficitul avea o pondere de 0,47% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat sunt in suma de 74,7 miliarde lei, reprezentand 7,3% din PIB, comparativ cu 7% din PIB in anul 2018. Procentual, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Se inregistreaza cresteri comparativ cu primul trimestru al anului precedent in cazul incasarilor din contributii de asigurari (21,9%), accize (16,8%), TVA (14,8).

Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,8% fata de realizarile aceleiasi perioade a anului 2018, ajungand la o valoare de 15,3 miliarde lei.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 8%.

In acelasi timp, s-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 16% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 3,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 80,2 miliarde lei, cu 13,2% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 25,7% mai mari fata de cele realizate in primele trei luni ale anului 2018, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 18% fata de primele trei luni ale anului precedent. Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, dar si la bugetul de stat.

Se inregistreaza de asemenea cresterea cheltuielilor cu dobanzile cu 15,5%.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent cu 15%, fiind influentate, in principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand de la 1.000 lei la 1.100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 4,9 miliarde lei.
MAE anunta ca s-a incadrat in termen atunci cand a depus cererea de anulare a unei Decizii CE. Precizarile vin dupa ce au aparut informatii despre faptul ca Tribunalul UE a respins solicitarea Romaniei pentru anularea hotararii CE de punere in aplicare a unor corectii financiare in valoare de 80 milioane euro. Ministerul mai precizeaza ca va face recurs la decizia Curtii de Justitie a UE.

"Cu privire la informatiile vehiculate in presa, referitoare la cauza T-530/18, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene face urmatoarele precizari: Sub aspect juridic, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene considera ca cererea introductiva a respectat normele de drept procesual ale UE, in contextul in care Decizia 2018/873 a fost notificata Romaniei la data de 14.06.2018 si publicata in JOUE la data de 15.06.2018, iar textul notificat era incomplet, aspect recunoscut chiar de Tribunalul UE la punctele 50, 53 si 55 din Ordonanta de respingere din data de 30 aprilie 2019", au transmis reprezentantii MAE, intr-un comunicat de presa remis, miercuri, MEDIAFAX.

Ministerul precizeaza ca la termenul de doua luni pe care Romania il avea la dispozitie pentru cererea anularii Deciziei Comisiei Europene din 15 iunie 2018 in cazul tarii noastre se mai adauga 14 zile, potrivit Regulamentului de proceduar al Tribunalului UE, plus inca 10 zile, din considerente de distanta.

"In acest sens apreciem ca, odata cu publicarea, a fost exclusa teza din Tratat referitoare la notificarea actului, astfel incat termenul de 2 luni pentru introducerea actiunii in anulare, care face obiectul cauzei T-530/18, a inceput sa curga de la data publicarii Deciziei 2018/873 in JOUE (15.06.2018), la care se adauga cele 14 zile prevazute de articolul 59 din Regulamentul de procedura al Tribunalului. Termenului astfel calculat i se adauga 10 zile - termen invariabil pentru considerente de distanta, prevazut de articolul 60 din acelasi Regulament", arata sursa citata.

Prin urmare, sustine MAE, analiza realizata la nivelul Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justitie UE indica faptul ca introducerea actiunii in anulare formulata pe 7 septembrie 2018 de Romania a fost facuta cu respectarea termenelor.

"In concluzie, din analiza efectuata la nivelul Agentului Guvernamental pentru CJUE rezulta ca actiunea in anulare formulata de Romania la data de 07.09.2018 a fost introdusa cu respectarea termenelor. Acest aspect urmeaza a fi supus atentiei CJUE prin recursul ce va fi formulat in cauza. Potrivit art. 56 din statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, deciziile Tribunalului sunt susceptibile de recurs la CJUE, termenul pentru exercitarea caii de atac fiind de 2 luni de la notificarea lor, iar autoritatile romane urmeaza sa uziteze de acest drept, dat fiind faptul ca, in cauza, Tribunalul UE nici nu a organizat o dezbatere orala a cauzei", conchide sursa mentionata.

Nereguli legate de fondurile europene

Comisia Europeana a decis pe 13 iunie 2018 sa aplice niste corectii financiare Romaniei, din cauza unor nereguli legate de fondurile europene pentru agricultura si dezvoltare rurala, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Romania a introdus o actiune de anulare a deciziei CE de aplicare a unei corectii financiare de aproximativ 80 milioane euro aplicata tarii noastre.

Potrivit informatiilor aparute in presa Tribunalul UE a respins solicitarea facuta de Romania, motivand ca MAE nu s-a incadrat in termenul depunerii contestatiei.

Actiunea pentru anularea hotararii CE in cazul Romaniei a fost depusa pe 7 septembrie 2018, printre cei implicati in demers fiind si Costin-Radu Cantar, subsecretar de stat in cadrul MAE, numit pe 16 mai 2018 in functia de Agent guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene si a Curtii de Justitie a Asociatiei Europene a Liberului Schimb.

Potrivit Cauzei T-530/18 publicata pe Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Romania a solicitat Tribunalului urmatoarele: "anularea in parte a Deciziei de punere in aplicare (UE) nr. 2018/873 din 13 iunie 2018 de excludere de la finantarea de catre Uniunea Europeana a anumitor cheltuieli efectuate in cadrul Fondului european de garantare agricola (FEGA) si a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR): a) in ceea ce priveste submasura 1a integral (suma de 13 184 846,61 ? aferenta anilor 2015 si 2016); b) in ceea ce priveste submasurile 3a, 5a, 3b, 4b integral (suma de 45 532 000,96 ? aferenta anilor 2014, 2015 si 2016) si in subsidiar, partial pentru perioada anterioara datei de 19 septembrie 2015 (suma de 21 315 857,50 ?); obligarea Comisiei Europene la plata cheltuielilor de judecata".

In total este vorba despre suma de 80.032.703 euro pentru fonduri europene in cazul Romaniei, pentru perioada 2014-2016.

Argumentele invocate de partea romana in cererea de anulare

In cererea de anulare, partea romana sustine ca primul motiv intemeiat pe exercitarea necorespunzatoare a competentei Comisiei Europene de a exclude sume de la finantarea de catre Uniunea Europeana, precizand ca CE a incalcat Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European Si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune.

"Prin aplicarea corectiilor stabilite prin Decizia 2018/873, Comisia si-a exercitat competenta de o maniera necorespunzatoare, cu incalcarea prevederilor articolului 52 din Regulamentul 1306/2013, precum si cu incalcarea principiilor protectiei asteptarilor legitime si securitatii juridice. Decizia atacata incalca articolul 52 din Regulamentul 1306/2013 intrucat institutia UE, in urma discutiilor purtate cu autoritatile romane, a aprobat, prin decizie, revizuirea Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 (PNDR), exprimandu-si consimtamantul cu privire la masurile incluse in PNDR, inclusiv cu privire la metodologiile aferente platilor privind submasurile 1a, 3a, 5a, 3b si 4b din cadrul masurii 215 - Plati in favoarea bunastarii animalelor. Decizia de aprobare a revizuirii PNDR este un angajament juridic si conduce la realizarea platilor din bugetul UE, se arata in contestatia depusa de Romania la Tribunalul UE.

De asemenea, sursa citata precizeaza ca "autoritatile romane au efectuat plati conform aprobarii Comisiei. In acest context, decizia de aplicare a corectiilor este nelegala".

Al doilea motiv invocat de partea romana este intemeiat pe incalcarea obligatiei de motivare prevazute de articolul 296, al doilea paragraf, din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

"Romania considera ca institutia UE a incalcat obligatia sa de motivare prevazuta de articolul 296, al doilea paragraf, din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, intrucat, in cazul submasurii 1a, Comisia nu a argumentat suficient si adecvat: pozitia sa oscilanta in ceea ce priveste neregulile constatate si tipul corectiei aplicate; respingerea argumentelor si explicatiilor furnizate de autoritatile romane in ceea ce priveste presupusa supracompensare; de ce a ales sa aplice o rata forfetara pentru neregulile constatate, iar nu una calculata", conform sursei mentionate.
25-04-2019
La sfarsitul anului 2018 comparativ cu finalul anului 2017, lungimea autostrazilor crescuse cu 7,9%, respectiv cu 60 km de autostrada, arata datele publicate joi de INS, potrivit carora Romania are in continuare peste 28 de mii de kilometri de drumuri de pamant sau pietruite

Romania avea, anul trecut, numai 823 de kilometri de autostrazi, reprezentand 4,6% din totalul drumurilor nationale, si de aproape 34 de ori mai multi kilometri de drumuri pietruite si de pamant, respectiv 28.247 kilometri, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi. Pe de alta parte, peste o treime (38,4%) din lungimea drumurilor modernizate aveau durata de serviciu depasita.

"Din totalul drumurilor nationale, 34,9% (6.194 km) erau drumuri europene, 4,6% (823 km) autostrazi, iar din punctul de vedere al numarului de benzi de circulatie, 10,6% (1.873 km) drumuri cu 4 benzi, 1,6% (290 km) erau drumuri cu 3 benzi si 0,2% (31 km) drumuri cu 6 benzi. Drumurile judetene erau in proportie de 40,4% drumuri modernizate si 38,2% dintre drumurile comunale erau drumuri pietruite", potrivit sursei citate. In ceea ce priveste starea tehnica a drumurilor publice, 38,4% din lungimea drumurilor modernizate si 46,6% din lungimea drumurilor cu imbracaminti usoare rutiere aveau durata de serviciu depasita. La 31 decembrie 2018, drumurile publice totalizau 86.234 kilometri, din care 17.740 km (20,6%) drumuri nationale, 35.085 km (40,7%) drumuri judetene si 33.409 km (38,7%), drumuri comunale. Din punctul de vedere al tipului de acoperamant, structura retelei de drumuri publice inregistra 36.689 km (42,5%) drumuri modernizate (in proportie de 92,4% drumuri modernizate cu imbracaminti asfaltice de tip greu si mijlociu), 28.247 km (32,8%) drumuri pietruite si de pamant si 21.298 km (24,7%) drumuri cu imbracaminti usoare rutiere. Pe de alta parte, la sfarsitul anului trecut, lungimea simpla a liniilor de cale ferata electrificate era de 4.029 km, reprezentand 37,4% din reteaua de cai ferate in exploatare. Liniile de cale ferata de folosinta publica in exploatare insumau 10.765 km, din care 10.627 km (98,7%) linii cu ecartament normal, 134 km (1,3%) linii cu ecartament larg si 4 km linii cu ecartament ingust. Densitatea liniilor la 1000 km patrati teritoriu era de 45,2?. Densitatile cele mai mari s-au inregistrat, in ordine, in regiunea Bucuresti-Ilfov (154,7?), regiunea Vest (58,9?), regiunea Sud-Est (48,8?) si regiunea Nord-Vest (48,7?).

Proiectul RO-NET, pus la punct de Ministerul Comunicatiilor intra in functiune. Primul lot din proiect a devenit operational si acopera 110 localitati, cele mai multe din mediul rural.

"Desi din 2014 si pana in prezent proiectul a inregistrat foarte multe blocaje si multe prelungiri, termenul de finalizare trebuind sa fie 2017, am semnat actul de operationalizare al primului lot, marcand pentru prima data un progres concret in acest proiect. Lotul 1 include 110 locatii, dintre care doua urbane si restul rurale, in judetele Bacau, Botosani, Iasi, Suceava, Neamt si Vaslui. In cele 110 de locatii avem un total de 20.500 de gospodarii si circa 58.000 de persoane cu potential beneficiare de a deveni utilizatori de servicii de internet, televiziune si telefonie fixa. Practic, prin operationalizarea acestui lot s-a creat disponibilitatea tuturor operatorilor de telecomunicatii care doresc sa furnizeze servicii in aceste localitati sa asigure conectarea in banda larga de a punctele de acces la utilizatorii finali.", a declarat ministrul Comunicatiilor, Alexandru Petrescu.

Ministrul a mai afirmat ca proiectul Ro-Net are drept scop construirea de retele de distributie in 715 localitati considerate "zone albe", din cele 2.200 identificate in 2014, cand a fost lansat. Sute de mii de gospodarii si peste 8.000 de institutii publice si firme private vor beneficia de acest program. "Cu o finantare de aproximativ 85 de milioane de euro, din care 85% fonduri europene, proiectul Ro-Net include un total de sapte loturi, cuprinzand, in medie, aproximativ 100 de localitati fiecare. Pana la finalul lui 2019 ne-a propus sa operationalizam si celelalte sase loturi pentru a aduce astfel un beneficiu real romanilor.", a mai spus ministrul Comunicatiilor. In acelasi context, ministrul Comunicatiilor a anuntat si stadiul proiectului Next Generation Network , prin intermediul caruia vor fi acoperite cu servicii in banda larga aproape 700 de localitati.

"Beneficiile extinderii serviciilor de internet in banda larga tin de consolidarea coeziunii economice, sociale si teritoriale a cetatenilor in Romania si reducerea decalajelor digitale intre zonele urbane si rurale. In Romania, sunt acoperite mai putin de 40% dintre zonele rurale cu fibra optica. De aceea, pe langa proiectul Ro-Net, extinderea retelelor de banda larga in "zonele albe" din Romania va continua prin proiectul Next Generation Network (NGN), prin investitiile realizate de operatorii privati - IMM-uri - care au fost declarati castigatori in urma apelurilor de proiecte lansate prin Programul Operational de Competitivitate. Investitiile sunt aferente localitatilor declarate zone albe din judetele: Arad, Sibiu, Calarasi, Ialomita, Bihor, Braila, Tulcea, Dolj, Constanta, Hunedoara, Harghita, Neamt, Salaj, Bistrita-Nasaud, Galati, Vaslui, Cluj, Botosani, Timis, Giurgiu, Teleorman si Mures. Vor fi acoperite 698 de localitati si aproximativ 150.000 de gospodarii.", a explicat Alexandru Petrescu.

La sfarsitul anului 2018 comparativ cu finalul anului 2017, lungimea autostrazilor a crescut cu 7,9%, respectiv cu 60 km; drumurile publice totalizau 86.234 km, din care 17.740 km (20,6%) drumuri nationale, 35.085 km (40,7%) drumuri judetene si 33.409 km (38,7%), drumuri comunale, informeaza INS.

Conform INS, din punctul de vedere al tipului de acoperamant, structura retelei de drumuri publice inregistra 36.689 km (42,5%) drumuri modernizate (in proportie de 92,4% drumuri modernizate cu imbracaminti asfaltice de tip greu si mijlociu), 21.298 km (24,7%) drumuri cu imbracaminti usoare rutiere si 28247 km (32,8%) drumuri pietruite si de pamant.

In ceea ce priveste starea tehnica a drumurilor publice, 38,4% din lungimea drumurilor modernizate si 46,6% din lungimea drumurilor cu imbracaminti usoare rutiere aveau durata de serviciu depasita.

Din totalul drumurilor nationale, 34,9% (6194 km) erau drumuri europene, 4,6% (823 km) autostrazi, iar din punctul de vedere al numarului de benzi de circulatie, 10,6% (1873 km) drumuri cu 4 benzi, 1,6% (290 km) erau drumuri cu 3 benzi si 0,2% (31 km) drumuri cu 6 benzi.

Drumurile judetene erau in proportie de 40,4% drumuri modernizate si 38,2% dintre drumurile comunale erau drumuri pietruite.

La 31 decembrie 2018, liniile de cale ferata de folosinta publica in exploatare insumau 10.765 km, din care 10.627 km (98,7%) linii cu ecartament normal, 134 km (1,3%) linii cu ecartament larg si 4 km linii cu ecartament ingust.

Densitatea liniilor la mia de kilometri patrati de teritoriu era de 45,2?. Densitatile cele mai mari s-au inregistrat, in ordine, in regiunea Bucuresti-Ilfov (154,7?), regiunea Vest (58,9?), regiunea Sud-Est (48,8?) si regiunea Nord-Vest (48,7?).

La aceeasi data, lungimea simpla a liniilor de cale ferata in exploatare electrificate era de 4.029 km, reprezentand 37,4% din reteaua de cai ferate in exploatare.

Anul trecut oficialii guvernamentali au anuntat diferite lungimi de autostrada ce urmeaza a fi date in folosinta. La jumatatea lunii decembrie 2017 ministrul de atunci al Transporturilor Felix Stroe, declara ca in 2018 vor fi dati in folosinta peste 156 de kilometri de autostrada.

La inceputul lunii decembrie 2018 Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dancila, a anuntat ca vor fi dati in folosinta 73 de kilometri de autostrada. El a mentionat ca, in ianuarie, cifra va ajunge la 113 kilometri de autostrada, deoarece vor fi finalizati 40 de kilometri de autostrada, iar directorul CNAIR poate fi demis, daca, pana la 31 decembrie, nu vor fi gata cei 101 kilometri de autostrada promisi.

Zece zile mai tarziu CNAIR anunta ca are 100 de kilometri de autostrada construiti in acest an, din care in jur de 60 de kilometri vor fi dati in trafic pana la finele anului.

Anuntul lui Neaga venea dupa o declaratie a premierului Viorica Dancila privind demiterea directorului CNAIR in cazul in care nu vor fi finalizati 100 de kilometri de autostrada pana la incheierea anului.
CCR arata in motivarea deciziei de neconstitutionalitate a legii pentru completarea ordonantei guvernului 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti nu are o motivare si fundamentare economica, sociala si juridica si nu a fost solicitat avizul CES.

Curtea Constitutionala a admis, pe 13 martie, obiectia de neconstitutionalitate a 83 de deputati PNL si USR si a constatat ca Legea pentru completarea Ordonantei Guvernului 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar este neconstitutionala in ansamblul sau.

Curtea constata ca legea este neconstitutionala, intrucat nu a fost realizata motivarea si fundamentarea economica, sociala si juridica a solutiilor adoptate si nu a fost solicitat avizul Consiliului Economic si Social (CES).

Sesizarea deputatilor arata ca legea creeaza o contradictie in cuprinsul ordonantei modificate.

