Zilnic iti prezentam cele mai importante stiri din presa nationala
16-03-2020

Euro a crescut luni in raport cu moneda nationala. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,8242 lei pentru moneda europeana, in apreciere comparativ cu sedinta anterioara, cand euro a fost cotat la 4,8174 lei.

Si dolarul american a inregistrat o crestere in fata monedei nationale, BNR anuntand un curs de 4,3202 lei, fata de 4,3155 lei in sedinta de vineri

Francul elvetian a fost cotat de BNR la 4,5699 lei, inregistrand o apreciere de la valoarea de 4,5643 lei anuntata in sedinta de joi.

Pe fondul crizei epidemiologice cu COVID-19, CEC Bank anunta ca este pregatita sa sustina amanarea pentru 30 de zile a platii ratelor la creditele acordate persoanelor fizice.

Masura se aplica automat tuturor clientilor care nu dispun in conturile deschise la Banca, la data scadentei, de sumele aferente platii ratelor la credite si limite de credit prin carduri, fara a fi necesare demersuri suplimentare si este valabila pentru toate creditele: pentru locuinte, pentru consum sau pentru limite de credit prin carduri. In acelasi timp, Banca sfatuieste clientii care au acces la solutii de plati la distanta (internet banking sau/si mobile banking), sa isi ramburseze ratele chiar si in aceasta perioada, avand in vedere ca la urmatoarea scadenta vor avea o presiune mai mare asupra bugetului, avand de rambursat si rata amanata si rata scadenta din luna respectiva. "In aceasta perioada, trebuie sa dam dovada de responsabilitate si solidaritate si fiecare dintre noi poate contribui cu solutii in mod voluntar. Avand in vedere contextul actual, am decis sa actionam proactiv pentru a veni in ajutorul clientilor CEC Bank care trec printr-o situatie dificila in aceasta perioada.

Astfel, CEC Bank a amanat pentru 30 de zile plata ratelor datorate de clientii persoane fizice, sperand ca astfel sa contribuim, prin masuri de distantare sociala, la reducerea raspandirii virusului. In functie de cum evolueaza situatia, vom ajusta masurile astfel incat sa venim in ajutorul clientilor nostri", a declarat Bogdan Neacsu, presedinte - director general al CEC Bank. Astfel, clientii persoane fizice vor putea sa-si plateasca ratele oricand, in termen de maximum 30 de zile de la scadenta.

Pentru perioada de amanare de 30 de zile, nu se vor aplica penalitati, iar clientii nu vor fi raportati la Biroul de Credit. Durata contractului va ramane neschimbata, deci nu va fi necesara semnarea unor acte aditionale. CEC Bank recomanda tuturor clientilor ca in aceasta perioada sa utilizeze canalele alternative, precum Mobile Banking si Internet Banking. Aceste platforme ofera acces la operatiunile bancare curente, precum transferuri catre terti, plata facturilor, constituirea de depozite si plata ratelor la credite. Recent, banca a anuntat posibilitatea deschiderii conturilor la distanta, 100% online, inclusiv pentru clientii noi prin intermediul serviciului CEC IN.

In ceea ce priveste clientii persoane juridice, CEC Bank anunta ca este pregatita sa vina in sprijinul celor care se confrunta cu dificultati economice, cum ar fi suspendarea activitatii sau reducerea acesteia, in contextul actual. Comunicarea este esentiala in aceasta perioada si de aceea, Banca recomanda clientilor persoane juridice sa contacteze Client Manager-ul lor daca se confrunta cu probleme. Banca va cauta solutii personalizate pentru business-urile afectate si va trata cu celeritate fiecare caz si situatie in parte.




Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca se pot plafona preturile la alimente de stricta necesitate, carburanti, utilitati sau medicamente, daca va fi nevoie pe perioada starii de urgenta.

Principalele declaratii: Foarte important este sa limitam povara financiara asupra cetatenilor. Pe perioada starii de urgenta, daca va fi nevoie, se pot plafona preturile la medicamente si aparatura medicala, la alimente de stricta necesitate si la servicii de utilitate publica, energie electrica si termica, gaze, salubritate, carburanti, in limita pretului mediu din ultimele trei luni dinaintea declararii starii de urgenta. Angajatorii si angajatii afectati vor fi sprijiniti prin derogare de la prevederile legale in vigoare. Angajatii si familiile acestora din sectoarele economice a caror activitate este afectata sau oprita total prin starea de urgenta vor beneficia de protectie sociala.

Guvernul va anunta in curand pachetul de solutii pregatite pentru domeniile afectate. Productia si intreaga economie trebuie sa fie pregatite sa sustina combaterea raspandirii epidemiei. Se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publica. Am decis suspendarea efectuarii controalelor la angajator de catre inspectoratele teritoriale de munca, cu cateva exceptii.




Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a cerut angajatorilor sa analizeze cu atentie situatiile in care vor lua masuri de concediere a angajatilor si ca Guvernul va adopta curand masurile de sprijinite a companiilor afectate de coronavirus.

"Nu lasam pe nimeni in urma. In urma numeroaselor solutii care ne-au fost transmise pregatim un set de masuri economice pentru a veni in sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului. In cel mai scurt timp se va organiza o sedinta de Guvern in care vom adopta setul de masuri care va veni in sprijinul companiilor afectate de criza coronavirusului, pentru a sustine domeniul economiei, dar in mod special de a-i proteja pe cetateni, antreprenori si pe fiecare dintre romani. Suntem pe deplin constienti ca trecem printr-o perioada de criza care lasa loc interpretarilor si incertitudinilor, dar vreau sa subliniez faptul ca vom gestiona aceasta criza. Insa fac un apel la calm si la analizarea, la rece, a solutiilor. Economia trebuie sa mearga mai departe, contractele sa ramana in vigoare, industria sa produca, iar toate acestea sa se faca in conditii de siguranta, cu aplicarea riguroasa a masurilor de preventie", a afirmat Virgil Popescu. Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri i-a rugat pe toti cei care administreaza companii si societati comerciale sa fie rationali in luarea deciziilor, pentru a putea oferi statului posibilitatea sa-i ajute. "Am rugamintea ca toti cei care conduc companii sau firme sa fie responsabili atunci cand iau decizii in aceste zile pentru a ne putea oferi posibilitatea sa ii putem ajuta.

"Sa analizeze cu atentie in ce situatii vor apela la conceptul de forta majora, la deciziile de a concedia angajatii pentru ca, in mod contrar, nu vom putea sa punem in aplicare solutiile pe care le vom gasi ".

Fac apel la calm, la functionarea pe cat posibil a activitatilor importante, cu respectarea indicatiilor autoritatilor si acordarea unei atentii sporite la igiena spatiilor de lucru si a sigurantei angajatilor", a mai declarat Virgil Popescu. Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri face parte din GLI - ECOROM, grupul de lucru care isi desfasoara activitatea sub coordonarea Cancelariei Prim - Ministrului si Administratiei Prezidentiale, prin Departamentul Politici Economice si Sociale, unde s-au constituit mai multe grupuri de lucru pentru a veni cu cele mai bune solutii in aceste vremuri de criza.








13-03-2020

S-au schimbat regulile ce privesc modul in care ANAF va pune poprire pe conturi.

Incepand cu data de 27 martie vor intra in vigoare noi reguli ce privesc popririle celor de la ANAF. Masurile au fost publicate, joi, 12 martie. Popririle infiintate pana la 26 martie 2020 se vor supune tot vechiului mecanism, potrivit avocat.net.

Regulile noului sistem:

Fiscul transmite electronic, zilnic, adresele de infiintare a popririlor bancare catre Unitatea de Imprimare Rapida, care le proceseaza si le valideaza.

De la Unitate, informatiile din adrese sunt preluate de e-Popriri si sunt comunicate electronic bancilor pana la ora 24:00 (se considera comunicate la inceperea urmatoarei zile bancare).

Bancile raspund Fiscului si ii spun, pana la ora 17:00 a urmatoarei zile bancare de dupa comunicarea adreselor, ce sume se pot plati.

Pana la ora 24:00, e-Popriri analizeaza sumele comunicate de banci si emite ordonantarile de plata, astfel incat institutiile financiare sa vireze banii (aceasta analiza va impiedica retinerea din conturile bancare a unor sume mai mari decat datoriile prevazute in adresele de infiintare a popririlor, chiar daca sunt implicate popriri la mai multe institutii financiare).

In urmatoarea zi bancara, institutiile financiare fac plata catre Fisc a sumelor indicate prin ordonantarile de plata.


Pandemia provocata de coronavirus va crea mari probleme si la nivel economic.

Pandemia de coronavirus atrage dupa sine si o inevitabila criza economica. Zona euro va avea de suferit, dupa cum a declarat Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE). Previziunea este ca economia va creste doar cu 0,8%, nu cu 1,1%, asa cum se estima initial, in decembrie. Dar indicele de 0,8% a fost lansat inainte de izbucnirea epidemiei devenite pandemie.

"Evolutia economiei va depinde in mod clar de viteza si forta raspunsului colectiv in fata pandemiei, care a pus economia globala fata in fata cu un soc major", a spus Lagarde.

Presedintele BCE a avertizat, miercuri, ca Europa risca un soc economic major, la fel ca in 2008, daca liderii tarilor nu actioneaza pentru a contracara coronavirusul.


Banca de stat CEC Bank lanseaza procesul de contractare online, la distanta a serviciilor bancare, prin lansarea pachetului "Bun venit", in contextul in care bancile reduc interactiunea cu clientii din cauza epidemiei de coronavirus.

Pachetul "Bun venit" include un cont curent, emiterea unui card de debit si acces la Mobile Banking. Contul curent si accesul la Mobile Banking se activeaza instant, dupa finalizarea procesului de inregistrare online, iar cardul se emite si se trimite prin posta la adresa indicata. "Extinderea serviciilor si a bazei de clienti inclusiv prin atragerea de clienti la distanta, din Romania si din diaspora este parte din planul de afaceri al CEC Bank, agreat cu Comisia Europeana in procesul de aprobare a majorarii de capital, in conditii de piata. Deschiderea conturilor de la distanta, 100% online, fara deplasari la ghiseele bancii si fara hartii este parte din solutia pe care o oferim celor pentru care timpul este o resursa pretioasa", a declarat Bogdan Neacsu, presedinte director general al CEC Bank. Pentru deschiderea 100% online a contului se acceseaza pagina dedicata de pe site-ul cec.ro si se parcurge fluxul pentru activarea serviciilor. Sunt necesare cartea de identitate romaneasca, un telefon mobil sau un calculator cu camera video si cu acces la Internet. Serviciile bancare pot fi accesate atat de clientii din Romania, cat si de cei din diaspora.

Pentru deschiderea de conturi de la distanta, CEC Bank se bazeaza atat pe algoritmi de inteligenta artificiala pentru recunoasterea actelor de identitate cat si pentru recunoastere faciala, dar si pe o verificare personala, realizata de catre angajati ai bancii, in cadrul unui scurt apel video. Lansarea serviciilor bancare de la distanta a presupus dezvoltarea platformei IT necesare folosind atat resurse interne, cat si servicii specializate din surse externe, precum solutiile pentru recunoasterea datelor si pentru recunoastere faciala. De asemenea, pentru serviciile de inrolare online, CEC Bank a colaborat cu un start-up romanesc, FintechOS. Comisioanele de administrare sunt ZERO pentru clientii care au un rulaj lunar de peste 700 de lei, altfel aplicandu-se un comision de 5,9 lei/luna.




Romania are deja o cadere in turism de 44% si va ajunge la 70-75%, ceea ce e insuportabil, a declarat la Digi24 Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania. El a atras atentia asupra situatiei dificile in care se afla sectorul turistic si hotelier si a cerut ajutorul Guvernului.

"Este imposibil sa nu dam oameni afara, nu avem cu ce sustine afacerile", a spus el. Ile a afirmat ca veniturile din cazari au scazut la hotelurile din Bucuresti cu aproape 44%, desi tariful mediu a scazut cu 14%. "Nu e cerere, gradul ocupare scade. Suntem cu baioneta la picior", a afirmat presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania. Intrebat ce ar trebui sa faca romanii care au cumparat vacante in aceasta perioada, Ile a raspuns ca recomandarea este amanarea pentru o perioada spre vara - toamna, pana cand trece acest fenomen epidemiologic. "Daca se cer banii inapoi, se incurca si mai mult lucrurile", a spus Ile. Patronatele din turism si restaurante au transmis, miercuri, mai multe solicitari Guvernului pentru sprijinirea industriei:

-scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru lunile martie, aprilie si mai, cu posibilitatea prelungirii la 6 luni in cazul extinderii crizei;

-amanarea platii TVA si a taxelor locale aferente primului semestru din 2020 pentru o perioada de 6 luni, fara penalizari si dobanzi, ca si forma de creditare cu dobanda zero a industriei turismului;

-plata imediata a datoriilor statului catre operatorii de turism - plata contributiilor aferente concediilor medicale de recuperat de catre angajator, plata TVA de recuperat, ca si platile facturilor de prestari servicii pe care diverse institutii ale statului le au de facut catre operatorii de turism; asigurarea unui fond de urgenta pentru finantarea creditarii operatorilor din turism prin sustinerea dobanzilor din bugetul statului.



Medlife, cel mai mare operator privat de sanatate, a decis sa restranga consultatiile pentru pacientii cu patologie respiratorie, in plina epidemie de coronavirus. Compania sustine ca vrea astfel sa asigure un flux optim.

"In contextul numarului crescut de solicitari venit din partea pacientilor cu patologie respiratorie, am decis sa restrangem pentru o perioada limitata programul de consultatii in cazul pacientilor adulti cu patologie respiratorie acuta pentru a putea asigura un flux optim si a pastra in siguranta pacientii care se adreseaza pentru alte patologii. In cazul copiilor pana in 18 ani programul nu a suferit modificari", au transmis reprezentantii MedLife pentru ZF. Compania mai sustine ca toate unitatile MedLife functioneaza in regim normal, implementand metodologia de supraveghere a noului coronavirus, in functie de deciziile Institutului National de Sanatate Publica. MedLife este liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Compania a anuntat ca a incheiat anul 2019 cu o cifra de afaceri pro-forma, consolidata la nivel de grup, in valoare de 989 milioane de lei (208,5 milioane de euro), inregistrand astfel o crestere de 24,5% fata de 2018.

MedLife are peste 8.000 de angajati in spitalele si clinicile retelei din tara.



12-03-2020

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a anuntat ca, din cauza situatiei generata de pandemia de coronavirus, unele produse alimentare ar putea sa se scumpeasca.

"Cu siguranta, daca criza va evolua foarte mult, vor incepe sa apara si scumpiri pentru unele produse. Speranta mea este ca lucrurile se pot gestiona si, cel putin pe termen scurt si mediu, aceste scumpiri sa nu le inregistram", a spus ministrul Adrian Oros.

De asemenea, Oros a mai spus ca "la un moment dat, in piete ar putea sa fie anumite reglementari".

"Au fost doua subiecte, cel al zilei, legat de infectia cu coronavirus, de masurile pe care trebuie sa le luam, apoi am raspuns la intrebari legate de legumicultura, de Programul Tomata, cum se va desfasura, daca vor putea sa vanda pe piata in continuare tomatele, pentru ca exista pericolul ca la un moment dat in piete sa fie anumite reglementari, ceea ce sper sa nu fie. In general, lucruri legate de specificul local, este o zona de legumicultura, a fost multa vreme trambitat ca nu se va continua programul tomata, dar va continua", a spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros, potrivit realitatea.net

Partidul Social Democrat propune un set de masuri sociale si economice pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus.

"In fata epidemiei de coronavirus, Romania nu isi mai permite rafuieli politice sau calcule electorale. Preocuparea cea mai importanta a decidentilor politici trebuie sa fie sanatatea si siguranta cetatenilor", scrie PSD pe pagina de Facebook a partidului. Propunerile PSD:

1. Realocarea din bugetul de stat a unei prime transe de 10 miliarde de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii, in vederea achizitionarii de medicamente, materiale sanitare si echipamente medicale.

2. Ministerul Sanatatii trebuie sa asigure gratuit medicamente, materiale sanitare si echipamente medicale pentru prevenirea coronavirus, prin intermediul medicilor de familie.

3. Guvernul va finanta o schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice nationale CFR si TAROM. (modificarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare).

4. Scutirea de la plata contributiilor (CAS si CASS) pentru o perioada de 3 luni pentru angajatii companiilor care activeaza in domeniile turismului, transportului si divertismentului. Acestea vor fi suportate de catre stat.

5. Pentru persoanele aflate in izolare/carantina se va asigura plata facturilor pentru utilitati si suspendarea pentru 3 luni a platii ratelor bancare. De asemenea, se vor suplimenta bugetele primariilor prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura un cos minim de alimente celor aflati in izolare la domiciliu.

6. In situatia in care epidemia de coronavirus ajunge in etapa a treia (peste 2.000 de cazuri confirmate) se va suspenda, pentru 3 luni, plata ratelor bancare pentru populatie.

7. Angajatii IMM-urilor din sectoarele puternic afectate de impactul negativ al crizei coronavirus vor fi scutiti de plata contributiilor si a impozitului pe venit.

8. Guvernul va elabora un plan privind stocurile de hrana pentru populatie, prin protocoale cu furnizorii, distribuitorii si retailerii de alimente.

9. Romanii din tara, precum si cei din Diaspora care s-au intors acasa si care nu beneficiaza de o asigurare de sanatate in tara vor avea parte de tratament gratuit in cazul infectarii cu coronavirus. Propunerea PSD survine intalnirii Grupului de Lucru Interinstitutional pentru evaluarea impactului economic, financiar si bugetar asupra Romaniei, generat de afectele epidemiei COVID-19 (GLI-ECOROM).










Statul cauta solutii pentru a ajuta financiar firmele din domeniul privat care sunt nevoite sa isi trimita angajatii in somaj tehnic, a declarat ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, la RFI.

"As vrea sa le multumesc frumos companiilor pentru faptul ca incearca sa gaseasca solutii, dincolo de ceea ce-si propune sa faca Guvernul", a declarat Violeta Alexandru, la RFI. Ministrul interimar al Muncii declara ca Guvernul analizeaza o solutie pentru mediul privat, afectat de criza coronavirusului: "Am discutat inclusiv cu privire la o potentiala solutie financiara de sprijin pentru mediul privat. Analizam imediat ce se termina ziua de astazi, respectiv se clarifica situatia Guvernului, sub aspectul votului din Parlament, pentru ca din pacate, criza s-a suprapus peste situatia politica, in care noi avem in acest moment parghii limitate de a actiona, dar va confirm ca discutia a avut loc. Ne preocupa gasirea unor tipuri de sprijin pentru companii. Facem o analiza pe domenii de activitate, sa vedem care dintre domenii sunt expuse cu prioritate acestei crize prin care trecem, dar solutia o luam doar in consultare cu partenerii nostri, pentru ca primim semnale si de la patronate si de la sindicate in acest sens, dupa cum primim si semnalul asumarii de responsabilitate din partea companiilor si as vrea sa le multumesc frumos pentru faptul ca-si asuma si pentru faptul ca incearca sa gaseasca solutii, dincolo de ceea ce-si propune sa faca Guvernul". Violeta Alexandru precizeaza ca ar putea fi vorba de un sprijin in privinta somajului tehnic:

"Ma gandesc implicit la o solutie care sa duca catre fondurile privind acoperirea cheltuielilor de somaj tehnic. In sensul acesta ma gandesc, pentru angajati, pentru cei care ajung in situatia de a avea nevoie de fonduri de somaj, dar nu este singura masura. Este o discutie pe care o facem implicit cu cei care lucreaza pe aceasta tema din Ministerul Finantelor. In momentul in care vom contura o solutie, o vom da publicitatii".

Ce inseamna somaj tehnic si cu cat ar fi platiti angajatii

Somajul tehnic reprezinta intreruperea temporara a activitatii unei companii din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemanatoare. In acest caz, contractele de munca ale salariatilor sunt suspendate la initiativa angajatorului, care insa e obligat sa le plateasca acestora o indemnizatie lunara, scrie avocatnet.ro. Codul muncii este cel care prevede ideea de somaj tehnic, chiar daca prevederile legale nu indica in mod expres aceasta denumire. Este vorba de acea situatie de dificultate ce permite angajatorului sa-si intrerupa temporar activitatea. Daca activitatea este intrerupta temporar din motive economice, tehnologice sau structurale, salariatilor li se suspenda contractele individuale de munca din initiativa angajatorului. Adica fara aprobarea salariatilor. Astfel, contractele sunt doar suspendate, dar relatiile de munca nu inceteaza. Totusi, in perioada de intrerupere a activitatii, actul normativ prevede ca salariatii trebuie sa primeasca o indemnizatie lunara. Desi suma trebuie sa fie de cel putin 75% din salariul de baza, aceasta poate fi si mai mare de-atat. Practic, angajatorii pot alege sa mearga si peste acel procent, dar in niciun caz nu pot merge sub el. Pe durata perioadei de somaj tehnic, salariatii se afla la dispozitia anajatorului, din moment ce relatiile de munca dintre parti inca exista. Atunci cand se decide reluarea activitatii, salariatii se intorc la lucru si primesc din nou salariile obisnuite.





Ministrul Muncii Violeta Alexandru le-a solicitat joi companiilor sa nu apeleze la situatia de forta majora, prin care oamenii pot fi anuntati ca de-a doua zi nu mai au loc de munca, si a spus ca in acest moment nu are semnale privind concedieri in masa.

"In aceea ce priveste angajatii din mediul privat, am avut mai multe consultari cu sindicatele si patronatele. Vad un pericol in acest moment si inteleg constrangerile financiare pe care le au in acest moment angajatorii. In momentul in care ti s-au intrerupt contractele, ai probleme de incasari, in mod evident e nevoie sa iei solutii exceptionale pentru ca nu mai ai din ce sa acoperi salariile angajatilor. Cu toate acestea, apreciez ca nu trebuie sa ne expunem pericolului ca angajatorii sa apeleze din prima la clauza de forta majora. Exista variante alternative. Forta majora, in momentul in care este activata, lasa angajatii fara nicio forma de venit. E o clauza prin care angajatorul poate spune angajatului in conditii exceptionale ca de maine nu mai vine la serviciu. Ceea ce inseamna ca respectiva persoana nu mai beneficiaza de nicio forma de sprijin, de niciun tip de sprijin, pentru a putea sa-si continue viata in conditii normale", a declarat Violeta Alexandru. Ea a spus ca a venit momentul sa dea un semnal in acest sens, acela ca "nu trebuie abuzat de clauza de forta majora din contractele de munca". Ea a spus ca trebuie gasite toate solutiile, una dintre ele fiind somajul tehnic, prin care sa pastreze legatura cu angajatii, in sensul in care somajul tehnic face ca o anumita perioada pana se redreseaza entitatea respectiva, persoana isi primeste 75% din salarii. "Simpla solutie a inchiderii societatii, respectiv trimiterii angajatilor in baza clauzei privind situatia limita in care te afli nu este o solutie pentru ca va pune o presiune sociale pe romani pe care as sugera sa o evitam daca exista solutii", a declarat Violeta Alexandru. Ministrul a declarat ca a cerut institutiilor publice sa puna mai putin accept pe hartii si pe proceduri si sa se gandeasca la oameni.

In acest context, ea a spus ca a cerut angajatilor Inspectiei Muncii si inspectoratelor teritoriale de munca sa faca un efort si sa iasa in aceasta perioada din paradigma organului de control in cea unei entitati care vine in sprijinul angajatorilor. "Mesajele le voi transpune in instructiuni pe care angajatii ITM sa le aiba asupra lor si sa iasa din birou, sa comunice cu angajatorii si sa se asigure ca acestia iau solutiile legale pentru binele companiei pe care o conduc si pentru binele angajatilor", a mai spus Alexandru. Ea a precizat ca nu suntem in etapa in care sa luam masuri peste cele pe care le-am anuntat deja, iar masurile trebuie luate in functie de gravitatea situatiei prin care trecem. "Clauza de forta majora este extrema si cred ca putem evita activarea ei in conditiile in care exista resurse in companii care sa permita de exemplu acordarea unor banii sub forma de somaj tehnic. Nu pot sa apreciez pentru totii angajatorii, sunt situatii si situatii, sunt angajatori care deja se confrunta cu blocaje, sunt angajati in industria HoReCa, in servicii, in tot ce inseamna transport, in tot ce inseamna servicii si industrii care au nevoie de furnizori si care la randul lor sunt in situatie de blocaj. Ajung si la mine semnalele de situatie limita in care se afla dar avem cu totii responsabilitatea sa gasim solutii intermediare", a clarificat ea. Violeta Alexandru a explicat ca forta majora e definita pentru situatii exceptionale, ea trebuie sa aiba suport in comunicarea publica a institutiilor cum ar fi Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, care trebuie sa marcheze sau sa puncteze un asemenea moment, insa nu suntem in aceasta situatie.

"Daca vom ajunge, sunt convinsa ca institutiile vor comunica public un asemenea moment", a mai spus ea. "Nu pot sa invinovatesc niciun agent economic daca se afla in situatii de blocaj financiar. Le cer doar responsabilitate si grija fata de consecintele pe care o asemenea decizie o are fata de angajati, fata de oameni care raman fara nicio forma de venit", a mentionat ministrul. Violeta Alexandru a declarat ca nu are in acest moment informatii privind concedieri in masa. "In fiecare zi Inspectia Muncii imi pune la dispozitie statistici pentru a evalua situatia inchiderii contractelor de munca. Nu se sustine in acest moment din punct de vedere al evidentelor pe care le avem o afirmatie legata de concedieri in masa. Ele nu se regasesc in acest moment in statistici. Astazi nu suntem in situatia de a discuta despre concedieri in masa. Se urmareste constant evolutia inscrierilor in registrul somerilor. Nu se vad miscari de natura sa ne solicite masuri speciale", a mai explicat Alexandru. Sute de persoane din Romania angajate la compania de turism G2 Travel, care are sediul in Hong Kong, au fost anuntate vineri, cu o ora inainte de incheierea programului, ca incepand de luni sa nu mai vina la munca deoarece contractele le-au fost suspendate, scrie Digi24. Masura a fost luata din cauza scaderii vanzarilor de pachete turistice, pe fondul epidemiei de coronavirus in lume. Compania a invocat clauza de forta majora.




Conducerea ANAF a dispus o serie de masuri, care sunt aplicate in scopul asigurarii securitatii si sanatatii personalului, dar si pentru protectia contribuabililor.