"In acest sens, se sustine ca plafonarea dobanzii anuale efective (denumita, in continuare, DAE) si a dobanzii penalizatoare, in cadrul contractelor de credit acordate de institutiile de credit sau de institutiile financiare nebancare, nu constituia si nu trebuie sa constituie obiect de reglementare al Ordonantei Guvernului nr.13/2011, care avea ca obiect initial plafonarea dobanzii curente (remuneratorii) in cazul contractelor de credit incheiate de profesionisti cu consumatorii. Astfel, actul normativ criticat intra in contradictie cu art.9 din Ordonanta Guvernului nr.13/2011, care prevede ca dobanzile percepute sau platite, precum si modul de calcul al acestora se stabilesc prin reglementari specifice", arata motivarea publicata pe site-ul CCR.

Judecatorii Curtii constata ca expunerea de motive alegii cuprinde doua paragrafe, din a caror redactare nu rezulta cu claritate cerintele care au reclamat interventia normativa.

"Chiar daca se invoca o serie de insuficiente ale reglementarii in vigoare, nu se face nicio mentiune cu privire la solutiile legislative propuse, principiile de baza si finalitatea acestora. Tot astfel, nu se prezinta impactul socioeconomic si nici impactul asupra sistemului juridic. Nu rezulta eventuale consultari care ar sta la baza propunerii legislative. Expunerea de motive apare astfel ca un inceput de instrument de motivare, in sensul ca prezinta o serie de deficiente ale legislatiei in vigoare, fara a cuprinde, in continuare, mentiuni referitoare la propunerea de modificare a legii. De asemenea, in cadrul dezbaterilor parlamentare, Raportul comun al Comisiei economice, industrii si servicii, al Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si al Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari din 20 februarie 2018 din Senat cuprinde o serie de amendamente admise si, respectiv, respinse, fara a se prezenta motivarea in acest sens. Desi pe parcursul procedurii legislative propunerea initiala a fost modificata substantial, asa cum s-a aratat, nu a fost si motivata, in mod corespunzator, cu privire la solutiile legislative propuse si adoptate", potrivit sursei citate.

Curtea mai noteaza ca, in lipsa motivarii, nu se poate cunoaste ratiunea legiuitorului, "esentiala pentru intelegerea, interpretarea si aplicarea acesteia".

"Curtea retine ca lipsa motivarii solutiilor legislative este de natura sa aduca atingere si dispozitiilor art.1 alin.(3) din Constitutie, care consacra statul de drept si principiul dreptatii, in sensul argumentelor anterior prezentate" arata sursa precizata.

Judecatorii CCR mai constata ca initiatorii actului normativ de modificare a OG 13/2011 nu au solicitat avizul Consiliului Economic si Social si, desi nu este obligatoriu, absenta solicitarii sustine neconstitutionalitatea legii.

"In aplicarea normelor constitutionale de referinta, Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa impune, prin art.31 alin.(3), anterior citat, ca forma finala a instrumentelor de prezentare si motivare a proiectelor de acte normative sa faca referiri la avizul Consiliului Legislativ si, dupa caz, al altor autoritati avizatoare, precum Consiliul Economic si Social. Desigur ca, asa cum se arata si in punctul de vedere transmis de Camera Deputatilor, nu este obligatorie si obtinerea unui aviz, iar procedura legislativa nu poate fi obstructionata de pasivitatea autoritatilor avizatoare. Insa, in cauza, un astfel de aviz nu a fost solicitat. Ca urmare, avand in vedere dispozitiile constitutionale si legale citate, absenta solicitarii avizului Consiliului Economic si Social este de natura sa sustina neconstitutionalitatea extrinseca a legii, in raport de prevederile art.1 alin.(3) si (5), coroborate cu cele ale art.141 din Constitutie", se mai arata in motivarea CCR.
24-04-2019
La finele lui 2018, Romania se situa in randul statelor membre UE cu un nivel redus al datoriei guvernamentale raportate la Produsul Intern Brut (35%), insa in trimestrul patru 2018 comparativ cu trimestrul trei 2018 Romania a avut cea mai mare crestere a acestui raport dintre toate statele membre UE, un avans de 0,8 puncte procentuale, de la 34,2% din PIB in T3 pana la 35% din PIB in T4.

Potrivit Eurostat, doar patru state membre UE au inregistrat o crestere a raportului datorie guvernamentala/PIB in ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul al treilea (Romania, Marea Britanie, Suedia si Finlanda) in timp ce, in 23 de state membre, acest raport a scazut iar in Malta a ramas stabil.

In ritm anual, trimestrul patru 2018 comparativ cu trimestrul patru 2017, datoria guvernamentala raportata la PIB a scazut in 24 de state membre UE, inclusiv in Romania, de la 35,2% pana la 35%, a crescut in alte trei state membre si a ramas stabila in Franta. Cele mai mari reduceri ale raportului datorie guvernamentala/PIB au fost inregistrate in Lituania (minus 5,2 puncte procentuale), Olanda (minus 4,5 puncte procentuale), Austria (minus 4,4 puncte procentuale), Malta (minus 4,2 puncte procentuale) si Letonia (minus 4 puncte procentuale). Comparativ reducerea de 0,2 puncte procentuale a datoriei guvernamentale in Romania este cea mai mica inregistrata la nivelul UE.

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere un nou proiect privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, iar din lista companiilor care ar putea sa faca parte din noul organism a disparut Imprimeria Nationala.

In varianta anterioara, din martie, proiectul spunea ca "FSDI nu investeste in capitalul social al societatii de proiect in cazul proiectelor de tip PPP, putand participa doar la finantarea proiectelor de tip PPP prin societatile de proiect, in limita a maxim 49% din valoarea proiectului". In documentul actual, "FSDI poate participa doar la finantarea proiectelor de tip PPP prin societatile de proiect, in limita a maxim 49% din valoarea proiectului, fara a investi in capitalul social al societatii de proiect.

FSDI analizeaza, la momentul acordarii finantarii, conditiile economico-financiare ale proiectului de investitie, asigurandu-se de capacitatea de rambursare si de garantare a imprumutului", scrie Hotnews. Pentru ca s-a exclus Imprimeria Nationala, capitalul social este un pic mai mic, fata de cum era stabilit in martie, ajungand acum la 19.111.288.632 lei. Cheltuielile cu taxele si tarifele necesare infiintarii FSDI au scazut de la 600.000 lei, la 405.000 lei. Conform notei de fundamentare, proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat incepand cu anul 2019 in sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor incasate de FSDI in contul actiunilor transferate in portofoliul FSDI, estimata la 4,3 miliarde lei.

Anterior era vorba de 4,7 miliarde lei. "Aceasta influenta va fi recuperata in anii urmatori primului an de functionare prin incasarea dividendelor pe care FSDI le va plati statului, in calitate de actionar unic potrivit hotararii Adunarii Generale a Actionarilor de repartizare a profitului si stabilire a dividendelor", se arata in document.

Lista actualizata a companiilor:

ENGIE ROMANIA S.A.,SOCIETATEA DE DISTRIBUTIE SI FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE - "ELECTRICA" S.A., DELGAZ GRID S.A., E.ON ENERGIE ROMANIA SA ,CHIMCOMPLEX SA ,OMV PETROM SA, Telekom Romania Communications S.A. ,CN "LOTERIA ROMANA" SA , IAR SA , OIL TERMINAL SA ,COMPANIA NATIONALA ADMINISTRATIA PORTURILOR DUNARII MARITIME SA SOCIETATEA NATIONALA DE GAZE NATURALE " ROMGAZ " SA, SOCIETATEA DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE IN HIDROCENTRALE " HIDROELECTRICA" S.A. , COMPANIA NATIONALA "AEROPORTURI BUCURESTI" SA , SOCIETATEA NATIONALA "NUCLEARELECTRICA" SA CONPET SA SN "AEROPORTUL INTERNATIONAL TIMISOARA-TRAIAN VUIA-" SA SOCIETATEA DE TRATAMENT BALNEAR SI RECUPERARE A CAPACITATII DE MUNCA "T.B.R.C.M" S.A. , COMPANIA NATIONALA ADMINISTRATIA PORTURILOR DUNARII FLUVIALE S.A., COMPANIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, INSTALATIILOR DE RIDICAT SI RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE - (CNCIR) SA , CUPRU MIN SA ABRUD SOCIETATEA NATIONALA A SARII SA ROMAERO COMPANIA NATIONALA "ADMINISTRATIA PORTURILOR MARITIME" - S.A.CONSTANTA , COMPANIA NATIONALA ADMINISTRATIA CANALELOR NAVIGABILE SA, ANTIBIOTICE SA , COMPANIA NATIONALA UNIFARM S.A.


Premierul Viorica Dancila a anuntat, miercuri, ca Guvernul va adopta o hotarare care prevede crearea unui sistem informatic de evidenta a activitatii de turism, cu scopul de a avea o evidenta mai clara a zonelor care au nevoie de imbunatatire.

Un alt proiect important, care a fost elaborat in urma unor ample consultari cu mediul de afaceri autoritati locale si asociatii din domeniu este noua lege a turismului, pe care o adoptam in cadrul sedintei de guvern de astazi. Promovam turismul ca factor de dezvoltare economica asa cum ne-am angajat in programul de guvernare. Venim in sprijinul investitorilor din acest sector care vor avea o lege mai clara si mai simpla dar si a autoritatilor locale care primesc competente sporite pentru promovarea destinatiilor turistice. Noua legislatie prevede crearea unui sistem informatic de evidenta a activitatii de turism astfel incat sa avem o situatie cat mai clara a ariilor in care este nevoie de imbunatatirea serviciilor", a declarat Viorica Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

Seful Executivului a adaugat ca proiectul de hotarare are ca scop dezvoltarea sectorului turistic.

"Acest lucru ne va ajuta al stabilirea unei strategii coerente de dezvoltare a sectorului turistic", a conchis Dancila.
23-04-2019
Invatarea continua in vederea mentinerii unui nivel ridicat de expertiza, implementarea celor mai potrivite masuri pentru cresterea gradului de retentie a angajatilor si dezvoltarea liderilor sunt principalele tendinte indicate de catre respondentii locali ai studiul Global Human Capital Trends 2019, realizat de Deloitte

Principala preocupare a angajatorilor romani este legata de mentinerea nivelului expertizei angajatilor in vederea obtinerii rezultatelor de business vizate, aceasta fiind posibila prin invatarea pe tot parcursul vietii (lifelong learning); 90% dintre respondentii la studiu au indicat acest aspect. Continuand topul preocuparilor angajatorilor locali, pe urmatoarele locuri regasim dezvoltarea liderilor, aspect indicat de catre 84% dintre respondenti, si imbunatatirea experientei angajatilor in vederea cresterii gradului de retentie (tot ceea ce angajatii experimenteaza in relatia cu angajatorul lor), aspect indicat de catre 78% dintre respondenti.

Aceste rezultate vin ca urmare a doua dintre principalele provocari intalnite de organizatiile din Romania: dificultatea de a retine angajatii valorosi in contextul unei piete a muncii foarte competitive si capacitatea redusa de formare a liderilor care sa asigure retentia si care sa dezvolte business-ul. Invatarea pe tot parcursul vietii (lifelong learning) nu mai este o chestiune ce tine de avansarea in cariera, ci a devenit esentiala pentru gestionarea responsabilitatilor curente, in contextul nevoii de a sustine cariere care dureaza mai multi ani si al faptului ca responsabilitatile fiecarui loc de munca sunt in continua schimbare", a declarat Raluca Bontas, Partener Global Employer Services, Deloitte Romania.

Dezvoltarea liderilor reprezinta un subiect mereu de actualitate, fiind evidentiata ca una dintre tendintele globale de catre editiile studiului Global Human Capital inca din 2013. 75% dintre respondentii globali cred ca este necesar ca liderii sa inteleaga noile tehnologii pentru a actiona eficient. De asemenea, respondentii studiului considera ca programele actuale de dezvoltare a abilitatilor specifice liderilor au un nivel redus de eficienta.

"Liderii secolulului XXI trebuie sa faca fata unor cerinte care nu au fost intalnite anterior, asadar este esential pentru companii sa dezvolte lideri care sa raspunda acestor cerinte. Astfel, este important ca organizatiile sa formeze lideri din interior si sa ajusteze programele de dezvoltare, deoarece acestea nu par sa functioneze, conform opiniei participantilor la studiu. Imbunatatirea experientei angajatilor ramane o prioritate pentru organizatiile din Romania si din intreaga lume", a declarat Raluca Bontas, Partener Global Employer Services, Deloitte Romania.

In ceea ce priveste imbunatatirea experientei angajatilor, unele dintre actiunile concrete care pot duce la acest deziderat sunt luarea deciziilor tinand cont de impactul pe care acestea il vor avea asupra oamenilor, evidentierea impactului pe care activitatea lor il are atat asupra organizatiei, cat si asupra societatii in ansamblu, asigurarea unei conduceri eficiente.
Prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 au fost asigurate pentru intregul an bugetar 2019 resursele necesare pentru finantarea sistemului de protectie a copilului, centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap, asistenti personali sau, dupa caz, indemnizatiile persoanelor cu handicap grav.

Bugetele locale au asigurata finantarea integrala pentru plata acestor drepturi, atat prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale cat si prin repartizarea a 100% din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat. Potrivit prevederilor art.5 alin.(7) din, nr.50/2019, in anul 2019, incepand cu data intrarii in vigoare a legii: - finantarea sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor si sectoarelor municipiului Bucuresti, se asigura din veniturile proprii ale acestora si, in completare, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, - finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti se asigura din veniturile proprii ale acestora si, in completare, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale.

Din aceste considerente se regularizeaza in cursul anului 2019 cu bugetul de stat sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata, alocate unitatilor administrativ-teritoriale pana la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a legii bugetului de stat pe anul 2019, destinate finantarii sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finantarii drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiilor lunare (intrucat pana la aprobarea legii bugetare s-a aplicat finantarea a 1/12 din bugetul anului 2018). In ceea ce priveste sumele alocate bugetelor locale prin legea bugetului de stat pe anul 2019, este important de precizat ca: - sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale aprobate prin legea bugetara sunt in cuantum de 11,4 miliarde lei, cu 5,2 miliarde lei mai mult decat s-a alocat in anul 2018; - impozitul pe venit colectat la bugetul de stat care se repartizeaza bugetelor locale este estimat la 22,2 miliarde de lei, cu 4,8 miliarde lei mai mult decat s-a repartizat in anul 2018.

Din datele mai sus prezentate, se poate observa ca bugetele locale beneficiaza in anul 2019 de surse suplimentare in cuantum total de 10 miliarde lei (fara a fi luate in calcul excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018 de bugetele locale in suma de 13,1 miliarde lei), in timp ce necesarul estimat pentru plata drepturilor de asistenta sociala transferate in sarcina UAT-urilor este de cca. 6,1 miliarde lei (comparativ cu cca. 5 miliarde lei in anul 2018). "Prin urmare nu se poate pune in discutie lipsa fondurilor pentru plata drepturilor de asistenta sociala", se arata in comunicatul MFP. Totodata, mentionam ca legea nu prevede un termen fix de regularizare a sumelor respective, autoritatile administratiei publice locale sunt acelea care stabilesc graficul de regularizare cu bugetul de stat, astfel incat aceasta operatiune sa se faca pana la sfarsitul anului 2019. Ministerul Finantelor Publice a stabilit cu cele 4 structuri asociative (Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania, si Asociatia Comunelor din Romania) intalniri lunare iar orice informatie legata de colaborarea dintre minister si UAT-uri va fi dezbatuta in grupurile de lucru si comunicata ulterior.

Dupa ce a inchis, rand pe rand, la serviciile acordate fizic clientilor sai, inchizand casieriile si a limitat retragerile si depunerile la bancomate, ING a anuntat ca renunta la inca un serviciu pe care-l acorda acum clientilor.

Potrivit unui mesaj al bancii, pana la finalului lunii august 2019, ING va inchide toate multimatele, "calculatorul de plati SelfBank". "Iti suna cunoscut Automatic Service Teller sau AST? Daca da, probabil il stii mai degraba drept aparatul de extrase, bancomatul cu scaun sau "calculatorul de plati din ING Self`Bank. Cel mai cunoscut apelativ e Multimat, dar si acesta va iesi din uz, pentru ca vom retrage multimatele pana la finalul lunii august 2019", a informat ING. Luna trecuta, ING Bank Romania a anuntat ca, incepand cu data de 1 aprilie 2019, va limita depunerile si retragerile de numerar, atat pentru propriile bancomate, cat si pentru bancomatele altor banci.

Reprezentantii bancii sustineau ca, in cazul in care un client va avea nevoie sa retraga sau sa depuna o suma mai mare de 15.000 de lei, va trebui sa sune la numarul 031.406.24.64, pentru a oferi "cateva detalii" despre tranzactie. Pe de alta parte, toate casieriile fizice ale ING Bank au fost inchise din 29 octombrie 2018, banca continuand strategia de dezvoltare, prin care urmareste sa-si transforme sucursalele in unitati de tipul self-service. Banca a anuntat pe parcursul anului trecut ca principalul canal de tranzactionare va fi ING HomeBank, in timp ce Self-Bank-urile vor avea noi tipuri de ATM-uri, care vor inlocui casieriile traditionale.

Clientii ING vor putea sa depuna numerar folosind cardul ING atasat contului (lei sau euro) direct la ATM-urile ING, pot sa ii transfere prin ordin de plata - daca au banii intr-un cont la o alta banca sau pot sa transfere instant banii (lei) pe care ii au la alte banci prin functionalitatea "Porteaza-ti banii" din ING HomeBank - serviciul ING de internet banking. Conturile clientilor ING vor putea sa fie alimentate de catre alte persoane direct la ATM-urile ING, pe baza unui cod de depunere ce poate fi solicitat in ING Office, pentru lei incepand din 01 noiembrie 2018 sau prin transfer bancar. Clientii isi vor putea vedea si gestiona ratele la credite direct din HomeBank.Bugetul de stat asigura pentru intregul an resursele necesare pentru finantarea sistemului de protectie a copilului, centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap, asistenti personali sau, dupa caz, indemnizatiile persoanelor cu handicap grav, precizeaza Ministerul Finantelor.

Bugetele locale au asigurata finantarea integrala pentru plata acestor drepturi, atat prin suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale cat si prin repartizarea a 100% din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat, arata comunicatul institutiei.

Potrivit prevederilor art.5 alin.(7) din, nr.50/2019, in anul 2019, incepand cu data intrarii in vigoare a legii finantarea sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap de la nivelul judetelor si sectoarelor municipiului Bucuresti, se asigura din veniturile proprii ale acestora si, in completare, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, iar finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti se asigura din veniturile proprii ale acestora si, in completare, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale.

Din aceste considerente se regularizeaza in cursul anului 2019 cu bugetul de stat sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata, alocate unitatilor administrativ-teritoriale pana la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a legii bugetului de stat pe anul 2019, destinate finantarii sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, finantarii drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiilor lunare (intrucat pana la aprobarea legii bugetare s-a aplicat finantarea a 1/12 din bugetul anului 2018).

In ceea ce priveste sumele alocate bugetelor locale prin legea bugetului de stat pe anul 2019, este important de precizat ca sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale aprobate prin legea bugetara sunt in cuantum de 11,4 miliarde lei, cu 5,2 miliarde lei mai mult decat s-a alocat in anul 2018; impozitul pe venit colectat la bugetul de stat care se repartizeaza bugetelor locale este estimat la 22,2 miliarde de lei, cu 4,8 miliarde lei mai mult decat s-a repartizat in anul 2018.

Din datele mai sus prezentate, se poate observa ca bugetele locale beneficiaza in anul 2019 de surse suplimentare in cuantum total de 10 miliarde lei (fara a fi luate in calcul excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018 de bugetele locale in suma de 13,1 miliarde lei), in timp ce necesarul estimat pentru plata drepturilor de asistenta sociala transferate in sarcina UAT-urilor este de cca. 6,1 miliarde lei (comparativ cu cca. 5 miliarde lei in anul 2018). Prin urmare nu se poate pune in discutie lipsa fondurilor pentru plata drepturilor de asistenta sociala.

Totodata, mentionam ca legea nu prevede un termen fix de regularizare a sumelor respective, autoritatile administratiei publice locale sunt acelea care stabilesc graficul de regularizare cu bugetul de stat, astfel incat aceasta operatiune sa se faca pana la sfarsitul anului 2019.

Ministerul Finantelor Publice a stabilit cu cele 4 structuri asociative (Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania, si Asociatia Comunelor din Romania) intalniri lunare iar orice informatie legata de colaborarea dintre minister si UAT-uri va fi dezbatuta in grupurile de lucru si comunicata ulterior.

Sumele pentru asistenta sociala sunt motivul unor dispute intre primarii si Ministerul Finantelor, autoritatile locale reclamand ca fie nu dispun de fonduri suficiente, fie regularizarile pentru sumele primite in perioada in care bugetul de stat nu fusese aprobat le depasesc posibilitatile.
22-04-2019

Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca va lansa luni, cu doar cateva zile inainte de Paste, o noua moneda. Afla mai multe informatii privind ultima moneda BNR din randurile de mai jos.

Banca Nationala a Romaniei lanseaza luni in circuitul numismatic o moneda din argint cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Henri Mathias Berthelot, arata un comunicat al Bancii Centrale.

Potrivit BNR, aversul monedei reda conacul generalului Berthelot din comuna Farcadinul de Jos, in prezent General Berthelot, judetul Hunedoara, inscriptia in arc de cerc ?ROMANIA`, valoarea nominala `10 LEI`, stema Romaniei si anul de emisiune ?2019`.

Reversul monedei prezinta portretul lui Henri Mathias Berthelot, inscriptiile in arc de cerc ?HENRI MATHIAS BERTHELOT` si anii intre care a trait ?1861-1931`.

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central, mai transmite Banca Nationala.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de 300 monede din argint. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare este de 350,00 lei.

Monedele din argint cu tema Desavarsirea Marii Uniri - Henri Mathias Berthelot au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Lansarea in circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
Preturile petrolului au atins luni cel mai ridicat nivel in ultimele sase luni, Statele Unite fiind pe cale sa anunte ca toti cumparatorii trebuie sa puna capat importurilor de titei iranian, in caz contrar riscand sa fie penalizati.

Contractele futures pentru petrolul Brent au urcat cu pana la 3,3%, la 74,31 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins dupa data de 1 noiembrie, revenind ulterior la 73,63 dolari pe baril, fiind totusi cu 2,3% peste inchiderea precedenta. Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata americana, a avansat cu pana la 2,9%, la 65,87 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins dupa 31 octombrie. Ulterior, petrolul WTI a fost tranzactionat la 65,5 dolari pe baril, cu 2,3% peste inchiderea anterioara. Informatia ca Statele Unite se pregatesc sa anunte luni ca actualii cumparatori de petrol iranian nu vor mai primi derogari de la sanctiuni a fost publicata prima oara duminica, de Washington Post.

Potrivit unor doi reprezentanti ai Departamentului de Stat, citati de un jurnalist al Washington Post, secretarul de Stat Mike Pompeo va anunta ca incepand cu data de 2 mai Departamentul de Stat nu va mai acorda derogari de la sanctiuni oricarei tari care importa titei sau condensat iranian, scrie news.ro. O persoana apropiata situatiei a confirmat pentru Reuters ca informatia este corecta, cu toate ca purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a refuzat sa comenteze. Inainte de reintroducerea sanctiunilor, Iranul era al patrulea mare producator de petrol din cadrul OPEC, cu o productie de aproape 3 milioane de barili de petrolpe zi, dar in aprilie exporturile sale au coborat sub 1 milion de barili de petrol pe zi, potrivit datelor firmei de analiza Refinitiv. Statele Unite au reintrodus sanctiunile impotriva Iranului dupa ce presedintele Donald Trump s-a retras unilateral din acordul nuclear convenit in 2015 de sase state occidentale cu Teheranul. Washingtonul a acordat totusi derogari unor sase state, majoritatea din Asia, pentru o perioada de sase luni.

Cei mai mari cumparatori de petrol Iranian sunt China si India, care au sustinut prelungirea derogarilor. Coreea de Sud este un cumparator major de condensat iranian, care este o forma de titei ultra-usor de care depinde in mare masura industria sa de rafinare si petrochimica. Eliminarea derogarilor va reduce oferta de petrol pe o piata deja limitata de sanctiunile SUA impotriva Iranului si Venezuelei. In plus, OPEC si alti producatori mondiali de petrol au redus deja livrarile, de la inceputul anului, pentru a echilibra cererea si oferta. In consecinta, preturile petrolului Brent au crescut cu peste o treime in acest an, iar cel al petrolului WTI cu peste 40%.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, in perioada 01 martie - 22 aprilie 2019, in cadrul campaniei de primire a cererilor unice de plata, au fost depuse un numar de 586.801 cereri, pentru o suprafata de 3.575.320 hectare.

Depunerea cererilor unice de plata in cadrul campaniei 2019 se va incheia la data de 15 mai 2019, in conformitate cu prevederile OMADR nr.69/2019, iar cei care nu se prezinta pana la acest termen nu vor beneficia de sprijinul financiar acordat de APIA.

Fermierii sunt asteptati sa se prezinte la Centrele judetene/locale APIA la data si ora la care sunt programati conform invitatiei primite, pentru a se putea utiliza eficient timpul rezervat pentru primirea cererilor, precizeaza institutia.

Sprijinul financiar este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a crescut luni la 3,40% pe an, de la 3,39% pe an in sesiunea de vineri, dupa o majorare consistenta in ultimele saptamani, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Acesta este cel mai ridicat nivel de pe 3 august 2018.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a ramas la 3,43% pe an.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de noua luni, a ramas la 3,51%, iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de 12 luni, a ramas la 3,55%.
ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, astfel ca este un indicator al pietei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinta in functie de care sa fie stabilite ratele creditelor. Acest indice urmeaza sa se schimbe in calculul ratelor pentru creditele noi.

Robor la 3 luni ajunge la 3,40%, maximul a 9 luni

Indicele Robor la 3 luni ajunge iar la pragul de 3,40%, valoare ultima oara atinsa la inceputul lui august 2018, conform datelor BNR.

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a crescut luni la 3,40% pe an, de la 3,39% pe an in sesiunea de vineri, dupa o majorare consistenta in ultimele saptamani. Acesta este cel mai ridicat nivel de pe 3 august 2018.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a ramas la 3,43% pe an.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de noua luni, a ramas la 3,51%, iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de 12 luni, a ramas la 3,55%.

ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, astfel ca este un indicator al pietei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinta in functie de care sa fie stabilite ratele creditelor. Acest indice urmeaza sa se schimbe in calculul ratelor pentru creditele noi.
19-04-2019
Lovitura neasteptata primita din partea Guvernului pentru firmele de constructii. Intreprinderile din domeniu care au aplicat pentru facilitatile fiscale pe care Guvernul a decis sa le ofere la finalul anului trecut vor fi nevoite sa dea banii primiti inapoi.

ANAF a elaborat o noua declaratie 112, pe care intreprinderile trebuie sa o completeze si sa returneze sumele care le-au fost facilitate de catre Executiv. Motivul consta in imposibilitatea folosirii cotei reduse a contributiei asiguratorii pentru munca, care ar fi trebuit sa fie aplicata pentru contractele de munca din constructii. Deputatul PNL Florin Roman a declarat ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca Guvernul a uitat sa elaboreze schema de ajutor de stat, desi a mentionat ca trebuie respectate prevederile privind acordarea facilitatilor.

"Asa se face ca deciziile de impunere curg din partea ANAF catre constructori. Desi prevedea o cota redusa pentru contributia asiguratorie pentru munca (CAM), constructorii sunt pusi sa plateasca o cota normala, pana la aparitia schemei de ajutor de stat", a sustinut liberalul. El a mai adaugat ca totul "este o noua teapa de proportii data constructorilor care oricum se confrunta cu o penurie de forta calificata de munca. Practic, constructorii raman si fara "facilitati", adica si cu banii pierduti si cu obligatia platii unor salarii mai mari, in baza unor promisiuni neonorate!".
Printr-o noua ordonanta de urgenta se va modifica statulul muncitorului zilier. Daca pana acum firmele care angajau zilieri plateau la stat numai impozitul pe venit, prin noua OUG trebuie sa se achite si contributia pentru pensii. In acest caz daca mumcitorului nu i se va mari salariul atunci va lua mai putini bani.

Potrivit Legii nr. 52/2011, zilierii trebuie sa primeasca pe ora de munca macar valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (aceasta fiind valoarea indemnizatiei brute). In 2019, indemnizatia bruta pe ora este de aproximativ 12,4 lei, potrivit dcbusiness.ro

In cazul in care angajatorul nu ma majora salariul muncitorului zilier, acesta din urma va primi cu 25% mai putini bani ceea ce reprezinta plata CAS.

Numai beneficiarii (cei care lucreaza cu zilieri) care le vor mari indemnizatiile brute le vor asigura zilierilor macar veniturile pe care le primesc in prezent.

Aceasta modificare nu implica si inscrierea zilierului in sistemul public de sanatate. Daca vor dori sa fie asigurati, ei vor avea posibilitatea de a o face separat.

Cu alte cuvinte, proiectul de OUG nu prevede ca va fi obligatoriu de platit pentru veniturile ziliere si contributia la sanatate.
Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a declarat joi pe santierul de la ruta ocolitoare a Sucevei ca lucrarile se vor finaliza in termenul asumat si nimic nu este prea scump pentru romani atunci cand vine vorba despre infrastructura.

Intrebat daca investitia la ruta ocolitoare a Sucevei nu e prea mare, ministrul Razvan Cuc a spus ca "nimic nu e prea scump pentru romani" cand este vorba despre infrastructura si trebuie finalizata. "Trebuie facuta, iar Guvernul PSD si-a asumat sa o faca. Daca altii au blocat-o si au inghetat-o, noi am deblocat-o, am alocat fonduri si acum o finalizam. Altii n-au obiective la judet si vin sa faca circ pe pe centura aici, in loc sa-si vada de drumurile judetene. (...) Nimic nu e prea scump pentru romani atunci cand vine vorba despre infrastructura", a spus ministrul Transporturilor. Investitia la centura Sucevei a demarat in 2008 si trebuia finalizata in trei ani, dar lucrarile au fost intrerupte ca urmare a rezilierii contractelor.
Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA si societatea SC PORR CONSTRUCT SRL au semnat contractul pentru obiectivul de investitii Dublarea liniei de cale ferata intre statiile Mogosoaia si Balotesti, proiect in valoare de 50,5 milioane lei, cu finantare asigurata din fonduri de la Bugetul de Stat.

Durata de realizare a acestei investitiei este, conform contractului, de 17 luni si include cele doua etape de implementare, elaborarea proiectului tehnic si executia lucrarilor de infrastructura si suprastructura feroviara pe intreagul traseu, in lungime de aproximativ 8 km.

Mentionam faptul ca, proiectul Dublarea liniei de cale ferata intre statiile Mogosoaia si Balotesti reprezinta prima lucrare de dublare a unei linii de cale ferata realizata, dupa 1989 pe reteaua feroviara, exclusiv din fonduri de la Bugetul de Stat", arata CFR SA, intr-un comunicat.

Potrivit companiei, contractul pentru dublarea liniei de cale ferata pe traseul Mogosoaia - Balotesti acopera o gama complexa de lucrari de infrastructura si suprastructura feroviara pe intregul traseu, prin lucrari de consolidare si largire terasament, montare a suprastructurii liniei pentru realizarea caii ferate duble pe intreaga distanta, lucrari de reparatii si consolidare a 4 podete, 3 poduri si o trecere la nivel, construirea noului Punctul de Oprire Aeroport (PO Aeroport), montarea instalatiilor de semnalizare si telecomunicatii feroviare pe intreaga distanta si instalatii de energoalimentare pentru PO Aeroport. "Mentionam faptul ca Punctul de Oprire Aeroport va fi o constructie noua, pe doua niveluri (parter si etaj), cu 2 peroane, fiecare in lungime de 150 m si latime de 3 m, accesul calatorilor la peroane fiind asigurat prin intermediul unor scari fixe si rulante, iar accesul persoanelor cu dizabilitati va fi asigurat prin intermediul unui lift", arata CFR SA. Compania sustine ca prin finalizarea acestui obiectiv de investitii Dublarea liniei de cale ferata Mogosoia - Balotesti, parte integranta a programului de Modernizare a liniei Bucuresti Nord - Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, CFR SA va asigura o crestere a calitatii serviciilor de transport feroviar, prin introducerea de trenuri cu mers cadentat, cu o frecventa convenabila transportului de calatori de naveta, favorabila transportului de calatori spre si de la Aeroport, fara a influenta traficul de calatori de lung parcurs sau traficul de marfa pe relatia Bucuresti - Urziceni.

Pana la finalul lunii mai, ANAF trebuie "sa se dea peste cap" si sa plateasca sumele aferente taxei auto, a declarat, joi, la Bistrita, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Daca situatia nu va fi rezolvata, ministrul ameninta cu demiteri.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, la Bistrita, ca pana la sfarsitul lunii aprilie, toate deciziile de impunere in ceea ce priveste restituirea taxei auto trebuie sa fie emise, iar pana la finalul lunii mai, toti cei care au platit aceste taxe vor avea banii in cont.

Ministrul spune ca ANAF trebuie "sa se dea peste cap" sa rezolve situatia, altfel vor fi demiteri.

"Am spus foarte clar ca pana la final de aprilie toate deciziile de impunere care mai sunt inca de emis de catre ANAF trebuie sa se emita. Daca nu se emit aceste decizii, acele persoane pleaca din functii, oricine ar fi, pleaca din functii. Acesta este primul pas. Al doilea pas este simplificarea modului in care trebuie sa platim omului acea suma. Din pacate astazi mai este o asa, o intreaga birocratie pe acest subiect si la fel, am spus clar: ANAF-ul trebuie sa se dea peste cap, eu am sa sprijin datul peste cap de mai multe ori daca este cazul, pana la final de mai sa plateasca sumele aferente acestei taxe. Acum suntem in luna aprilie, iar pana la final de mai trebuie sa se gaseasca orice fel de solutie, plata sumelor pe care noi le asiguram de la buget, iar dansii trebuie sa plateasca si sa imi spuna ce trebuie sa modificam legal ca sa facem acest pas si sa plateasca contribuabililor acea suma si apoi sa stea sa faca verificarea cu ce are de dat eventual acea persoana catre stat. Pentru ca statul a luat banii contribuabililor, i-a luat cu doua maini si acum sta, din pacate, pentru contribuabil, statul sa verifice: ia sa vedem ai tu cumva datorii la stat? Ca poate la acea vreme cand se am luat taxa poate ca nu aveai", a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

Ministrul a mai spus ca exista banii pentru plata sumelor de bani din taxa auto si ca singurii care nu vor primi banii sunt cei a caror situatie nu este foarte clara si ANAF a solicitat lamuriri suplimentare.

"Oamenii trebuie sa isi primeasca banii inapoi. Pana la sfarsitul lunii mai anul acesta trebuie sa ii primeasca. Avem si exceptii, sunt cazuri in care exista neclaritati legate de partea de proprietate. Sunt cateva chestiuni pentru care ANAF-ul a cerut cateva clarificari, dar pentru tot ce este clar si exista decizie de impunere se plateste", a mai spus ministrul Finantelor.
18-04-2019
Guvernul va dezbate in sedinta de joi mai multe acte normative, printre care si proiecte de hotarare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Autostrada Lugoj-Deva" sau a obiectivului de investitii "Sala Polivalenta Municipiul Pitesti".

Pe ordinea de zi a sedintei de joi a Executivului apar mai multe proiecte de hotarare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind mai multe obiective de investitii. Printre acestea se numara si Autostrada Lugoj-Deva sau sala Polivalenta Municipiul Pitesti.

"-Proiect de hotarare privind reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Autostrada Lugoj-Deva"

-Proiect de hotarare privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Drum de legatura DN 66A km 47+600 - km 66+204, Campu lui Neag - Cerna", judetul Gorj.

-Proiect de hotarare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Sala Polivalenta Municipiul Pitesti"

- Proiect de hotarare pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Consolidarea, modernizarea, extinderea si dotarea patinoarului artificial din municipiul Gheorgheni", potrivit ordinii de zi publicata pe site-ul Guvernului.

Un alt proiect de hotarare prevede aprobarea participarii Romaniei, prin Ministerul Apararii Nationale, ca membru cu drepturi depline, in cadrul Centrului european de transport aerian tactic.