"Subliniem ca, inca de la primele informatii cu privire la riscul de raspandire a infectiei cu COVID - 19, in fiecare unitate fiscala au fost asigurate produse igienico-sanitare, iar stocurile sunt reinnoite permanent", a informat ANAF. Masurile sunt necesare in scop preventiv, dar si pentru desfasurarea activitatii ANAF si a structurilor subordonate: au fost stabilite punctele cheie si activitatile care necesita un flux continuu, precum si numarul de personal necesar pentru asigurarea acestora, respectiv 15% din totalul angajatilor ANAF, de exemplu la ghiseul unic, trezorerie, registratura, asistenta contribuabili, relatii cu publicul etc.; este limitat accesul in cadrul spatiilor destinate contribuabililor, astfel incat sa se evite crearea de cozi/aglomeratie, stabilindu-se o distanta de cel putin 1,5 m intre persoane; sunt asigurate, pentru personalul propriu, materiale igienico-sanitare: sapun, prosoape hartie, masti de protectie, manusi de protectie si dezinfectanti pentru protectia acestora; in regim de urgenta sunt asigurate servicii de dezinsectie si dezinfectie a spatiilor in care isi desfasoara activitatea personalul ANAF; pentru personalul care utilizeaza mijloacele de transport public ora de incepere este stabilita in intervale orare decalate cu o ora/o ora si jumatate fata de programul normal, respectiv ora 8.00, ora 9.00 si ora 10.00, pentru perioada 12.03 - 31.03.2020; se realizeaza permanent prelucrarea informatiilor si a masurilor de protectie pentru prevenirea infectarii cu COVID - 19, cu totii angajatii, toate sedintele, intalnirile cu participare extinsa se realizeaza in sistem video conferinta, iar delegatiile/deplasarile angajatilor sunt suspendate in perioada urmatoare; sunt stabilite activitatile si sunt identificati salariatii care isi pot desfasura activitatea la distanta, respectiv 50% din totalul angajatilor ANAF sunt identificati angajatii care au efectuat ore suplimentare si se acorda zilele de recuperare in vederea asigurarii posibilitatii rotirii personalului; toti angajatii ANAF completeaza o declaratie pe proprie raspundere, cu privire la riscul de contaminare la intrarea in toate sediile este afisat materialul informativ cu privire la mijloacele de comunicare la distanta cu ANAF Au fost constituite, atat la nivel central, cat si la nivel regional, structuri pentru gestionarea masurilor destinate prevenirii raspandirii COVID - 19, care vor adopta noi masuri, in functie de evolutia situatiei. Pana la aceasta data, nu sunt cazuri de infectare cu Covid-19 in randul angajatilor ANAF.



11-03-2020

Hidroelectrica nu gaseste clienti pentru energia electrica pe care o va produce in luna aprilie, desi intentioneaza sa o vanda sub pretul pietei.

Hidroelectrica a scos la vanzare un numar de 10 pachete de energie electrica, cu livrare in perioada 1 - 30 aprilie, la o putere de 10 MWh/h, in total 72 GWh, la un pret de 180 lei/MWh. Tranzactiile au fost anulate deoarece nici un cumparator nu s-a aratat interesat, in ciuda pretului ofertat, sub cel al pietei de energie.

Potrivit datelor de pe platforma OPCOM, pretul mediu al tranzactiilor cu livrare in luna aprilie este de 252 de lei/MWh, iar, la aceasta ora, cantitatile tranzactionate sunt de 3,68 TWh.

Preturile sunt, insa, in scadere, conform datelor de pe piata, in saptamana 24 februarie-1 martie tranzactiile de energie electrica s-au facut la 175 lei/MWh, cu 10% mai putin decat in saptamana precedenta.

Hidroelectrica este cel mai important producator de energie electrica al tarii, cu o putere instalata de peste 6.400 MW in 208 centrale hidroelectrice.

Accentuarea epidemiei de coronavirus COVID 19 a creat deja probleme semnificative in economia romaneasca, de la transporturi, la industria de evenimente, turism si HORECA.

Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, fara masuri eficiente de reorganizare a business-urilor, multe dintre companiilor din Romania risca sa se confrunte cu probleme financiare majore ce pot duce la insolvente si faliment. Economia romaneasca este mai fragila ca oricand in fata efectelor coronavirusului. Cum peste 90% dintre companii se afla in zona IMM-urilor si nu dispun de resurse financiare pe termen mediu si lung, masurile de restrictie impuse de autoritati, pentru a combate epidemia, sunt de natura sa le creeze dificultati semnificative mai ales in asigurarea cash-flow-ului necesar derularii afacerii. De la firmele de transporturi, la companiile care organizeaza evenimente si hoteluri, zeci de mii de firme risca, in urmatoarea perioada, sa intre in blocaj financiar. ,,Intreruperea culoarelor de transport de marfa si persoane pe relatia cu Italia, Spania, genereaza pierderi financiare semnificative, pe care cele mai multe firme nu si le-au luat in calcul. La fel si in industria evenimentelor si in zona agentiilor de turism, al caror cash-flow este puternic afectat de restrictii. Aceste business-uri, si nu numai ele, trebuie sa isi urgent masuri de reorganizare, pentru a evita blocajul, in conditiile in care interdependenta pe lanturile comerciale este extrem de ridicata in Romania. Daca o firma intra in insolventa, va atrage dupa sine multi dintre parteneri``, afirma analistii Sierra Quadrant, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata serviciilor de gestiune a afacerilor din Romania. Intr-un studiu lansat la inceputul lunii ianuarie, compania estima, de altfel, ca 2020 va fi anul in care ,,reorganizarea business-ului`` va fi cuvantul de ordine in economie, pe fondul provocarilor ce tin de contextul macro-economic plin de incertitudini (deprecierea monedei nationale, cresterea inflatiei, scaderea ritmului de crestere a exporturilor, posibila reducere a avansului consumului, scumpirea creditarii etc.)

,,Epidemia cu coronavirusului COVID-19 trebuie sa determine oamenii de afaceri sa isi reconfigureze business-urile. In astfel de vremuri incerte, dincolo de evitarea panicii, investitorii care vor beneficia cel mai mult sunt cei care actioneaza acum. Abordarea de tip ,,sa asteptam si sa vedem`` trebuie inlocuita cu masuri strice de control financiar, printre altele de asigurarea unui buffer financiar care sa le permita companiilor sa faca fata provocarilor din lantul de plati``, afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant. Potrivit expertilor, ajustarea planurilor pentru 2020 trebuie sa plece de la reevaluarea conditiilor pietei si a implicatiile pe termen lung. Gestionarea optima a numerarului, eliberarea sumelor suplimentare din bilant, in general reechilibrarea costurilor pe baza previziunilor revizuite ale veniturilor alaturi de reconsiderarea investitiilor vor ajuta cel mai bine companiile, indiferent de cat dureaza epidemia.

Analiza performantei clientilor, de la cei rau-platnici la cei neprofitabili, trebuie sa fie, de asemenea, in prim-plan. ,,Firmele trebuie sa isi monitorizeze mai atent numerarul si cheltuielile si sa incerce sa reduca durata medie de incasare a creantelor, care sa fie transpusa proportional catre scaderea termenelor de plata a furnizorilor.

Reducerea maturitatii contractelor cu partenerii de afaceri si corelarea costurilor aferente cu volumul de activitate si indicatorii de performanta variabila ai furnizorului reprezinta elemente esentiale ale politicii de evitare a coronacrizei economice``, arata analiza. O alta masura optima si necesara o reprezinta deblocarea banilor din active non-core business, precum terenuri, depozite, spatii comerciale, autovehicule sau echipamente pentru functii secundare. ,,Problemele din China, principalul exportator al lumii, dar si din Italia, au creat ample probleme de aprovizionare pentru multe companii. Asigurarea unui buffer de aprovizionare, diversificarea surselor de marfuri si servicii si monitorizarea activa a lantului de aprovizionare sunt esentiale``, spun analistii. Potrivit Sierra Quadrant, majorarea capitalului social, reinvestirea profitului si evitarea cheltuielilor care nu tin de esenta business-ului, si care vizeaza achizitia de automobile, modernizarea sediilor etc., trebuie luate in calcul in perspectiva accentuarii crizei. Pentru firmele care detin garantii solide, asigurarea unei linii de finantare de la banci, pentru vremuri grele, poate fi o solutie optima in caz de probleme de cash-flow. Pentru cele slab capitalizate, in masura posibilitatilor, managerii ar trebui sa caute solutii pentru rambursarea anticipata a obligatiilor de plata aflate in derulare. Analistii recomanda, de asemenea, acolo unde este posibil contractual, si schimbarea leasingul financiar cu unul operational. In conditiile accentuarii coronacrizei economice, firmele trebuie, totodata, sa-si reconsidere si politicile de personal. Securizarea angajatilor experimentati, asigurarea unui mediu de lucru sanatos si sigur, programul flexibil de munca, care sa includa si munca de acasa, trebuie sa se afle in prim-planul preocuparii managerilor.

Coronacriza, vazuta ca o oportunitate

Potrivit companiei Sierra Quadrant, coronacriza economica este de natura sa ofere si oportunitati companiilor care isi vor adapta rapid procesele. Epidemia de coronavirus creaza premizele unei noi realitati economice, a unui nou ciclu investitional in care deciziile de investitii vor fi, cel mai probabil, mult mai atent corelate cu conditiile de piata, cu potentialul de prevenire a situatiilor de risc. ,,Probabil ca multe companii isi vor reconsidera relatia comerciala cu China, cu tarile care nu sunt capabile sa ofere asistenta in cazul unor situatii exceptionale precum traim in prezent. Romania poate castiga semnificativ din aceasta situatie, daca va fi capabila, de exemplu, sa ofere infrastructura necesara pentru transferul capacitatilor de productie din China. La fel si in turism, unde putem deveni un actor semnificativ, cu investitii inteligente. Si in agricultura avem potential, daca vom reusi, de exemplu, sa trecem de la exportul de materie prima la productia de produse finite. Un exemplu simplu si relevant - in timp ce ni se strica rosiile pe camp, importam bulion, in mare parte, din Italia``, a mai declarat Ovidiu Neacsu. Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, Romania trebuie sa investeasca semnificativ mai ales in digitalizarea serviciilor, in inovare, acolo unde ne aflam pe ultimul loc in Europa. ,,Automatizarea productiei si a serviciillor, digitalizarea, sunt masuri esentiale mai ales in conditiile crizei de forta de munca care se accentueaza de la an la an, a schimbarilor climatice si, de ce nu, a pandemiilor care pot sa apara oricand intr-o societate globala tot mai puternic conectata``, arata analiza Sierra Quadrant. Un alt fenomen asociat coronacrizei il va reprezenta accentuarea fuziunilor si a achizitiilor. ,,Este o oportunitate pentru multi intreprinzatori sa intre in zone de business in care, anterior, accesul era unul prohibitiv. Identificarea unor solutii de finantare a posibilelor achizitii si diversificare a serviciilor poate face diferenta intre castigatori si pierzatori in urma problemelor economice generate de coronacriza``, mai spun expertii.





Wizz Air isi informeaza pasagerii ca, din cauza epidemiei de coronavirus, au fost intreprinse de catre autoritatile romane urmatoarele actiuni de sanatate si siguranta pentru a minimiza raspandirea virusului.

"Incepand cu 11 martie 2020, autoritatile romane au pus in aplicare masuri menite sa limiteze epidemia de Coronavirus. Aceste masuri vor ramane in vigoare pana la o noua notificare. Pasagerii care calatoresc din zone cu expunere la risc ridicat (zona rosie) vor intra in carantina de 14 zile in centre speciale atunci cand ajung in Romania. Acest lucru se aplica pasagerilor care calatoresc din toata Italia, provincia Hubei din Republica Chineza, anumite zone din Coreea de Sud, regiunile Hauts de France, Ile de France, Grand Est, Bourgogne France Comte si Auvergne Rhones Alpes din Franta, regiunile Baden Wurttemberg, Bayern si Nordrhein Westfalen din Germania si regiunea Madrid din Spania. Pentru a ajuta la limitarea epidemiei, Wizz Air anuleaza zborurile din Memmingen / Munchen West, Dortmund, Basel-Mulhouse-Freiburg, Madrid, Nurnberg, Karlsruhe / Baden-Baden, Frankfurt Hahn catre Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, de pe 11 martie 2020.

Pasagerii cu rezervari afectate de aceasta modificare si care si-au efectuat rezervarile direct pe wizzair.com sau in aplicatia de mobil a companiei aeriene vor fi informati automat prin e-mail, si vor putea sa aleaga intre reprogramarea gratuita, rambursarea completa sau rambursarea a 120% din tariful initial sub forma de credit WIZZ. Pasagerii pot alege intre optiunile de mai sus accesand linkul din e-mail si selectand cu usurinta cea mai buna optiune prin intermediul platformei noastre de programare individuala. Pasagerii care si-au facut rezervarile prin intermediul agentiilor de turism - inclusiv agentiile de turism online - ar trebui sa ia legatura cu compania de unde si-au achizitionat biletele.

De asemenea, toti pasagerii care sosesc din alte zone din China, Franta, Germania, Coreea de Sud, Spania si Iranul intreg (zone galbene) vor fi informati cu privire la decizia autoritatilor referitoare la carantina de 14 zile impusa de autoritati. Vedeti imaginea de mai jos. Wizz Air le recomanda pasagerilor sa contacteze autoritatile responsabile pentru detalii precise si pentru a li se confirma eligibilitatea si conditiile de calatorie. Totodata, pasagerii sunt rugati sa ia in considerare schimbarea zborurilor catre destinatii alternative sau anularea acestora, daca este necesar. Wizz Air le reaminteste tuturor pasagerilor ca sunt responsabili de a fi sunt constienti de conditiile de calatorie legate de tara de sosire inainte de calatorie.




Indiferent ca detii o companie mica sau conduci o multinationala, este momentul sa realizezi ca activitatile economice vor fi impactate in perioada urmatoare de pandemia de coronavirus. Cum ne pregatim afacerea si angajatii pentru aceasta perioada?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Cum iti pregatesti afacerea si angajatii pentru a rezista crizei declansate de coronvirus?
De Cristiana Decaaccess_timeAcum 4 orechat_bubble_outlineLasa un comentariu

Indiferent ca detii o companie mica sau conduci o multinationala, este momentul sa realizezi ca activitatile economice vor fi impactate in perioada urmatoare de pandemia de coronavirus. Cum ne pregatim afacerea si angajatii pentru aceasta perioada?

Pentru a verifica cat de pregatita este compania ta, intreaba-te in ce masura poate functiona si incearca sa si raspunzi acestor intrebari:

jumatate dintre angajati nu mai vin maine la munca?
firmele de curierat nu vor mai putea onora comenzile?
partenerii tai nu-ti mai pot oferi serviciile suport?
materia prima nu mai ajunge la tine?

Evolutia fulminanta din ultimele zile a numarului persoanelor infectate cu virusul COVID - 19 (Coronavirus) a impus necesitatea unor masuri fara precedent la nivel european dar si national, menite sa incetineasca raspandirea acestui virus.

Cu toate acestea, restrictiile impuse de autoritati nu sunt singurele riscuri pe care mediului de afaceri le resimte, in prezent existand o amenintare majora asupra capacitatii de a asigura continuitatea multor activitati economice.

Efectele pandemiei asupra unui business

Cateva dintre efectele directe ale pandemiei vizeaza ratele mari de absenteism ale angajatilor, perturbarea sistemelor de transport si logistica, intreruperea calatoriilor de afaceri, masurile impuse pentru controlul riscului de infectie la locul de munca, scaderea cererii de bunuri si servicii, incapacitatea de a inlocui resursele umane sau asigurarea fluxului de numerar, iar aceste consecinte reprezinta doar o parte dintre riscurile operationale sau strategice care se pot dovedi devastatoare pentru o afacere care nu a reusit sa se pregateasca in mod adecvat pentru un asemenea scenariu.

Scopul acestui articol este sa ajutam intreprinderile mici si mijlocii sa se pregateasca pentru o pandemie, subliniind totodata importanta unui strategii privind continuitatea afacerii pentru toate scenariile de forta majora.

Ce este un plan de continuitate a afacerii ?

Business continuity plan-ul reprezinta planificarea modului in care o organizatie va continua sa functioneze in timpul sau dupa un fel de urgenta, dezastru sau eveniment iesit din comun, in acest caz pandemia de coronavirus.

Nu exista un plan de continuitate general aplicabil pentru toate companiile insa va prezentam mai jos o serie de linii directoare de la care sa incepeti constructia acestui plan.

Planificarea continuitatii activitatii in cazul riscurilor ridicate ar trebui sa faca parte din practica normala a unui business.

In general companiile mari si institutiile financiare au strategii bine definite pentru a limita efectele unei pandemii, insa majoritatea companiilor mici sau medii nu au luat niciodata in calcul astfel de riscuri.

Spre deosebire de riscurile obisnuite, cum ar fi incendiile sau dezastrele naturale, efectele pandemiilor se resimt pe termen indelungat fiind necesar sa va asigurati ca activitatile dvs. de baza pot fi mentinute timp de cateva saptamani sau luni cu personal limitat.

Spre exemplu, odata cu inchiderea scolilor si a gradinitelor multi dintre parinti nu vor mai putea merge la serviciu ceea ce va avea drept consecinta o reducere drastica a personalului activ in companie.

Conform estimarilor Ministerului sanatatii din Noua Zeelanda, pana la 50% din personalul angajat va absenta pentru o perioada de doua saptamani in punctul de intensitate maxima al pandemiei.

Cum creezi un plan d e continuitate a afacerii ?

Pentru realizarea unui plan de continuitate a afacerii, este necesara identificarea tuturor elementelor critice si modul in care pierderea acestora va afecta afacerea (personalul, materii prime, acces la sisteme, cloud sau website, transport, servicii oferite de terti etc.).

Dupa ce ati identificat elemente critice ale organizatiei si ati inteles care pot fi consecintele pierderii acestui element critic, puteti dezvolta planuri de masuri menit sa reduca sau sa mitigheze riscurile si efectele probabile.

Pentru planificarea masurilor de continuitate a afacerii, este de asemenea o idee buna sa alegeti solutii flexibile care sa acopere o gama larga de evenimente, intrucat adevaratul impact al pandemiei nu va putea fi prevazut si va avea un caracter fluctuant pe o perioada indelungata.

O pandemie care afecteaza intreg mediul economic national si global, va afecta cu siguranta si afacerile individuale, mai mici sau mai mari, astfel ca este important ca fiecare companie si antreprenor sa fie pregatit cu un plan specific.

10-03-2020

Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul 2019 a fost de 1.053,88 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,1% fata de anul 2018, potrivit datelor provizorii publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

"La cresterea PIB, in anul 2019 fata de anul 2018, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand urmatoarele ramuri: constructiile (+0,9%), cu o pondere de 6,4% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 16,8%; comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,9%), cu o pondere de 18,2% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 4,8%; impozitele nete pe produs (+0,9%), cu o pondere de 9,3% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 9,5%", arata INS. Industria a avut o contributie negativa la cresterea PIB (-0,3%) ca urmare a reducerii volumului sau de activitate cu 1,5%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,9% contribuind cu 3,7% la cresterea PIB, precum si formarii brute de capital fix, al carei volum s-a majorat cu 17,8% contribuind cu 3,7% la cresterea PIB. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,7%), consecinta a cresterii cu 3,5% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 7,2%. Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul IV 2019 fata de varianta "semnal" publicata in comunicatul de presa nr. 44 din 14 februarie 2020 fiind nesemnificativa. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile. Comparativ cu trimestrul III 2019, PIB-ul in trimestrul IV 2019 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,5%. Fata de acelasi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si de 4,2% pe seria ajustata sezonier.

Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul IV 2019, nefiind inregistrate modificari fata de varianta publicata in comunicatul de presa nr. 44 din 14 februarie 2020. Pe seria ajustata sezonier, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul IV 2019 a fost de 274,004 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,5% fata de trimestrul III 2019 si cu 4,2% fata de trimestrul IV 2018. Ca serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2019 a fost de 320,373 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 4,3% fata de trimestrul IV 2018.



Preturile petrolului au crescut marti cu 5%, dupa ce luni au inregistrat cea mai mare cadere dintr-o zi, din ultimii aproape 30 de ani, dupa ce investitorii au primit semnale privind o posibila stimulare economica, desi exista in continuare ingrijorari cu privire la cererea mondiala, afectata de epidemia de coronavirus, scrie Reuters.

Luni, presedintele Donald Trump a declarat ca va lua masuri "majore" pentru a apara economia SUA de impactul raspandirii coronavirusului, in timp ce guvernul japonez intentioneaza sa cheltuiasca peste 4 miliarde de dolari intr-un al doilea pachet de masuri pentru a face fata recesiunii cauzate de virus. Cotatiile futures pentru petrolul crud Brent au urcat cu 1,76 dolari, sau 5,1%, la 36,12 dolari barilul, in noaptea de luni spre marti, in scadere usoara dupa o urcare pana la 37,38 dolari pe baril anterior. Cotatia pentru petrolul brut West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,65 dolari sau 5,3%, la 32,78 dolari barilul, dupa un maxim de 33,73 dolari pe baril.

Ambele valori de referinta au scazut luni cu 25%, acestea fiind cele mai mari scaderi intr-o singura zi, din 17 ianuarie 1991, cand preturile petrolului au scazut la inceputul primului razboi din Golf. Cresterea cotatiilor petrolului a fost sustinuta si de sperantele pentru o solutionare a razboiului preturilor, desi analistii au avertizat ca castigurile pot fi temporare, deoarece cererea de petrol continua sa fie lovita de focarul de coronavirus, care s-a extins dincolo de China si a determinat Italia sa puna in aplicare masuri drastice la nivel national.




Wizz Air a anuntat astazi ca isi suspenda cursele pe toate rutele catre Tel Aviv si Eilat incepand cu 12 martie ca urmare a deciziei autoritatilor israeliene de a introduce carantina de 14 zile pentru toti pasagerii care sosesc in tara, in cadrul actiunilor de limitare a epidemiei de Coronavirus.

Zborurile din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Timisoara vor fi suspendate pana pe 23 martie, inclusiv. Referitor la zborurile catre Italia, suspendate initial pana pe 23 martie, masura se extinde pana pe 3 aprilie. Pasagerii cu rezervari afectate de aceasta modificare vor fi informati si vor fi reprogramati automat pe o ruta alternativa cat mai curand posibil. Clientii care au rezervat direct pe wizzair.com sau in aplicatia pentru mobil a companiei aeriene vor primi o notificare prin e-mail, in care li se ofera reprogramarea gratuita, rambursarea completa a banilor sau rambursarea a 120% din tarifului initial sub forma de credit de companie.

Pasagerii pot alege intre optiunile de mai sus accesand linkul din e-mail si alegand cu usurinta cea mai buna optiune prin intermediul platformei noastre de programare individuala. Wizz Air poate informa doar pasagerii care si-au facut rezervarea prin wizzair.com sau prin aplicatia mobila a companiei aeriene. Pasagerii care si-au facut rezervarile prin intermediul agentiilor de turism - inclusiv agentiile de turism online - trebuie sa ia legatura cu agentia de unde si-au achizitionat biletele.



09-03-2020

Premierul bulgar Boiko Borissov a declarat ca Bulgaria va importa gaze naturale din Rusia la un pret cu 40% mai mic decat pana acum.

Principalul furnizor de gaze pentru Bulgaria este chiar Rusia. Asadar, guvernul bulgar a negociat pretul gazelor importate, ajungand astfel la o noua intelegere ce le promite un pret cu pana la 40% mai mic decat cel de pana acum, scrie Digi24.

Comparativ cu alte state europene, in ultimii ani Bulgaria ar fi platit un pret cu 50% mai mare pe gazele naturale, deci aceasta scadere ar fi, de fapt, revenirea la normal, sustin mai multi analisti.

In mai 2018, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care impune grupului rus Gazprom o serie de obligatii privind concurenta si care permite fluxul liber al gazelor naturale la preturi competitive pe pietele din Europa Centrala si de Est.

Bulgaria este ultimul dintre cele opt state din CE care a ajuns la un acord privind reducerea pretului la gaze dupa acordul anti-trust incheiat de Bruxelles cu Gazprom in 2018.

Noul pret este valabil din august 2019, iar in aceste conditii, Bulgargaz va restitui clientilor, in special mari companii industriale si retaileri de gaze, peste 76 de milioane de euro.


Investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 17,9% in anul 2019 si au insumat 104,12 miliarde lei, comparativ cu anul 2018, potrivit datelor provizorii anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS).

"In anul 2019, comparativ cu anul 2018, investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 17,9%, crestere inregistrata astfel: lucrari de constructii noi cu 32,5% si utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 9,3%. La alte cheltuieli s-a inregistrat o scadere cu 2,1%", informeaza un comunicat al INS. In trimestrul IV 2019, investitiile nete realizate in economia nationala au insumat 37,08 miliarde lei, fiind in crestere cu 17,1%, comparativ cu trimestrul IV 2018.

"In trimestrul IV 2019, comparativ cu trimestrul IV 2018, investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 17,1%, crestere inregistrata astfel: lucrari de constructii noi cu 27,9% si utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 19%. La alte cheltuieli s-a inregistrat o scadere cu 11,9%", informeaza INS.

Investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati sau de la populatie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).




Bursele sunt in scadere puternica la nivel mondial, trase in jos de prabusirea preturilor petrolului si de temerile provocate de epidemia de coronavirus, investitorii cautand siguranta oferita de obligatiuni si yenii japonezi, relateaza Reuters.

Arabia Saudita a socat pietele cu planurile de a mari semnificativ productia de petrol dupa prabusirea acordului dintre OPEC si Rusia privind limitarea livrarilor pentru sustinerea preturilor. Contractele futures pentru petrolul Brent au scazut cu 12 dolari, la 33,2 dolari pe baril, in tranzactii haotice, in timp ce pretul petrolului american WTI a coborat cu 11,8 dolari, la 29,48 dolari pe baril. Pietele europene inregistreaza pierderi semnificative. Indicele pan-european Stoxx 600 este in declin cu 5,35% si cu mai mult de 20% sub maximele recente. Indicele londonez FTSE 100 este in scadere cu 6%, DAX al bursei din Frankfurt cu 5,88%, CAC 40 al bursei din Paris cu 6,3%. Indicele FTSE MIBal bursei din Milano scade cu 8,6%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 5,63%. Si in Asia, actiunile si monedele de pe pietele emergente cu expunere la petrol au scazut in tranzactii volatile. Contractele futures continua sa coboare si pe Wall Street, atingand limitele proprii de scadere.