Guvernul va dezbate, de asemenea, o ordonanta de urgenta care reglementeaza normele de protectie impotriva dobandirii, utilizarii si divulgarii ilegale a secretelor comerciale.

Pe ordinea de zi a sedintei de joi apare si un proiect legislativ privind activitatea de emitere de moneda electronica. Proiectul reglementeaza conditiile de acces la activitatea de emitere de moneda electronica si de desfasurare a acestei activitati, conditiile de desfasurare a activitatii de prestare de servicii de plata de catre institutiile emitente de moneda electronica, supravegherea prudentiala a institutiilor emitente de moneda electronica, precum si regimul privind rascumpararea monedei electronice.

Un alt proiect legislativ care va fi dezbatut de Guvern reglementeaza conditiile de acces la activitatea de prestare a serviciilor de plata, supravegherea prudentiala a institutiilor de plata si a furnizorilor specializati in servicii de informare cu privire la conturi, regimul privind transparenta pentru conditii si cerinte de informare privind serviciile de plata, precum si drepturile si obligatiile corespunzatoare ale utilizatorilor serviciilor de plata si ale prestatorilor de servicii de plata in contextul prestarii de servicii de plata cu titlu profesional.

Executivul are pe ordinea de zi a sedintei de joi si mai multe memorandumuri:

"Memorandum cu tema: aprobarea negocierii Scrisorii de intelegere privind avansul dintre Romania si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 2,5 milioane USD, pentru sprijinirea activitatilor preliminare realizarii Proiectului de dezvoltare Cartierul pentru justitie si - aprobarea semnarii Scrisorii de intelegere si acordarea imputernicirii de semnare a acesteia ministrului finantelor publice
- Memorandum cu tema: Infiintarea unui post de atasat pe probleme de munca si sociale in cadrul Ambasadei Romaniei din Statul Israel
-Memorandum cu tema: Evaluarea nationala a indeplinirii conditiei favorizante ``Planificarea globala a transporturilor la nivelul corespunzator``, prevazuta prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post 2020 (CPR) si masuri necesare indeplinirii acesteia
- Memorandum cu tema: Transmiterea unei cereri catre Consiliul Local al Municipiului Bacau, judetul Bacau, in scopul adoptarii de catre acesta a unei hotarari privind trecerea unui imobil, teren in suprafata de 237 mp, situat in Bacau, str. Cuza Voda nr. 6, din domeniul public al municipiului Bacau in domeniul public al statului, in vederea darii in administrarea Directiei Judetene pentru Cultura Bacau
-Memorandum cu tema: Aprobarea transmiterii de catre Guvern prin Secretariatul General al Guvernului, a unei cereri catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, privind adoptarea unei hotarari ce are ca obiect transmiterea unui imobil in suprafata de 40.000 mp., situat in municipiul Bucuresti, sector 2, strada Fabrica de Glucoza, nr. 2-4 din domeniul public al municipiului Bucuresti, in domeniul public al statului, in vederea darii in administrare Ministerului Apararii Nationale".
Mai mult de 80 de hoteluri din totalul celor peste 300 existente pe Litoral, ceea ce inseamna mai putin de 30%, vor fi deschise de Paste si de 1 Mai si vor primi turisti in aceasta perioada, statiunile cele mai cautate fiind Mamaia si Vama Veche, urmate de Eforie Nord.

Fata de 1 Mai anul trecut, numarul turistilor prezenti pe Litoral va fi cu 25% mai mare, iar o parte dintre ei sunt romani care lucreaza in strainatate si care s-au intors pentru a petrece Pastele in tara, potrivit unui studiu al agentiei de turism Litoralulromanesc.ro. Pentru ca anul trecut Pastele a fost la inceputul lunii aprilie si vremea nu s-a aratat prea prietenoasa, doar cateva hoteluri au fost deschise la malul Marii Negre si numarul de turisti a fost nesemnificativ. Au venit, in schimb, de 1 Mai 2018, insa cu 20% mai putini decat de 1 Mai 2017, iar sejurul mediu a durat atunci doua zile.

"Anul trecut, acei clienti care n-au mai putut ajunge la mare de Paste nu au ramas acasa si au plecat fie prin tara, la pensiuni, fie in strainatate, si asa se explica acea scadere de 1 Mai, pentru ca cei mai multi romani aleg, la inceputul sezonului, sa mearga undeva in vacanta fie de Paste, fie de 1 Mai si aloca un singur buget pentru asta. Anul acesta, insa, cand cele doua minivacante - Pastele si 1 Mai - sunt despartite de doar cateva zile, vin pe litoral cu cel putin 25% mai multi turisti decat de 1 Mai anul trecut, potrivit evolutiei rezervarilor", a declarat Ionut Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.

Cum majoritatea evenimentelor organizate pe Litoral in aceasta perioada vor fi de Paste, si turistii se vor concentra pe aceasta perioada. Astfel, 70% dintre cei care ajung pe Litoral vin in perioada 26-29 aprilie, adica de vineri pana luni. Restul ajung fie dupa Paste, in intervalul 29 aprilie - 2 mai, fie raman din 26 aprilie pana pe 2 mai. "Comparativ cu anii trecuti, in acest an se remarca destul de multe sejururi vandute de 5-7 zile, ceea ce inseamna o vacanta in toata regula in aceasta perioada", a mai spus Ionut Nedea. Din datele Litoralulromanesc.ro, din totalul celor peste 300 de hoteluri existente pe Litoral, doar 80 vor fi deschise in aceasta perioada. Cea mai aglomerata statiune va fi Mamaia, urmata de Vama Veche, unde structurile de cazare vor avea un grad de ocupare apropiat de 100%. Urmeaza Eforie Nord, iar la polul opus se situeaza Saturn. Pentru intreg litoralul romanesc, gradul mediu de ocupare al hotelurilor deschise in aceasta perioada va fi de aproximativ 70%.

Din ce in ce mai multe rezervari vin din strainatate si au ajuns sa ocupe in jur de 7% din total, chiar daca majoritatea acestora sunt facute de romanii care lucreaza peste granite. Cu toate acestea, evenimentele organizate pe litoral, distractia din cluburi si preturile de cazare si masa foarte mici in comparatie cu alte destinatii atrag si straini, in special din Marea Britanie, Spania, Italia sau Israel. Majoritatea vacantelor pentru aceasta perioada se vand in luna aprilie, insa rezervarile au inceput din ianuarie. Un sejur in aceasta perioada costa de la 63 lei/camera/zi in statiunea Eforie Sud si ajunge pana la 600 lei/camera/zi in Mamaia, dar preturile medii de cazare in statiunea Mamaia nu depasesc 180 lei/camera/zi.


Dupa ce Guvernul a redus drastic numarul domeniilor in care puteau fi angajati zilieri, la finalul anului trecut, prin Ordonanta 114, Executivul s-a razgandit si va extinde activitatile la care pot fi folositi acestia.

Joi, Guvernul adopta o noua Ordonanta de urgenta prin care va petici Ordonanta 114, in sensul ca va extinde de la 3 la 12 numarul total al domeniilor in care se pot folosi zilieri.

Guvernul a restrans, prin OUG 114, domeniile in care se poate desfasura munca necalificata cu caracter ocazional (zilier), la urmatoarele: a) agricultura, vanatoare si servicii anexe; b) silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere; c) pescuit si acvacultura. Acum, Guvernul extinde domeniilor care pot angaja zilieri cu urmatoarele: d) activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor; e) publicitate; f) activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati-suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole; g) cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale; h) activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente; i) activitati de intretinere peisagistica - plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare; j) restaurant; k) baruri si alte activitati de servire a bauturilor; l) activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale.

"Avand in vedere faptul ca, in contextul deficitului de forta de munca de pe piata muncii, masurile propuse sunt de natura a creste credibilitatea mediului de afaceri, asigurand totodata desfasurarea activitatilor specifice necalificate in conditii optime, in timp util si cu un impact social pozitiv pe piata muncii", arata proiectul. Guvernul sustine ca un motiv pentru extinderea domeniilor este ca expozitiile, targurile si congresele pot avea un caracter imprevizibil - activitatile de organizare ale acestora desfasurandu-se numai pentru organizarea acestor evenimente, iar in pauzele dintre acestea nu se presteaza nicio activitate.

De asemenea, Guvernul a tinut cont si de faptul ca activitatile de publicitate presupun utilizarea fortei de munca necalificate, nenormate, iar durata prestatiei nu depaseste 30 de zile. De asemenea, in ceea ce priveste cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale, Guvernul consider ca aceasta activitate trebuie sa fie inclusa in domeniile in care se poate presta munca necalificata, intrucat acest domeniu implica o munca de rutina, fara calificare, cu caracter sezonier, temporar, cu fluctuatii de activitate, de la un sezon la altul si care presupun o intensa activitate cu caracter ocazional (ex: practicarea transhumantei care presupune deplasarea sezoniera a turmelor de animale, in vederea asigurarii hranei necesare). Mai mult, se tine cont si de faptul ca activitatile de alimentatie (catering) pentru evenimente, activitatile din restaurante (amenajarea salilor de restaurant, curatenie, spalator vase), baruri precum si alte activitati de servire a bauturilor, presupun, de asemenea, utilizarea fortei de munca necalificate, pentru perioade scurte de timp, pe durate unor perioade intense de activitate. Zilierul va fi asigurat social

De asemenea, potrivit reglementarilor actuale, zilierul, pe perioada desfasurarii activitatii cu caracter ocazional, este lipsit de drepturile conferite de sistemul public obligatoriu de asigurari sociale si de sanatate. Din acest motiv, pentru asigurarea protectiei sociale a zilierului, prin proiectul de act normativ se reglementeaza obligativitatea platii contributiei de asigurari sociale, datorate bugetului asigurarilor sociale de stat si contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorata bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legislatiei fiscale.
17-04-2019
In urma tragicului incendiu care a devastat catedrala Notre-Dame din Paris, un simbol al istoriei franceze cunoscut in intreaga lume, un important grup din industria aeronautica a anntat ca va oferi gratuitate tuturor specialistilor implicati in refacerea Catedralei Notre Dame.

Astfel, Benjamin Smith, CEO al Air France-KLM, impreuna cu Anne-Marie Couderc, presedintele Air France-KLM si Anne Rigail, CEO al Air France, au decis ca Air France va oferi transport gratuit pentru toti partenerii oficiali implicati in reconstructia catedralei Notre-Dame din Paris.

In plus, in zilele urmatoare, grupul Air France-KLM va infiinta un fond de donatii voluntare pentru clientii sai pentru a contribui la finantarea lucrarilor de reconstructie. Air France-KLM este grupul lider in ceea ce priveste traficul international la plecarea din Europa.

In 2017, compania oferea clientilor sai acces la o retea care acopera 328 destinatii in 118 tari datorita celor cinci marci Air France, KLM Royal Dutch Airlines, Joon, Transavia si HOP! Air France. Cu o flota de 534 de aeronave in functiune si 93,4 milioane de pasageri transportate in 2016, compania Air France-KLM opereaza pana la 2300 de zboruri zilnice, in principal din huburile sale de la Paris-Charles de Gaulle si Amsterdam-Schiphol. Programul Flying Blue de zboruri frecvente este unul dintre liderii din Europa cu peste 27 de milioane de membri. Air France-KLM si partenerii sai Delta Air Lines si Alitalia opereaza cel mai mare joint-venture transatlantic cu peste 270 zboruri zilnice. Air France-KLM este, de asemenea, membru al aliantei SkyTeam, care are 20 de companii aeriene membre, oferind clientilor acces la o retea globala de peste 16.600 zboruri zilnice catre peste 1.070 de destinatii din 177 de tari.OMV Petrom SA (OMV Petrom) a primit de la Garda Nationala de Mediu o sanctiune pentru desfasurarea la punctul de lucru Sectia Terminal Midia a activitatii de transport titei si gaze prin conducte fara sa detina autorizatie de mediu reinnoita. Sanctiunile aplicate sunt amenda de 60.000 RON si masura de suspendare a activitatii pana la obtinerea autorizatiei de mediu.

Potrivit informarii trimise miercuri Bursei de Valori Buicuresti, OMV Petrom a contestat in instanta amenda si masura dispusa. Pana la hotararea definitiva a instantei de judecata masura este suspendata. Colaboram cu autoritatea de mediu pentru obtinerea prelungirii autorizatiei de mediu. Autorizatia de mediu urma sa fie reinnoita in decembrie 2018 si OMV Petrom a depus cerere din octombrie 2018 impreuna cu documentele suport, in deplina conformitate cu termenul legal prevazut in reglementarile aplicabile.

Procesul de reinnoire a autorizatiei este unul complex si s-a prelungit mai mult decat ne asteptam din cauza unor solicitari suplimentare din partea autoritatii competente de mediu. La sfarsitul lui martie, in urma unor plangeri ale localnicilor privind contaminarea unor terenuri cu reziduuri petroliere, Garda Nationala de Mediu a demarat o investigatie in zona Vadu-Corbu. Conform notei de constatare comunicate de Garda Nationala de Mediu, poluarea de la Vadu nu a putut fi legata de activitatile OMV Petrom in zona. Statia Terminal Midia functioneaza din septembrie 1989 si proceseaza productia de gaze din Marea Neagra. O eventuala oprire a Statiei Terminal Midia ar conduce la oprirea completa a productiei din Marea Neagra, de circa 25.000 bep/zi in prezent.


Romania ocupa pozitia 15 in Uniunea Europeana (UE) la autoturismele noi inmatriculate, in primul trimestru al acestui an, cu 35.836 de unitati, o crestere cu 25,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai buna evolutie din UE, conform datelor furnizate miercuri de ACAROM.

Pe primele trei luni din acest an, in UE, au fost inmatriculate peste 4 milioane de autoturisme noi, o scadere cu 3,3%, comparativ cu o perioada similara a anului trecut, a mai mentionat Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), citand datele European Automobile Manufactures Association (EAMA, Asociatia Europeana a Producatorilor de Automobile).

In perioada ianuarie - martie 2019, doar piata din Germania a stagnat, tinand cont ca a inregistrat o crestere de doar 0,2%, in timp ce in Franta, Marea Britanie, Italia si Spania au scazut cu 0,6%, 2,4%, 6,5% si respectiv 6,9%.

Pe producatori, grupul Volkswagen a avut cele mai multe autoturisme inmatriculate din Europa, cu 989.212 unitati, o scadere de 2,4%, urmat de grupul PSA cu 689.423 de unitati, o scadere de 1,2%, si de grupul Renault, cu 420.353 de unitati, o crestere cu 0,6% - din care Dacia: 145.582 de unitati, o crestere de 12,6%, fata de perioada ianuaria - martie 2018. Autoturismele marca Ford au reprezentat un numar de 262.502 unitati noi inmatriculate, in scadere cu 10,3%, fata de perioada similara a anului trecut.

Inmatricularile de autoturisme noi din UE au scazut cu 3,9%, in martie 2019, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, atingand un nivel de peste 1,72 milioane de unitati, potrivit datelor furnizate de ACAROM.
16-04-2019
Comisia de buget-finante a Senatului a intocmit, marti, un aviz favorabil proiectului de lege privind aprobarea OUG de modificare a ROBOR. Comisia a transmis, insa, un amendament care prevede ca noul indice stabilit de Ministerul Finantelor sa se aplice si creditelor in derulare.

Potrivit amendamentului propus de senatorul ALDE Daniel Zamfir, noul indice in baza caruia se calculeaza ratele romanilor se va aplcia si ratelor in derulare.

"Modificarile privesc faprtul ca indicele ROBOR, indicele in baza caruia se calculeaza ratele romanilor care au credite in lei, noul indice pe care l-a stabilit Ministerul de Finante, acela bazat pe tranzactii, se va aplica si creditelor in derulare. Pana acum ratele romanilor erau calculate in functie de un indice ROBOR care se calcula in functie de cotatiile de pe piata. Am constatat ca acela este un indice incorent, calculat netransparent si am ales ca noul indice, calculat pe baza de tranzactii, fiind unul transparent, sa se aplice si creditelor in derulare, tocmai pentru a nu creea discriminare", a declarat Daniel Zamfir, pentru MEDIAFAX.

El a adaugat ca membrii comisiei au intocmit un aviz favorabil si ca proiectul de lege va merge direct in plenul Senatului.

Initiatorul proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta nr.19/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative este Guvernul Romaniei.

Propunerea legislativa va fi dezbatuta si votata in Senat, ca prima Camera sesizata.

OUG 19/2019 a modificat modul in care este calculata rata pentru creditele in lei cu dobanda variabila, incepand cu data de 2 mai 2019, prin introducerea unui nou indice, care se aplica creditelor acordate consumatorilor dupa aceasta data, precum si refinantarii creditelor acordate consumatorilor aflate in derulate la aceasta data. In plus, noul act normativ prevede ca aceasta modificare poate fi aplicata si creditelor in derulare, daca banca si clientul ajung la o intelegere in aceasta privinta - "cu acordul partilor formalizat prin act aditional la contractul de credit".

In prezent, pentru creditele in lei se aplica marja bancii si indicele ROBOR, care reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei, astfel ca este un indicator al pietei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinta in functie de care sa fie stabilite ratele creditelor.

Comisia de buget, finante a Camerei Deputatilor a dat, marti, aviz favorabil propunerii lui Liviu Dragnea si a lui Serban Nicolae de repatriere a rezervei de aur a Romaniei.

Acum, Comisia de buget, finante urmeaza sa intocmeasca raportul la acest proiect, dupa care initiativa legislativa va intra in dezbaterea plenului, care este for decizional. Luni, proiectul a primit aviz favorabil si din partea comisiei juridice a Camerei Deputatilor. In continuare proiectul de lege nu are un punct de vedere din partea Guvernului si nici un aviz al Bancii Nationale a Romaniei. "Se pastreaza intentia initiala si se simplifica dispozitiile in sensul in care, insusindu-ne o serie intreaga de observatii, propuneri facute si de Consiliul Legislativ si de Banca Nationala a Romaniei, am pastrat intentia initiala a proiectului aceea de a constitui rezerva de aur de catre BNR si administrata de catre BNR doar pe teritoriul Romaniei, respectiv in tezaur in tara. De asemenea, de informare de indata, dar nu mai tarziu de 20 de zile, de catre BNR a Parlamentului, respectiv a Guvernului in cazul in care apar situatii de criza care ar pune in pericol stabilitatea monetara, tinta de inflatie, politicile macroeconomice", a declarat senatorul PSD Serban Nicolae, potrivit Agerpres.

El a spus ca a renuntat la propunerea initiala potrivit careia BNR poate sa depoziteze aur in strainatate, dar nu mai mult de 5% din totalul rezervei. "In esenta, nimic special, am renuntat la acea propunere initiala care spunea ca BNR poate sa depoziteze aurul in strainatate, dar nu mai mult de 5% din totalul rezervei de aur si exclusiv in scopul obtinerii de venituri. Pentru ca, pe de o parte, exista suspiciunea unei tangente a zonei de administrare, care revine exclusiv BNR si ar putea sa duca la discutii inutile legate de valoarea la care se raporteaza acesti 5%, intrucat totalul rezervei de aur, fiind constituit de BNR, bineinteles ca BNR ar putea sa modifice in mod constant valoarea totala si implicit cota de 5%", a explicat Nicolae. Proiectul initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae prevedea ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate, respectiv aproape 56 de tone de aur. Cei doi doreau ca depozitele de aur constituite de BNR in strainatate sa nu poata depasi 5% din cantitatea totala de aur constituita ca rezerva. Proiectul prevede ca detinerea unei cantitati de aur in depozite constituite in strainatate "nu trebuie in mod necesar interzisa, dar aceasta ar trebui limitata cantitativ si conditionata de obtinerea unor venituri prin tranzactionare si alte operatiuni specifice" si propune instituirea obligatiei de informare "de indata" a Parlamentului si a Guvernului de catre BNR in cazul in care exista pericolul diminuarii rezervelor, pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si in cazul in care diminuarea s-a produs.

Cele mai recente date de la BNR arata ca rezerva de aur s-a mentinut in martie la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea rezervei de aur s-a situat la 3,835 miliarde euro. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 martie au fost de 35,865 miliarde euro, fata de 36,364 miliarde euro la 28 februarie.Romania este cea mai afectata tara din lume de Scranos, amenintarea informatica a momentului, care sustrage toate parolele si informatiile bancare ale victimelor si le compromite activitatea pe retelele de socializare, informeaza Bitdefender.

Specialistii in securitate informatica de la Bitdefender au descoperit Scranos, amenintare informatica agresiva care se ascunde pe dispozitivul infectat si are acces la toate datele personale ale victimei. Aceasta se raspandeste rapid la nivel global, cu activitate extrem de intensa in Romania, India, Brazilia, Franta, Italia si Indonezia. Scranos infecteaza dispozitivul utilizatorului atat prin aplicatii aparent legitime, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar solutii de securitate, cat si prin programe instalate ilegal.

Odata instalat pe sistem, Scranos se ascunde cu ajutorul unui rootkit (un driver software) si poate spiona victima pana in cele mai mici detalii. Astfel, amenintarea poate extrage datele de acces la diverse site-uri din browsere precum Google Chrome, Chromium, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge, Internet Explorer, Baidu Browser si Yandex, poate sustrage datele de plata din pagini de internet precum Facebook, Amazon si Airbnb, dar si sa trimita cereri de prietenie si mesaje cu linkuri infectate de pe contul de Facebook al victimei sau sa o aboneze la diferite canale de YouTube. Dintre canalele de YouTube promovate de catre atacatori si monitorizate de Bitdefender, unul a strans peste 3.100 de abonati intr-o singura zi.

Windows 10, una dintre vulnerabilitati

Mai mult, Scranos poate sustrage tot istoricul de navigare pe internet si poate descarca si executa fisiere la discretia atacatorilor. Aproape doua treimi dintre victime folosesc sistemul de operare Windows 10, iar un sfert sunt utilizatori de Windows 7.

Toate mostrele identificate confirma ca operatiunea inceputa in luna noiembrie 2018, cu varfuri de activitate in decembrie 2018 si ianuarie 2019, a intrat acum in faza de consolidare. Dupa luna martie, serverele de comanda si control ale atacatorilor au inceput sa disemineze si alte mostre de amenintari informatice, un semnal clar ca reteaua gruparii infractionale este folosita contra cost si de catre terti ca sa instaleze pe dispozitivele victimelor propriile programe infectate.

Semnatura digitala a driverului care mascheaza amenintarea Scranos, emisa pentru Yun Yu Health Management Consulting (Shanghai) Co., Ltd, nu a fost revocata pana la momentul publicarii acestei cercetari pentru suspiciuni clare de activitati frauduloase. Bitdefender a informat autoritatea emitenta a certificatului digital despre compromiterea si folosirea neadecvata a acestuia.

Pentru a evita infectarea cu Scranos, recomandarile pentru utilizatori sunt sa descarce si sa instaleze numai aplicatii licentiate, sa foloseasca o solutie de securitate performanta si sa actualizeze mereu sistemul de operare si programele folosite la cea mai recenta versiune.
15-04-2019
Pentru al doilea an consecutiv, un oras din Turcia este vedeta sezonului de vara pentru romani, 210.000 de turisti urmand sa isi petreaca vacanta in acest loc.

Este vorba despre statiunea Antalya, care inregistreaza o crestere de 40% in perioada de Early Booking (ianuarie-martie), fata de 2018, datorita reducerilor oferite de hotelierii turci si suplimentarii numarului de chartere. "Peste 25.000 dintre clientii Paralela 45 isi vor petrece vacanta de vara in statiunile de pe riviera turceasca si peste 210.000 de turisti la nivel national, fata de 180.000, anul trecut", declara Alin Burcea, CEO Paralela 45. Turoperatorul mai estimeaza ca 4.000 de turistii vor petrece vacanta de vara in Bodrum si alti 3.000 vor ajunge in zona cu transport individual. Noile curse charter spre Antalya din oferta Paralela 45 sunt operate din Bacau, Baia Mare, Oradea, Suceava si Arad, iar cele traditionale din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Targu Mures, numarul oraselor cu transport direct catre Antalya ajungand in 2019 la 10. Acestora li se adauga cursa Bucuresti-Alanya, introdusa in 2018 pentru reducerea duratei de transfer spre hotelurile din Alanya si Side. O tendinta manifestata inca de anul trecut este ca o mare parte dintre turistii de Antalya si Bodrum sa aleaga hoteluri de cinci stele si 90% dintre ei prefera hotelurile de lux, care le ofera un all inclusive superior si multe optiuni pentru petrecerea timpului liber in resort.

Cumparate in perioada de Early Booking, pachetele au avut o reducere si de 50%. In timpul sezonului, grafice cu tarifele finale pentru fiecare hotel, in fiecare saptamana de vacanta, sunt afisate pe portalul de vacante al turoperatorului. Cererea de vacante pentru destinatii interne si externe din perioada de Early Booking a crescut cu o treime volumul de vanzari al turoperatorului Paralela 45. Pentru 2019, compania estimeaza ca va inregistra vanzari de 70 de milioane de euro, fata de 60 de milioane de euro, anul trecut. Doua noi destinatii lansate in 2019, Egipt (Hurghada si Sharm el Sheikh) si Tunisia, vor atrage peste 7.500 de turisti sezonul acesta. Charterele sunt operate in perioada aprilie-octombrie, respectiv mai-octombrie, iar pachetele pornesc de la 505 euro/persoana pentru Egipt si de la 468 de euro/persoana pentru Tunisia. "Egiptul are hoteluri de nivelul celor din Antalya, in Sharm el Sheikh si Hurghada. Cred ca va avea o crestere puternica si anul acesta, si anul viitor. Recent m-am intors din Egipt si pot sa va spun ca sunt doua statiuni extraordinare, la care daca se mai adauga vizitatea templelor din Karnak si Luxor, monumentele din Valea Regilor sau Manastirea Sfanta Ecaterina, rezulta o destinatie completa", precizeaza proprietarul Paralela 45. Peste 20.000 dintre clientii turoperatorului vor merge in vacanta in Grecia, in acest sezon, cu zboruri charter.

In perioada de Early Booking au rezervat sejururi in special in insulele Corfu, Rodos si Creta, urmate de Santorini, Zakynthos, Samos si Lesbos, la hoteluri de trei si patru stele si au cerut informatii pentru vizitarea insulelor. Alti 15.000 aleg Thassos, Lefkada, Skiathos, Riviera Olimpului, Parga, Halkidiki, Thrace si Kefalonia, cu transport individual si cazari de la 12 euro/noapte/persoana. Pentru Bulgaria, tot cu transport individual, cererea din perioada de Early Booking a fost cu 21% mai mare fata de anul trecut, iar pentru vacante cu avionul in Spania, cu 30% mai mare. Cererile pentru litoralul romanesc au crescut cu o treime fata de anul trecut, datorita voucherelor de vacanta folosite in perioada de Early Booking. Cele mai cautate statiuni sunt Mamaia, Eforie Nord, Olimp si Venus, unde turistii prefera hotelurile de trei si patru stele. Agentia de turism Paralela 45 a fost infiintata in aprilie 1990, fiind una dintre primele trei agentii private din Romania.Toate apartamentele din tara care sunt alimentate de la o sursa centrala vor avea obligatia de a monta contoare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda, arata un proiect de Ordonanta de urgenta, initiat de ministerul Energiei.

Prin aceasta Ordonanta, ministerul vrea sa repare o serie de greseli pe care le-a facut Romania in transpunerea unei directive europene privind eficienta energetica, pentru care Comisia Europeana a declansat procedura de infringement. Astfel, in cazul in care incalzirea, racirea sau apa calda pentru o cladire sunt furnizate din sistemul de alimentare centralizata cu energie termica sau de o sursa centrala care alimenteaza mai multe cladiri, este obligatorie montarea contoarelor de energie termica sau de apa calda in punctele de delimitare/separare a instalatiilor din punctul de vedere al proprietatii sau al dreptului de administrare. Directiva UE stabileste astfel obligatia de a monta contoare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie sau a repartitoarelor de costuri. De asemenea, pentru a asigura transpunerea corecta a directivei, se extinde obligatia la nivel national, arata Ministerul Energiei.

Audit energetic pentru companii

Proiectul lansat de minister mai arata ca toti agentii economici, cu exceptia intreprinderilor mici si mijlocii, vor fi obligati sa realizeze, o data la patru ani, un audit energetic pe intreg conturul de consum energetic. In prezent, companiile sunt obligate sa realizeze un astfel de audit pentru pe un contur de consum energetic care sa reprezinte cel putin 50% din consumul energetic total. "Anual, 3% din suprafata totala a cladirilor incalzite si/sau racite pentru asigurarea climatului interior, detinute si ocupate de administratia publica centrala, se renoveaza pentru a indeplini cel putin cerintele minime de performanta energetica prevazute in capitolul IV "Cerintele de performanta energetica a cladirilor" din Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, republicata.

In acest sens, ordonatorii principali de credite asigura cuprinderea cheltuielilor in bugetul institutiei", se precizeaza textul Ordonantei. De asemenea, ministerul Energiei impune obligatia de renovare anuala a 3% din suprafata totala a cladirilor incalzite si/sau racite pentru asigurarea climatului interior, detinute si ocupate de administratia publica centrala. Proiectul initiat de Ministerul Energiei are ca scop modificarea Legii 121/2014 privind eficienta energetica, in urma unor atentionari din partea Comisiei Europene privind aplicarea incorecta a directivei din acest sector.


Uniunea Europeana (UE) a stabilit, luni, noi standarde stricte de emisii de dioxid de carbon (CO2) pentru autoturisme si vehicule utilitare usoare, respectiv pentru autoturisme si camionete, informeaza Ministerul Transporturilor (MT). "In acest fel, UE va fi mai aproape de indeplinirea obiectivelor sale in materie de clima si se va asigura faptul ca producatorii de autoturisme contribuie la eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera", au anuntat reprezentantii Consiliului UE.

Scopul regulamentul adoptat astazi de Consiliu este sa garanteze ca, din 2030, autoturismele noi vor emite, in medie, cu 37,5 % mai putin CO2, iar camionetele noi, in medie, cu 31 % mai putin CO2 comparativ cu nivelurile din 2021.

Intre 2025 si 2029, atat autoturismele, cat si camionetele vor avea obligatia de a emite cu 15% mai putin CO2. Acestea sunt obiectivele privind intregul parc de vehicule de la nivelul UE. Eforturile de reducere a emisiilor de CO2 se vor distribui intre producatori pe baza masei medii a parcului lor de vehicule.

Comisia a prezentat propunerea privind noul regulament in noiembrie 2017, ca parte a celui de al treilea pachet privind mobilitatea curata. Parlamentul European si-a adoptat pozitia la 3 octombrie 2018. Consiliul a convenit asupra pozitiei sale (abordare generala) la 9 octombrie 2018. Negocierile cu PE au inceput la 10 octombrie 2018 si s-au incheiat la 17 decembrie sub forma unui acord provizoriu, care a fost confirmat de ambasadorii la UE ai statelor membre la 16 ianuarie 2019. Adoptarea formala a noilor norme de catre Consiliu astazi reprezinta etapa finala a procedurii.

Scopul general al propunerii este de a contribui la realizarea obiectivelor Acordului de la Paris si la atingerea obiectivului la nivelul UE de reducere cu 30 % pana in 2030, comparativ cu nivelurile din 2005 pentru sectorul non-ETS (schema de comercializare a emisiilor) stabilit de Comisia Europeana, care este transpus in obiective nationale in cadrul Regulamentului privind partajarea eforturilor.

Masurile si obiectivele propuse se bazeaza pe cadrul de politici privind clima si energia si pe Strategia privind uniunea energetica, ce urmareste reducerea emisiilor si a consumului de energie in sectorul transporturilor. Necesarul redus de combustibili fosili va imbunatati, de asemenea, siguranta alimentarii cu energie in UE si va duce la reducerea dependentei noastre de importurile de energie din tari terte.
Contractele pentru realizarea primului tronson al autostrazii Pitesti - Sibiu, cel pentru lotul 3 al centurii de sud a Capitalei, precum si cel pentru automatizarea traficului la M5 metrou au fost semnate duminica la Guvern, in prezenta premierului Viorica Dancila si a ministrului Transporturilor.

Primul contract incheiat de catre Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A - CNAIR cu Compania Porr Construct SRL vizeaza realizarea Sectiunii 1 Sibiu - Boita (km 0+000 - km 13+170) din Autostrada Pitesti - Sibiu. Valoarea contractului este de 612.647.863,38 lei fara TVA, echivalentul a 129 milioane euro fara TVA, avand un cost/ km de 10 milioane euro fara TVA. Lungimea totala a Sectiunii 1 Sibiu - Boita este de 13,17 km. Durata de realizare a acestui contract este de 48 luni, din care 12 luni pentru activitatea de proiectare si 36 luni pentru executia lucrarilor. Garantia lucrarilor este de 10 ani (120 luni).Al doilea contract semnat de catre CNAIR si Asocierea AKTOR S.A. - GRECIA - EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. ROMANIA se refera la proiectarea si executia Lotului 3 al Autostrazii Centura Sud a Municipiului Bucuresti. Valoarea contractului este de 853.422.022,52 lei, fara TVA (echivalentul a 180 milioane euro). Lotul 3 al autostrazii de Centura Bucuresti Sud va avea o lungime de aproximativ 18 km si este format din doua sectoare de 15,46 km, respectiv 2,5 km. Durata de realizare a contractului este de 42 luni, din care 12 luni pentru proiectare si 30 luni (2,5 ani) pentru executia lucrarilor.Autostrada de Centura Bucuresti Sud va asigura conexiunea dintre autostrada A1 (Bucuresti - Pitesti) si A2 (Bucuresti - Constanta), pe coridorul IV Pan European.

Al treilea contract a fost cel semnat de catre Metrorex si ALSTOM TRANSPORT S.A. are in vedere furnizarea "Sistemului de siguranta si automatizare a traficului, inclusiv echipamentul de siguranta imbarcat pe tren si sistemul de informare dinamica (inclusiv sonorizare) pentru Magistrala 5. Sectiunea Raul Doamnei - Eroilor (PS Opera) inclusiv, Statia si Depoul Valea Ialomitei. Contractul in valoare de 112.923.292,72 lei, fara TVA va avea o perioada de executie de 9 luni."Am asigurat in bugetul national sumele necesare pentru demararea proiectelor importante pentru infrastructura asteptate de romani. In acelesi timp folosim fondurile necesare pentru proiecte de anvergura si ma refer aici la fondurile europene. Prea mult timp a fost tinuta pe loc din cauza birocratiei si a intereselor politice. Am simplicat legislatia privind achizitiile publice.

Am asigurat un cadru corect pentru derularea proiectelor pentru parteneriat public-privat. Urmarim sa respectam termenele pentru finalizarea la timp a proiectelor...Autostrada Sibiu-Pitesti este unul dintre proiectele majore. Acest Guvern a luat masurile necesare pentru semnarea contractului si inceperea lucrarilor si ma refer aici la asigurarea finantarii din fonduri nationale si europene, obtinerea avizelor de mediu. Sectiunea Boita e primul pas concret pentru inceperea lucrarilor la prima autostrada care trece muntii. Prin semnarea contractului de proiectre ssi executie pentru lotul 3 al autostrazii de Centura a Muncipiului Bucuresti, in lungime de aproximativ 18 km, aducem mai aproape de realizare proiectul care va contribui la fluidizarea traficului in Capitala. Am reusit sa alocam fonduri europene, in ciuda faptul ca unii politicieni au incercat blocarea proiectelor europene. Un alt proiect asteptat de Bucuresteni e magistrala 5 de metrou sectiunea Raul Doamnei-Eroilor, astfel incat sa poata fi data in functiune pana la sfarsitul anului. Vom urmari cu mare atentie ca lucrarile sa fie executate la termenele stabilite si in inalte conditii de calitate. Statul roman nu accepta intarzieri ale termenelor", a declarat premierul Viorica Dancila.

"Nu o sa mai toleram nicio intarziere. Sunt firme care au reusit sa scurteze timpul de proiectate de la 9 luni la 2 luni. Nu va mai bateti joc de subcontractorii romani. Nu vreau sa mai fiu informat ca nu sunt platiti subcontractorii atata timp cat statul roman plateste la timp facturilor. Mesajul meu este unul cat se poate de simplu. Guvernarea PSD-ALDE continua investitiile si finalizeaza proiectele in derulare", a declarat ministrul Transporturilor Razvan Cuc.
12-04-2019
Statul roman aplica o serie de impozite impovaratoare pentru producatorii de tigarete. Practic, din 24 de tigarete, cat are un pachet, 20 sunt pentru acoperirea taxelor si impozitelor.