Randamentele titlurilor Trezoreriei SUA pe termen de 30% au scazut sub 1%, investitorii anticipand ca Rezerva Federala va fi nevoita sa reduca dobanzile cu cel putin 0,75 puncte procentuale la sedinta de politica monetara din 18 martie, dupa ce au taiat deja dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la o sedinta de urgenta de saptamana trecuta. Indicele MSCI al actiunilor din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a scazut cu 4,4%, in cea mai slaba evolutie zilnica din august 2015. Indicele japonez Nikkei au pierdut 5,1%.

Bursa din Australia, dominata de titlurile companiilor din sectorul resurselor natuale, a inchis in declin cu 7,3%, cea mai grava scadere zilnica dupa criza financiara mondiala din 2008. Dolarul si-a continuat scaderea in Asia, pana la 101,58 yeni, nivel care nu a mai fost atins din 2016, fiind ulterior tranzactionat in scadere cu aproape 3%, la 102,28 yeni pe unitate. Euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni, de 1,1492 dolari pe unitate, fiind ulterior tranzactionat la 1,1422 dolari pe unitate. Aurul a atins initial 1,700 dolari uncia, un nou maxim al ultimilor sapte ani, dar ulterior s-a retras la 1,676,55 dolari uncia.




Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de referinta aflat la un maxim istoric de 4,8184 lei/euro, in crestere cu 0,15% fata de valoarea atinsa vineri. Francul elvetian a atins la randul sau cel mai mare nivel din ianuarie 2015 pana in prezent, de 4,5506 lei pe unitate.

Recordul istoric anterior al cursului euro/leu a fost atins pe 28 februarie, cand BNR a anuntat un curs de referinta de 4,8127 lei/euro, cel mai mare nivel publicat vreodata de banca centrala.

Vineri, euro a crescut cu 0,05%, la 4.8110 lei. Cursul francului elvetian a urcat luni cu 0,26% de la 4,5385 lei pe unitate la lei 4,5506 lei pe unitate.

In 15 ianuarie 2015, francul elvetian a sarit de la 3.7415 lei la 4.3287 lei, dupa ce Banca Elvetiei a decis sa renunte la plafonarea cursului de schimb. Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a scazut cu 0,8%, de 4,2534 lei pe unitate la 4,2182 lei pe unitate. Lira sterlina a scazut de la 5,5299 de lei pe unitate la 5,5238 lei pe unitate. Pretul gramului de aur a scazut de la 230.2997 lei de lei la 227,4317 lei.



06-03-2020

Impedimente minore care intarzie rezolvarea unor probleme majore. Gandacul este foarte important pentru mediu. Romanul este si el om si trebuie protejat.

Gandaci, hamsteri, lilieci. Doar cateva din vietuitoarele care au intarziat, chiar si ani buni, realizarea unor investitii foarte importante pentru dezvoltarea societatii si siguranta oamenilor. Cel mai recent subiect, dezbatut la nivel national, a fost cel al gandacului, care se pare ca sta in calea constructiei Autostrazii Sibiu-Pitesti. Intelegem ca mediul este un element esential al vietii noastre, iar legislatiile nationale si internationale reglementeaza deja acest aspect. Dar tot legislatia este cea care reglementeaza si drepturile fundamentale ale omului - dreptul la viata, la libera circulatie si dreptul la securitate.

Intelegem si faptul ca gandacul este esential pentru mediu. Dar omul este cel putin la fel de important, siguranta sa depinde si de siguranta rutiera, iar infrastructura rutiera este o veriga importanta in acest lant al sigurantei rutiere. Una din problemele majore ale Romaniei este absenta unei retele corespunzatoare de transport rutier rapid - autostrazi si drumuri expres. In ce masura are asta legatura cu numarul alarmant de accidente rutiere soldate cu deces, inregistrat de tara noastra, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene?

Pentru cetatean, insa, nu existenta problemelor este importanta. Important este ca autoritatile sa gaseasca instant solutia si sa o aplice, fara ca problema in cauza sa provoace consecinte privind calitatea vietii umane. Iar lipsa unei infrastructuri rutiere optime este una din cauzele pierderii de vieti umane in accidente rutiere.

Opinia publica a explodat in utima perioada, cand s-a ridicat problema ca un gandac, da, un gandac, da batai de cap autoritatilor si pericliteaza finantarea cu bani europeni a autostrazii Pitesti-Sibiu. Renumitul gandac se numeste "morimus funereus", la noi este cunoscut sub numele de "gandacul croior al stejarului".

Si alte lucrari intarziate de lilieci, hamsteri si ...iar gandaci

Problema gandacului croitor care pune piedici in proiectul constructiei autostrazii Pitesti-Sibiu nu este una singulara. Trei ani, spun unele surse, ar fi fost intarziata finalizarea lucrarilor lotului IV al Autostrazii Lugoj-Deva, incepute in primavara anului 2014 si incheiate abia in 2019 (in loc de 2016, cum preciza directorul santierului pentru presa nationala). In tot acest timp, oamenii au continuat sa circule pe drumuri aglomerate. Problema care a dus la aceasta situatie a fost o grota in care se adaposteau cativa lilieci din specii comune, pentru care s-a decis relocarea. In acest fel, constructia celor 22 de km de autostrada, dintre care doi pe "Dealul Liliecilor" a ajuns sa se intinda pe o perioada de 5 ani, cam cat a durat constructia Transfagarasanului, de 150 km. (realizat intre anii 1970-1974).

Nici Germania nu a fost ferita de astfel de situatii. Constructia centurii Strasbourgului a fost intarziata pentru o perioada destul de lunga, pana la relocarea unor mamifere mici, se pare hamsteri. De asemenea, un proiect de reabilitare a garii din Stuttgard a fost oprit, pana la gasirea solutiilor de mediu privind relocarea unor gandaci, se pare, similari celor de pe Autostrada Pitesti - Sibiu.

Nu problema este....problema, ci lipsa solutiilor imediate

Problema nu este aparitia acestor situatii sau necesitatea protejarii unor vietati, ci intarzierea luarii masurilor corecte si complete, la timp, astfel incat sa nu se tergiverseze identificarea si aplicarea solutiilor care sa asigure reducerea sau chiar evitarea/eliminarea unor consecinte nefavorabile asupra umanitatii. Pentru ca si omul are drept la viata, la protectie, la asigurarea unor conditii decente de trai si dezvoltare.

Nu se contesta faptul ca mediul inconjurator este un element foarte important si esential al existentei noastre. In acest sens, se impune o atentie deosebita din partea societatii si o grija sporita din partea institutiilor statului. Romania este o tara cu o biodiversitate ridicata, atat la nivel de ecosisteme, cat si de specii. Activitatile de protectie a mediului, la nivel national, au o istorie lunga, dezvoltata in functie de nevoile si preocuparile societatii. In tara noastra, legea fundamentala, cu cea mai mare forta juridica este Constitutia Romaniei, care prevede obligatia statului de a asigura exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national.

Dar tot Constitutia Romaniei ne garanteaza, in acelasi articol si aliniat- obligativitatea statului de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii. Iar imbunatatirea calitatii vietii se refera si la imbunatatirea infrastructurii, deci, implicit, infrastructurii de drumuri.

Dreptul la viata, dreptul la libera circulatie si dreptul la securitate sunt, de asemenea, drepturi fundamentale ale omului, conform Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Aceste drepturi se regasesc si in Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si In Constitutia Romaniei, statul fiind obligat sa asigure cetatenilor conditiile optime pentru exercitarea drepturilor lor. Romania are, din punct de vedere al cadrului institutional, atat legislatie, cat si institutii de specialitate, pentru a acoperi cea mai mare parte din problematica sigurantei rutiere. Pentru ca si siguranta rutiera este un element important privind protejarea vietii si a sanatatii oamenilor.
24 de accidente pe zi, soldate cu 5 morti si 22 de raniti grav

Buletinul sigurantei rutiere - raport anual 2018, intocmit de specialistii Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii si ai Directiei Rutiere din cadrul Politiei Romane, precizeaza ca, in medie, in anul 2018, in fiecare zi, s-au produs 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu 5 morti, 22 de raniti grav si 9 raniti usor.

Aceeasi sursa informeaza si ca, in acelasi an, cele mai multe accidente grave s-au produs pe raza localitatilor urbane - 39%, dar ca pe drumurile din afara localitatilor, evenimentele rutiere grave, desi cel mai putin numeroase, au cel mai ridicat indice de mortalitate, de 34,4.

Nu in ultimul rand, pe drumurile nationale si-au pierdut viata jumatate dintre persoanele decedate in accidentele rutiere din 2018, de peste 2,3 ori mai multe decat in evenimentele rutiere care s-au produs pe strada.

Statisticile Uniunii Europene ne arata ca, in 2017, de exemplu, Romania se situa printre tarile cu cele mai slabe inregistrari privind siguranta rutiera, cu 99 de decese / 1 milion de locuitori, in timp ce in 2018, statistica preciza 96 de decese/ 1 milion de locuitori, media europeana fiind de aproximativ jumatate.

Potrivit datelor disponibile, la nivel european, cel mai mic procent, mai precis 8% dintre accidentele rutiere au avut loc pe autostrazi, in timp ce, pe drumurile rurale procentul este de 55% si in zonele urbane 37%. Cu toate acestea, la constructia de autostrazi, tara noastra nu inregistreaza progrese semnificative.
Romania, pe ultimele pozitii la constructia de autostrazi

Una din problemele majore ale Romaniei, care are un impact negativ extrem de mare asupra economiei tarii, dar si sigurantei cetatenilor este absenta unei retele corespunzatoare de transport rutier rapid, si aici ne referim la autostrazi si drumuri expres.

Romania este pe ultimele pozitii in lume in ceea ce priveste constructia de autostrazi. In prezent, tara noastra are o retea de aproximativ 830 de km de drumuri de mare viteza.

Intr-un studiu al BNR, referitor la aderarea Romaniei la zona Euro, se precizeaza ca, in 2014, de exemplu, tara noastra, raportat la suprafata tarii, avea cei mai putini kilometri de autostrada din Europa, mai precis 644, de 20 de ori mai putin decat Germania, de 18 ori mai putin decat Franta, de 10 ori mai putin decat Italia, mai putin de jumatate din km de autostrada construiti in Polonia etc.

Autostrazile sunt foarte importante, atat din punct de vedere economic, cat si social, deoarece faciliteaza reducerea timpului de calatorie, acces mai bun la reteaua rutiera nationala pentru populatie, imbunatatirea circulatiei bunurilor si persoanelor, generarea unor locuri de munca si, foarte important, cresterea sigurantei rutiere si reducerea numarului accidentelor.

Chiar daca cel mai mare procent din accidentele rutiere se produc din cauza comportamentului uman, si infrastructura rutiera este, indubitabil, o veriga deosebit de importanta in lantul sigurantei rutiere. Si, cu toate acestea...

Iar pentru situatiile care intarzie sau pericliteaza acest lucru, trebuie gasite si aplicate solutii, imediate.

Si revenim, de unde am pornit...

Gandacul este foarte important pentru mediu. Romanul este si el om. Romanul merita autostrazi, asa cum au fost facute in toate statele civilizate! Iar solutiile pentru rezolvarea problemelor care stau in calea atingerii stndardelor internationale trebuie gasite si aplicate, cu celeritate!

Expansiunea epidemiei de coronavirus va provoca pierderi majore companiilor aeronautice, acestea ajungand de aproape patru ori mai mari decat se estimase initial.

Potrivit International Air Transport Association, companiile aeriene globale vor pierde vanzari de 113 miliarde de dolari, adica 19% din cifra de afaceri, in situatia in care noul coronavirus continua sa se raspandeasca, scrie Mediafax. Estimarea initiala era de 30 de miliarde de dolari. Companiile aeriene din Europa si Asia vor inregistra cele mai importante pierderi, potrivit IATA. Transportatorii din Asia Pacific ar putea avea vanzari mai mici cu 58 de miliarde de dolari. Daca epidemia va fi sub control si economiile din intreaga lume se vor recupera rapid, pierderile totale ale industriei ar putea fi limitate la 63 de miliarde de dolari, a adaugat organizatia. Exista deja peste 94.000 de cazuri confirmate la nivel mondial si aproape 3.300 de decese, in mare parte in China. De asemenea, Coreea de Sud, Japonia, Italia si Iran se confrunta cu epidemii majore.

Restrictiile de calatorie si lipsa cererii din partea clientilor au incurajat zeci de companii aeriene majore sa anuleze zborurile catre si dinspre China din cauza coronavirusului. De asemenea, au fost reduse zborurile transatlantice, precum si capacitatea rutelor din Europa si Statele Unite.




Sute de operatori din turismul romanesc au semnat o petitie adresata Guvernului Romaniei prin care cer sprijin financiar pentru a putea face fata pierderilor generate de epidemia de coronavirus.

O petitie lansata online in cursul zilei de joi, 5 martie, referitoare la efectele negative ale epidemiei de coronavirus asupra turismului romanesc, a adunat sute de semnaturi din partea operatorilor din industrie. Scrisoarea, care va fi inaintata autoritatilor competente din cadrul Guvernului Romaniei, face referire la pierderile deja inregistrate si estimate ale agentilor din turism in contextul epidemiei de coronavirus. Redam, mai jos, continutul petitiei: "Catre: GUVERNUL ROMANIEI In atentia: PRIMULUI MINISTRU Avand in vedere situatia globala de incertitudine cauzata de raspandirea virusului COVID 19 si impactul pe care aceasta epidemie il are in special asupra industriei turismului (primul domeniu afectat in situatii de criza), va adresam aceasta petitie. Va aducem la cunostinta ca agentii economici angrenati in activitati legate de turism din Romania (agentii, hoteluri, transportatori, ghizi de turism) au inregistrat in luna februarie scaderi semnificative ale incasarilor, scaderi semnificative ale cererilor de servicii de calatorie pentru anul 2020 si anulari semnificative sau amanari pe termen nedefinit a serviciilor deja contractate.

Clientii nostri nu sunt speriati in mod necesar ca se vor imbolnavi, ci sunt speriati fie de faptul vor trebui sa stea in carantina sau sa fie prinsi in evenimente neplacute, fie de posibilitatea aparitiei unei noi crize financiare, motiv pentru care au hotarat temporar sa faca economii. Nu putem sa contabilizam in acest moment pierderile inregistrate de catre industria de turism romaneasca de la inceputul epidemiei si pana in prezent, intrucat raportul Institutului National de Statistica pe luna februarie nu a fost publicat inca, dar se estimeaza ca in acest moment industria europeana de travel pierde aproximativ 1 miliard de euro pe luna si situatia devine din ce in ce mai ingrijoratoare. Estimam ca, daca situatia se prelungeste dincolo de luna martie, vom fi nevoiti sa apelam la masuri precum scaderi ale timpului de munca pentru angajati (implicit scaderi de venituri si taxe) sau chiar concedieri pentru a evita intrarile in incapacitate de plata sau inchiderea companiilor. Luand in considerare ca anumite state (Italia, Franta) deja au implementat masuri fiscale menite sa sustina angajatorii si angajatii din turism pe parcursul acestei perioade dificile si luand in considerare recomandarile OEDC conform carora "guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenta sociala, suspendarea TVA (...) firmelor din cele mai afectate sectoare, cum ar fi turismul", va solicitam sa ne sprijiniti pana la rezolvarea acestei crize prin reducerea sau chiar eliminarea completa a unor obligatii sociale aferente fortei de munca, cel putin pe o perioada de trei luni, in baza unor documente justificative, a companiilor si angajatilor companiilor care traiesc din activitati turistice (agentii, hoteluri, transportatori, ghizi de turism) si care se afla in dificultate. In speranta unui sprijin concret din partea Guvernului Romaniei, va multumim si asteptam raspunsul dumneavoastra!".




Comisia Europeana a acceptat angajamentele propuse de Transgaz in vederea facilitarii exporturilor de gaze naturale din Romania catre Ungaria si Bulgaria.

In temeiul normelor antitrust ale UE, Comisia Europeana a conferit angajamentelor propuse de Transgaz un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic. Societatea va pune la dispozitia pietei capacitati semnificative de gaze naturale, in regim de capacitati ferme, pentru a fi exportate din Romania catre statele membre invecinate, in special catre Ungaria si Bulgaria. "Transgaz s-a angajat sa puna la dispozitie capacitati in punctele de interconectare pentru a se putea exporta volume suplimentare de gaze naturale din Romania catre Ungaria si Bulgaria. Se va promova astfel circulatia libera si la preturi competitive a fluxurilor de gaze naturale in Europa de Sud-Est, un pas inainte catre o piata europeana unica a energiei.

Consumatorii din intreaga regiune vor beneficia de un grad sporit de siguranta a aprovizionarii cu acest combustibil de tranzitie esential, in vederea atingerii obiectivului final al unui mix energetic fara emisii, in conformitate cu Pactul ecologic european.", a declarat vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei

Preocuparile exprimate de Comisie In iunie 2017, Comisia a anuntat lansarea unei proceduri oficiale de investigare pentru a evalua daca Transgaz, societate controlata de stat care este operatorul tehnic al sistemului de transport din Romania, a incalcat normele antitrust ale UE prin restrictionarea exporturilor de gaze naturale din Romania. In special, preocuparile Comisiei in sensul ca Transgaz ar fi recurs la astfel de restrictionari se intemeiau pe faptul ca: societatea a investit insuficient in construirea infrastructurii pentru exporturile de gaze naturale sau ca a intarziat construirea acestei infrastructuri; societatea a aplicat tarife de interconectare care au facut ca exporturile de gaze naturale sa fie neviabile din punct de vedere comercial; societatea a invocat argumente tehnice nefondate ca pretext pentru restrictionarea exporturilor. Aceste restrictii ar fi putut mentine sau crea bariere in calea circulatiei transfrontaliere a fluxurilor de gaze naturale din Romania - unul dintre cei mai mari producatori de gaze naturale din UE - catre Ungaria si Bulgaria, contrar obiectivului unei uniuni integrate a energiei, in care energia circula liber intre statele membre, pe baza fortelor concurentiale si a celei mai bune utilizari posibile a resurselor.

Angajamentele In urma initierii procedurii oficiale de investigare, Transgaz a propus sa isi asume anumite angajamente ca raspuns la preocuparile Comisiei. Ulterior, Comisia a consultat participantii la piata pentru a verifica daca angajamentele propuse ar elimina problemele de concurenta identificate de Comisie. In urma testului de piata, Transgaz a adus unele modificari angajamentelor propuse. Angajamentele finale vor permite participantilor la piata sa aiba acces la capacitati semnificative de export prin intermediul punctelor de interconectare dintre Romania si statele membre invecinate. Mai precis, Transgaz s-a angajat: sa puna la dispozitie capacitati minime de export de 1,75 miliarde de metri cubi pe an la punctul de interconectare dintre Romania si Ungaria (Csanadpalota). Aceasta capacitate este echivalenta cu aproximativ o sesime din consumul anual de gaze naturale al Ungariei; sa puna la dispozitie capacitati minime de export la un nivel total de 3,7 miliarde de metri cubi pe an in doua puncte de interconectare dintre Romania si Bulgaria (Giurgiu/Ruse si Negru Voda I/Kardam). Aceasta capacitate acopera mai mult de jumatate din consumul anual de gaze naturale al Bulgariei si al Greciei; sa se asigure ca tarifele pe care le va propune autoritatii romane de reglementare in domeniul energiei (ANRE) nu vor diferentia intre piata de export si cea interna, evitandu-se astfel tarifele de interconectare care fac exporturile neviabile din punct de vedere comercial; sa se abtina de la utilizarea oricaror alte mijloace de obstructionare a exporturilor.

Versiunea finala a angajamentelor prevede o capacitate suplimentara semnificativa fata de versiunea angajamentelor care a fost testata de piata, in special pentru Ungaria, prin includerea capacitatilor avute in vedere pentru tronsonul romanesc din prima faza a proiectului privind gazoductul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria ("BRUA"). In consecinta, participarea societatii Transgaz la acest proiect va fi, de asemenea, supusa unor termene-limita obligatorii din punct de vedere juridic. Angajamentele raman in vigoare pana la 31 decembrie 2026. Un administrator-supraveghetor va fi insarcinat cu monitorizarea aplicarii si respectarii angajamentelor. Comisia a ajuns la concluzia ca versiunea modificata a angajamentelor propuse de Transgaz raspunde preocuparilor identificate in materie de concurenta si, prin urmare, le-a conferit acestora un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic. Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A. (" Transgaz") este unicul administrator si operator al retelei de transport al gazelor naturale din Romania, care include toate punctele de interconectare cu tarile vecine.

Romania este al doilea producator de gaze naturale din UE (dupa Tarile de Jos) si dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv de unele zacaminte de gaze naturale descoperite recent in Marea Neagra.

Articolul 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) interzice abuzul de pozitie dominanta care restrange concurenta in UE. In urma inspectiilor efectuate in iunie 2016Cautati traducerile disponibile pentru linkul precedentEN*** in Romania, Comisia a lansat o procedura oficiala de investigare privind comportamentul Transgaz, in iunie 2017; in septembrie 2018 a informat societatea cu privire la preocuparile sale preliminare in materie de concurenta.La 21 septembrie 2018, Comisia a invitat partile interesate sa isi prezinte observatiile cu privire la o versiune anterioara a angajamentelor. Articolul 9 din Regulamentul antitrust al UE (Regulamentul nr. 1/2003) ii permite Comisiei sa puna capat procedurilor antitrust prin acceptarea de angajamente propuse de o societate. Printr-o astfel de decizie nu se ajunge la o concluzie cu privire la faptul ca normele antitrust ale UE au fost sau nu incalcate, dar societatea este obligata sa isi respecte angajamentele. Mai jos este disponibila o sinteza a deciziilor care au ca obiect astfel de angajamente adoptate in temeiul articolului 9. Daca Transgaz incalca aceste angajamente, Comisia ii poate impune o amenda de pana la 10% din cifra sa de afaceri la nivel mondial, fara a fi necesar sa dovedeasca existenta unei incalcari a normelor antitrust ale UE. Furnizarea de energie sigura consumatorilor si intreprinderilor este unul dintre obiectivele Pactului ecologic european. O piata a energiei concurentiala si pe deplin integrata stimuleaza siguranta aprovizionarii, iar libera circulatie a fluxurilor de gaze naturale din Romania catre Bulgaria si Ungaria contribuie la obiectivul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, in concordanta cu Pactul ecologic european. Cazul Transgaz completeaza eforturile Comisiei de a permite libera circulatie a fluxurilor de gaze naturale la preturi competitive si o mai mare siguranta a aprovizionarii pe pietele gazelor naturale din Europa Centrala si de Est. In mai 2018, Comisia a impus societatii Gazprom obligatii in vederea eliminarii restrictiilor contractuale privind fluxurile transfrontaliere de gaze naturale si a asigurarii de preturi competitive pentru acest produs in Bulgaria, printre alte tari. In decembrie 2018, Comisia a adoptat o decizie prin care societatii BEH Gas i se aplica o interdictieCautati traducerile disponibile pentru linkul precedentEN***, pentru a se asigura faptul ca societatile concurente au acces la infrastructura de baza a gazelor naturale din Bulgaria si ca pot concura liber pe piata gazelor naturale din aceasta tara.








05-03-2020

Comisia Europeana a initiat, miercuri, procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei. Rapoartele date publicitatii nu sunt deloc incurajatoare, din contra.

Prognoza Comisiei Europene in materie de deficit este de 4,9% din PIB, anul acesta, 6,9%, in anul 2021 si de 7,7% din PIB, in anul 2022. Deficitul structural va urca cu 1,9% din PIB in anul 2021 si cu 0,8%, in anul 2022. Or, un deficit bugetar de 7,7% din PIB depaseste, practic, limita posibilului.

De aceea, indiferent de declansarea procedurii de deficit excesiv, Romania va trebui sa ia masuri pentru reducerea acestuia, explica jurnalistii Rfi.ro.

Toate acestea apar in contextul in care Guvernul si-a asumat deja o corectie a deficitului excesiv, respectiv reforme structurale si consolidare fiscala, care insa nu au niciun efect real. Astfel de masuri ar trebui sa aduca pana in anul 2022 nivelul deficitului sub cota de 3% din PIB.

Deficitul ar trebui sa urmeze o traiectorie descendenta, pana la 2,8% din PIB, in anul 2022, insa estimarile specialistilor europeni indica exact contrariul. Comisia Europeana a dat un ultimatum tarii noastre. Pana in data de 15 septembrie 2020, Romania va trebui sa prezinte un plan de actiune concret prin care se angajeaza sa aduca deficitul in parametrii normali europeni.

De asemnenea, Comisia Europeana a calculat in raportul de ieri ca o crestere a pensiilor, asa cum prevad noile normative, va influenta, anul acesta, cresterea deficitului bugetar cu 0,9 puncte procentuale din PIB, cu 1,7 puncte procentuale anul viitor si cu 1,1 puncte procentuale in anul 2022. In aceeasi masura, dublarea alocatiilor copiilor va avea ca efect un cost anual de 0,6% din PIB.


Un nou regim de taxe si impozite ar putea fi introdus in UE, printre care si cele privind motorina si benzina, dar si taxarea companiilor si a importurilor.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a anuntat joi intr-un discurs o serie de modificari radicale ale regimului de taxe si impozite in UE, in urma aplicarii caruia motorina si benzina vor fi taxate mult mai dur, va exista un nivel minim de taxare a companiilor, importurile din afara Uniunii vor fi impozitate sever daca nu respecta cerintele comunitare de mediu.

Prima schimbare anuntata de executivul european este revizuirea radicala a taxarii din energie, cu scopul de a descuraja utilizarea combustibililor fosili (motorina, benzina), conform G4media.ro. O alta schimbare a taxarii in UE anuntata de Gentilomi este introducerea unui prag minim al impozitarii companiilor, astfel incat sa fie descurajat comportamentul statelor care fac dumping fiscal, precum Irlanda. O asemenea masura poate fi problematica si pentru Romania, care are unele dintre cele mai mici cote de impozitare aplicate companiilor. De asemenea, Comisia Europeana va propune un nou mecanism de taxare a importurilor din afara UE bazat pe componenta de mediu a produselor importate: cu cat emisiile de carbon emise la producerea acestor bunuri e mai mare, cu atat taxele vor creste. Taxarea energiei Gentiloni a mai anuntat ca va propune, de la nivelul CE, revizuirea radicala a Directivei pentru Taxarea Energiei (Energy Tax Directive), adoptata acum 17 ani, a anuntat comisarul Gentiloni. "Trebuie sa eliminam subventiile implicite pentru combustibilii fosili si exceptarile de taxare pentru industriile aviatice si maritime - care sunt in contractie totala cu agenda noastra de protectia mediului", a spus comisarul Paolo Gentiloni intr-un discurs la Bruxelles. Taxarea companiilor digitale Gentiloni a mai anuntat o modificare majora: UE va impune taxarea companiilor digitale in tara in care sunt obtinute veniturile - o lovitura pentru gigantii americani GAFA (Google, Amazon, Facebook si Apple) care de obicei platesc taxe in paradisuri fiscale sau tari cu fiscalitate extrem de redusa, precum Irlanda si Luxemburg. Propunerea Comisiei Europene trebuie aprobata de Parlamentul European si Consiliul UE. Declaratiile integrale pot fi citite AICI




Compania Nationale de Cai Ferate "CFR" SA si Asocierea RailWorks au semnat joi contractul fara TVA, pentru modernizarea subsectiunilor Brasov - Apata si Cata - Sighisoara, ceea ce va permite circulatia trenurilor de calatori cu viteza maxima de 160 km/h.

Sursa de finantare este asigurata din fonduri nerambursabile (finantare CEF) si de la bugetul de stat, are o valoare de 2,97 miliarde lei, iar durata totala de finalizare a contractului este de 108 luni (executia lucrarilor si perioada de garantie) de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor, a informat Ministerul Transporturilor. "Semnarea acestui contract este o etapa din lungul drum pe care trebuie sa il parcurgem in cel mai scurt timp posibil pentru a readuce calea ferata din Romania acolo unde ii este locul. Desi, astazi, dupa mai bine de 19 termene in justitie, s-a semnat unul dintre cele mai importante contracte ca si valoare nu sunt chiar atat de bucuros din prisma faptului ca Romania a pierdut, totusi, circa 330 milioane euro, din cauza faptului ca nu s-a reusit semnarea acestui contract anul trecut", a declarat ministrul desemnat al Transporturilor, Lucian Bode, intr-un comunicat de presa. Potrivit sursei citate, Romania a fost printre primele tari care au inteles importanta acestui mod de transport, dar dupa 1990 o serie de decizii gresite au afectat in mod direct dezvoltarea acestui sector. "Unii pasi au fost deja facuti de cand am preluat mandatul de ministru, dar este necesara o intensificare a eforturilor. Ne concentram pe dezvoltarea infrastructurii feroviare si a innoirii materialului rulant. Genul acesta de contracte, precum cel semnat astazi, trebuie sa devina o obisnuinta la nivelul caii ferate. Mi-as dori ca toate companiile noastre din calea ferata sa vina cu proiecte bine scrise, pentru ca numai asa putem sa facem fata concurentei de pe piata europeana. In conditiile in care Comisia Europeana a propus ca 2021 sa fie Anul european al cailor ferate, pentru a sprijini realizarea obiectivelor Pactului Ecologic European in domeniul transporturilor, cred ca este clar pentru toata lumea cat de important este locul pe care il ocupa transportul feroviar in economia nationala. De aceea am spus si o repet: cei care sunt acum la conducerea companiilor de stat din acest domeniu trebuie sa vina urgent cu rezultate care sa determine pe termen scurt si mediu dezvoltarea sustenabila a caii ferate" a spus Bode. Proiectul de modernizare pe cele doua loturi Brasov-Apata (Lot 1) si Cata - Sighisoara (Lot 3) cuprinde o gama variata de lucrari de infrastructura si suprastructura feroviara, si anume: terasamente linii C.F, consolidari, poduri, viaducte, podete, tuneluri, pasaje superioare, lucrari de instalatii, energoalimentare, telecomunicatii si protectia mediului.

Modernizarea infrastructurii si suprastructurii feroviare pe cele doua sectiuni Brasov - Apata (Lot 1) si Cata - Sighisoara (Lot 3), in lungime totala de aproximativ 86 de kilometri, va contribui la atingerea obiectivului principal de promovare a mobilitatii sustenabile pe sectiunea Frontiera Ungara - Curtici - Arad - Simeria - Sighisoara - Brasov, prin: cresterea vitezei de circulatie la 160 km/h, reducerea duratei de calatorie, cresterea gradului de siguranta feroviara, facilitati pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusa, introducerea sistemelor moderne de semnalizare si de management al traficului, respectiv imbunatatirea gradului de confort oferit calatorilor in statiile de cale ferata.

Subsectiunile Brasov - Apata si Cata - Sighisoara, aflate pe tronsonul Brasov - Sighisoara, sunt o componenta a Coridorului Rin - Dunare.



Efectele economice ale coronavirusului au fost explicate, pe intelesul tuturor, de ministrul interimar al Finantelor, inclusiv din punct de vedere al cresterii sau scaderii preturilor.

"Politica fiscala "to the rescue"! (opinie personala!!!) Cum ar trebui sa raspunda politicile economice, fiscala si monetara, socului economic rezultat de pe urma epidemiei COVID-19? Raspunsul este direct legat de canalul prin care se transmite acest soc in economie. Este un soc care se transmite pe partea ofertei sau un soc care se transmite pe partea cererii? Ambele? Sa le luam pe rand", isi incepe Citu analiza. Astfel, in cazul in care impactul este transferat in economie pe partea ofertei, asta inseamna o reducere a productiei. "Oamenii stau acasa si productia se opreste. Am vazut acest efect in China unde in primul trimestru datele arata recesiune. Productia scazuta inseamna in scurt timp preturi mai mari si tot pe termen scurt inflatie", explica premierul desemnat. Daca impactul este transferat in economie pe partea cererii atunci vedem pe termen scurt o reducerea a cererii, oamenii nu mai ies din casa si nu mai consuma bunuri si servici (dupa ce au acumulat provizii). Asta inseamna pe termen scurt o reducere a preturilor, o crestere a stocurilor si in final reducerea productiei. "O prima concluzie, in ambele cazuri productia scade ceea ce inseamna o crestere economica mai mica. Deja institutiile internationale estimeaza o crestere economica mai mica la nivel global in 2020 cu aproximativ jumatate de punct procentual. De aceea primul raspuns a venit din partea bancilor centrale care au redus ratele dobanzilor. Prin aceasta masura se introduce lichiditate in sistemul economic (ajuta cererea) si scad costurile de productie.

Dar ajunge? Este cea mai buna masura? Din punctul meu de vedere nu ajunge dar este o masura foarte buna. Avand in vedere ca ne confruntam la nivel global cel mai probabil cu un soc pe partea ofertei, este nevoie atat de politica monetara cat si de politica fiscala pentru a atenua efectele economice ale coronavirus. DAR politica fiscala poate actiona mult mai direct in sustinerea productiei pe termen scurt atat cu resurse dar si cu instrumente. In acelasi timp politica fiscala este cea mai potrivita pentru a sustine masurile implmentate de Ministerul Sanatatii pentru a reduce amploarea epidemiei de coronavirus dar si pentru tratarea pacientilor. De data aceasta este diferit.

In 2008/2009 politica monetara avea instrumentele potrivite. Astazi politica fiscala este chemata sa sustina cresterea economica pentru ca are cel mai direct impact (vezi comunicat EUROGRUP ieri). Am spus-o si o repet. Romania are si resursele si instrumentele fiscale pentru a face fata fara nicio problema acestui soc. Am fost precauti, am luat in calcul mai multe scenarii si acum se vede. Exista un alt efect al socului pe partea de oferta care va face ca economia globala sa-si revina rapid, din punctul meu de vedere. Companiile vor investi masiv in tehnolgie de productie in perioada urmatoare. Ma astept ca efectele economice ale COVID -19 sa fie MINIME in conditiile unui raspuns rapid al politicilor fiscale (dupa raspunsul politicii monetare). Combinatia politica fiscala si investitii in tehnologie va recupera integral in partea a doua anului pierderea suferita la nivel globla in primul trimestru. Cheia este sa raspundem rapid! Pana acum Romania a raspuns foarte bine si se vede", a explicat finantistul pe pagina sa de Facebook.



04-03-2020

Rata somajului in Romania a fost, in ianuarie, de 3,9%, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta.

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) arata ca numarul somerilor in varsta de 15 - 74 ani, estimat pentru luna ianuarie, a fost de 350.000 de persoane, in scadere fata de luna decembrie 2019, cat si fata de aceeasi luna a anului anterior, cand erau consemnate 353.000 de persoane.

Statistica oficiala releva faptul ca, in prima luna a acestui an, rata somajului in cazul barbatilor a depasit-o cu un punct procentual pe cea a femeilor, valorile respective fiind 4,3% in cazul persoanelor de sex masculin si 3,3% in cazul celor de sex feminin.

Totodata, pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 2,8% pentru luna ianuarie 2020, marja in care 3,1% era inregistrata in cazul barbatilor si 2,3% in cel al femeilor.

In plus, numarul somerilor din categoria de varsta 25 - 74 de ani reprezenta 66,6% din numarul total al somerilor estimat pentru luna ianuarie 2020.

Banca Mondiala aloca 12 miliarde de dolari pentru combaterea impactului epidemiei de coronavirus

Banca Mondiala (BM) a anuntat marti alocarea unor fonduri initiale imediate de aproape 12 miliarde de dolari pentru statele care se confrunta cu impactul epidemiei de coronavirus in sectorul sanatatii si cel economic, transmite Reuters.

Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a spus ca exista inca "multe necunoscute" legate de virusul care se extinde rapid si ca ar putea fi nevoie de "mult mai multe" fonduri, dar a refuzat sa ofere detalii. Malpass a cerut tarilor sa isi coordoneze actiunile la nivel regional si international, afirmand ca viteza si amploarea reactiei va fi esentiala pentru salvarea de vieti. "Anuntam astazi un pachet initial pentru sprijin imediat, care va fi disponibil in suma de pana la 12 miliarde de dolari pentru a raspunde solicitarilor tarilor de finantare de criza, pentru nevoile imediate si de asemenea pentru atenuarea impactului tragic al crizei", a spus seful BM. "Ideea este sa ne miscam rapid; este nevoie de rapiditate pentru a salva vieti", a afirmat Malpass in timpul unei teleconferinte cu reporterii. "Exista scenarii in care ar putea fi nevoie de resurse mai mari. Ne vom adapta abordarea si resursele in functie de nevoi", a adaugat acesta. Tarile sarace, cu sisteme de sanatate slabe, sunt cele mai vulnerabile in astfel de epidemii, a explicat seful BM, dar experientele anterioare cu Ebola si alte epidemii au aratat ca adoptarea rapida a masurilor corespunzatoare ar putea reduce transmiterea bolii si salva vieti.

Malpass a mai avertizat tarile sa nu ia masuri care sa restrictioneze comertul. Banca Mondiala a explicat ca granturile, imprumuturile si imprumuturile cu dobanzi scazute, acordate rapid, vor ajuta tarile aflate in dezvoltare sa ofere un acces mai bun la servicii de sanatate, vor intari supravegherea si vor sustine interventiile serviciilor de sanatate publica, precum si activitatea sectorului privat pentru a reduce impactul economic. Circa 4 miliarde din aceste fonduri vor fi reprogramate de la alte instrumente ale bancii, au spus oficialii BM. International Finance Corporation (IFC) va colabora cu bancile comerciale cliente pentru a extinde finantarea comertului si liniile de capital circulant, in conditiile in care tarile incearca sa obtina materialele necesare pentru a tine sub control virusul. IFC va mai colabora cu clientii corporativi din sectoare strategice, cum ar fi cel al echipamentelor medicale si al producatorilor de medicamente, pentru sustinerea lanturilor de aprovizionare si limitarea riscurilor de incetinire a activitatilor economice.


La 43 de ani de la cutremurul dezastruos din 1977, doar una din cinci locuinte este asigurata, a anuntat miercuri Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

La cutremurul din 1977, in urma caruia au murit aproape 1.600 de persoane si 35.000 de camine au fost afectate. "Cu toate acestea, la aproape o jumatate de secol de la tragicul eveniment, doar una din cinci locuinte este asigurata, desi cutremurul este al doilea risc de care romanii sunt ingrijorati cand vine vorba de locuintele lor (57%), dupa incendiu (65%)", potrivit studiului "Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte", realizat de catre IRES pentru UNSAR. In Romania, exista aproape 9 milioane de locuinte. In acelasi timp, 7 din 10 romani se declara interesati de asigurarile de locuinte. "La nivelul UNSAR, realizam anual cercetari sociologice si campanii de informare online cu privire la importanta asigurarilor de locuinte.

Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuintei si a bunurilor ar trebui sa fie o prioritate, iar cresterea gradului de protectie existent in tara noastra trebuie sa fie un obiectiv important pentru intreaga societate", a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.

La sfarsitul lunii septembrie 2019 erau in vigoare aproximativ 1,5 milioane de asigurari facultative de locuinte si 1,7 milioane de asigurari PAD (asigurarea obligatorie care acopera riscul de cutremur, inundatie sau aluncare de teren in limita a 10.000 euro sau 20.000 euro, in functie de tipul locuintei), potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Infiintata in 1994, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) reprezinta 20 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.





Comisia Europeana a propus Consiliului sa initieze o procedura de deficit excesiv pentru Romania si, recomandand ca Romania sa urmeze o traiectorie de ajustare durabila si credibila pentru a pune capat deficitului excesiv pana in 2022, cel tarziu.

Deciziile de astazi se succed adoptarii Raportului Comisiei privind articolul 126 alineatul (3), in care s-a constatat ca Romania nu a respectat criteriul deficitului prevazut in tratat, fiind astfel justificata initierea unei proceduri pentru deficit excesiv. Comitetul economic si financiar a fost de acord cu aceasta evaluare in avizul sau din 24 februarie 2020. Urmatoarea etapa consta in decizia Consiliului cu privire la existenta unui deficit excesiv in Romania si adoptarea recomandarii acestuia privind traiectoria de ajustare si termenul-limita la care Romania ar trebui sa puna capat situatiei. Comisia Europeana a adoptat un raport privind Romania, in conformitate cu articolul 126 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), care analizeaza in ce masura aceasta tara respecta criteriul deficitului prevazut de tratat. Raportul urmareste adoptarea de catre Romania a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimeaza ca va duce la un deficit public ce depaseste valoarea de referinta de 3% prevazuta de tratat pentru anii 2019, 2020 si 2021.

Mai precis, in data de 10 decembrie 2019, Guvernul a adoptat si a trimis Parlamentului Strategia fiscal-bugetara pentru anii 2020-22, cu un obiectiv de deficit de 3,8% din PIB in 2019.

Din raport rezulta ca Romania nu respecta criteriul deficitului definit in tratat si ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificata. Potrivit Comisiei Europene, cifra planificata pentru deficitul din 2019 ofera dovezi prima facie a existentei unui deficit excesiv in Romania, asa cum a fost stabilit prin tratat. Etapa imediat urmatoare este formularea de catre Comitetul Economic si Financiar a unui aviz cu privire la raport, in urmatoarele doua saptamani.

Romania a ignorat avertismente inca din 2017

Comisia Europeana aminteste ca Romania a fost sub mai multe proceduri de abatere semnificativa (SDP), sub mecanismul preventiv al Pactului de Stabilitate si Crestere, inca din primavara anului 2017. Ca urmare a abaterii semnificative de catre Romania de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) in 2016, Consiliul a lansat o procedura de abatere semnificativa in primavara lui 2017. De atunci, Consiliul a emis recomandari bianuale la care Romania nu a raspuns cu o actiune eficienta, abatandu-se in mod semnificativ de la calea de ajustare recomandata. "Autoritatile au facut derogari in mod sistematic de la normele fiscale nationale, ceea ce le face in mare masura ineficiente", arata raportul.

Citu: Daca guvernele PSD ar fi luat masuri, nu ne-am fi aflat aici

Raportul Comisiei Europene (CE), prin care este justificata procedura de deficit excesiv, se refera la evolutia din 2019, iar guvernele PSD au ignorat avertismentele legate de aceasta problema, in timp ce actualul Guvern va lua masuri de scadere a deficitului, a spus, vineri, ministrul Finantelor, Florin Citu. Citu considera ca, daca guvernele anterioare ar fi luat masuri, aceasta situatie ar fi fost evitata. "Daca Guvernele PSD ar fi luat masuri din timp, nu ne-am fi aflat astazi in aceasta situatie. Se stia inca de anul trecut ca au crescut dezechilibrele, avertismentele au fost ignorate", a spus ministrul. El a spus ca actualul Guvern va lua masuri pentru a corecta aceasta problema, atat in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor, cat si in ceea ce priveste cresterea veniturilor bugetare. "Inghetarea valorii indemnizatiilor pentru demnitari este o masura deja luata pe partea de cheltuieli. La venituri, sunt masuri care vor avea rezultate anul viitor. Totodata, sunt multe masuri legate de ANAF si de informatizarea ANAF. Sa vedem daca si in ceea ce priveste simplificarea Codului fiscal", a spus Citu. Ministrul a mai spus ca nu se poate reveni la un deficit mai mic de 3% din PIB mai devreme de 2022, desi CE ar fi dorit asta. Ce inseamna deficitul excesiv si ce amenda fabuloasa poate plati Romania Comisia Europeana poate declansa procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, avand in vedere ca anul 2019 s-a incheiat cu un deficit bugetar de 4,6%, mult mai mare decat cel asumat in fata oficialilor europeni.

Concret, conform Pactului de Stabilitate, procedura de deficit excesiv poate fi declansata de Comisia Europeana pe baza deficitului public general (daca depaseste valoarea de referinta de 3 % din produsul intern brut (PIB) la preturile pietei) sau pe criteriul datoriei publice ( daca datoria este de peste 60 % din PIB si tinta de reducere a datoriei cu 1/20 pe an nu s-a materializat pe parcursul celor trei ani anteriori). Pentru tara din UE al carui deficit sau a carei datorie depaseste limitele definite, Comisia Europeana pregateste un raport care evalueaza daca este cazul sa lanseze o procedura de deficit excesiv.

Ulterior, Comisia trimite o notificare tarii in cauza si informeaza Consiliul in cazul in care considera ca deficitul este excesiv. Pe baza propunerii Comisiei, Consiliul decide cu majoritate calificata daca, in baza observatiilor tarii in cauza, deficitul este excesiv. In cazul in care Consiliul decide ca un deficit este excesiv, formuleaza recomandari tarii si prescrie un termen-limita maxim pentru ca aceasta sa ia masuri eficiente (trei sau sase luni). Daca o tara continua sa nu puna in aplicare recomandarile, Consiliul poate decide sa ii transmita o notificare oficiala pentru a lua masuri sa reduca deficitul intr-o perioada specificata de timp. Daca tara nu respecta decizia Consiliului, acesta poate decide sa impuna sanctiuni. Sanctiunile se impun daca nu se reduce deficitul. Pentru tarile din zona euro, aceste sanctiuni se impun progresiv, incepand cu: - obligativitatea depunerii la Comisie a unui depozit purtator de dobanda, de 0,2 % din PIB in etapa preventiva; - obligativitatea depunerii unui depozit cu dobanda zero, de 0,2 % din PIB in etapa corectiva. Acest depozit este transformat intr-o amenda de pana la 0,5 % din PIB daca nu sunt respectate recomandarile de corectare a deficitului excesiv. In plus, toate tarile UE pot fi supuse unei suspendari a angajamentelor si a platilor din cadrul fondurilor structurale si de investitii europene. De asemenea, se impun sanctiuni in cazuri de manipulari statistice. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, PIB-ul Romaniei in 2019 a fost de 1.040,8 miliarde de lei. Asta inseamna ca, in prima faza, Romania va trebui sa depuna peste 2 miliarde de lei, depozit purtator de dobanda, si alte peste 2 miliarde de lei, in cea de-a doua faza, depozit cu dubanda zero. Depozitul poate fi transformat intr-o amenda de 5,2 miliarde de lei.



03-03-2020

Un sondaj facut printre primele 10 banci, publicat de Banca Nationala a Romaniei, arata ca asteptarile bancherilor pentru primul trimestru al anului 2020 sunt de mentinere constanta a standardelor de creditare pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri si de relaxare moderata la nivelul creditelor de consum.

Sondajul BNR reliefeaza ca bancile au pastrat nemodificate standardele de creditare a populatiei in T4 2019, in cazul ambelor categorii de imprumuturi (consum si imobiliar), potrivit hotnews.ro. Termenii creditarii confirma o relaxare moderata a spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de IRCC/ROBOR pentru creditele de consum si pastrarea nemodificata a acestora pentru imprumuturile imobiliare.

Cererea pentru credite destinate achizitiei de locuinte si terenuri a crescut semnificativ in T4 2019, in timp ce solicitarile pentru imprumuturi de consum s-au redus cu aceeasi amplitudine. Asteptarile bancilor sunt de mentinere constanta a cererii pentru creditele imobiliare si de avans moderat al celei pentru creditele de consum. Cererile de credit ale populatiei care au fost respinse de bancile autohtone in ultimele 3 luni din 2019 s-au mentinut la o valoare constanta.

Bancile au pastrat nemodificate conditiile de creditare a populatiei in ultimul trimestru din anul trecut in cazul ambelor categorii de imprumuturi (consum si imobiliar), asa cum estimasera in trimestrul anterior, arata datele sondajului facut de BNR.

Cum face Banca Nationala acest sondaj in randul bancilor?

Sondajul este efectuat trimestrial in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Bancile sondate detin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Chestionarul este structurat in doua sectiuni, urmarind distinct caracteristicile creditului catre (A) companii si (B) populatie. Intrebarile vizeaza opiniile bancilor privind evolutia:

? riscurilor asociate creditarii;

? cererii de creditare;

? altor detalii specifice creditarii (asteptari privind pretul mediu pe metru patrat al unei locuinte, ponderea serviciului datoriei in venitul populatiei, ponderea creditului in valoarea garantiei ipotecare etc.).

Raspunsurile la intrebari sunt analizate din perspectiva procentului net. In cazul intrebarilor care se refera la standardele de creditare, procentul net reprezinta diferenta dintre procentul bancilor care au raportat inasprirea standardelor si procentul bancilor care au raportat relaxarea acestora.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va demara, in luna aprilie, programul de reparatii si intretinere a drumurilor nationale si autostrazilor aflate in administrare, iar pana la acel moment va efectua inspectii pentru evaluarea starii tehnice a infrastructurii rutiere.

In perioada martie - aprilie 2020 CNAIR va efectua revizii tehnice pe drumurile nationale si autostrazile aflate in administrare, in vederea inceperii programului de punere in ordine a acestora. Inspectiile vor fi efectuate pentru evaluarea starii tehnice a infrastructurii rutiere in vederea remedierii cat mai urgente a degradarilor aparute pe partea carosabila. Programul de punere in ordine a drumurilor nationale si autostrazilor cuprinde urmatoarele tipuri de lucrari: - Lucrari la partea carosabila (plombari gropi, repararea suprafetelor burdusite, colmatari fisuri si crapaturi, etc.) - Intretinerea platformei drumului (aducerea la profil a acostamentelor prin taiere manuala sau mecanizata, completarea cu pamant, cu balast, indepartarea materialului rezultat de la activi-tatea de deszapezire de pe platforma drumurilor si a podurilor) - Asigurarea scurgerii apelor din zona drumului (curatire santuri si rigole) - Lucrari privind intretinere plantatiei rutiere (defrisari plantatii pe zona si in spatii verzi, com-pletari plantatii, varuirea plantatiilor si a accesoriilor) - Intretinere curenta la poduri, pasaje, podete si tuneluri (desfundari, decolmatari podete, repararea degradarilor la partea carosabila a podurilor si podetelor, curatarea si repararea gurilor de scurgere, repararea parapetelor pietonale si/sau separatoare pe poduri, curatarea el-ementelor de acoperire a rosturilor, curatarea vegetatiei albiilor, etc.) - Lucrari de siguranta rutiera (montat indicatoare noi, intretinere semnalizare vertical, intreti-nerea locurilor de parcare, executie marcaje rutiere longitudinale, laterale si transversale, mon-tare parapeti noi, etc.).

"In luna aprilie vom lansa programul de lucrari de reparatii si intretinere. Le-am solicitat colegilor ca pana atunci sa inventarieze problemele de pe toate drumurile nationale si, in paralel, sa demareze si actiuni de curatenie. "Noi curatam, tu pastreaza !" este o campanie pentru cetateni, si impreuna vreau sa ne manifestam cu responsabilitate si spirit civic. Am transmis si directiilor regionale sa promoveze aceasta campanie prin toate mijloacele, astfel incat sa fie o reusita, iar curatenia pe drumurile nationale sa devina o normalitate si nu o exceptie.", a declarat Mariana Ionita, Directorul General al CNAIR SA.


In luna februarie, romanii au continuat sa-si caute joburi noi, iar companiile au inregistrat cu 5% mai multe aplicari la joburi comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai multe cautari de joburi din luna februarie au fost in domenii precum transport - peste 34.000 de cautari, financiar contabil - peste 32.000 de cautari, inginerie - peste 23.000 de cautari si vanzari - peste 20.000 de cautari.

Surpriza lunii februarie vine din domeniul resurse umane, unde angajatii specializati au inregistrat peste 17.000 de cautari de joburi. In acelasi timp, joburile vedeta din luna februarie, cu o medie de 1.000 de candidati fiecare, au fost Lucrator Comercial la Takko Fashion International, Asistent Vanzari la Deichmann si Partener Servicii Clienti la BCR. Deichmann, Pepco si DM Drogerie Markt au atras cei mai multi candidati in luna februarie, cu aproape 6.000 de aplicanti. Primele zece companii care au primit cele mai multe aplicari in luna februarie a acestui an la joburile postate pe BestJobs au fost Deichmann (2.309 aplicanti), Pepco (1.899 aplicanti), DM Drogerie Markt (1.775 aplicanti), Banca Transilvania (1.594 aplicanti), Honeywell (1.508 aplicanti), Continental Automotive Romania (1.495 aplicanti), DRÄXLMAIER (1.420 aplicanti), Rompetrol (1.410 aplicanti), Orbico (1.400 aplicanti) si Inditex Group (1.395 aplicanti).

Takko Fashion a fost in topul preferintelor candidatilor si in luna februarie, cu 154 de aplicanti directi Companiile care au primit cei mai multi aplicanti directi, pe pagina companiei de pe BestJobs.ro, in luna februarie sunt: Takko Fashion, cu 154 aplicanti directi, DM Drogerie Markt - 93 aplicanti directi, Deichmann - 92 aplicanti directi, DRÄXLMAIER - 84 aplicanti directi, Banca Transilvania - 79 aplicanti directi, Penny Market - 73 aplicanti directi, Rompetrol - 65 aplicanti directi, British American Tobacco - 64 aplicanti directi, Continental Automotive Romania si BCR - 61 aplicanti directi fiecare.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 18 ani in domeniu, BestJobs a fost implicata in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare. Cu un numar de peste 2,5 milioane de profesionisti conectati la piata muncii si peste 25.000 de joburi active in orice moment, atat in tara, cat si in strainatate, BestJobs creeaza conexiuni intre toti cei care vor sa gaseasca un job mai bun si angajatorii care cauta noi talente.