Analiza facuta in acest sens de portalul www.economica.net arata, pe de alta parte, ca impozitarea acestui domeniu va fi si mai drastica in viitor.

La ora actuala, acciza si TVA cumuleaza pana la 80% din pretul platit de client pentru un pachet de tigari. Datele acestea apar in informatiile furnizate de un mare producator de tigari din tara noastra.
Mai mult decat atat, sursa citata arata ca noul Cod Fiscal prevede calendarul majorarii accizelor in industria tutunului pana in anul 2022.

Concret, in conformitate cu acest calendar, acciza va fi majorata in primavara lui 2020 de la 484 la 501 lei. Dar toate acestea sunt dublate si de noua Directiva a tutunului, adoptata de Uniunea Europeana, prin care se instituie un mecanism de urmarire a trasabilitatii acestor produse.

Astfel, fiecare pachet va trebui sa aiba un cod unic, inregistrat ca atare intr-un sistem de profil. Asta va duca la costuri in plus pentru producatorii de tigarete. Multe state din Uniunea Europeana au deja intarziari in stabilirea noului mecanism
Valorea tichetelor de masa ar putea fi majorata substantial, conform unei propuneri legislative initiata de cinci deputati PSD, proiectul de lege fiind depus la Senat in urma cu cateva zile.

Potrivit acestuia, valoarea nominala a tichetului de masa ar putea creste de la 15,18 lei, cat este in prezent, la 20 lei, adica o majorare cu peste 24%. In sprijinul propunerii lor, deputatii PSD Liviu Ioan Balint, Dumitru Gherman, Violeta Radut, Valetriu Andrei Steriu si Ioan Terea au invocate faptul ca valoarea actual a unui tichet de masa nu este suficienta pentru o masa de pranz, in conditiile in care cheltuiala medie este de 21,40 lei. "Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru. (...) aceasta problema ramane o responsabilitate comuna a statului, precum si a angajatorului (...)

Valoarea pe zi a tichetului de masa din Romania este prinre cele mai mici din Europa (daca in Romania valoarea nominala a tichetului este de aproximativ 3,21 euro, in Spania este de 11 euro, in Belgia de 8 euro, in Franta de 11,04 euro, in Grecia de 6 euro, in Portugalia de 7,63 euro)", se arata in expunerea de motive. In ce priveste beneficiile, initiatorii arata ca si bugetul de stat va avea de castigat, avand in vedere ca tichetele de masa aduc venituri echivalente unei rate de impozitare de 40%, ceea ce inseamna ca majorarea la 20 lei va genera venituri suplimentare la bugetul public. In plus, pentru comerciantii de produse alimentare, restaurante, cantine etc, cresterea valorii nominale a tichetelor de masa ar insemna cresterea cifrei de afaceri, in prezent circa 15% din vanzarile acestora fiind generate de astfel de tichete valorice.

Pe de alta parte, acordarea acestor tichete se face pentru fiecare zi lucrata, ceea ce ar insemna stimularea angajatilor, angajatorii neavand de suferit, avand in vedere ca tichetele de masa pot fi deduse din taxele fiscale. "Salariatii vor avea un beneficiu extra-salarial de valoare semnificativa, cu care vor putea acoperi costul unei mese de pranz in timpul unei zile de lucru. Folosirea tichetelor de masa cu o valoare nominala mai ridicata va creste puterea de cumparare a beneficiarilor lor in ceea ce priveste bugetul personal pentru consumul de alimente. Peste 2,1 milioane de angajati, aproape jumatate din populatia angajata, beneficiaza de tichete de masa", se arata in expunerea de motive.


Eugen Teodorovici a participat joi, la Washington, la o serie de discutii cu reprezentanti ai Consiliului de Afaceri Romano-American (AMRO), ai BCIU (Business Concil for International Understanding) si ai Bancii Mondiale, prezentand cadrul economic al Romaniei si nevoile de investitii straine.

Ministrul Finantelor Publice a mentionat prioritizarea domeniilor sanatatii, educatiei si infrastructurii in ceea ce priveste alocarea bugetara si investitiile straine, pentru care se doreste asigurarea unui cadru legal propice. "Am stabilit un cap de pod al relatiilor economice romano-americane si ne-am intalnit cu reprezentanti ai BCIU, pe care i-am invitat sa investeasca in Romania. Atitudinea partii americane a fost favorabila si am purtat o discutie deschisa despre mediul economic si potentialul de dezvoltare al Romaniei", a precizat ministrul, citat de Mediafax.

Teodorovici a avut intalniri si cu oficiali ai Motorola Solutions, Textron, Exxon Mobil, Parson Corporation, Amgen, Amro, Metlife, Google, Swiss Re Management, Merk, Lockheed Martin, corporatii care fac parte din BCIU (Business Concil for International Understanding). In cadrul intrevederii cu reprezentantii Bancii Mondiale, au fost purtate discutii legate de eventuale colaborari, fiind trecute in revista proiectele existente si viitoare ale Bancii Mondiale in Romania, precum si evolutiile si perspectivele viitoare pe domeniile de interes pentru Guvernul Romaniei.

Ministrul Finantelor Publice se afla in perioada 10 - 15 aprilie intr-o vizita oficiala la Washington pentru a participa la Reuniunea de Primavara a Bancii Mondiale (BM) si a Fondului Monetar International (FMI). Agenda ministrului finantelor cuprinde o serie de intalniri cu Cyrill Muller, vicepresedinte Bancii Internationale de Reconstructie si Dezvoltare, Koen Davidse, noul director executiv al constituentei olandeze la BIRD, Andrew McDowell, vicepresedinte BEI, dar si cu alti oficiali ai organizatiilor financiare internationale, inclusiv cu reprezentanti ai International Finance Corporation (IFC). De asemenea, programul ministrului va cuprinde si o serie de intrevederi cu reprezentantii agentiilor de rating, precum si cu reprezentanti ai administratiei americane, printre subiectele aflate in discutie, regasindu-se si aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
11-04-2019
Alexandru Petrescu, ministrul Comunicatiilor, spune ca milioane de abonati primesc notificari, de la companiile de telefonie, prin SMS in care sunt instiintati de cresteri de preturi.

Ministrul solicita clarificari din partea operatorilor de telefonie in conditiile in care, in ultimele saptamani, tarifele in comunicatii au crescut. "Sunt revoltat si nu voi negocia interesele romanilor!

In ultimele saptamani, remarc cresteri de preturi la tarifele in comunicatii, intr-o abordare de scumpire anticipativa, in conditiile in care OUG114/2018 cu modificarile si completarile ulterioare in sectorul telecom nu are un impact de cost imediat asupra operatorilor de telefonie mobila", scrie ministrul Comunicatiilor intr-o postare pe propria pagina de Facebook. Potrivit acestuia, amendamentele aduse recent Ordonantei 114, care vizeaza suspendarea aplicarii penalitatilor pana pe 1 septembrie 2019, pentru dezvoltarea infrastructurii de telecomunicatii fara autorizatii de constructie, reprezinta o dovada de incredere pe care autoritatile o acorda sectorului telecom, tocmai pentru a crea premisele unei dezvoltari a industriei in conditii de conformare si simplificare a procesului de obtinere a autorizatiilor de constructie.

"In timp ce mingea e la operatorii de telefonie, ministerul asteptand propunerile acestora de simplificare a legislatiei in domeniu precum si discutii privind si alte elemente prevazute in OUG 114/2018, milioane de abonati primesc notificari prin SMS in care sunt instiintati de cresteri de preturi. In dialogul constructiv, buna credinta a partilor este o componenta esentiala in atingerea scopului propus! In acest sens, astept ca alaturi de clarificari privind recentele scumpiri sa primesc din partea operatorilor si modele de tarifare care sa aiba ca rezultat reducerea preturilor pentru abonati! Punctul meu de inflexiune in negociere este interesul romanilor!", scrie ministrul Petrescu.

Ordonanta de Urgenta 114 din 29 decembrie 2018 a instituit taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic si telecom, precum si taxe pe activele din sistemul bancar. Potrivit documentului, in sectorul telecom, companiile vor plati o contributie de 3% din cifra de afaceri, fata de 0,4% anterior.
Statisticile Agentiei Europene de Siguranta a Aviatiei arata ca, la fiecare 3 ore, un pasager turbulent pune in pericol siguranta unui zbor din Uniunea Europeana, numarul incidentelor crescand anul trecut cu 34%, fata de cele petrecute in anul 2017

Potrivit Agentiei Europene de Siguranta a Aviatiei, 1000 de curse pe an au probleme din cauza pasagerilor aflati sub influenta bauturilor alcoolice. 72% din incidente se termina cu agresiuni fizice. O data pe luna, un avion aterizeaza din cauza celor care isi aprind tigari la bord, desi acest lucru este interzis. In astfel de situatii, se aplica prevederile Conventiei de la Tokyo, prin care pilotul comandant poate interzice accesul pasagerilor turbulenti la bord.

Poate dispune debarcarea bagajelor si a calatorilor inainte de decolare sau chiar aterizarea de urgenta. In incercarea de a stopa acest trend, Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei a declansat o campanie fara precedent, inclusiv in Romania, prin care anunta pasagerii ca vor fi aspru pedepsiti atunci cand sunt vinovati. In lista neregulilor intra consumul excesiv de bauturi alcoolice in timpul zborului sau inainte de a se urca in avion, ingerarea medicamentelor sau amestecarea acestora cu alcoolul, inaintea sau in timpul zborului, nerespectarea instructiunilor echipajului, violenta verbala sau fizica ori perturbarea echipajului. Aceste incidente au un impact direct atat asupra sigurantei echipajului, cat si asupra pasagerilor. Orice tip de comportament necontrolat sau perturbator, indiferent daca este legat de intoxicare, agresiune sau alti factori, introduce un risc inutil pentru functionarea normala a unui zbor. "O persoana in stare de ebrietate nu va putea sa respecte instructiunile de siguranta atunci cand este necesar, comportamentul agresiv distrage echipajul de indatoririle sale. Violenta fizica are drept rezultat ranirea si este o experienta traumatizanta pentru toata lumea la bord si daca un membru al echipajului se raneste, capacitatea lor de a actiona in caz de urgenta este redusa", se precizeaza in campania #notonmyflight.

Scandalagiilor li se pot refuza imbarcarile viitoare Pasagerul turbulent va fi direct responsabil de schimbarea programului companiei aeriene. Adica, va plati pentru toate daunele provocate. In plus, i se va anula biletul, iar la debarcare va fi intampinat de catre politisti, care il vor sanctiona contraventional sau chiar penal. Companiile au dreptul sa-i treaca pe lista neagra pe cei care au creat probleme in mod repetat. Acesti pasageri nu vor mai putea cumpara bilete sau li se va refuza imbarcarea. Pentru ca aceste reguli sa ajunga la toti pasagerii, Agentia Europeana a declansat o campanie de informare. In Romania, campania este sustinuta de Tarom, Blue Air si Wizz Air. Operatorul national informeaza ca au existat pasageri agresivi, dar echipajele de insotitori au fost pregatiti sa actioneze.

Wizz Air spune ca astfel de calatori creeaza un risc inutil pentru functionarea normala a unui zbor prin distragerea echipajului si poate duce la intarzieri semnificative.

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a incercat sa spele rusinea partidului din care face parte legat de lipsa autostrazilor, sustinand ca, de fapt, PSD-ALDE au tot intocmit proiecte si le-au dat spre aprobare Comisiei Europene, dar Corina Cretu nu sprijina suficient de mult proiectele initiate de Guvern.

"Doamna Corina Cretu face o confuzie grava intre Autostrada Moldova, care este coridorul 9, si Autostrada Unirii. Ea face referire la autostrada Targu Mures-Ditrau-Targu Neamt-Iasi, Autostrada Moldovei este Ploiesti-Buzau-Focsani-Pascani-Suceava. Aceasta este Autostrada Moldovei, vorbim de coridorul 9. Corina Cretu ar face foarte bine, ca roman, sa sprijine mai multe proiectele pe care Guvernul le-a initiat.

In 2017, cand am intrat in Ministerul Transportuilor, Romania nu avea niciun proiect nou lansat. Doamna Corina Cretu este acum in campanie electorala. Guvernarea PSD-ALDE a lansat in 2017 proiecte in valoare de 3,5 miliarde de euro. Proiecte ce au prins viata in anii ce au urmat", a spus Razvan Cuc, la Digi24.

Intrebat totusi daca si pentru ce a cerut Guvernul finantare, el a raspuns: "Autostrada Moldovei, vorbim de coridorul 9. Am semnat de anul trecut contractele pentru elaborarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic. S-au trimis cererile de finantare si asteptam raspunsul". "De asemenea, Autostrada Unirii, a fost initiat un proiect de lege in Parlament in 2018 si s-a fractionat acest proiect. Sectiunea Targu-Mures-Ditrau-Targu-Neamt s-a scos la licitatie in reviziuirea studiului de fezabilitate, s-au depus ofertele, sunt in evaluare. Celalalt tronson se va merge in parteneriat public privat (PPP), acum doua saptamani am semnat hotararea de guvern. Si pentru acest obiectiv se transmite cererea de finantare la Comisia Europeana", a adaugat el. "Pentru ambele autostrazi se transmit cererile de finantare", a subliniat el.

"Intrebat daca inca nu le-a transmis, ministrul a raspuns: "Nu, sunt transmise, dar ele sunt in analiza." "Doamna Cretu trebuie sa spuna foarte clar care este procedura. Ca noi nu transmite o foaie si ni se aproba. (...) Din cauza unor romani bine intentionati de la Comisia Europeana s-a indus o idee gresita ca nu ar fi trafic pe acest obiectiv (podul de la Braila, n.red.). O bucata din Autsotrada Unirii merge pe PPP", a adaugat el. Intrebat daca nu sunt buni banii europeni, Razvan Cuc a raspuns ca "banii europeni ii accesam". "Cand am intrat in minister erau 0 proiecte noi. Pentru a nu risca o decomitere de la fondurile europene am luat studiile de fezabilitate vechi a acestor oibiective, le-am luat pe cele mature", a sustinut ministrul. "Un alt lucru important, care poate fi considerat o crima. In 2016, sa-l luati pe Narcis Neaga sa-l intrebati ce s-a intamplat in 2016 in Companie. Sase luni nu s-a semnat niciun document in CNADNR. "Doamna Corina Cretu spune lucrurile astea pentru ca dansa este intr-o campanie electorala", a mai spus el.
Intrebat daca ea minte, Razvan Cuc a refuzat sa raspunda. "Ceilalti comisari europeni si-au aparat destul de bine tara si obiectivele din tara lor. Corina Cretu, acum o saptamana era la Bruxelles si semna proiecte pe infrastructura de 2 miliarde pe infrastructura de transport. Cum nu sunt proiecte? Le-a semnat dansa", a mai spus ministrul.

Banca Comerciala Romana va opri sistemul informatic care gestioneaza operatiunile cu carduri, in noaptea de vineri spre sambata, in intervalul 13.04.2019 ora 01:00 - 13.04.2019 ora 05:00.
Cardurile BCR nu vor putea fi folosite nici in reteaua BCR si nici in alte retele.

In acest interval orar, nu vor putea fi utilizate bancomatele BCR, masinile multifunctionale si POS-urile.

Deasemenea, in aplicatiile George/George Go, nu vor putea fi efectuate operatiuni specifice cardului: blocare card, deblocare card, modificari limite tranzactionare (ATM/POS), rambursare card de credit.

Tranzactiile la automatele de schimb valutar nu vor fi afectate.
Tranzactiile la APT (Ghisee rapide) vor putea fi efectuate numai cu autentificare cu cartonas cu cod de bare (nu va putea fi utilizata functionalitatea de autentificare cu card BCR).
10-04-2019
Romanii care vor sa trimita bani in strainatate sau vor sa primeasca bani de la rudele plecate in afara au la dispozitie o serie de aplicatii pentru telefon, prin care pot scapa de comisioanele uriase de la banci sau ghiseele de transfer de bani international

Sistemul de plati online PayPal a fost cea mai descarcata aplicatie de transfer de bani in peste 20 de state din Uniunea Europeana, arata un studiu realizat de o publicatie britanica. A doua aplicatie in top este start-up-ul fintech britanic Revolut, clasamentul fiind completat de TransferWise. In Romania, topul este dominat de aplicatia Revolut, urmata de PayPal, TransferWise, TransferGo si Skrill. Revolut este o aplicatie te lasa sa transferi bani instantaneu catre alt cont Revolut, in tara sau in strainatate, fara niciun fel de taxe sau comisioane. Catre contul unei alte banci, tranzactiile dureaza maxim trei zile. Ca sa folosesti Revolut trebuie sa descarci aplicatia, care este de asemenea gratuita, si sa creezi un cont care la activare trebuie alimentat cu 50 de lei pe care ii poti folosi integral ulterior. Singura restrangere este ca un cont Revolut trebuie sa fie in mod obligatoriu legat de un alt cont bancar, din care poate fi alimentat cu bani, pentru ca aceasta companie nu foloseste deloc cash. PayPal este una dintre cele mai vechi companii din industrie si poti trimite istant bani de la un email la alt email, odata ce ti-ai facut un cont. Contul PayPal functioneaza ca un depozit pe care il poti alimenta cu bani. Si aici conditia este sa il legi de un cont bancar.

Cand vei dori sa faci o plata, vei folosi numai emailul, avantajul fiind ca nu trebuie sa introduci de fiecare data numarul de card si alte date. Transferul de bani catre alt cont PayPal nu te va costa nimic, insa il va costa o suma modica pe cel care primeste. Avantajul PayPal este ca taxele raman mici orice suma ai trimite. TransferWise este o alta aplicatie prin care poti transfera bani numai cu un cont. Dupa ce introduci datele personale si alegi cui sa ii transferi bani si ce suma, efectuezi transferul. Ulterior, trebuie sa faci plata, prin transfer bancar sau cu cardul, intr-un timp dat. Important este sa incluzi in detaliile tranzactiei codul de referinta pentru identificarea transferului de catre Transferwise. Durata transferului este de la una la trei zile. Acest tip de transfer costa, de asemenea, dar mai putin decat un transfer prin banca, deoarece aplicatia foloseste cursul de schimb interbancar.