Lucian Heius a primit marti aviz negativ pentru functia de ministru al Finantelor in locul lui Florin Citu, desemnat premier. El este singurul nume nou din Guvern. Heius este deputat, fost sef al Fiscului in regiunea Timisoara.

UPDATE: Lucian Heius a fost avizat negativ, cu 15 voturi "pentru", trei voturi "impotriva" si 19 abtineri. Trebuiau sa fie 19 voturi favorabile "pentru" ca acesta sa fie avizat pozitiv. "Diferenta intre Heius si cel de trista amintire (Florin Citu - n.r.) este foarte mare", a spus Teodorovici, adaugand ca el nu va pune intrebari, ci va face aprecieri. Principalele declaratii ale lui Lucian Heius: Am lucrat alaturi de dvs in ultimii trei ani si am facut treaba buna impreuna. Sunt licentiat in stiinte economice si am facut multe cursuri post universitare in domeniiul economic. 5 ani in privat si peste 12 ani in structurile ANAF si MFP. Imi pare rau ca nu este domnul Teodorovici. In prima parte a mandatului dlui eram la Directia de Finante Timisoara. Romania are un buget aprobat. Vom continua politicile fiscale ale guvernului Orban. Vom avea trei obiective majore: asigurarea resurselor financiare penteru functionarra statuluim, mediul de afaceri Avem primul imprumut cu dobanda negativa Trebuie o executie bugetara impecabila Predictibilitatea si transparenta sunt esentiale Nu poti cere plata la timp a taxelor si impozitelor, daca nu explici contribuabilului cum se face Vom continua reorganizarea ANAF Masuri de natura legislativa: Codul de procedura fiscala trebuie ajustat.

Ma bazez pe dvs. Executarea silita incepe acum cu sechestrul si apoi licitatia de evaluare, apoi scade pretul pana la 50%. La a 4-a licitatie se vinde cu 5%. S-au format retele de samsari care vin sa cumpere cu 5% masinile. Trebuie sa oprim asta. Se creeaza prejudicii debitorului, dar si statului. La ANAF trebuie sa reducem birocratia externa si interna. Structurile au peste 85 de rapprtari pe care le cer ANAF. Sute de functionari sunt ocupati cu asta in loc sa faca inspectii fiscale. Trebuie sa folosim eficient resursa umana a ANAF. Evaziunea fiscala exista la cote mari in Romania. Perturba piata concurentiala. Imaginati-va 5 firme care au acelasi obiect de activitate si care actioneaza pe o piata ingusta. 3 sunt buni platnici, isi platesc obligatia la timp, iar doi nu-si inregistreaza operatiile comerciale, nu declara si nu platesc. In prima sedinta sedinta de Guvern o sa solicit premierului Florin Citu constituirea unui Comitet interministerial in coordonarea MFP care sa faca o analiza asupra influentei economiei romanesti a acestei epidemii de coronavirus.

Trebuie sa identificam cel mai pesimist scenariu si sa gandim deja din timp niste scheme de ajutor atat pentru companiile care vor fi afectate cat si pentru angajatii lor. Lucian Heius (54 de ani) s-a nascut la 13 noiembrie 1965 in Orastie, judetul Hunedoara. A urmat cursurile Liceului de Chimie Industriala nr. 1 Orastie, sectia electrotehnica (1980-1984). Ulterior, a absolvit Facultatea de Mecanica, in cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca (1985-1990), Facultatea de Stiinte Economice in cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj Napoca (1994-1999) si Facultatea de Management Turistic si Comercial din cadrul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca (1994-1999). De asemenea, in 2006, a absolvit un master in cadrul Facultatii de Stiinte Juridice de la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, conform CV-ului publicat pe Camera Deputatilor. Din punct de vedere profesional, Heius a intrat in campul muncii in anul 1991, ca inginer la Intreprinderea Vagoane Arad, ulterior fiind inginer, sef birou desfacere si director comercial la SC Favior Vidra SA Orastie (1991-1999). In cursul anului 1999, a fost director la SC HPN Lux SRL Orastie, iar din 1999 pana in 2005 a fost director la SC Fablor Pell SRL Orastie.

A fost director executiv (2005-2009), trezorier sef (2009), director executiv (2009-2012), consilier superior (2012) in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara. In intervalul 2012-2013, a ocupat pozitia de director general la SC Uzina Mecanica Orastie. In cursul anului 2013 a fost director executiv la Camera Agricola Judeteana Hunedoara si director general adjunct in cadrul Directiei Generale a Domeniilor Reglementate Specific si Directiei de Buget, Contabilitate Interna, Investitii si Achizitii Publice din cadrul Ministerului Finantelor Publice. A mai fost director general la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Timisoara (2013-2014), director executiv - servicii interne (mutare temporara) (2014-2015), director general (2016) la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Timisoara. Este membru al PNL, fiind presedinte al organizatiei PNL Orastie (1999-2005; din 2016) si membru in biroul permanent judetean PNL Hunedoara (2002-2005). Este la primul mandat de parlamentar, in 2016 fiind ales pe listele PNL, iar acum este membru al Comisiei pentru buget, finante si banci. In calitate de deputat, a adresat cinci intrebari si interpelari, are 83 de propuneri legislative dintre care 13 au fost votate ca legi, a depus sase declaratii politice scrise si are 22 de luari de cuvant. Declaratia de avere Conform declaraiei sale de avere, Heius are doua terenuri agricole si doua terenuri intravilane in judetul Hunedoara, un apartament in Deva, doua case in Orastie si o casa de vacanta intr-un sat din Hunedoara. Pe lista se adauga 4 autoturisme, dar si un credit de 28.680 de euro, contractat in 2018 si scadent in 2033. Lucian Heius detine 48,78% din actiunile la SC Heius & Asociatii Consulting SRL Deva, societate fara activitate, potrivit declaratiei de avere din anul 2019. Cu un an inainte, el declara ca detine 100% din actiunile acestei companii. In anul 2019, ministrul propus al Finantelor declara ca detine 43 de oi de pe urma carora a obtinut ca producator individual un venit de 14.000 de lei. Indemnizatia anuala primita de la Camera Deputatilor s-a ridicat la 120.036 lei. In ultima declaratie de interese depusa pe site-ul Camerei Deputatilor, Lucian Heius a mai precizat ca este membru al Asociatiei Carpatina Deva si al Asociatiei Corviniana a Pescarilor si Vanatorilor. De asemenea, este membru inactiv al Camerei Consultantilor Fiscali Bucuresti.


Licitatia pentru alocarea drepturilor de utilizare in benzile de frecventa destinate implementarii tehnologiei 5G va fi organizata pana la sfarsitul trimestrului III al anului, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

ANCOM a adoptat planul de actiuni pentru anul 2020, printre prioritati numarandu-se si contributia la transpunerea prevederilor Codului Comunicatiilor in legislatia nationala, continuarea implementarii prevederilor Legii Infrastructurii si implementarea masurilor de reglementare pentru serviciul universal postal sunt conform planului sau de actiuni adoptat pentru anul 2020. "In cursul acestui an, ANCOM isi propune sa definitiveze documentatia de licitatie pana la sfarsitul trimestrului III si sa organizeze procedura de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de retele publice si servicii de comunicatii electronice de banda larga in ultimul trimestru al anului", arata autoritatea intr-un comunicat. Potrivit Planului de actiuni al ANCOM pentru anul 2020, consultat de News.ro, actiunea urmareste realizarea obiectivelor Agendei Digitale pentru Europa privind accesul la serviciile de comunicatii de banda larga pana in 2020, precum si a obiectivelor "Planului de actiuni: 5G pentru Europa" privind introducerea coordonata a serviciilor 5G in Uniune. "In acest scop, este necesara punerea la dispozitia furnizorilor de servicii de comunicatii electronice a resurselor de spectru necesare, prin implementarea Deciziilor relevante ale Parlamentului European si ale Consiliului aplicabile privind armonizarea utilizarii benzilor de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz pentru sisteme terestre capabile sa furnizeze servicii de comunicatii electronice de banda larga in Uniune", arata documentul. In anul 2019, ANCOM a redactat in cadrul unui grup de lucru interministerial o strategie pentru implementarea 5G in Romania. Strategia a fost asumata de Guvernul Romaniei prin intermediul HOTARARII nr. 429 din 20 iunie 2019.

Desfasurarea procedurii de selectie pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor in benzile de frecvente vizate pentru furnizarea de retele publice si servicii de comunicatii electronice de banda larga are ca termen trimestrul IV 2020. Reprezentantii ANCOM spun ca, pentru a determina interesul pietei nationale de comunicatii electronice cu privire la achizitionarea unor drepturi de utilizare a frecventelor pentru furnizarea retelelor publice de tip MFCN in benzi milimetrice, autoritatea va organiza o consultare a pietei. Totodata, autoritatea are in vedere actualizarea interfetelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecventele radio ori benzile de frecvente radio exceptate de la regimul de licentiere. "Pe langa masuratorile din cadrul planului anual de monitorizare privind supravegherea utilizarii eficiente a spectrului de frecvente, ANCOM va derula in acest an o campanie de evaluare a situatiilor de roaming involuntar in zonele de granita pentru a identifica localitatile cu risc de roaming pentru fiecare operator de telefonie mobila", mai informeaza autoritatea.

ANCOM si-a propus sa elaboreze un proiect de act normativ pentru transpunerea in dreptul national a Directivei privind instituirea Codului European al Comunicatiilor Electronice in vederea inaintarii acestuia spre adoptare in primul trimestru al acestui an. "Pentru a continua implementarea prevederilor Legii Infrastructurii, ANCOM va stabili tarife orientative de acces la stalpii operatorilor de retea si va aproba conditiile de acces la infrastructura fizica dezvoltata de autoritatile publice locale", mai arata ANCOM. De asemenea, in ce priveste normativele tehnice prevazute de Legea infrastructurii in sarcina ANCOM, a ministerului de resort si a Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei Publice, autoritatea intentioneaza sa elaboreze si sa transmita institutiilor partenere o propunere tehnica, cu consultarea actorilor pietei de comunicatii. Reglementari privind serviciile de comunicatii electronice si serviciile postale ANCOM va revizui in acest an piata de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructura si piata serviciilor de acces in banda larga. Un alt proiect care urmeaza a fi realizat priveste revizuirea regimului de autorizare generala privind furnizarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si modificarea deciziei ANCOM nr. 333/2013 privind colectarea de date statistice in domeniul comunicatiilor electronice. In ceea ce priveste serviciul universal in domeniul serviciilor postale, autoritatea are in plan implementarea masurilor de reglementare necesare in vederea stabilirii unor plafoane tarifare si a unor formule de control al modificarii tarifelor practicate de furnizorul de serviciu universal. Totodata, va fi actualizat contractul-cadru si regulile aplicabile serviciilor postale care intra in sfera serviciului universal. Pentru definirea ariei geografice acoperite de serviciile postale pentru care a fost desemnat furnizorul de serviciu universal, ANCOM va actualiza in 2020 lista cu localitatile aflate in conditii geografice exceptionale. Totodata, ANCOM va actualiza regimul de autorizare generala privind furnizarea serviciilor postale si decizia privind colectarea de date statistice postale pentru a transpune la nivelul legislatiei secundare prevederile OG nr.27/2019.
02-03-2020

Dupa cresterea masiva de vineri, moneda nationala pare sa-si revina in comparatie cu cea europeana, potrivit cursului anuntat luni de BNR.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei a anuntat, pentru marti, o cotatie de 4,8103 lei pentru un euro, in scadere pronuntata fata de nivelul de vineri, de 4,8127.

Leul s-a apreciat si fata de dolar, in sedinta de luni. Cotatia oficiala a monedei americane este de 4,3389 lei, fata de 4,3601 lei/dolar in ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta.

Un franc elvetian, moneda in care multi romani si-au luat credite, va costa marti, la cursul oficial, 4,5161 lei, tot in scadere fata de cotatia anterioara, de 4,5243 le/CHF.

In fine, si gramul de aur s-a ieftinit luni, pana la o cotatie de 224,4109 lei, dupa ce vineri atinsese un pret de 228,5606 le/gram.

Ministerul Finantelor a pus in dezbatere publica un proiect de ordin care stabileste cum va functiona e-popriri, aplicatia care va debloca rapid conturile blocate de Fisc in contul datoriilor catre stat.

Ordinul este pus in dezbatere publica pana la data de 8 martie, urmeaza sa intre in vigoare dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial. "Din punct de vedere al aplicarii in timp, prezenta procedura vizeaza popririle infiintate dupa data intrarii in vigoare a ordinului, respectiv adresele de infiintare a popririi emise si comunicate dupa momentul la care ordinul intra in vigoare. In acest context, adresele de infiintare a popririi emise si comunicate pana la data intrarii in vigoare a ordinului vor fi supuse regulilor procedurale aplicabile la momentul respectiv, potrivit principiului tempus regit actum", se arata in referatul de aprobare al proiectului de ordin. Potrivit acestuia, ANAF va pune la dispozitia bancilor sistemul informatic necesar implementarii mecanismului popririi electronice incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului, bancile urmand sa decida daca vor adera la noul mecanism prin semnarea Conventiei-cadru de aderare. "De altfel, toate institutiile de credit trebuie sa fie interesate si sa depuna toate eforturile in vederea aderarii cat mai repede la noul sistem pus la dispozitie de MFP. Totodata trebuie subliniat faptul ca noul mecanism de infiintare si ridicare a popririlor este in avantajul clientilor institutiilor de credit care au calitatea de debitor fata de ANAF astfel incat disponibilitatile banesti existente in conturile debitorilor sa nu fie afectate peste nivelul soldului ramas de plata, pe de o parte, iar pe de alta parte, ridicarea masurilor de executare silita prin poprire bancara sa se realizeze cu operativitate, in timp real, astfel incat sa nu produca sincope in activitatea desfasurata de contribuabili", se arata in documentul citat. Procedura de poprire si de ridicare a popririlor este prevazuta in Anexa 1 atasata ordinului.

Aceasta prevede ca ANAF va transmite in fiecare zi catre Unitatea de Imprimare Rapida adresele de infiintare a popririlor. "Zilnic, organele fiscale centrale prevazute la art. 30, art. 33 si art. 35 din Codul de procedura fiscala, denumite in continuare organe fiscale competente, transmit electronic adresele de infiintare a popririi catre Unitatea de Imprimare Rapida, denumita in continuare U.I.R., in vederea procesarii acestora", se arata in ordin. Sistemul informatic e-Popriri preia si prelucreaza aceste informatii si le comunica, pana la miezul noptii, institutiilor de credit prin intermediul platformei e-Popriri. "Bancile raspund Fiscului, pana la ora 17:00 a urmatoarei zile bancare de dupa comunicarea adreselor, ce sume se pot plati", precizeaza avocatnet.ro. In situatia in care datornicii n-au bani in conturi la infiintarea popririlor, procedura se aplica atunci cand intra efectiv bani in conturile poprite. Pana la ora 24:00, e-Popriri analizeaza sumele comunicate de banci si emite ordonantarile de plata, astfel incat institutiile financiare sa vireze banii (aceasta analiza va impiedica retinerea din conturile bancare a unor sume mai mari decat datoriile prevazute in adresele de infiintare a popririlor, chiar daca sunt implicate popriri la mai multe institutii financiare). In urmatoarea zi bancara, institutiile financiare fac plata catre Fisc a sumelor indicate prin ordonantarile de plata.



Problemele economice generate la nivel mondial de epidemia de coronavirus si de instabilitatea geopolitica vor duce inevitabil la o criza economica, iar cresterea salariului propusa de PSD nu ne va putea scoate din impas.

"Cu criza economica la orizont, niste parlamentari s-au gandit ca ar fi bine sa mai adauge peste 1000 de lei la salariul minim printr-o lege data in Parlament. Ei cred astfel ca vor da o lovitura decisiva guvernului interimar inainte de alegeri, vor convinge electoratul ca numai ei au solutii bune si vor lua voturi multe pentru aberatia asta", considera Cristian Paun, profesor de econmie la ASE. Potrivit acestuia, in timpul crizei, vanzarile scad, asa cum s-a intamplat si in 2009. "La ultima criza au fost scaderi si de 30-40% a cifrei se afaceri. Astazi, la multe afaceri, mai ales mici, ponderea cheltuielilor cu salariile (inclusiv contributii) e pe la 35-40% din CA. in crestere evidenta. Care e logica sa faci salariul minim la 3300 de lei? Chiar daca scad vanzarile cu 30% (daca vine o criza), tu trebuie sa platesti aceste salarii si contributii. Ori inchizi, ori dai afara pe capete. De aia la noi criza loveste mai mult ca la altii. Ca suntem condusi de neghiobi certati cu economia care nu vad nici un pericol in a umfla din pix costurile de productie. O productie care nici nu creste ca volum si nici ca grad de prelucrare.

Amintesc ca la ultima criza ne prabuseam cu vreo 20% in timp ce polonezii continuau sa creasca!", sustine economistul. PSD impune prin lege "salariul minim european" de 60% din salariul mediu pe economie Mai multi deputati PSD au depus un proiect prin care salariul minim va fi majorat treptat in fiecare an, astfel incat sa ajunga la 60% din salariul mediu brut pe economie, pana la finele anului 2024. Propunerea vine in contexul in care Bruxelles-ul a demarat dezbateri cu privire la stabilirea unui salariu minim european, de 60% din salariul mediu din fiecare stat. Proiectul a fost initiat de fostul ministru al Muncii, Marius Budai, presedintele comisiei de buget si finante de la Camera Deputatilor, Sorin Lazar, si fostul ministru al Dezvoltarii, Daniel Suciu, scrie profit.ro. Acestia argumentaza ca "pachetul" de facilitati si drepturi acordate mediului private trebuie insotit si de obligatii precum asigurarea nivelului de trai decent pentru populatie, in cazul de fata printr-un nivel minim al salariului minim brut calculat in raport cu castigul salarial mediu pe economie.

"In conditiile in care, se manifesta in mod concret si constant interesul pentru a fi asigurate mediului privat, in plan european si national, conditii optime de dezvoltare (multiple ini|iative legislative prin care sunt incurajate, sustinute, facilitate investitiile private etc.), societatea trebuie sa realizeze ca, intr-o economie sanatoasa, ``pachetul" mediului privat include drepturi si obligatii corelative. Toate drepturile acordate acestui adevarat "motor" al economiilor nationale trebuiesc insotite de obligatiile corelative. Or, in categoria acestor obligatii este esential sa retinem asigurarea sustenabilitatii economiei nationale si a nivelului de trai decent pentru populatie", sustin initiatorii.

Prin urmare, proiectul propune modificarea Codului Muncii cu urmatorul articol: "Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economie va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie". Salariul minim brut din Romania a ajuns la 2.230 lei (1.346 lei salariu minim net), dupa o majorare de la 2.080 lei, de la 1 ianuarie 2020. Pe de alta parte, salariul mediu brut din Romania va ajunge anul acesta la 5.429 lei, echivalentul unui salariu net de 3.324 lei, conform bugetului aprobat pentru 2020.

Bruxelles face pasi pentru un salariu minim european Comisia Europeana a inceput in luna ianuarie dezbaterile pentru un salariu minim european, una dintre cele mai remarcabile propuneri ale noii sale agende sociale. Mecanismul, care vizeaza o remuneratie minima echivalenta cu 60% din salariul mediu national in toate tarile, face parte dintr-o serie de masuri care va include si crearea unei asigurari europene pentru somaj. Salariul minim net anual in tari precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia nu atinge 5.000 de euro pe an, in timp ce in Bulgaria sau Romania este in jur de 3.000, potrivit Eurofound, agentia europeana responsabila de imbunatatirea conditiilor de viata.

Datele arata ca salariul minim in Germania, Franta sau Italia depaseste 13.000 de euro, iar in Spania 11.000 de euro. Propunerea privind salariul minim european creeaza ingrijorari in mai multe tari. Tarile din Europa Centrala si de Est, cu costuri ale fortei de munca sub medie, se tem ca un cadru european le va reduce competitivitatea. Salariul minim european ii ingrijoreaza si pe partenerii comunitari acolo unde nu exista un salariu minim la nivel national (precum Italia sau Cipru) sau acolo unde salariul este stabilit prin negocieri colective, fara interventia autoritatilor (tarile nordice). Unii se tem ca sunt obligati sa adopte un mecanism care este strain de traditia lor privind munca, iar altii se tem ca un cadru european va descompune un sistem care functioneaza cu rezultate bune.








2020 ar putea aduce un curs al euro in intervalul de 4,85 - 4,90 lei si un dolar la 4,40-4,55 lei, estimeaza majoritatea companilor chestionate de Moneycorp si Frames, intr-un sondaj privind dinamica evolutiei de pe piata valutara romaneasca.

Evolutia deficitului comercial si situatia macroeconomica generala interna reprezinta principalele argumente luate in calcul de mediul de afaceri. Potrivit sondajului realizat online, la care au fost invitati sa raspunda reprezentantii a peste 1000 de companii medii si mari din domenii diverse precum IT&C, asigurari, importatori de produse metalurgice si echipamente industriale, FMGC si Turism, majoritatea respondentilor (51,1%) au estimat ca, la finalul anului 2020, cursul euro/leu se va afla in intervalul 4,85 - 4,90 lei. 25,5% dintre cei chestionati vad o evolutie a euro ceva mai temperata in raport cu leul, in intervalul 4.80 lei/euro - 4.85 lei/euro, in timp ce 3,8% au situat moneda europeana la o cotatie sub nivelul de 4,8 lei. 13,6% au indicat un nivel al euro peste 4,9 lei, la finalul anului, in timp ce 6% dintre respondenti au evitat sa se pronunte. Si in privinta dolarului, oamenii de afaceri vad o depreciere semnificativa a leului in 2020. 39,7% dintre cei chestionati au plasat moneda americana in intervalul 4.4 lei/dolar- 4.55 lei/dolar, iar 25,5% in intervalul 4.3 lei/dolar - 4.4 lei/dolar. Un procent insemnat dintre cei chestionati, 15,8%, au indicat o depreciere a monedei nationale peste pragul de 4.55 lei/dolar. Intrebati care cred ca este factorul care influenteaza cel mai mult dinamica cursului valutar in Romania, cei mai multi dintre respondenti (32,9%) au indicat accentuarea deficitului balantei comerciale, altfel spus nivelul mai ridicat al importurilor fata de cel al exporturilor. Situatia macroeconomica generala interna reprezinta, in opinia a 26,6% dintre participanti, un alt motiv care determina evolutia pietei valutare.

Pe lista cauzelor s-au mai regasit tranzactiile valutare speculative (19,6%) si evolutia de pe scena politica interna (18,4%). ,,Aprecierea euro (aprox 0.8%) si a dolarului (aprox 2.8%) fata de RON din acest inceput de an, anticipata de Moneycorp inca de anul trecut, are cauze multiple, atat de ordin intern cat si extern. Cresterea importurilor, mai ales in zona de consum, cu 4,1% in primele 11 luni din 2019 (79,68 mld. euro) fata de perioada similara din anul precedent, se afla in prim-plan. In plus, am asistat, in ultima perioada, la o temperare a avansului exporturilor romanesti, la 1,7% (64,17 mld. euro).

Puse cap la cap, aceste evolutii au fost de natura sa accentueze deficitul balantei comerciale (15,51 mld.euro), in crestere cu 2,1 mld.euro fata de primele 11 luni din 2018, si sa puna presiune pe cererea de euro si dolari. Bineinteles, deprecierea monedei nationale vine intr-un context regional, in care si alte monede s-au depreciat semnificativ fata de EUR (HUF - 3%, PLN- 2%) urmare a evolutiilor fluctuante din pietele internationale ``, afirma Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp Romania. Potrivit expertilor de la Moneycorp, dincolo de deprecierea balantei comerciale si implicatiile evolutiilor externe, Romania se afla intr-o zona sensibila din punct de vedere a perceptiei investitionale, mai ales ca trece printr-o perioada plina de provocari in domeniul bugetar si politico-administrativ ( instabilitate guvernamentala, perioada preelectorala etc.) ,,Perspectivele bugetare pentru 2020 ridica multiple semne de intrebare. Accentuarea deficitului bugetar, cresterea datoriei publice, perspectivele privind inflatia si discutiile legate de investitiile publice in acest an sunt de natura sa puna in garda investitorii. Efectele se vad, bineinteles, si in dinamica monedei nationale, un barometru sensibil al situatiei macro-economice``, a mai spus acesta. Semnelor de intrebare privind dinamica economica din 2020 li s-au adaugat, in ultima perioada, si incertitudinile legate de impactul economic al epidemiei de coronavirus care a afectat deja economia mondiala.

,, Exista deja semnale evidente de incetinire in comertul international, iar bursele au tras primul semnal de alarma major. Astfel, indicii burselor americane si europene au scazut cu peste 10% in numai 4 zile de la anuntarea primelor cazuri de coronavirus in Italia, alimentand temerile globale de recesiune, inregistrand practic cea mai mare scadere nominala de la criza financiara din 2008. Iar efectele unei astfel de unde de soc vor persista pe termen lung, daca epidemia nu va trece rapid. Este inca prematur sa putem estima dimensiunea declinului pe termen lung in economia romaneasca. Insa este cert ca, pe termen scurt, in cazul unei carantine extinse, aceasta va genera o scadere masiva a productiei, fapt ce poate determina atat intarzieri la livrari, cat si cresteri de pret in majoritatea segmentelor de business", a declarat Claudiu Ghebaru, Senior Dealer Moneycorp Romania. Companiile chestionate de Moneycorp si Frames estimeaza, totodata, ca si francul elvetian se va aprecia semnificativ in fata monedei nationale, in acest an. 31% dintre cei care au raspuns sondajului vad francul elvetian la o cotatie intre 4.50 lei- 4.65 lei pana la finele anului, in timp ce 25% il estimeaza in intervalul 4,4-4,5 lei.

CUM TE PROTEJEZI DE RISCUL VALUTAR

Pentru companii, previziunile privind inflatia si cursul valutar au o importanta majora in definirea activitatilor economice din 2020. Deprecierea leului din aceste zile, la minimul istoric absolut, creaza probleme in cascada pe lanturile economice, cu consecinte semnificative in atingerea target-urilor de profitabilitate. Analistii de la Moneycorp spun ca presiunea pe marja de profitabilitate, cauzata de volatilitatea cursului valutar, poate fi evitata prin folosirea de catre companii a unor produse si strategii de hedging.