Guvernul adopta miercuri un act normativ prin care va permite demararea exproprierilor pentru tronsonul 2 al drumului expres Craiova-Pitesti, a anuntat premierul Viorica Dancila.

Asa cum am promis, anul 2019 va fi anul investitiilor pentru dezvoltarea Romaniei, iar infrastructura de transport este un domeniu cheie. Inaintam cu pasi repezi in proiecte esentiale pe care le-am discutat si cu reprezentantii mediului de afaceri, cu investitii in zonele Craiova si Pitesti. Astfel, printr-o hotarare de Guvern, adoptam declansarea procedurilor de expropriere pentru cel de-al doilea tronson al drumului expres Craiova-Pitesti, dupa ce saptamana trecuta am facut acelasi lucru cu tronsonul 1 al acestui drum. De aceasta data, este vorba despre stabilirea amplasamentului si sumelor necesare pentru expripriere pe tronsonul 2 de 40 de km al acestui drum expres", a declarat Viorica Dancila, in deschiderea sedintei de Guvern.

Premierul a precizat ca Guvernul mai adopta un alt act normativ referitor la centura de ocolire Craiova, varianta Sud. "Aprobam indicatorii tehnico-economici, pentru a putea debloca procedurile care stagneaza din anul 2014. Alocam aproximativ 200 milioane de lei pentru realizarea lucrarilor la acest obiectiv important inclus in Master Planul de Transport General", a precizat Dancila.


Sporul natural a fost negativ in luna februarie 2019, decedatii avand un excedent fata de nascutii-vii de 9.736 persoane, informeaza INS.
In luna februarie 2019 s-a inregistrat nasterea a 12.374 copii, cu 4.595 mai putini copii decat in luna ianuarie 2019, iar numarul persoanelor ale caror decese au fost inregistrate in luna februarie 2019 a fost 22.110, cu 4.726 mai putine decat in luna ianuarie 2019.

Numarul deceselor copiilor cu varsta sub 1 an, inregistrate in luna februarie 2019, a fost de 83, in scadere cu 21 fata de luna ianuarie 2019.

In luna februarie 2019, la oficiile de stare civila s-au inregistrat 5.287 casatorii, cu 17 mai multe decat in luna ianuarie 2019. Numarul divorturilor pronuntate prin hotarari judecatoresti definitive si conform Legii nr.202/2010 a fost de 2360, cu 1.464 mai multe decat in luna ianuarie 2019.
Numarul nascutilor-vii a fost mai mic cu 317 in luna februarie 2019 fata de aceeasi luna din 2018, iar numarul persoanelor care au decedat a fost cu 718 mai mic fata de luna februarie 2018.

Sporul natural a fost negativ atat in luna februarie 2019 (-9.736 persoane), cat si in luna februarie 2018 (-10.137 persoane).

Numarul copiilor cu varsta sub un an care au decedat a fost cu 11 mai mic in luna februarie 2019, decat cel inregistrat in luna februarie 2018.

Numarul casatoriilor a fost, in luna februarie 2019, cu 808 mai mic decat cel inregistrat in aceeasi luna din anul precedent. Prin hotarari judecatoresti definitive si conform Legii nr. 202/2010 s-au pronuntat cu 549 divorturi mai putine in luna februarie 2019, decat in luna februarie 2018.
Consiliul Concurentei a extins investigatia pe piata masei lemnoase din Romania asupra altor 35 de companii care activeaza pe aceasta piata, astfel incat la ora actuala sunt investigate 94 de companii, printre care Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Romania, Egger Romania, Alredia.
Investigatia pe piata masei lemnoase a fost declansata de Autoritatea de Concurenta in 2016 si are in vedere posibile intelegeri in vederea impartirii pietei si surselor de aprovizionare, precum si adjudecarii partizilor (volum de lemn destinat comercializarii) la un pret minimal in cadrul licitatiilor organizate de Romsilva prin Directiile silvice.

"Pe parcursul investigatiei am obtinut noi indicii care sugereaza implicarea mai multor companii din domeniu in posibile intelegeri anticoncurentiale, ceea ce arata ca ne uitam cu mare atentie la licitatiile publice din acest sector", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Reamintim ca la sfarsitul anului trecut, Consiliul Concurentei sanctionat Forestar SA, Nico Paul SRL si Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitatii derulate de Romsilva prin Directia Silvica Neamt pentru valorificarea lemnului fasonat.
De asemenea, Autoritatea de Concurenta a finalizat, in 2017, o ancheta sectoriala pe piata primara a lemnului si a elaborat o serie de propuneri si recomandari pentru imbunatatirea concurentei in acest sector, care au fost preluate in reglementarile din domeniu. Astfel, Autoritatea de Concurenta a recomandat Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva sa elimine posibilitatea acoperirii, din alte activitati, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase in instalatiile proprii. Cu privire la modalitatea de selectare de catre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a partizilor care vor fi recoltate tot de catre aceasta, Consiliul Concurentei recomanda ca ar trebui sa se realizeze intr-un mod nediscretionar, in baza unei reglementari interne distincte.

09-04-2019
Cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu s-a aratat interesat sa achizitioneze mari suprafete de terenuri in tari din regiunea Marii Negre, dupa ce anul trecut a facut cea mai mare tranzactie in sectorul agricol din Romania, achizitionand cu peste 200 de milioane de euro o companie agricola.

Saudi Agricultural and Livestock Investment Company (SALIC), parte a fondului public de investitii al Regatului Arabiei Saudite, a achizitionat pentru suma de 38 de milioane de euro ferma Baladjie Pty din Australia, mai precis 200.000 de hectare de teren agricol si un efectiv de 40.000 de ovine rasa Merinos, potrivit Bloomberg. Achizitia face parte din strategia de investitii a Salic de a-si largi amprenta globala in materie de business, dat fiind ca Arabia Saudita, stat desertic, depinde aproape integral de importuri de produse agricole. Pe radarul companiei saudite se afla afaceri din Europa, mai ales pe partea de produse agricole, dar si din cele doua Americi, in special pentru carne. In toamna lui 2018, Salic a achizitionat Mriya Agro Holding Plc, companie agricola din Ucraina, unul dintre cei mai mare producator de porumb din Europa. Regiunea este de interes maxim, dupa cum au anuntat de cativa ani deja reprezentantii companiei, care in toamna lui 2017 a intrat intr-o asociere cu Al Dahra Holding, cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, pentru a face achizitii, inclusiv comune, in zece tari din regiunea Marii Negre. Cei doi giganti au anuntat investitii de 1,3 miliarde de dolari in zona Marii Negre in sectorul agricol, dupa cum au detaliat reprezentantii SALIC, in cadrul unui forum comun de business intre Arabia Saudita si UAE.

De altfel, Al Dahra, cu sediul in Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), a facut anul trecut cea mai mare tranzactie in sectorul agricol din Romania, achizitionand cu peste 200 de milioane de euro compania Agricost a antreprenorului roman, Constantin Dulute. Tranzactia a presupus luarea in concesiune a Insulei Mari a Brailei - 57.000 de hectare, considerata cea mai mare ferma consolidata din Europa. Pentru urmatorii cinci ani, arabii de la Al Dahra au anuntat investitii de 500 de milioane de dolari in agricultura romaneasca, suma in care intra si posibile noi achizitii. Potrivit Forbes Romania, obiectivul este de a atinge o productie anuala de un milion de tone metrice de cereale si furaje combinate pana in anul 2022. In paralel, se va dezvolta un punct de colectare a cerealelor cu silozuri, avand capacitatea de a gestiona doua milioane de tone metrice de cereale de diferite tipuri, provenind atat de la fermele romanesti operate de Al Dahra, cat si de la cele din afara companiei.

Alpha Bank Romania a lansat Programul de obligatiuni ipotecare in valoare de 1 miliard euro. Acesta este primul program de obligatiuni ipotecare din Romania. Prima emisiune de obligatiuni ipotecare, cu o limita de 200 milioane euro, va avea loc in viitorul apropiat.

Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania, a declarat: "Avem placerea sa anuntam primul program de obligatiuni ipotecare din Romania, o initiativa care continua traditia noastra de pionierat in domeniul bancar, dupa lansarea in 2001 a primului imprumut imobiliar. Prin acest program, Romania va intra in randul tarilor care au atat o legislatie moderna, cat si o piata activa a obligatiunilor ipotecare". Proiectul se desfasoara in colaborare cu banca de investitii Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra si RTPR Allen & Overy in calitate de consilieri ai aranjorului si Clifford Chance Badea si Clifford Chance London, in calitate de consilieri ai emitentului.

Alpha Bank Romania intentioneaza sa listeze obligatiunile emise in cadrul Programului atat pe Bursa din Luxemburg, cat si pe Bursa de Valori Bucuresti. Moody`s va acorda rating obligatiunilor emise in cadrul Programului. Obligatiunile ipotecare reprezinta o solutie de finantare des intalnita pe pietele financiare internationale, prin care banca emitenta urmareste sa isi diversifice sursele de finantare, cat si sa scada costul mediu al acestora, atragand noi fonduri pentru dezvoltarea si extinderea activitatilor sale. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de institutiile financiare sunt finantate prin emiterea de obligatiuni ipotecare, aceasta fiind o solutie frecvent utilizata de toate sistemele bancare din Europa. Obligatiunile ipotecare prezinta numeroase beneficii, atat pentru emitenti, cat si pentru investitori - de la posibilitatea obtinerii unui rating ridicat si accesul la o baza larga de potentiali investitori (din perspectiva emitentilor), la praguri mai permisive de investire, un tratament favorabil din punctul de vedere al adecvarii capitalului pentru institutiile de credit si posibilitatea utilizarii acestui instrument financiar ca garantie pentru obtinerea de finantare de la banci centrale (din perspectiva investitorilor). "Prin aceasta tranzactie, piata de capital romaneasca se imbogateste cu un nou tip de instrument financiar care permite institutiilor de credit sa atraga lichiditati pe baza portofoliului de credite acordate si reprezinta materializarea unui efort colectiv de transpunere in practica a legislatiei pregatite impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei. Acest efort nu a fost lipsit de provocarile determinate de complexitatea acestui tip de tranzactie, care a presupus alinierea tuturor mecanismelor contractuale in care sa isi exercite prerogativele o multitudine de parti implicate - emitentul, agentul, reprezentantul obligatarilor", a declarat Radu Ropota, counsel in cadrul firmei de avocatura Clifford Chance Badea.

Potrivit Legii nr. 304/2015, obligatiunile emise in cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creante decurgand din contractele de credit ipotecar/de investitii imobiliare aflate in derulare, fara ca emisiunea de obligatiuni ipotecare sa atraga modificari in privinta termenilor contractuali agreati anterior cu clientii bancii sau a garantiilor aferente contractelor de credit.

Numarul locuintelor noi din oferta inregistrata la finele anului trecut, la nivel national, se afla la cea mai apropiata valoare fata de 2008, an de apogeu pentru piata imobiliara locala, iar segmentul va creste cu inca 10% pana la pana la finele anului, estimeaza specialistii expozitiei imobiliare Imobiliarium.

La nivelul anului 2008, oferta de noi locuinte ajunsese la aproximativ 61.000 de unitati, la nivel national. La finele anului trecut, acelasi segment a cunoscut a ajuns la circa 48.000 de unitati, cea mai apropiata valoare fata de perioada de comparatie, iar in primele luni ale lui 2019 acest segment a crescut cu 5%. Pana la finele acestui an, reprezentatii Imobiliarium estimeaza o crestere a numarului de noi locuinte cu circa 10%, pana la 53.000 de unitati, comparativ cu decembrie 2018. Printre motivele ce au determinat cresterea ofertei de locuinte noi in prezent se numara evolutia cererii - INS estimeaza un numar de circa 45.000 de cereri doar in Bucuresti -, cresterea puterii de cumparare in ultimii 5 ani - la nivel national, lipsa consolidarii si investitiilor in locuintele vechi, precum si limitarea dezvoltarii infrastructurii.

"Chiar daca oferta de locuinte noi se apropie cu pasi repezi de recordul din 2008, apetitul de achizitie este unul temperat, cumparatorul manifesta mai degraba o cumpatare, atentie la detalii, un simt critic dezvoltat, respectiv o nevoie de a evalua cat mai corect. Aceasta tendinta nu poate aduce decat lucruri pozitive pentru piata, care se va orienta cat mai mult spre calitate", a declarat Adrian Stanescu, Project Manager Imobiliarium. Urmatoare editie a Imobiliarium, care va avea loc intre 17-19 mai, in incinta parcarii BricoDepot Baneasa, va pune la dispozitia vizitatorilor o oferta de peste 22.000 de locuinte, incadrate in aproximativ 90 de ansambluri rezidentiale si cumuland peste 1.200.000 de mp utili de vanzare intr-un singur loc. In total, isi vor prezenta oferta circa 65 de dezvoltatori.


Vase de lux pentru croaziere, ambarcatiuni de mare capacitate pentru exploatatii petroliere si nave de transport maritim vor fi construite in urmatoarea perioada in santierul naval Damen din Mangalia.
Potrivit unui comunicat comun, transmis de compania Damen si Ministerul Economiei, noile contracte majore, recent semnate, sunt axate pe toate cele trei sectoare de activitate ale santierului din Mangalia: nave de croaziera, nave destinate transportului de pasageri si nave offshore, iar atragerea noilor contracte majore vor permite ca santierul sa functioneze la capacitate maxima inca din aceasta vara.

"Potentialul santierului Mangalia este imens si reprezinta baza ca Damen sa-si realizeze ambitiile pe termen lung de a construi nave mari, complexe, in special pentru sectorul de croaziera, de nave de transport pasageri si offshore-energetic. Santierul ofera oportunitati nu doar pentru grupul Damen, ci si pentru personalul din constructii navale si pentru industria maritima romaneasca in ansamblu", arata, in comunicatul citat, Chris Groninger, director al Santierului Naval Damen Mangalia.
Unul dintre aceste noi proiecte care va fi realizat la Santierul Naval Mangalia este o nava de croaziera - un mega iaht de 155 de metri pentru calatorii de lux in intreaga lume. Contractul a fost semnat cu SeaDream Yacht Club din Norvegia, marcand astfel intrarea grupului Damen pe piata vaselor de croaziera. Iahtul va fi construit in intregime la Santierul Naval Damen Mangalia.Tot in Santierul Naval Damen Mangalia, muncitorii romani vor construi vase de transport si o nava complexa pentru exploatatii offshore, cu o capacitate de incarcare de peste 10.000 de tone (10.000 TDW).

Fabricarea va include structuri offshore
Pentru segmentul offshore, fabricarea va include structuri offshore, sabloane de submarine si diverse conducte sau plutitoare pentru morile de vant de pe mare, precum si pentru pietele de acvacultura.

"In plus, se tine seama de o gama larga de nave offshore, inclusiv navele de inspectie si de instalare a turbinelor, platforme de ridicare, FPSO, nave de dezvoltare a campului si nave specializate de adancime care acopera atat sectoarele regenerabile, cat si cele neregenerabile din intreaga lume", se mai arata in comunicatul de presa.

De asemenea, pentru a demonstra performanta in domeniile ecologie, controlul de calitate si de siguranta a santierului, Santierul Damen Mangalia a obtinut certificarea ISO 9001: 2015, ISO 14001: 2015 si certificarea OHSAS 18001: 2007.

"Putem spune ca Santierul Naval Damen Mangalia isi reincepe activitatea si incepe sa produca nave de mari dimensiuni in cel mai mare santier naval din Europa. Economia Romaniei are de castigat. Este o noua etapa in constructia navala din Romania. Parteneriatul dintre Romania si grupul Damen aduce beneficii pentru ambele parti, continuand o lunga traditie a constructiilor navale in Marea Neagra! Sunt create locuri de munca, oportunitati si perspective pentru viitorii investitori si furnizori", spune si ministrul Economiei, Nicolae Badalau.

Astfel, pentru a-si indeplini contractele recent semnate, Santierul Damen Mangalia intentioneaza sa creeze noi locuri de munca. Cand grupul Damen a preluat conducerea operationala, in santierul Mangalia erau 1.700 de angajati. Acest numar a crescut in mod constant si este de asteptat sa se ajunga la aproximativ 2.500 de angajati pana la sfarsitul anului.

Grupul Damen a achizitionat in anul 1999 Santierul Naval Galati. De la deschiderea portilor sale in 1893, acest santier a livrat peste 1.300 de nave, 400 dintre acestea fiind construite de la preluarea santierului de catre Grupul Damen. Santierul continua sa livreze 20 de nave in fiecare an si asigura angajarea directa a aproximativ 2.500 de angajati, precum si angajarea suplimentara a aproximativ 1.500 de angajati ai subcontractantilor.
08-04-2019
In februarie, castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.933 lei, in crestere fata de aceeasi luna a anului trecut (+17,9%), dar in scadere fata de luna precedenta cu 3 lei (-0,1%), arata datele INS. In ianuarie, castigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 18,2% fata de aceeasi luna a anului anterior, la 2.936 lei, iar cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 14,4%

Castigul salarial mediu net a crescut in februarie, nominal, cu 17,9% fata de aceeasi luna a anului anterior, la 2.933 lei, iar cresterea reala, in raport cu evolutia preturilor de consum, a fost de 13,6%, ritm scazut fata de cel inregistrat in ianuarie, potrivit datelor transmise luni de Institutul National de Statistica (INS). Totodata, indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 113,6%. Indicele castigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna februarie fata de luna precedenta.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 205,1%, cu 1,8 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2019. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), venitul mediu net lunar fiind de 6683 lei, iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1728 lei).

In februarie, comparativ cu ianuarie, cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net au fost de 20,6% in extractia minereurilor metalifere (3.378 lei), respectiv de 14,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.798 lei). In schimb, cele mai mari cresteri au fost de 8,6% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (3.533 lei), de 8,1% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (4.046 lei), activitati de asigurare si fonduri de pensii (5.281 lei)si de 7,7% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistr?ri audio si activitati de editare muzical? (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe).