,,Este un semn ca economia romaneasca se maturizeaza si ca din ce in ce mai multe companii au inteles ca prin solutii personalizate de hedging pot diminua semnificativ riscurile valutare si pot fi mai competitive. Asa se explica faptul ca, potrivit rezultatelor sondajului, 25.8% din firmele chestionate folosesc contractele forward ca si instrument de hedging." afirma Claudiu Ghebaru. EURO, MONEDA DE INCREDERE PENTRU ROMANI Moneda europeana este cea mai populara forma de economisire pentru romani. 58,7% dintre ei au indicat euro drept moneda in care are au cea mai mare incredere sa economiseasca. Dolarul american se afla, de asemenea, in topul preferintelor, cu 33,2%, in timp ce in moneda nationala au incredere sa economiseasca numai 7,6% dintre respondenti.

Sondajul realizat de Moneycorp si firma de consultanta Frames a fost derulat in perioada 24-27 februarie, pe un grup de peste 1000 de companii din domenii diverse, precum IT&C, Asigurari, Echipamente Industriale, FMGC sau Turism. Profilul respondentilor a fost reprezentat de middle si top management, cu studii superioare, 63% barbati si 37% femei, cu o varsta medie de 41 de ani. Prezenta din 2016 in Romania, Moneycorp este cea mai mare institutie de plati din Europa. Compania a castigat, anul trecut, premiul Best Money Service Provider in cadrul ceremoniei anuale World Banking Awards din Londra.


Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta pentru piata americana, a inregistrat cea mai mare scadere saptamanala din ultimii 12 ani.

Pe de alta parte, pretul titeiului Brent a atins cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni din cauza temerilor cu privire la incetinirea economiei globale.

Conform Reuters, cotatia barilului Brent a coborat cu 3,2% la 50,5 dolari ieri. Totodata, pretul petrolului american a inchis cu 3,9% mai jos, la 44,7 dolari/baril. Evolutia vine dupa ce coronavirusul s-a raspandit in tot mai multe tari, investitorii din pietele financiare fiind ingrijorati ca virusul va duce la o recesiune globala.

Pe toata saptamana, petrolul Brent s-a ieftinit cu aproape 14%, cel mai mare declin saptamanal din ianuarie 2016, in timp ce cotatia sortimentului WTI a scazut cu mai mult de 16%, cea mai mare scadere in doar cinci zile din decembrie 2008.

"OPEC+ va trebui sa reduca mult mai mult productia din moment ce preturile raman in cadere libera", spune Edward Moya, analist la compania OANDA din New York.

OPEC+, organizatie alcatuita din OPEC si alte cateva tari aliate printre care si Rusia, este asteptata sa se reuneasca la Viena pe 5 si 6 martie. Surse din interiorul organizatiei au precizat pentru Reuters ca Arabia Saudita negociaza o reducere a productiei de 1 milion de barili/zi pentru trimestrul al doilea din acest an. Initial se vehicula o reducere de doar 600.000 de barili.
28-02-2020

Mihaela Calugareanu, presedinte ANAF a afirmat, joi, ca doreste implementarea unui sistem de poprire si ridicare a popririlor prin intermediul unei aplicatii.

Potrivit Mihaelei Calugareanu, proiectul in domeniul digitalizarii ANAF va urma sa functioneze incepand cu luna martie.

"Un alt proiect care va fi implementat tot in cursul acestui an este interconectarea caselor de marcat. Se fac eforturi pentru ca lucrurile sa se intample cat mai curand posibil. Ati auzit-o si din declaratiile publice ale domnului ministru. Un alt proiect care, de asemenea, va fi implementat anul acesta este Noes, adica implementarea unui nivel operativ in procesul de executare silita", a mai adaugat Mirela Calugareanu.

Prin aplicatia e-popriri se va automatiza infiintarea si ridicarea popririlor bancare, astfel incat popririle sa se instituie si sa se ridice in timp real.

Potrivit presedintelui ANAF, prin aceasta aplicatie se va evita retinerea unor sume de bani mai mari decat cele ce trebuiesc recuperate din conturile persoanelor respective.

De asemenea, Directia Generala de Reglementare a Colectarii Creantelor Bugetare va dobandi calitatea de organ de executare silita.

Sistemul informatic e-Popriri nu va fi folosit doar in acest scop. Acesta se va ocupa si de gestionarea centralizata a informatiilor rezultate ca urmare a infiintarii popririlor de catre organele fiscale centrale, inclusiv suspendarea, continuarea si ridicarea popririlor generate prin intermediul acestui sistem informatic, dar si actualizarea sumelor ramase de recuperat, pentru care subzista poprirea infiintata.

Sistemul permite centralizarea datelor la nivel national, astfel incat informatiile detinute de partile implicate, ANAF si institutiile de credit, sa fie in concordanta si facilitarea extragerii unor rapoarte, la nivel central, privind stadiul sumelor aferente popririlor infiintate, potrivit romaniatv.net

Banca Comerciala Romana a inregistrat anul trecut un profit net de 593,2 milioane de lei (125 milioane de euro), in scadere cu 50,7% fata de profitul net de 1,2 miliarde lei (258,3 milioane de euro) in 2018.

Acest lucru s-a datorat constituirii unui provizion exceptional legat de activitatea BCR Banca pentru Locuinte, in pofida celui mai bun rezultat operational din ultimii cinci ani, sustinut de o crestere puternica a creditelor. Rezultatul operational a crescut cu 9,3% la 1.786,9 milioane de lei (376,5 milioane de euro) in 2019, de la 1.635,4 milioane de lei (351,4 milioane de euro) in 2018, sustinut de veniturile operationale mai mari si de un control strict al costurilor. Venitul net din dobanzi a crescut in 2019 in mod semnificativ cu 10,2%, pana la 2.256,3 milioane de lei (475,5 milioane de euro), de la 2.047,2 milioane de lei (439,9 milioane de euro) in 2018, pe fondul unui mediu cu rate ale dobanzilor mai mari, cat si a cresterii creditelor si depozitelor clientilor, imbunatatirii structurii bilantului contabil si costurilor mai mici de finantare ca urmare a rambursarii anticipate a finantarii intragrup. Venitul net din comisioane a crescut cu 10,4%, ajungand la 780,6 milioane de lei (164,5 milioane de euro), de la 706,8 milioane de lei (151,9 milioane de euro) in 2018, mai ales ca urmare a unui rezultat mai mare din comisioane de administrare aferente conturilor curent si din comisioane generate din asigurari, precum si a rezultatelor bune din operatiunile cu numerar.

Rezultatul net din tranzactionare a scazut cu 21,1%, pana la 352,4 milioane de lei (74,3 milioane de euro), de la 446,8 milioane de lei (96 millione de euro) in 2018. Venitul operational a crescut cu 6,2% pana la 3.490,4 milioane de lei (735,5 milioane de euro) de la 3.285,6 milioane de lei (706 milioane de euro) in 2018, determinat in principal de cresterea veniturilor nete din dobanzi si a celor din comisioane. Cheltuielile administrative generale au inregistrat valoarea de 1.703,5 milioane de lei (359 milioane de euro) in 2019, in crestere cu 3,2% fata de 1.650,2 milioane de lei (354,6 milioane de euro) in 2018, mai ales ca urmare a contributiei anuale mai mari in anul 2019 la fondul de garantare a depozitelor. Astfel, raportul cost-venituri a fost de 48,8% in 2019, fata de 50,2% in 2018.

Costurile de risc si calitatea activelor In ceea ce priveste pierderea neta rezultata din deprecierea activelor financiare care nu sunt masurate la valoarea justa prin profit si pierdere, BCR a consemnat o eliberare de provizion de 61,8 milioane de lei in 2019, fata de o alocare de provizion de 121,2 milioane de lei in 2018. Aceasta evolutie a fost determinata de o formare foarte redusa de noi credite neperformante in special pe segmentul corporate, corelata cu un trend favorabil in ceea ce priveste recuperarile de la clienti neperformanti si insanatosirile, atat pe segmentul de retail, cat si pe cel corporate. Rata creditelor neperformante a ajuns la 4,1% in decembrie 2019, cel mai scazut nivel din ultimul deceniu, fata de 5,8% in decembrie 2018. Aceasta evolutie reflecta cresterea puternica a imprumuturilor acordate clientilor si imbunatatirea continua a calitatii portofoliului, sustinuta de scaderea continua a creditelor neperformante si un trend favorabil in ceea ce priveste recuperarile de la clientii neperformanti si insanatosirile. In acelasi timp, gradul de acoperire al creditelor neperformante cu provizioane a ajuns la 116,3% in decembrie 2019.

Capitalizare si finantare Rata de solvabilitate a BCR (doar banca, inainte de capitalizarea profitului pe anul 2019), in conformitate cu reglementarile privind cerintele de capital (CRR), se afla in decembrie 2019 la nivelul de 20,4%, semnificativ peste cerintele Bancii Nationale a Romaniei. De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 de 19,6% (Grup BCR, inainte de capitalizarea profitului pe 2019) in decembrie 2019 arata clar puternica adecvare a capitalului BCR si sustinerea sa continua de catre Erste Group. In acest sens, BCR se bucura mai departe de una din cele mai solide pozitii de capital si finantare dintre bancile romanesti. In decembrie 2019, BCR a lansat prima emisiune de obligatiuni nepreferentiale de rang senior din Romania si din Europa Centrala si de Est, in valoare de 600 de milioane de lei, listate la Bursa de Valori Bucuresti. Acest lucru arata angajamentul BCR de a consolida si mai mult bilantul sau si de a diversifica sursele de finantare si instrumentele ca parte a strategiei sale de dezvoltare pe termen lung. Imprumuturile si avansurile acordate clientilor au crescut cu 10% pana la 40.049 milioane de lei (8.373,2 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2019 de la 36.400,1 milioane de lei (7.805,3 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2018, sustinute atat de creditele din segmentul corporate (+13,4% fata de decembrie 2018), cat si de cele din retail (+8,7% fata de decembrie 2018). Depozitele clientilor au crescut usor cu 4,9% pana la 57.791,8 milioane de lei (12.082,8 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2019 fata de 55.099 milioane de lei (11.814,9 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2018, fiind determinate atat de cresterea depozitelor din retail, cat si a celor corporate.

Impactul BCR in economie In activitatea bancara de retail, BCR a acordat credite noi in moneda locala pentru persoane fizice si microintreprinderi de peste 7,8 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) in 2019, in principal datorita creditelor ipotecare, imprumuturilor de nevoi personale si celor destinate microintreprinderilor. Creditele noi pentru microintreprinderi au crescut cu 31,5% in 2019 fata de anul anterior, datorita finantarilor mai mari acordate in cadrul programului Start-Up Nation. Imprumuturile negarantate s-au majorat cu 3,4% fata de anul anterior, datorita activitatii de imprumuturi de nevoi personale si a cresterii numarului de carduri de credit si a descoperirilor de cont. In ceea ce priveste activitatea bancara corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite corporate noi in valoare de 7,4 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro) in 2019. Stocul de finantari acordate sectorului IMM (incl. subsidiara BCR Leasing) a crescut cu 12,3% comparativ cu anul trecut, atingand valoarea de 6,1 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) la data de 31 decembrie 2019, ca urmare a unei concentrari mai mari pe afacerile noi si pe dezvoltarea sectorului de leasing. Segmentul de real estate a crescut in mod semnificativ, cu 34,3% in comparatie cu anul trecut, ca urmare a noilor proiecte de constructii de birouri si spatii comerciale finantate in ultimul an. Numarul total de clienti a crescut la 3,3 milioane la sfarsitul anului trecut, fata de 3,1 milioane din 2018. Platforma inteligenta de banking George a ajuns la 720.000 de utilizatori, cu 84 de noi functionalitati integrate atat pe mobil, cat si pe platforma web. George a inregistrat o crestere de 76% a produselor digitale vandute, comparativ cu anul 2018.





Moneda europeana a atins vineri un nou nivel record istoric, Banca Nationala publicand un curs de schimb de 4,8127 lei pentru un euro.

In urma cu o saptamana euro a depasit pragul psihologic de 4,8 lei, iar pe parcursul acestei saptamana leul s-a intarit slab fata de moneda europeana. Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta istoric de 4,8126 lei pentru un euro, acesta fiind cel mai mare nivel raportat vreodata.

De ce se depreciaza leul O tendinta regionala, tensiuni internationale, deficite mari si in crestere raportate de Romania, dar si evenimentele politice locale din ultima vreme au alimentat o slabire a leului romanesc in fata euro, sunt de parere economistii. "E o depreciere regionala care se simte pe toate monedele din zona. E drept ca pe leu mai puternic, pentru ca avem conditii mai speciale: suntem tara cu deficitele cele mai mari", explica Dan Suciu.

Mai precis, Romania a inregistrat anul trecut cel mai mare deficit bugetar din regiune, de 48 miliarde lei, adica 4,6% din produsul intern brut. Totodata, deficitul comercial s-a ridicat la 17,28 miliarde euro, ceea ce a alimentat si deficitul de cont curent, situat la 10,48 miliarde euro la finalul lui 2019. Toate aceste dezechilibre sunt in crestere, in timp ce vecinii au deficite mai mici, in continua scadere. "Deficitele gemene si evenimentele politice au starnit probabil ingrijorari in randul investitorilor. Monedele regionale au o usoara tendinta de depreciere", a declarat Ciprian Dascalu economist sef la Banca Comerciala Romana. Si analistul economic Dragos Cabat pune evolutia slaba a leului pe seama instabilitatii politice. "BNR a intervenit, a stopat si chiar inversat trendul, dar acum acesta se reia, pe masura ce incertitudinile politice interne si internationale continua. BNR nu o sa mai intervina pana nu vom avea fie un guvern acceptat, fie picat", afirma Dragos Cabat citat de Mediafax.

"Cursul se depreciaza nu de ieri, de azi. Are o tendinta de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorarii factorilor fundamentali. Ionut Dumitru economist sef al Raiffeisen Bank`.

Ionut Dumitru sustine o parte din aceste argumente. "Nu stiu daca are sau nu are legatura cu situatia politica, ci mai degraba trebuie sa ne uitam la factorii fundamentali din spate. Cursul se depreciaza nu de ieri, de azi. Are o tendinta de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorarii factorilor fundamentali care tin de deficitul de balanta comerciala, care s-a accentuat in ultimii ani. Si avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, si acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, in cea mai mare parte", a spus el.

"Romania inregistreaza cele mai mari deficite gemene raportate la PIB din UE. Iancu Guda, presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari ".

Iancu Guda, presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari, mai aduce ca motive accentuarea tensiunilor geopolitice, protectionismul alimentat de populisme generalizate, precum si problemele din China contribuie la cresterea primelor de risc (activele sigure se apreciaza, inclusiv aurul). "Monedele din tarile emergente cu deficite duble (comercial si fiscal) sunt cele mai expuse. Iar Romania inregistreaza cele mai mari deficite gemene raportate la PIB din UE...", a declarat Guda pentu Digi 24.







Agricultura bio, organica sau eco, nu mai este vazuta ca fiind o nisa in Europa. Consumul de produse BIO a devenit un nou trend, un stil de viata cat si o piata de viitor. Tendinta de consum se indreapta din ce in ce mai mult spre produse de proveninenta locala, cultivate in conditii prietenoase cu mediul inconjurator: fara substante chimice de sinteza, fara pesticide, erbicide sau ingrasaminte, adica spre produsele BIO. Interesul romanilor pentru produsele BIO este de asemenea in crestere - fiind tot mai preocupati pentru calitatea mancarii, provenienta sa si modul in care a fost cultivata. Cu toate acestea, piata BIO este dominata de produse de import, impactand puternic pretul de achizitie - care ajunge deseori de pana la patru ori mai mare fata de produsele conventionale.

La nivel local, doar 2% din suprafata agricola este reprezentata de terenurile agricole eco, rezultand astfel o productie locala foarte limitata, care nu poate sa raspunda nevoilor pietei. De aceea, Carrefour a lansat in 2019 primul program care sprijina femierii romani sa faca trecerea la agricultura ecologica: Crestem Romania BIO! Luna aceasta Carrefour a dat startul editiei a 2-a a programului Crestem Romania Bio. Programul este deschis atat producatorilor romani care practica in prezent agricultura conventionala, dar sunt interesati de aceasta conversie, cat si celor care sunt deja in conversie la agricultura ecologica, indiferent de stadiul in care se afla.

Ce beneficii ofera programul?

-un contract ferm pe perioada de conversie (1-3 ani) si inca 2 ani dupa momentul in care devin producatori BIO. Carrefour va achizitiona intreaga productie pe toata durata contractului;

-preluarea costurilor de certificare pentru toata perioada de conversie, atat in cazul agricultorilor care urmeaza sa isi certifice pentru prima oara culturile, cat si in cazul agricultorilor care sunt deja in proces de conversie;

-consiliere pentru procesul de conversie la BIO, in ceea ce priveste procedura de elaborare a dosarului, in parteneriat cu organismul de certificare Ecocert;

-promovarea si vanzarea produselor rezultate: incepand cu primul an de conversie, ca produse conventionale, iar din al doilea an, sub eticheta "in conversie la BIO", la un pret superior produselor din agricultura conventionala. Carrefour este primul retailer care va introduce o astfel de eticheta, incercand, prin acest demers, sa sprijine atat agricultorii in procesul de conversie, cat si sa desfasoare actiuni de informare a consumatorilor cu privire la beneficiile BIO;

-sustinere si consiliere pentru dezvoltarea afacerii, oferind inclusiv suport de marketing, promovare, packaging (biodegradabil) pentru produsele ecologice rezultate din aceste parteneriate. Aceasta initiativa se inscrie in actiunile concrete ale retailerului, parte din filosofia globala ACT for FOOD, prin care Carrefour si-a asumat rolul de sustinere a consumului de produse proaspete, de provenienta locala, cultivate in conditii prietenoase cu mediul inconjurator. Daca esti un producator agricol interesat de acest program, intra in programul Crestem Romania BIO. Inscrierile se fac online, in perioada 24 februarie- 15 mai 2020, pe www.crestemromaniabio.ro sau direct in magazine, in intreaga retea de hipermarket-uri Carrefour din tara (la Receptie Clienti).

Aceasta initiativa se inscrie in actiunile concrete ale retailerului, parte din filosofia globala ACT for FOOD, prin care Carrefour si-a asumat rolul de sustinere a consumului de produse proaspete, de provenienta locala, cultivate in conditii prietenoase cu mediul inconjurator. Daca esti un producator agricol interesat de acest program, intra in programul Crestem Romania BIO. Inscrierile se fac online, in perioada 24 februarie- 15 mai 2020, pe www.crestemromaniabio.ro sau direct in magazine, in intreaga retea de hipermarket-uri Carrefour din tara (la Receptie Clienti).




27-02-2020

Leul romanesc a castigat in cotatiile fata de principalele monede, dar cresterea e nesemnificativa.

Leul a castigat teren fata de euro, dar aprecierea este nesemnificativa, conform cursului anuntat, joi, de Banca Nationala a Romaniei. Astfel, 1 euro a fost cotat la 4,8068 lei, fata de 4,8074 cat era miercuri, 26 februarie.

Dolarul american a scazut, fiind cotat de BNR la 4,3926 de lei, cu 0,59% mai putin fata de sedinta precedenta, cand atinsese valoare de 4,4186 de lei.

O lira sterlina este cotata la 5,6544 de lei, fata de ziua precedenta - 5,7166, iar francul elvetian a ajuns la 4,5223 de lei, fata de 4,5321 de lei.

Companiile aeriene au inceput sa reduca numarul de zboruri catre Italia, ca urmare a scaderii cererii din cauza focarelor de coronavirus aparute in tara. Wizz Air a redus cu 60% capacitatea de zbor.

Wizz Air a anuntat joi ca isi modifica programul de zbor din cauza cererii in scadere pe rutele din Italia ca urmare a epidemiei de virus COVID-19, rezultatul fiind un numar important de anulari pe anumite rute spre nordul tarii in perioada 11 martie - 2 aprilie 2020.

In acest interval a fost redusa aproximativ 60% din capacitatea de zbor spre Italia. Programul de zbor revine la normal dupa 2 aprilie 2020. Pasagerii cu rezervari afectate de aceasta modificare sunt informati in mod automat cu cel putin 14 zile inainte de data calatoriei si li se ofera alternative de zbor pe alte rute, in cele mai apropiate date posibil.

Clientii care au rezervat direct prin intermediul wizzair.com sau aplicatia pentru mobil vor primi o notificare prin email, in care li se ofera modificarea gratuita a rezervarii, rambursarea integrala a banilor achitati sau 120% din suma platita sub forma de credit de companie.




Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a anuntat, miercuri, ca a inceput un control pe piata mastilor medicale si de protectie, dupa ce mai multi comercianti au crescut rapid preturile, in contextul raspandirii coronavirusului.

"In contextul in care a crescut exponential cererea de achizitionare a echipamentelor de protectie ca urmare a extinderii epidemiei de coronavirus, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a demarat, incepand de astazi, o tematica nationala de control si supraveghere a pietei cu privire la modul de comercializare, de informare a consumatorilor, de afisare a preturilor si a modului de derulare a eventualelor promotii pentru aceste echipamente de protectie", anunta ANPC. Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a anuntat, miercuri, ca Romania nu este singura tara care se confrunta cu lipsa mastilor, iar unele persoane au ascuns mastile chirurgicale pentru a le vinde la suprapret ulterior. Consiliul Concurentei a anuntat, marti, ca investigheaza scumpirea abuziva a mastilor faciale folosite ca prevenire a contaminarii cu coronavirus, avertizand comerciantii ca risca amenzi uriase.

"La ora actuala cererea de echipamente medicale de protectie, respectiv masti medicale, este foarte mare, iar producatorii nu reusesc sa acopere solicitarile. In acelasi timp, insa, nu este normal ca unele companii sa profite de aceasta situatie si sa creasca preturile nejustificat", a declarat marti Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, companiile risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri, daca se dovedeste ca au incalcat legea. Luni, eMag vindea setul de 50 de masti cu 500 de lei. Ulterior, retailerul online a anuntat ca, vazand cresterea mare de preturi la mastile vandute prin platforma marketplace, a identificat stocuri si a cumparat masti de la furnizorii locali cu 7 lei, luand decizia de a suporta diferenta de pret, astfel incat acestea sa fie vandute cu 3 lei bucata.



Romania s-a imprumutat in euro la dobanzi negative, joi, o premiera pentru tara noastra, a anuntat premierul desemnat Florin Citu. Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) confirma spusele ministrului.

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat ca ministrul Finantelor ne da o veste buna. "Este o veste istorica pentru Romania. Astrazi, pentru prima oara in istorie, Romania s-a imprumutat cu dobanzi negative, in euro, asa cum fac alte tari dezvoltate", a declarat ministrul interimar al Finantelor, Florin Citu, desemnat premier de Klaus Iohannis. El a spus ca acest lucru arata clar "un semn din partea investitorilor ca ceea ce am facut pana acum este apreciat". "Investitorii au incredere in Romania si de aceea astazi ne-am putut imprumuta in euro la dobanzi negative. Asta pentru a elimina orice urma de neincredere ca ceea ce facem noi nu este bine pentru Romania. Astazi avem aceasta dovada clara: Romania se imprumuta la dobanzi negative in euro.

Este o performanta istorica pentru Romania", a precizat Citu. "Ce inseamna dobanzi negative? Inseamna ca daca ne imprumutam un leu, trebuie sa dam inapoi 90 de bani", a explicat Florin Citu. El a precizat ca "nu mai aruncam povara imprumuturilor pe generatiile viitoare, ci dam inapoi mai putini bani".

BNR confirma: Romania s-a imprumutat la dobanzi de -0,11% Romania a imprumutat joi circa 150 de milioane de euro, la o dobanda medie negativa de -0,11%, arata datele anuntate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Ministerul Finantelor a lansat joi o licitatie prin care voia sa imprumute 150 milioane de euro. S-au aratat interesati sa imprumute statul 7 dealeri primari, care au suprascris oferta. Mai precis, bancile au facut oferte competitive in valoare de 229.077.814 milioane euro. Cu toate acestea, Finantele au imprumutat doar suma programata, de 150 milioane de euro. Nivelul mediu ponderat al randamentului la care s-a adjudecat oferta a fost de -0,11%.



China este al saptelea partener comercial al Romaniei iar raspandirea coronavirusului afecteaza business-urile locale care importa in special telefoane, masini si echipamente electrice direct din aceasta tara, potrivit estimarilor analistilor KeysFin. Impactul la nivelul economiei va fi direct proportional cu perioada necesara contentiei virusului.

"In ciuda efectelor economice majore in cazul Chinei, semnificative la nivel global si local, nu consideram ca momentan se impune sa luam in calcul un scenariu alarmist. Exista experiente asemanatoare anterioare (SARS sau ZIKA), asa ca e important sa reamintim ca, atunci cand se va limita raspandirea virusului, lucrurile vor reveni, gradual la normal si in regiunile puternic afectate, iar normalizarea situatiei va duce la reaprinderea cererii globale de produse chinezesti. Cu toate acestea, faptul ca multe companii internationale se bazeaza exclusiv pe China pentru lantul de productie ar trebui sa le ridice semne de intrebare si sa le faca sa regandeasca planurl de business in eventualitatea altor situatii neprevazute care pot aparea pe viitor. Pe plan local, impactul direct imediat nu este unul de amploare tocmai pentru ca importurile principalelor categorii de produse nu vin de aici, iar, in ceea ce priveste exporturile, acestea au o valoare suficient de mica ca stoparea sau diminuarea acestora sa nu produca efecte imediate", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

Made in China, cumparat in Romania Valoarea schimburilor comerciale (exporturi plus importuri) dintre Romania si China a inregistrat o crestere de 13,7% comparativ cu anul 2017 si s-a dublat fata de 2008, depasind 5,1 miliarde de euro in 2018, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Valoarea importurilor din China reprezinta doar 5,3% din totalul importurilor romanesti. China este totusi a cincea sursa de importuri directe ale Romaniei, valoarea acestora crescand cu 16% fata de 2017 si cu 83% fata de 2008, la 4,4 miliarde de euro in 2018. Pe categorii de produse, primul loc in topul importurilor romanesti din China este ocupat de masini, aparate si echipamente electrice si dispozitive mecanice. Acestea au insumat 2,3 miliarde de euro in 2018 - reprezentand 52% din totalul importurilor din China. In clasament urmeaza categoria metalelor comune (fonta, fier si otel) si articole din acestea, in valoare de 365 milioane de euro, reprezentand 8% din totalul importurilor de produse chinezesti. Pe locul trei in top se regasesc materialele textile, in valoare de 314 milioane de euro, respectiv 7% din totalul importurilor din China. Pe locurile patru si cinci urmeaza marfurile (mobila si jucarii) si produse diverse, cu un total de 260 milioane de euro, si, in cele din urma, instrumentele si aparatele optice, foto, medico-chirurgicale, a caror valoare se ridica la 234 milioane de euro (5%).

De cealalta parte, cele mai scazute valori ale importurilor din China, potrivit Institutului National de Statistica, s-au inregistrat in 2018 la produsele vegetale (fructe, seminte, cafea, legume), in valoare de 12 milioane de euro, reprezentand doar 0,3% din totalul importurilor de origine chineza, animale si produse animale (peste, lactate si carne), in valoare de 2,4 milioane de euro, insemnand 0,1% din acelasi total si grasimi si uleiuri, doar 1,5 milioane de euro (0,03%). Exportam de 6 ori mai putin decat importam din China Romania a raportat in 2018 cel mai mare deficit comercial fata de China de dinainte de criza, de 3,7 miliarde de euro, depasind chiar varful din 2008, de 2,6 miliarde de euro. Acesta a crescut 20% in comparatie cu 2017 si s-a majorat cu 63% raportat la 2008. China reprezinta a 20-a piata de desfacere pentru tara noastra, cu o valoare totala a exporturilor de 746 milioane de euro in 2018. Ca dinamica, potrivit analistilor KeysFin, avansul este de peste 360% in comparatie cu anul 2008. Cele mai exportate produse de afacerile romanesti sunt masini, aparate, echipamente electrice si dispozitive mecanice (inclusiv turbine, motoare), in valoare de 328 milioane de euro, reprezentand 44% din totalul exporturilor catre China.

Pe locul doi regasim produse din lemn, exclusiv mobilier, in valoare de 146 milioane de euro, insemnand 20% din totalul articolelor exportate catre China, iar pe locul trei instrumentele si aparatele optice, foto, medico-chirurgicale, in valoare de 57,6 milioane de euro, constituind 8%. Locurile patru si cinci sunt ocupate, in aceasta ordine, de materialele plastice si din cauciuc, in valoare de 50,4 milioane de euro si 7% din total si respectiv metalele comune (cupru, fonta, fier, otel, aluminiu) si articole din acestea, in valoare de 44 milioane de euro si 6% din total. Impactul direct al investitiilor chineze directe in economia locala Dintre cele peste 2.200 de companii cu actionariat chinez, 2.120 au pondere directa, majoritara, de peste 50%, potrivit datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice. Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitorii chinezi a depasit 1,3 miliarde de lei in anul 2018. Principalele sectoare cu investitii directe majoritare chineze, grupate dupa cifra de afaceri sunt: comertul (810 milioane de lei, 62%), industria prelucratoare (413 milioane de lei, 31%) si hoteluri si restaurante (45 de milioane de lei si 3% din total).

Cei mai multi investitori chinezi din Romania aleg Capitala, astfel ca, din punct de vedere geografic, Bucurestiul conduce cu o cifra de afaceri de 470 de milioane de lei, care constituie 36% din total, fiind urmat de judetele Hunedoara, cu cifra de afaceri de 404 milioane de lei si 31% din total, si, pe locul 3, Ilfov, cu 233 milioane de lei de lei si 18% din total. Cu toate acestea, China nu se numara printre cei mai mari investitori straini directi din Romania, iar valoarea investitiilor chineze a fost mai mica de 100 de milioane de euro in 2018, potrivit metodologiei Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Impactul economic indirect al coronavirusului, dificil de cuantificat Potrivit analistilor KeysFin impactul indirect poate deveni major, in pofida faptului ca relatiile comerciale sau investitiile straine directe par sa fie limitate si sa protejeze Romania din punct de vedere economic. China este a doua economie a lumii si contribuie cu 20% la PIB-ul global, iar perturbarile la nivelul lantului de productie si distributie sunt inevitabile. Deja peste 90% dintre cele mai mari 1.000 de companii americane au anuntat impact direct pe lantul de aprovizionare. Odata afectat canalul de distributie, managerii cauta alternative fiabile pentru furnizorii chinezi si se uita la companii din Brazilia, Mexic, India, Chile sau Columbia pentru electronice, materiale plastice sau imbracaminte. Un efect imediat s-a resimtit asupra Bursei de la Bucuresti al carei rulaj a scazut in ultimele zile, in contextul in care bursele europene majore si cele americane au inregistrat scaderi pe linie, din cauza temerilor investitorilor legate de impactul Coronavirusului. Mai mult, pana acum au fost anulate mai multe evenimente internationale, precum Mobile World Congress, eveniment de amploare globala la care urmau sa participe mai multe companii de IT din Romania.

Pe de alta parte, analiza KeysFin mentioneaza ca economia chineza decelera de dinainte de epidemie, de la 7% in 2017, la 6,1% in 2019, estimand ca impactul economic al coronavirusului (COVID-19) va fi direct proportional cu perioada si geografia raspandirii virusului, cel mai probabil urmand sa fie cuprins intre 3 si 5 puncte procentuale.




26-02-2020

Scopul este de a limita probabilitatea cresterii inflatiei.Bulgaria va trebui sa monitorizeze preturile in anii de dinainte si imediat dupa introducerea monedei euro, pentru a se asigura ca nu va exista o crestere a inflatiei. Acest lucru a reiesit din spusele vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, intr-un interviu acordat postul de televiziune bTV.

Procedura este standard pentru tarile care adopta euro, iar scopul este de a limita capacitatea comerciantilor de a specula. De obicei, in termen de 2 ani de la introducerea euro, comerciantii sunt obligati sa declare preturile marfurilor atat in ??euro, cat si in moneda lor nationala.

"Inainte ca Bulgaria sa adopte euro, trebuie sa existe un sistem de monitorizare a preturilor, ambele preturi ar trebui sa fie indicate in mod corespunzator, astfel incat oamenii sa poata vedea noile sume in moneda nationala si in euro si sa se obisnuiasca cu noile preturi.

Intreprinderile trebuie sa se angajeze sa nu utilizeze euro ca scuza pentru a creste preturile. Este necesara o anumita pregatire, dar aceasta va fi mai departe - cand Bulgaria se va pregati sa intre in zona euro", a explicat Dombrovskis. Potrivit comisarului," va dura ani pana Bulgaria va adopta euro".

Potrivit acestuia, daca problema recapitalizarii bancare va fi rezolvata, este posibil sa se ia o decizie in termen de jumatate de an, pentru ca Bulgaria sa intre in "sala de asteptare" a zonei euro.

Cu toate acestea, recapitalizarea se amana, deoarece, cu cateva zile in urma, Comisia de Supraveghere Financiara (CSF) a refuzat sa aprobe prospectul First Investment Bank (FIB) pentru emiterea de noi actiuni la bursa pentru a strange aproximativ 200 milioane de leva de ??pe piata de capital.

Valdis Dombrovskis a subliniat ca Comisia Europeana continua sa sprijine Bulgaria pe calea sa catre euro. Tara este responsabila privind politicile sale fiscale si acest lucru ar trebui mentinut si dupa aderarea la zona euro, considera comisarul european.

El a amintit ca cele trei republici baltice au intrat in zona euro cu un curs fix, care nu s-a schimbat deloc, in ciuda fluctuatiilor admise in "sala de asteptare" pentru euro cu plus / minus 15%.

Ponderea firmelor inovatoare din economia romaneasca a crescut in perioada 2016-2018, fata de perioada 2014- 2016, cu 4,4 puncte procentuale, ponderea crescand atat in zona serviciilor, cat si in industrie, potrivit datelor transmise, meircuri, de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, rezultatele provizorii ale cercetarii statistice privind inovarea in intreprinderile din mediul de afaceri, arata ca, in perioada 2016-2018, ponderea intreprinderilor care au introdus pe piata produse sau procese de afaceri noi sau substantial imbunatatite a fost de 14,6%, ceea ce reprezinta o crestere cu 4,4 puncte procentuale fata de perioada 2014-2016. "In perioada analizata, ponderea intreprinderilor inovatoare a crescut fata de perioada 2014-2016, atat in sectorul industriei cat si in sectorul serviciilor.

In sectorul industriei cresterea a fost de 2,8 puncte procentuale, iar in sectorul serviciilor de 1,6 puncte procentuale", se arata in raport. In perioada 2016-2018, firmele mari, cu cel putin 250 de salariati, au fost de doua ori mai inovatoare decat intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). Din numarul total de intreprinderi mari, 27,9% au fost inovatoare, in timp ce IMM-urile au inovat in proportie de 13,9%. In comparatie cu perioada 2014-2016, cresterea ponderii intreprinderilor inovatoare mari a fost de 10 puncte procentuale, de la 17,9% la 27,9%, iar IMM-urile inovatoare au avut o crestere cu 4,1 puncte procentuale, de la 9,8% la 13,9%.

Din totalul intreprinderilor, 6,4% au fost inovatoare numai de produse noi sau semnificativ imbunatatite, 4,5% au aplicat numai pentru inovatii ale proceselor de afaceri si 3,5% au implementat inovatii atat de produse cat si de procese de afaceri.



Soferii de TIR-uri au inceput sa refuze cursele catre statele afectate de coronavirus, in special catre Italia, tara cu care Romania are importante schimburi comerciale, a declarat pentru "Adevarul" Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT).

"Nu vreau sa fiu alarmist, dar am inceput sa intampinam probleme la capitolul transport international de marfuri. Sunt soferi care au inceput sa se teama de o posibila contaminare cu coronavirus si sunt retincenti in preluarea curselor. Pe de alta parte, sunt controale drastice in vami, in special pentru soferii care vin din Italia si trebuie sa treaca prin tot felul de filtre. Ne asteptam la importante pierderi financiare, pentru ca inca avem stocuri de marfuri si exista posibilitatea aparitiei unor blocaje destul de mari pe lantul de aprovizionare. Si nu vorbesc doar de Italia, ci si de alte state europene", a declarat pentru "Adevarul" Augustin Hagiu. Declaratia presedintelui FORT survine afirmatiilor unor transportatori locali, care au acuzat ca, din cauza coronavirusului, au ajuns sa aiba pierderi de circa 6.500 de euro pe luna, ceea ce nu numai ca le afecteaza afacerea, dar ii si pune in pericol de a nu mai putea achita ratele la leasingul luat pentru masinile de transport marfa.

18 mld. euro, valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Italia in 2018 Legaturile dintre Romania si Italia sunt mai stranse decat cele cu orice alta tara care a inregistrat pana acum un numar semnificativ de cazuri de coronavirus, atat din perspectiva a fluxului de persoane, cat si din punct de vedere economic.

"Pe de o parte, o incetinire a economiei in Italia, fie si temporara, poate insemna o temperare a activitatii economice in anumite sectoare de la noi, in timp ce riscul unei raspandiri a virusului favorizata de calatoriile dinspre Italia spre Romania poate induce o vulnerabilitate de alta magnitudine. In prezent observam o reactie moderata pe bursa, scaderile fiind sub cele inregistrate de bursa germana (la 13.30, peste -3.5% fata de mai putin de 2.8% pentru BET). Romania livreaza in special masini si echipamente electrice, articole de imbracaminte si incaltaminte, automobile si piese auto, si importa din Italia cazane, turbine, motoare, masini si echipamente electrice, piei brute si tabacite, materiale plastice. Volumul total al schimburilor comerciale a fost de aprox 18 mld. EUR in 2018, important in raport cu volumul comertului total, de aprox. 150 mld. EUR. Pe termen foarte scurt, investitorii ar putea ramane ingrijorati, si este nevoie de masuri foarte stricte si eficient implementate pentru a evita o dezvoltare nedorita a efectelor asupra economiei reale romanesti", este de parere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.

Pe de alta parte, evolutia rapida a epidemiei de coronavirus din Italia ar putea amplifica euroscepticismul la nivelul UE. Astfel, am asistat la primele masuri ce apara aceasta ipoteza. Matteo Salvini, liderul partidului de extrema dreapta Liga, sustine inchiderea frontierei, profitand de contextul sensibil pentru a promova viziunea nationalista a gruparii.

Oficialii austrieci au confirmat suspendarea intregului trafic feroviar din si catre Italia pentru cateva ore in timpul weekendului, ca o reactie reflex in momente de panica. In cazul in care epidemia se va raspandi si in alte state, conceptul de "frontiere deschise", unul dintre pilonii Uniunii Europene, va fi supus unui test de stres.

Coronavirusul a facut zeci de mii de victime la nivel mondial 12 state europene sunt afectate de coronavirus: Italia, Spania, Austria, Croatia, Franta, Germania, Marea Britanie, Elvetia, Belgia, Finlanda, Suedia si Grecia. Miercuri dimineata, Comisia Nationala de Sanatate din China a raportat 406 de noi cazuri de imbolnavire cu coronavirus, doar cinci fiind in afara provinciei Hubei. Miercuri la pranz, erau 81,234 de cazuri de imbolnavire la nivel mondial, dintre care 78.073 doar in China, tara care a raportat 30,012 de cazuri vindecate. In Hubei au fost inregistrate 52 de decese provocate de coronavirus, insa in restul Chinei nu a mai avut loc niciun deces. In total, 2.715 de persoane au murit in China din cauza imbolnavirii cu coronavirus. In afara Chinei, numarul deceselor este de 48, astfel ca numarul total la nivel global este 2.763: China - 2.715, Iran -15, coreea de Sud - 12, Italia - 11, Japonia - 5, Hong Kong - 2, iar Filipine, Franta si Taiwan au inregistrat cate un deces.

Suspiciuni de coronavirus in Romania: peste 2.000 de persoane sunt monitorizate Miercuri dimineata, 26 de persoane se afla in carantina, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Totodata, sunt in analiza la Institutul Matei Bals 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetateanul italian depistat pozitiv de autoritatile italiene. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 (cele mai multe din Bucuresti - 44) cu privire la Coronavirus. Le recomandam cetatenilor sa apeleze numarul de urgenta doar daca provin din zonele afectate sau au intrat in contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informatii utile, le recomandam cetatenilor sa se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sanatatii, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne si Departamentului pentru Situatii de Urgenta. De asemenea, in cursul zilei de ieri, 25 februarie, au fost inregistrate doua dosare penale privind infractiunea de "zadarnicirea combaterii bolilor", in cele doua cauze fiind cercetate 4 persoane.

Referitor la cetatenii romani aflati in zonele afectate din Italia, precizam ca in regiunea Lombardia exista aproximativ 200.000 de cetateni romani, iar in regiunea Veneto aproximativ 120.000. In legatura cu achizitia de echipamente specifice, miercuri dimineata au fost depuse la Oficiul National de Achizitii Centralizate, din cadrul Ministerului Finantelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate in cursul acestei zile.







Romania a inregistrat progrese limitate in ceea ce priveste recomandarile specifice de tara adresate de Comisia Europeana in 2019. Deficitele tarii continua sa se adanceasca si, desi cresterea economica a fost in medie de 5% in ultimii trei ani, inegalitatea creste si saracia ramane mare, arata Comisia Europeana in raportul de tara pentru Romania din 2020.

Comisia Europeana sustine ca Romania a realizat progrese substantiale in protejarea stabilitatii financiare si a robustetei sectorului bancar. Au fost inregistrate unele progrese in asigurarea viabilitatii pe termen lung a Pilonul II de pensii si in implementarea strategiei achizitiilor publice nationale. In schimb, au fost inregistrate progrese limitate in urmatoarele domenii: eforturi pentru consolidarea conformarii la plata impozitelor si a colectarii lor; imbunatatirea calitatii si incluziunii educatiei; cresterea acoperirii si a calitatii serviciilor sociale; imbunatatirea dialogului social; dezvoltarea unui mecanism de stabilire a salariului minim pe baza criteriilor obiective; imbunatatirea accesului la asistenta medicala si a rentabilitatii acesteia; focalizarea investitiilor pe domeniile cheie de politica si consolidarea prioritizarii si pregatirii proiectelor in investitiile publice. Totodata, nu s-au inregistrat niciun fel de progrese in urmatoarele domenii: asigurarea implementarii cadrului fiscal national; asigurarea sustenabilitatii sistemului public de pensii; imbunatatirea competentelor prin cresterea relevantei pe piata muncii a educatiei si formarii profesionale si a invatamantului superior; finalizarea reformei privind venitul minim de incluziune; imbunatatirea predictibilitatii luarii deciziilor; imbunatatirea guvernantei corporative a intreprinderilor de stat.

Comisia Europeana sustine ca cresterea economica a ramas puternica in 2019, aproape de nivelul anului precedent. Se estimeaza ca PIB-ul real a crescut cu 3,9% in 2019. Se estimeaza ca cresterea se va tempera progresiv pe termen mediu.

Cresterea reala a PIB va scadea la 3,8% in 2020 si la 3,5% in 2021, afirma institutia. Astfe, PIB pe cap de locuitor continua sa convearga cu media UE, dar disparitatile regionale persista. Salariile au crescut semnificativ in Romania in ultimii ani, salariile reale majorandu-se si stimuland puterea de cumparare a angajatilor. Totusi, lefurile din Romania raman scazute in comparatie cu media UE, fiind de asemenea de asteptat o crestere relativ ridicata a salariilor dintr-o economie care are de recuperat. Salariile din domendiul public sunt mai mult decat duble, in trimestrul 2 din 2019, fata de primul trimestru al anului 2015, si au depasit semnificativ salariile din sectorul privat, dar se preconizeaza ca majorarile vor incetini in 2020. Salariul minim a fost majorat semnificativ. Desi nu este inca vizibil direct, ritmul sustinut de crestere a salariilor poate prezenta totusi riscuri pentru competitivitate in viitor, daca salariile continua sa creasca mai mult decat productivitatea.

In schimb, Comisia afirma ca absenta unor eforturi durabile de reforma, deficitele fiscale si de cont curent in crestere pun in pericol sustenabilitatea cresterii economice a Romaniei, sustine Comisia Europeana. Cererea domestica puternica, stimulata de taieri de taxe si majorari mari de salarii, a fost motorul cresterii economiei in ultimii ani. Acest model de crestere condusa de consum a impins contul curent si finantele publice la deficite in crestere. In plus, dezvoltarile demografice adverse au condus la lipsa acuta de forta de munca si de calificare, limitand potentialul de crestere al tarii. Fara corectii ale deficitelor fiscale si de cont curent, precum si fara un angajament ferm de implementare a reformelor structurale, exista riscuri ca convergenta Romaniei catre standardele europene de trai sa faca pasi inapoi.

Deficitul public a continuat sa creasca peste pragul de 3% din PIB in 2019, determinat de cheltuielile curente. Se preconizeaza ca el va continua se extinda, in special datorita unei cresteri de pensii de 40% programata pentru septembrie 2020. Un deficit public ridicat si cresterea costurilor privind pensiile duc la riscuri de sustenabilitate fiscala ridicate. Investitiile insuficiente pun piedici potentialului economiei de a converge la nivelurile UE. Calitatea si fiabilitatea retelelor rutiere si feroviare este slaba. Nu exista investitii in infrastructura de transport durabil, in energie si mediu (adica in deseuri, ape uzate si poluarea aerului). Infrastructura de energie, deseuri, ape uzate continua sa aiba nevoie de o eforturi importante pentru investitii. Cateva dintre principalele riscuri pentru sectorul financiar create prin Ordonanta 114 din decembrie 2018 au fost evitate, dar raman unele ingrijorari. Taxa pe activele bancilor a fost eliminata. In ceea ce priveste Pilonul II de pensii, a fost eliminata posibilitatea de a renunta la acesta si au fost anulate cerintelor suplimentare de capital pentru societatile de administrare a fondurilor. Cu toate acestea, perceptia generala a imprevizibilitatii legislative care afecteaza sectorul financiar persista. Imprevizibilitatea politica a continuat in 2019, fiind insa inregistrate unele progrese in ceea ce priveste realizarea strategiei nationale de achizitii publice.

In ciuda unei cresteri medie de aproximativ 5% in ultimii ani, inegalitatea creste si saracia ramane mare, in timp ce disparitatile regionale se adancesc. Astfel, saracia si inegalitatea raman ridicate, cu acces limitat la servicii. Unul din trei romani este supus riscului de saracie si excluziune sociala, cele mai expuse fiind grupurile vulnerabile, inclusiv romii. Saracia in randul lucratorilor este printre cele mai ridicate din UE, beneficiile sociale si venitul minim esuand in a reduce saracia. Sistemul de sanatate nu este eficient in imbunatatirea accesibilitatii si sanatatii populatiei. Disparitatile regionale din Romania sunt printre cele mai mari din UE. Implementarea guvernantei corporative pentru intreprinderile de stat nu a inregistrat progrese semnificative. S-a inregistrat o deteriorare a performantelor operationale si financiare ale intreprinderilor de stat in 2018 si in prima jumatate a anului 2019. Coruptia continua sa fie o problema majora pentru mediul de afaceri din Romania. In timp ce guvernul sustine in prezent actiuni pentru prevenirea si sanctionarea coruptiei, Romania se confrunta cu provocari importante pentru restabilirea progreselor in lupta impotriva coruptiei in urma daunelor facute in ultimii ani prin modificari legislative si presiuni continue asupra institutiilor judiciare. Inflatia se reduce, dar ramane printre cele mai ridicate din UE. Datoria publica este prognozata sa creasca.

25-02-2020

Ministerul Mediului si Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, care functioneaza pe langa Guvernul Romaniei discuta despre reintroducerea taxei auto.

In prezent, director al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, si fost ministru al Mediului, Laszlo Borbely a declarat ca se lucreaza la o taxa auto, care va fi achitata de toti proprietarii de masini. Cel mai probabil, oficialii guvernamentali studiaza ca taxa auto sa fie platita de toti cei care cumpara masini, la mana a doua.

Laszlo Borbley a spus ca intre anii 2010 si 2012, din parcul auto al Romaniei au fost casate peste 300.000 de autoturisme, care erau mai vechi de zece ani si care nu mai puteai fi revandute decat cu taxa auto inclusa, care de foarte multe ori era mai mare decat valoarea masinii.

Din 2016, dupa ce PSD a preluat puterea, guvernul a decis eliminarea taxei auto, fapt ce a condus la inmatricularea a 640.000 de autoturisme, multe dintre ele cu o vechime considerabila.


Leul romanesc continua sa piarda teren in raport cu euro si atinge un nou maxim istoric.

Banca Nationala a Romaniei a anutat, in aceasta dupa-amiaza, noul curs valutar leu - euro. Moneda nationala continua sa se deprecieze si a ajuns la 4,8079 lei pentru un euro, cu o crestere de 0,0055 fata de ieri, atingand astfel un nou maxim istoric. In schimb, leul a castigat teren fata de dolar 1 / 4,4355, cu o scadere de 0,0040 fata de luni.

Lira sterlina este cotata, astazi, la 5,7552 de lei, fata de 5,7281, valoarea anuntat ieri.


Clientii industriali si consumatorii casnici instruiti vor fi principalii perdanti daca liberalizarea pietei gazelor naturale se va amana, in contextul in care ordonanta 1/2020 nu va mai intra in vigoare, asa cum se prefigureaza in prezent, se arata intr-o analiza a Asociatiei Energia Inteligenta. In acelasi timp, castigatori ar fi unii furnizori si importatorii de gaze naturale.

Recent, Curtea Constitutionala a admis ca Ordonanta 1/2020 de modificare a OUG 114/2018 este neconstitutionala, asta dupa ce OUG 1 fusese deja respinsa in data de 10 februarie 2020 in Senatul Romaniei. Ordonanta ar urma sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor, care este camera decizionala, iar daca va fi din nou respinsa, vor fi reaplicate prevederile OUG 114/2018. "Daca Ordonanta 1/2020 nu va mai fi in vigoare, principalii perdanti vor fi clientii industriali, care vor fi obligati sa plateasca din nou preturi mai mari decat producatorii de marfuri similare din alte tari, riscand astfel pierderea unor piete de desfacere si chiar importante probleme financiare. De asemenea, perdanti vor fi si clientii casnici instruiti, care ar putea sa obtina preturi mai bune prin liberalizare", a declarat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta. Potrivit datelor obtinute in cadrul Proiectului "Pret Corect La Gaze", Asociatia Energia Inteligenta estimeaza ca in acest moment sub 5% dintre clientii casnici sunt instruiti si capabili sa isi negocieze contractele si sa obtina preturi mai bune pentru gazele naturale consumate. Totodata, este important de mentionat ca reintrarea in vigoare a OUG 114/2018 ar reimpune aplicarea taxei de 2% pe cifra de afaceri obtinuta din valorificarea energiei electrice si a gazelor naturale, taxa care va influenta pretul gazelor la consumatorii finali (alaturi si de celelalte prevederi). "In acest moment, cu doar patru luni inainte de data stabilita pentru liberalizare, ne gasim in situatia paradoxala de a nu sti daca aceasta se va produce sau nu, daca furnizorii trebuie sa transmita oferte pentru consumatorii casnici, daca aceste oferte vor lua in considerare taxele si tarifele din OUG 1/2020 sau pe cele din OUG 114/2018", a explicat Dumitru Chisalita. "Daca OUG 1/2020 va fi abrogata de Parlamentul Romaniei si liberalizarea pietei de gaze nu se mai produce la 1 iulie 2020, castigatori vor fi unii furnizori de gaze care vor face profituri mari in urma plafonarii pretului gazelor la populatie, precum si in urma cresterii preturilor gazelor naturale pentru consumatorii industriali. De asemenea, castigatori vor fi si importatorii, care, de asemenea, vor inregistra profituri mari din vanzarea in Romania a gazelor, ca urmare a interventionismului in piata dictat de OUG 114/2019. De exemplu, anul 2019 a adus marje de profit cu pana la 20% mai mari pe piata interna de gaze fata de marjele realizate in zona Balcanilor", a adaugat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.

Asociatia recomanda autoritatilor statului roman sa clarifice cat mai rapid directia in care se va indrepta piata de gaze naturale in acest an intrucat starea actuala poate determina greutati si confuzii suplimentare fata de situatia oricum complicata a liberalizarii pietei gazelor. Asociatia Energia Inteligenta continua si in acest an Proiectul "Pret Corect La Gaze", prin care invata consumatorii cum sa actioneze pe o piata libera si cum sa se protejeze de anumite "capcane" din contractele de furnizare gaze naturale. "Asociatia Energia Inteligenta este pro liberalizarea pietei de gaze naturale. Desi termenul de patru luni de pregatire a consumatorilor ni se pare destul de strans, credem ca daca autoritatile statului isi vor concentra eforturile, ii pot ajuta mai ales pe clientii casnici sa devina instruiti si capabili sa isi negocieze contracte avantajoase", a mai declarat Dumitru Chisalita.