In sectorul bugetar, s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratie publica (+1,6%, la un nivel de 4.672 lei), respectiv in invatamant (+1,3%, la 3.281 lei). In sanatate si asistenta social, castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere (-1,3%, salariu mediu net de 3.665 lei)) comparativ cu luna precedenta.


PIB a crescut anul trecut, in comparatie cu anul precedent, cu 4,1%. Comparativ cu trimestrul III 2018, Produsul intern brut in trimestrul IV 2018 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,9%, informeaza INS.

Fata de acelasi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,1% pe seria bruta si de 4,0% pe seria ajustata sezonier. Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul IV 2018 a fost de 243,862 miliade lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,9% fata de trimestrul III 2018 si cu 4,0% fata de trimestrul IV 2017.

Produsul intern brut estimat pentru anul 2018 a fost de 944,220 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,1% fata de anul 2017.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2018 a fost de 285,595 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,1 fata de trimestrul IV 2017. Contributia categoriilor de resurse la formarea si cresterea PIB a fost urmatoarea: agricultura a avut o contributie la formare de 4,4% si o contribusie la crestere de 0,4%, industria a avut o contributie la formare de 23,6% si o contributie la crestere de 1%, constructiile au avut o contributie la formare de 5,4% si o contributie la crestere de -0,3%, comertul a avut o contributie la formare de 18,3% si o contributie la crestere de 0,7%, informatiile si comunicatiile au avut o contributie la formare de 5,2% si o contribusie la crestere de 0,4%, intermedierile financiare si asigurarile au avut o contributie la formare de 2,7% si o contributie la crestere de 0%, Tranzactiile imobiliare au avut o contributie la formare de 7,5% si o contributie la crestere de 0,2%. Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari ale contributiei la cresterea PIB in anul 2018, intre cele doua estimari, a inregistrat Consumul final al administratiilor publice, de la +0,6% la +0,3%, ca urmare areducerii volumului sau de la 103,8% la 101,8%. Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii seriei brute a Produsului intern brut pentru perioada 1995-2006 si a estimarilor pentru trimestrul IV 2018, fiind inregistrate modificari fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 54 din 7 martie 2019, astfel: rezultatele trimestrului I 2018, comparativ cu trimestrul IV 2017, au fost revizuite de la 100,2% la 100,3% ; rezultatele trimestrului II 2018, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 101,4% la 101,3% ; rezultatele trimestrului III 2018, comparativ cu trimestrul II 2018, au fost revizuite de la 101,7% la 101,4%; rezultatele trimestrului IV 2018, comparativ cu trimestrul III 2018, au fost revizuite de la 100,7% la 100,9%.


Vanzatorii de apartamente din marile orase ale tarii au crescut usor preturile in luna martie, in special datorita avansului inregistrat de preturile apartamentelor noi, dar au fost inregistrate scaderi de pret pe segmentul apartamentelor vechi.

Astfel, suma medie solicitata pentru un metru patrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns, in martie, la 1.237 de euro pe metru patrat util, cu 0,3% mai mult decat la finele lui februarie, cand era 1.233 de euro pe metru patrat util, potrivit imobiliare.ro. In trei dintre cele sase mari orase monitorizate, asteptarile vanzatorilor s-au majorat fata de luna precedenta, iar in celelalte trei s-au diminuat. "De mentionat este ca, la nivelul acestor centre regionale, scaderi de pret au fost consemnate cu precadere pe segmentul apartamentelor vechi", se arata in raport.

In Bucuresti, apartamentele s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,4%, de la 1.322 de euro pe metru patrat util, pana la 1.327 de euro pe metru patrat util. Pe ambele segmente de piata analizate, variatiile preturilor au fost destul de temperate, chiar daca nu au urmat aceeasi directie. "Astfel, locuintele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,3% (de la 1.219 la 1.215 euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile locative din cadrul noilor ansambluri rezidentiale au consemnat un avans de 0,6% (de la 1.400 la 1.409 euro pe metru patrat)", se arata in raport.

Cluj-Napoca este unul dintre cele trei mari centre regionale unde asteptarile vanzatorilor s-au diminuat in cea de-a treia luna a anului. "Mai exact, apartamentele din oras s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,3%, de la 1.571 la 1.566 de euro pe metru patrat. Spre deosebire de alte orase, tendinta descendenta a fost resimtita aici pe ambele segmente de piata analizate: locuintele vechi au consemnat un minus de 0,3% (de la 1.582 la 1.578 de euro pe metru patrat), iar cele noi un minus de 0,4% (de la 1.559 la 1.553 de euro pe metru patrat)", se arata in raport. In Brasov, indicele releva, pentru cea de-a treia luna a anului, un usor avans general al preturilor, de 0,2%, de la 1.113 la 1.115 euro pe metru patrat util. "Si aici, apartamentele vechi au consemnat o scadere, de 0,9% de data aceasta, de la 1.098 la 1.088 de euro pe metru patrat util. Unitatile locative nou-construite, pe de alta parte, s-au apreciat in mod consistent, anume cu 2,8%, ajungand la o medie de 1.183 de euro pe metru patrat (fata de 1.151 de euro pe metru patrat in luna precedenta)", se arata in comunicat.

In Constanta, in luna martie, apartamentele disponibile spre vanzare in orasul de la malul marii s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,8%, de la 1.126 la 1.135 de euro pe metru patrat util. "De mentionat este ca, dintre marile orase supuse analizei, Constanta este singurul care face exceptie de la "regula" scaderilor de pret de pe piata veche: astfel, locuintele din aceasta categorie s-au apreciat cu 0,7%, de la 1.123 la 1.131 de euro pe metru patrat. Unitatile locative nou-construite, pe de alta parte, au cunoscut un avans de 1,3%, de la 1.129 la 1.144 de euro pe metru patrat", se arata in comunicat.

In Iasi, indicele Imobiliare.ro a consemnat un declin destul de important al preturilor apartamentelor pe parcursul lunii martie, anume 1,3%, de la 1.020 la 1.007 euro pe metru patrat util. "Ca si in Cluj-Napoca, scaderi de pret au fost consemnate pe ambele segmente de piata analizate: locuintele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 1,1% (de la 1.010 la 999 de euro pe metru patrat), iar cele noi cu 1,4% (de la 1.025 la 1.011 euro pe metru patrat)", se arata in comunicat.

In Timisoara, apartamentele disponibile spre vanzare au avut o evolutie constanta in luna martie. Pretul mediu solicitat in Timisoara este de 1.228 de euro pe metru patrat util. "Evolutia usor descendenta a fost sustinuta in mod exclusiv de locuintele vechi, care s-au depreciat, la randul lor, cu 0,2%, de la 1.240 la 1.238 de euro pe metru patrat. Unitatile locative nou-construite s-au scumpit, insa, cu 0,8%, de la 1.189 la 1.198 de euro pe metru patrat", se arata in comunicat.Presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, sustine ca impunerea unei cote de TVA de 5% la produsele bio si traditionale ar majora preturile la acestea, nu le-ar reduce, deoarece in prezent pentru acestea nu se aplica TVA.
"Am vazut o declaratie a domnului Dragnea la Calarasi..in spate statea mandru dl Daea: "Vom reduce la 5% TVA la produsele Traditionale!" (hip, hip, ura!) Alo, domnilor! Produsul Traditional este produs manufacturier, se face conform Ordin 111/ 2008 si conf Ordin Ministru MADR din 2014..in cantitati limitate..in majoritatea cazurilor de catre PFA.. ADICA NU E PURTATOT DE TVA!! TVA = 0!! Adica voi puneti tva de 5%? Adica Scumpiti produsele romanesti cu 5%?", a scris, vineri seara, Dorin Cojocaru, pe Facebook.
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, vineri dimineata, la Calarasi, la inaugurarea unui proiect de irigatii, ca i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, sa reduca la 5% cota de TVA pentru alimentele bio si traditionale si sa le dea posibilitatea producatorii romani sa isi vanda produsele prin aprozarele statului.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, nu a exclus, vineri seara, posibilitatea ca TVA pentru produsele bio si traditionale sa fie redus de la 9%, cat este in prezent cota pentru produsele alimentare, la 5%.
TVA-ul se poate reduce, stim foarte bine, este o Directiva europeana, 112, care reglementeaza modul in care TVA-ul se poate stabili la nivelul unei tari. Este o cota standard de TVA si doua cote aparte, mai mici decat standard. In cazul Romaniei, avem 19%, 9% si 5%. Tot ceea ce se incadreaza pe acea anexa la aceasta Directiva poate sa beneficieze de TVA redus, in speta 9% sau 5%. Trebuie vazut care sunt produsele care sunt pe anexa la Directiva mentionata. (...) Sunt discutii tehnice care se poarta la nivelul Uniunii Europene, acolo unde statele membre incearca sa modifice directiva in speta, pentru a adauga pe acea anexa, in cazul nostru aceste produse bio", a precizat Teodorovici.

In prezent, TVA-ul la produsele alimentare si la produse alcoolice este de 9%, incepand cu iunie 2015. De-atunci pana in prezent, aceasta cota a fost extinsa catre mai multe produse.

Cota redusa de 9% se aplica pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri: livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa; livrarea de produse ortopedice; livrarea de medicamente de uz uman si veterinar; cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele; prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri; livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura; livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, prevazute prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Cota redusa de 5% se aplica pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii: manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii; servicii turistice si de catering: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau a sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea (la draft - n.red.); dreptul de utilizare a facilitatilor sportive in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele care sunt scutite prin legislatie, serviciile constand in permiterea accesului in parcuri de distractii si in parcuri recreative; transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tractiune cu aburi pe linii inguste, in scop turistic sau de agrement; transportul de persoane folosind instalatiile de transport pe cablu, in scop turistic sau de agrement (telecabina, telegondola, telescaun, teleski); transportul de persoane cu vehicule cu tractiune animala folosite in scop turistic sau de agrement; transportul de persoane cu ambarcatiuni folosite in scop turistic sau de agrement; livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
05-04-2019
Ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a reafirmat, vineri, ca Romania are un plan foarte bine stabilit in privinta trecerii la moneda euro, iar obiectivul ramane clar anul 2024.

"Romania si-a stabilit un obiectiv clar (de aderare la euro - n. r.) anul 2024. Chiar daca suntem gata cu anumite cerinte, totusi decizia se ia la nivel european. Romania, in acest sens, are un plan foarte bine stabilit. Anul trecut, in decembrie, Guvernul a aprobat un astfel de plan, pentru trecerea la moneda euro. Noi ne tinem de el, ne indeplinim obiectivele, cum am facut intotdeauna", a spus demnitarul, potrivit Agerpres.

Ministrul Finantelor Publice participa vineri si sambata la reuniunea Eurogrup si reuniunea informala a ministrilor de finante (ECOFIN), organizate la Bucuresti, in perioada 5-6 aprilie. Potrivit unui comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, cele doua evenimente au loc la Bucuresti, in perioada 5-6 aprilie 2019, si sunt organizate in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Astfel, vineri, in cadrul Eurogrup, Comisia Europeana va prezenta participantilor stadiul actual in implementarea reformelor de catre autoritatile grecesti in baza ultimei variante a celui de-al doilea Raport de supraveghere consolidata publicat saptamana aceasta. De asemenea, la reuniune se va discuta despre proiectul de plan bugetar pentru anul 2019 al statului Luxemburg, ca urmare a adoptarii in luna martie a opiniei Comisiei Europene.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) organizeaza vineri si sambata, la Bucuresti, reuniunea informala a Consiliului Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN), ministrii de Finante din UE, in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.
La eveniment vor participa peste 40 de delegatii, aproximativ 1.000 de persoane, ministrii de Finante din statele membre UE, Guvernatorii bancilor centrale, comisari europeni si inalti reprezentanti ai institutiilor UE.

Ziua de vineri debuteaza cu reuniunea Eurogrup, condusa de presedintele Mario Centeno, la care participa ministrii de Finante ai celor 19 state din zona euro, urmata de reuniunea Eurogrup in format extins, cu totii ministrii de Finante din UE. In cadrul celei de-a doua intalniri se va discuta despre conectarea "Semestrului European" cu finantarea din bugetul UE, iar unul dintre cele mai importante subiecte este foaia de parcurs pentru inceperea discutiilor politice pentru EDIS (sistemul european de asigurare a depozitelor).
Vineri dupa-amiaza, ministrii de Finante si guvernatori bancilor centrale au programata prima sesiune de lucru a reuniunii informale ECOFIN, prezidata de ministrul roman de resort, Eugen Teodorovici. In cadrul acesteia vor fi abordate teme precum prioritatile urmatorului ciclu institutional si calea de urmat pentru Uniunea Pietelor de Capital.

Sambata, va avea loc cea de-a doua sesiune a reuniunii informale ECOFIN, in cadrul careia se va discuta despre impactul mobilitatii fortei de munca asupra erodarii bazei de impunere in tara de origine, in baza unui studiu al Centrului pentru Studii de Politica Europeana (CEPS) si rolul fiscalitatii in sustinerea cresterii economice.
Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenta, i-a indemnat pe romani sa voteze si a sustinut ca este nevoie de modificari la legislatia electorala, dar a evitat sa spuna daca este nevoie de o legislatie unitara la nivelul Uniunii Europene (UE).

"Si in tara mea (Danemarca - n.red.) a durat foarte mult timp, ca sa modificam legislatia electorala. Mai sunt vreo 50 de zile pana la alegerile europene. De aceea, trebuie sa va dati seama daca pe listele acelea sunt persoane cu care rezonati in vreun fel. Poate exista oameni diferiti chiar si in sanul acelorasi partide, care gandesc altfel, care au alte viziuni, alte modalitati de abordare a unor probleme si care pot influenta, sa zicem, modificarea legislatiei electorale, pentru a reflecta preocuparile dumneavoastra. Trebuie sa va ganditi asa: care dintre candidati imi reflecte cel mai bine preocuparile mele personale, motivele mele de ingrijorare. O alta problema este si ca semnaturile de care spuneati (pentru candidatii care au nevoie de semnaturi ca sa isi depuna candidatura - n.red.) trebuie sa fie olografe, nu digitale", a afirmat, joi Margrethe Vestager, in cadrul unui dialog cu cetatenii organizat la Bucuresti, in contextul detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.
In plus, comisarul european a aratat ca intelege motivele pentru care o mare parte dintre europeni nu voteaza.

"Jumatate dintre votantii europeni nu vor vota, nu pentru ca si-au propus sa nu voteze, ci pentru ca nu este ceva in radarul lor. O chestiune care m-am motivat pe mine sa votez este ca: am vrut sa fac ceva impotriva persoanei cu care nu eram de-acord. Daca nu votez, persoana cu care nu sunt de acord va decide lucruri pentru mine. Daca nu faci parte din procesul decizional, altcineva va lua deciziile in locul tau, iar oamenii trebuie sa inteleaga ca votul lor este important", a mai spus Vestager.

Comisarul european pentru Concurenta a reamintit ca votul este cu atat mai important, cu cat sunt tari unde acesta nu este permis, deci cetatenii nu au dreptul la opini.

"Sunt foarte pasionata vizavi de vot, pentru ca noi chiar putem sa votam. In alte zone din lume, voturile sunt discutabile, dar noi chiar putem sa votam, iar acesta constituie un element fundamental pentru democratia europeana. Oamenii trebuie sa isi dea seama ca nu trebuie sa dai si sa iei teste cu sute de intrebari si sa intretii o relatie buna institutionala, pur si simplu votezi pentru ca ai o opinie, votezi pentru ca asa simti. Pentru unii ar fi important sa stie totul, inainte de a vota. Nu intotdeauna este posibil. De aceea orice opinie este binevenita si trebuie sa o exercitati prin vot", a mai spus Vestager.

Comisarul le-a recomandat tinerilor sa se implice mai mult in politica, dand propriul exemplu: la 24 de ani era liderul partidului din care face parte, iar la 29 de ani era ministrul Educatiei in Danemarca. "Pentru mine constituie o provocare faptul ca tinerii trebuie avuti in vedere. (...) Se vad anumite diferente de conceptie. De aceea este important sa va implicati de la varste fragede in politica. Este nevoie de timp, ca sa sustinem schimbarea", le-a recomandat Vestager tinerilor romani din sala.

La data de 26 mai, alegerile europarlamentare sunt programate in toate cele 27 de state membre UE. Pana in prezent se stie ca Marea Britanie nu participa la alegeri, in ciuda nefinalizarii Brexitului.
04-04-2019

Organizatiile neguvernamentale si unitatile de cult care vor sa primeasca sponsorizari trebuie sa se inscrie intrun registru special al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Registrul entitatilor de cult a fost deschis oficial din 22 martie, dar aplicatia a fost deschisa de la 1 aprilie, iar inregistrarea se poate face oricand.

Organizatiile interesate trebuie sa completeze in primul rand formularul 163 ("Cerere de inscriere/ radiere in/ din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale") si sa-l depuna prin e-guvernare.ro.

"La depunerea cererii 163 contribuabilul primeste, in recipisa, indexul de depunere a formularului. Cererea se transmite online, prin intermediul portalului e-guvernare.ro", se arata intr-un comunicat al ANAF. Potrivit Ordinului ANAF nr. 819/2019, pentru a se asigura ca inregistrarea lor in viitorul registru va fi acceptata, entitatile interesate trebuie sa indeplineasca, dinainte, urmatoarele conditii:
- desfasoara activitatea in domeniul pentru care s-au constituit;

- au indeplinit toate obligatiile fiscale declarative prevazute de lege;
- nu au restante la plata darilor fiscale (bugetul general consolidat), mai vechi de 90 de zile de la scadenta/termen de plata;

- au depus situatiile financiare anuale (conditia aceasta e relevanta doar pentru cei care sunt obligati sa depuna astfel de situatii);

- nu au fost declarate inactive.

Inscrierea in acest registru e obligatorie pentru ca firmele care sponsorizeaza sa poata deduce sumele pe care le dau ONG-urilor. Orice fel de sponsorizare facuta cu respectarea Legii nr. 32/1994 este perfect legala si daca entitatea la care merg banii nu e inscrisa in acel registru. Doar ca, daca aceasta entitate nu este inscrisa, atunci firma care a sponsorizat-o nu va putea sa scada din impozitul datorat statului suma de bani pe care virat-o ca si sponsorizare.