De asemenea, Asociatia Energia Inteligenta sustine infiintarea SALGAZ (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Gazelor Naturale), in conformitate cu OUG 38/2015 care a transpus Directiva 11/2013 si insarcinarea acestui centru cu derularea urgenta a unui program de informare si de organizare de cursuri pentru pregatirea consumatorilor casnici sa-si negocieze contractele de achizitie de gaze naturale pe o piata liberalizata. Asociatia Energia Inteligenta reuneste profesionisti din domeniul energiei electrice si gazelor naturale, care militeaza pentru un pret corect al gazelor naturale si pentru cresterea transparentei in piata de energie din Romania.



Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos, alaturi de viceprim-ministrul Raluca Turcan, au lansat marti la Palatul Victoria apelul de proiecte "Program pilot de stimulare a participarii la educatie a copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate", bugetul apelului fiind de 30 milioane euro.

"Venim astazi cu vesti bune pentru romanii din diaspora si pentru familiile lor: lansam programul pilot care va permite copiilor ai caror parinti traiesc si muncesc in diaspora sa-si continue educatia si sa depaseasca momentele dificile prin care trec pentru ca traiesc departe de familiile lor", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos. Apelul este lansat in contextul in care, conform Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, in Romania exista astazi peste 91.000 de copii cu unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. Bugetul apelului, lansat in cadrul Programului Operational Capital Uman, este de 30 milioane euro. Proiectele vor putea fi depuse pana la data de 25 mai 2020. Apelul finanteaza un pachet de masuri integrate pentru sprijinirea, in prima faza, a aproximativ 3.000 copii ai caror parinti muncesc in afara tarii. Programul pilot va fi implementat in regiunile cele mai afectate de acest fenomen: Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Centru si Nord Vest.

Masurile se adreseaza prescolarilor, elevilor din invatamantul primar (6-10 ani), gimnazial (11-14 ani) si din cel secundar superior (14-16 ani), dar si parintilor sau tutorilor copiilor ramasi in tara. "Programul pilot pentru stimularea participarii la educatie a copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate finanteaza urmatoarele activitati: pachete integrate de servicii pentru elevi, care vor cuprinde servicii de suport educational si servicii psiho-sociale de sprijin; activitati pentru stimularea participarii la educatie si la activitatile de consiliere a copiilor, inclusiv la activitati recreative si de socializare. Concret, copiilor le va fi oferit sprijin material: hrana, rechizite, materiale educative; servicii de educatie parentala si de consiliere sociala pentru reprezentantii copiilor ramasi in tara, adica pentru parintele din Romania in grija carora se afla (daca un singur parinte este plecat in strainatate) sau pentru persoanele care au in grija copiii cu unicul parinte plecat in afara tarii sau ai celor aflati departe de ambii parinti", a informat Ministerul Fondurilor Europene.

Solicitantii eligibili in proiect sunt: scoli publice si private din reteaua scolara nationala, furnizori de servicii de orientare sau consiliere scolara, parteneri sociali din invatamantul preuniversitar, institutii de cult si asociatii religioase, institutii guvernamentale cu atributii in domeniul incluziunii sociale, dar si ONG-uri.





Dirigintii de santier se plang ca nu au forta de munca pentru sectorul constructiilor, fiind nevoiti sa aduca muncitori din Asia, birocratia este excesiva, iar specialistii nu au interesul de a-si face bine treaba, existand "fabrici de stampile" si oameni care dau aviz unor lucrari care nici macar nu exista.

Sambata 22 februarie 2020 a avut loc in Bucuresti adunarea anuala a reprezentantilor dirigintilor de santier reuniti in Colegiul Tehnic al Dirigintilor de Santier. Zeci de diriginti de santier au vorbit despre principalele probleme cu care se confrunta sectorul constructiilor, acestea fiind sintetizate intr-un comunicat de presa. Trei principale probleme au fost semnalate ca fiind cele mai importante:

-Lipsa fortei de munca. "Se constata nu doar lipsa fortei de munca calificate, ci la modul general lipsa fortei de munca. Cu peste 4 milioane de romani plecati dincolo de granite nu mai avem acum cu cine sa lucram. Companiile de constructii au inceput sa aduca muncitori din tarile asiatice, dar aceasta este doar o solutie de compromis si utila celor mai mari. Si aici apar multe probleme cu privire la calificarea lor, conditiile ce trebuie sa le indeplineasca executantul, apar costuri suplimentare care in cele din urma duc la scumpirea constructiilor", a declarat Cezar Petre, presedintele organizatiei.

-Birocratia excesiva. O alta problema importanta o reprezinta birocratia excesiva: "inca se lucreaza cu institutiile statului cu formulare tipizate, cu hartii printate si cozi la ghisee. Nu intelegem de ce nu se informatizeaza totul asa cum este in tarile europene. Calculatorul trebuie sa fie interfata cu autoritatea publica si nu ghiseul. Mai mult decat atat, nu exista la moment o situatie centralizata cu privire la domeniul constructiilor, iar in ceea ce priveste legiferarea aceasta nu se face de catre specialisti ci de politicieni in interesul lor personal", a declarat Marius Lulea, vicepresedinte in cadrul organizatiei.

-Lipsa interesului specialistilor. O a treia mare problema o reprezinta interesul unor specialisti de a-si face bine treaba, sau mai degraba lipsa lui. "Exista asa-zise fabrici de stampile care nu mai functioneaza in conditiile legii, adica sa mearga pe santier sa vada lucrarile si sa le avizeze doar daca sunt bine. Sunt specialisti care dau accept pozitiv pe lucrari care nici macar nu exista, din birou, de multe ori aducandu-se astfel prejudicii importante statului roman dar si de imagine breslei profesionale", a spus Ionut Sandu, diriginte de santier in cadrul organizatiei. Cu peste 1.500 de membri, Colegiul Tehnic al Dirigintilor de Santier este singura organizatie profesionala care reuneste specialistii autorizati cu rol in urmarirea si asigurarea executarii unor lucrari de calitate in domeniul constructiilor si instalatiilor aferente.





24-02-2020

La ce valoare a ajuns euro, dupa ce vineri a atins un nou maxim istoric de 4,8 lei. Moneda nationala inregistreaza o usoara apreciere in dimineata de luni.

Vineri, Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca 1 euro a atins valoarea de 4,8 lei, in vreme ce moneda americana, la randul ei, se afla pe un trend ascendent.

1 dolar a fost cotat la 4,44 lei, iar o lira sterlina era cotata la 5,7 lei. Romanii vor afla azi, in jurul orei 13.00, care este evolutia cursului valutar in ziua de Dragobete.

In aceasta dimineata, cursul valutar interbancar, in timp real, arata ca moneda nationala are o usoara tendinta de apreciere, comparativ cu ziua de vineri. 1 euro este cotat pe piata interbancara la 4,79 lei. 1 dolar este cotat la 4,43 lei, iar o lira sterlina la 5,73 lei.

Euro a atins precedentul maxim istoric in fata leului (4,7808 lei/euro) pe 21 noiembrie 2019. Moneda europeana a atins cea mai ridicata valoare din istorie in fata monedei nationale de cinci ori in sase sedinte (14 noiembrie 2019-21 noiembrie 2019). Pe piata interbancara, euro a depasit pragul de 4,80 lei pe 27 si 28 noiembrie, potrivit informatiilor furnizate de economica.net.

Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului KMG International, a implementat cu succes un sistem modern de recuperare a gazului petrolier lichefiat, la nivelul rafinariei Petromidia. Cu un efort investitional de 4,6 milioane de dolari, proiectul asigura o imbunatatire a fluxului de productie si o reducere substantiala a emisiilor de dioxid de sulf.

"Este un proiect unic la nivelul Romaniei si se inscrie in strategia Grupului de continua modernizare a proceselor operationale la nivelul unitatilor de productie - rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti.

Implementarea de solutii moderne sustine direct si indirect directiile strategice pentru cresterea gradului de protejare a mediului inconjurator si continua reducere a impactului asupra comunitatilor locale", declara Felix Crudu Tesloveanu, Director General al Rompetrol Rafinare. Instalatia de recuperare gaz petrolier lichefiat (GPL) este proiectata pentru indepartarea compusilor organici cu sulf si a hidrocarburilor din gazele de cocsare, inainte ca acestea sa fie trimise la instalatiile de desulfurare si, ulterior, in sistemul de gaze combustibile al rafinariei. Cu o capacitate de procesare a unui debit de maxim 16.000 Nm3/h, noua instalatie asigura o imbunatatire a fluxului de productie prin recuperarea si arderea gazelor, dar si reducerea semnificativa a sulfului din gazele evacuate la cosurile rafinariei - cu mult sub limita impusa de normele europene de mediu.

Proiectata de IPIP Ploiesti si construita la Savinesti - judetul Neamt, coloana are o inaltime de 32,8 metri, o greutate de peste 30 de tone. De montarea si integrarea in parametrii s-au ocupat specialistii Rominserv, furnizorul de solutii tehnologice al grupului KMG International. Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei, platind anual peste 1.5 miliarde de dolari. Compania opereaza rafinariile Petromidia (cea mai mare si una dintre cele mai importante unitatii de la Marea Neagra), Vega (cea mai logeviva rafinarie din Romania, singura din tara capabila sa produca bitum si hexan), dar si singura Divizie de Petrochimie (unicul producator intern de polipropilena si polietilena).

Reducerea dioxidului de sulf reprezinta un obiectiv al Grupului KMG International, in linie cu prevederile autorizatiei integrate de mediu. Acest demers este in stransa legatura cu strategia de dezvoltare si crestere a productiei, prin prelucrarea titeiului, dar si cu angajamentul luat pentru demonstrarea performantelor durabile privind protectia mediului, prin reducerea impactului activitatilor asupra mediului inconjurator. Detinut de compania nationala de petrol si gaze KazMunayGas din Kazahstan, KMG International desfasoara operatiuni majore in rafinare, petrochimie, retail, trading, extractie si servicii industriale pe 12 piete importante. Grupul opera la finalul anului 2019 un numar de 964 de puncte de comercializare a produselor petroliere (reteaua de statii proprii, statii partener, statii mobile: expres, baze interne de 9 si 20 metri cubi).



Comisia Europeana a constatat ca operatorul de transport feroviar de marfa CFR Marfa a primit un ajutor de stat incompatibil in valoare de cel putin 570 de milioane de euro din partea Romaniei, prin anularea datoriilor si prin neincasarea unor datorii de la societate.

" Piata transportului feroviar de marfa este o componenta esentiala a legaturilor de transport in orice economie. Anumite masuri de sprijin public in favoarea operatorului istoric CFR Marfa, detinut de stat, i-au conferit acestuia un avantaj economic neloial fata de alti operatori. Acestea au constat in anularea datoriilor publice si necolectarea de catre creditorii publici a sumelor datorate de operator. Masurile incalca normele UE privind ajutoarele de stat. Romania trebuie acum sa recupereze ajutorul incompatibil.", a declarat vicepresedinta executiva, Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei. CFR Marfa este operatorul istoric de pe piata romaneasca de transport feroviar de marfa. De mai multi ani, societatea, care este detinuta integral de stat, se confrunta cu dificultati economice. Aceasta are un nivel ridicat de indatorare, in special fata de administratorul infrastructurii feroviare din Romania, CFR Infrastructura, care este, de asemenea, detinut in totalitate de stat, si a avut datorii mari fata de agentiile nationale de asigurari sociale si de administrare fiscala timp de multi ani. Spre deosebire de transportul feroviar de calatori, piata transportului feroviar de marfa din Romania este extrem de competitiva, intrucat exista numerosi operatori privati; unii dintre acestia au dobandit o cota de piata considerabila ca urmare a liberalizarii pietei in anul 2007. In martie 2017, Asociatia Transportatorilor Feroviari Privati din Romania a adresat Comisiei o plangere oficiala, in care a sustinut ca CFR Marfa ar fi beneficiat de ajutoare de stat cu incalcarea normelor UE in materie.

La 18 decembrie 2017, Comisia a initiat o investigatie aprofundata pentru a stabili daca mai multe masuri luate de Romania in sprijinul societatii CFR Marfa respectau normele UE privind ajutoarele de stat, in special:

- conversia creantelor in actiuni in valoare de aproximativ 363 de milioane EUR (1 669 de milioane RON) in 2013 si

- necolectarea, cel putin din 2010, a datoriilor la bugetul de asigurari sociale si a taxelor restante datorate de CFR Marfa, precum si a datoriilor societatii fata de CFR Infrastructura.

Comisia a constatat ca actiunile statului din iunie 2013 vizand executarea silita a datoriilor la bugetul de asigurari sociale si taxele restante ale societatii CFR Marfa la bugetul de stat au fost conforme cu piata. Cu toate acestea, in ceea ce priveste restul de masuri identificate, Comisia a constatat ca, in cazul de fata, statul a actionat mai degraba in calitate de autoritate publica decat ca actionar al societatii. In plus, chiar daca statul ar fi actionat in calitatea sa de actionar si, prin urmare, criteriul operatorului privat in economia de piata ar fi fost aplicabil, niciun operator privat nu ar fi anulat datoria sa sau s-ar fi abtinut sa obtina in mod activ rambursarea datoriilor acumulate de-a lungul anilor fara o compensatie financiara suficienta. Prin urmare, Comisia a concluzionat ca sprijinul din bani publici acordat de Romania a conferit societatii CFR Marfa un avantaj economic neloial fata de concurentii sai. Prin urmare, aceste masuri constituie ajutor de stat in sensul normelor UE. Intrucat CFR Marfa este o societate aflata in dificultate cel putin din 2009, Comisia a evaluat diferitele masuri in temeiul orientarilor sale privind salvarea si restructurarea. Normele UE privind ajutoarele de stat ii permit statului sa intervina in sprijinul unei societati aflate in dificultate financiara numai in conditii specifice si impun, in special, ca respectiva societate sa faca obiectul unui plan de restructurare solid care sa asigure redobandirea viabilitatii sale pe termen lung, ca aceasta sa contribuie la costurile aferente restructurarii sale si ca denaturarile concurentei sa fie limitate.

"In cazul de fata, aceste conditii nu au fost indeplinite: Comisiei nu i-a fost notificat niciun plan solid de restructurare si nu a existat nicio contributie la costul unei restructurari din partea societatii si nici masuri compensatorii pentru a se asigura ca denaturarile concurentei sunt limitate" .

Prin urmare, Comisia a concluzionat ca finantarea publica acordata de Romania societatii CFR Marfa, care se ridica in total la cel putin 570 de milioane EUR plus dobanzi, este incompatibila cu normele UE privind ajutoarele de stat si, prin urmare, trebuie sa fie recuperata de Romania.

Recuperarea ajutorului incompatibil

Normele UE privind ajutoarele de stat impun, ca o chestiune de principiu, recuperarea fara intarziere a ajutoarelor de stat incompatibile, in scopul de a se elimina denaturarea concurentei create de ajutor. Normele UE privind ajutoarele de stat nu prevad aplicarea de amenzi, iar recuperarea nu are drept scop penalizarea societatii in cauza, ci pur si simplu restabilirea egalitatii de tratament cu alte societati. Comisia este pe deplin constienta de sectorul sensibil in care opereaza CFR Marfa si, prin urmare, decizia prevede sase luni pentru punerea in aplicare a deciziei de recuperare, in locul perioadei obisnuite de patru luni.

CFR Marfa a fost constituita ca societate pe actiuni la 1 octombrie 1998, ca urmare a reorganizarii operatorului feroviar istoric roman, Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane ("SN CFR"). CFR Marfa furnizeaza servicii de transport feroviar de marfuri, cum ar fi, printre altele, carbune din productia interna, ciment, produse chimice, cereale si oleaginoase, lemn, sare si metale. In conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, se poate considera ca interventiile publice in favoarea unor companii nu implica ajutor de stat atunci cand statul nu actioneaza in calitate de autoritate publica ci in conditii pe care un operator privat le-ar fi acceptat (principiul operatorului in economia de piata). Daca acest principiu nu este aplicabil sau respectat, interventiile publice constituie ajutor de stat in sensul articolului 107 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, intrucat ii confera beneficiarului un avantaj economic fata de concurentii sai.

CFR Marfa incearca sa scape de executarea silita


Tot luni, CITR, parte a Impetum Group, a anuntat ca a depus la Tribunalul Bucuresti, planul de concordat al transportatorului feroviar, organizatie care urmeaza sa fie restructurata prin procedura de concordat preventiv, au informat luni specialistii in insolventa. "Planul de redresare se bazeaza pe 2 mari piloni: eficientizarea operationala, astfel incat compania sa genereze profit operational din cel de-al doilea an al derularii procedurii de concordat preventiv si obtinerea de venituri prin valorificarea si darea in plata a activelor neproductive ale companiei, cu scopul capitalizarii sale si al achitarii creantelor istorice", a anuntat luni CITR. Datoriile evidentiate in contabilitatea CFR Marfa sunt in valoare de 1,3 miliarde de lei. "Astfel, rezulta ca activul companiei este mult superior pasivului cuprins in cadrul planului de concordat", spun reprezentantii CITR. In definirea strategiei de redresare au fost identificate active neproductive care acopera ca valoare datoriile istorice ale companiei.

In etapa urmatoare, CFR Marfa impreuna cu administratorul concordatar va continua demersurile de identificare a acelor active care nu sunt folosite in activitatea companiei, in vederea valorificarii sau darii in plata, cu obiectivul de a degreva compania de costuri suplimentare - servicii de paza, intretinere, reparatii, taxe si impozite locale. "Accesarea concordatului preventiv a avut in vedere si contextul iminentei decizii a Comisiei Europene cu privire la recuperarea ajutorului de stat acordat CFR Marfa de catre statul roman. In ceea ce priveste recuperarea ajutorului de catre stat, consideram ca exista solutii conforme cu legislatia interna si europeana pentru aplicarea procedurii de concordat si tratarea, inclusiv a sumei respective, in cadrul acestei proceduri", arata CITR. Concordatul este o solutie de preventie cu rolul de a asigura redresarea rapida, desfasurata sub supravegherea judecatorului sindic. Procesul de restructurare permite continuarea activitatii companiei si rambursarea datoriilor conform prevederilor legale, interne si comunitare. "Urmatorii pasi in procedura, pe care dorim sa ii implementam accelerat, avand in vedere iminenta unor executari silite care pot bloca activitatea companiei, sunt: negocierile cu creditorii, individual sau colectiv, in prezenta administratorului concordatar (intr-un termen mai scurt decat cel maxim prevazut de lege, respectiv 60 de zile de la depunerea planului) si votarea planului de catre creditorii care detin cel putin 75% din creante, precum si omologarea acestuia de catre judecatorul sindic, in termen de 48 de ore de la depunerea cererii de omologare. Termenul de implementare a masurilor adoptate in plan este de 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii", mai arata CITR.

CFR Marfa estimeaza venituri totale de 1,095 miliarde lei in acest an, la pierderi zero, potrivit proiectului privind bugetul de venituri si cheltuieli aferent acestui an, publicat in dezbatere de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor. "In bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2020 sunt programate venituri totale cu o crestere, fata de realizarile anului precedent, cu 42,46%, a cheltuielilor totale cu o crestere cu 12,51%, societatea programand un rezultat brut echilibrat. Veniturile au fost majorate ca urmare a cresterii indicatorului marfuri transportate, la care se adauga transporturile militare conform conventiei incheiate cu MAPN", arata documentul consultat de News.ro. De asemenea, compania si-a bugetat cheltuieli totale egale cu veniturile, in suma de 1,095 miliarde lei. Cheltuielile cu personalul sunt estimate la 357,2 milioane lei. Compania are circa 5.500 de angajati. Castigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natura salariala a fost stabilit la 5.095 lei. CFR Marfa estimeaza pentru sfarsitul anului plati restante de aproape 494 milioane lei si creante restante de 300,7 milioane lei.






Agentia Nationala de Administrare Fiscala a facut luni contribuabililor privind termenul limita de depunere a Declaratiei Unice, cat si a modalitatilor de depunere a acesteia.

Astfel, potrivit ANAF, Declaratia unica se depune pana la data de 25 mai 2020, formularul fiind utilizat atat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pentru anul 2019, cat si pentru estimarea obligatiilor datorate pentru anul 2020. Declaratia unica se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania, din: activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, piscicultura si/sau silvicultura, transferul titlurilor de valoare, precum si venituri din alte surse (de exemplu: castiguri din transferul de moneda virtuala sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanta). Declaratia unica se depune si de catre persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania (de exemplu: venituri din activitati independente, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, castiguri din transferul titlurilor de valoare etc.).

Declaratia unica se depune astfel:

a) in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire (data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz)

b) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:

- prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual" (SPV);

- pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata. Pentru completarea si depunerea declaratiei unice, contribuabilii pot solicita asistenta telefonica, in domeniul fiscal sau IT, la numarul 0314039160, sau la sediul unitatilor fiscale pentru completarea si depunerea declaratiei, inclusiv online, utilizand calculatoarele puse la dispozitia contribuabililor in acest scop.




Evolutia epidemiei de coronavirus din Italia, unde traieste cea mai mare comunitate de romani din toate statele europene, starneste ingrijorare in randul economistilor.

Legaturile dintre Romania si Italia sunt mai stranse decat cele cu orice alta tara care a inregistrat pana acum un numar semnificativ de cazuri de coronavirus, atat din perspectiva a fluxului de persoane, cat si din punct de vedere economic. "Pe de o parte, o incetinire a economiei in Italia, fie si temporara, poate insemna o temperare a activitatii economice in anumite sectoare de la noi, in timp ce riscul unei raspandiri a virusului favorizata de calatoriile dinspre Italia spre Romania poate induce o vulnerabilitate de alta magnitudine.

In prezent observam o reactie moderata pe bursa, scaderile fiind sub cele inregistrate de bursa germana (la 13.30, peste -3.5% fata de mai putin de 2.8% pentru BET). Romania livreaza in special masini si echipamente electrice, articole de imbracaminte si incaltaminte, automobile si piese auto, si importa din Italia cazane, turbine, motoare, masini si echipamente electrice, piei brute si tabacite, materiale plastice.

Volumul total al schimburilor comerciale a fost de aprox 18 mld. EUR in 2018, important in raport cu volumul comertului total, de aprox. 150 mld. EUR. Pe termen foarte scurt, investitorii ar putea ramane ingrijorati, si este nevoie de masuri foarte stricte si eficient implementate pentru a evita o dezvoltare nedorita a efectelor asupra economiei reale romanesti", este de parere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania

Pe de alta parte, evolutia rapida a epidemiei de coronavirus din Italia ar putea amplifica euroscepticismul la nivelul UE. Astfel, am asistat la primele masuri ce apara aceasta ipoteza. Matteo Salvini, liderul partidului de extrema dreapta Liga, sustine inchiderea frontierei, profitand de contextul sensibil pentru a promova viziunea nationalista a gruparii. Oficialii austrieci au confirmat suspendarea intregului trafic feroviar din si catre Italia pentru cateva ore in timpul weekendului, ca o reactie reflex in momente de panica. In cazul in care epidemia se va raspandi si in alte state, conceptul de "frontiere deschise", unul dintre pilonii Uniunii Europene, va fi supus unui test de stres.

In plus, va fi o provocare si pentru sistemele de sanatate publice din Europa, in special in tarile care nu se pot "lauda" cu logistica de ultima ora. Raspunsul Comisiei Europene a fost prompt, anuntand un pachet de ajutoare ce se ridica la 232 milioane de euro pentru a sustine statele membre in efortul de a combate problema.

Italia se confrunta cu semnele recesiunii "Scenariul actual ar putea avea efecte economice semnificative asupra Italiei, cele doua regiuni aflate sub carantina, Lombardia si Veneto, avand o pondere de aproximativ 30% in PIB. In plus, a treia cea mai mare economie europeana nu traverseaza cea mai buna perioada, confruntandu-se cu semne de recesiune economica. Ramane de vazut modul in care autoritatile vor gestiona situatia, increderea in guvern scazand in ultimul timp ca urmare a tensiunilor interne", explica Radu Puiu, Financial Analyst, XTB Romania. Inceputul sesiunii europene a adus un gap descendent amplu la nivelul indicelui bursier italian, FTSE MIB, ca urmare a unei deteriorari majore a apetitului pentru risc al investitorilor. Desi saptamana trecuta indicele se afla la maxime multianuale, scaderea de astazi de aproximativ 4,40% a dus la anularea intregului avans inregistrat de la inceputul lunii februarie. Pana in acest moment, au fost identificate peste 160 de cazuri si au fost confirmate 4 victime, evolutie care a determinat autoritatile italiene sa ia masuri drastice. Astfel, au fost puse sub carantina peste 10 orase din Nordul Italiei. In plus, a fost suspendata activitatea unitatilor de invatamant si au fost anulate sau intrerupte mai multe evenimente importante, precum Carnavalul din Venetia sau reprezentantii din cadrul Fashion Week.





20-02-2020

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi, ca in cursul acestei saptamani sau saptamana viitoare Guvernul va incheia procedurile de preluare a proiectelor lansate de Comisia de Strategie si Prognoza.

"Va trebui pregatit un plan de actiune pe fiecare proiect important de infrastructura, Autostrada Comarnic - Brasov, Autostrada Unirii Targu Mures - Iasi - Ungheni", a spus el, in sedinta de Guvern. Ministrul Transporturilor Lucian Bode a declarat ca 10 dintre cele 22 de proiecte lansate in celebrul parteneriat public-privat (PPP) "model Valcov" vor reveni la Ministerul Transporturilor.

"Doua proiecte strategice - Autostrada Unirii si Autostrada Comarnic - Brasov - preluam de la Comisia de Prognoza aceste obiective, si pe fiecare, dar in special pe cele doua, imediat ce le-am primit, venim in prima sedinta de guvern cu o prezentare a solutiilor pe care noi le vedem pentru implementarea acestor proiecte de importanta strategica pentru infrastructura rutiera din Romania", a spus Bode.


Guvernul lucreaza la o platforma online care va face cunoscute romanilor din strainatate ofertele de munca din Romania, a anuntat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, in deschiderea conferintei "Piata muncii, intre criza si reinventare", organizata de Profit.ro. Platforma va fi lansata, in premiera, in Italia.

Platforma urmareste facilitarea reintoarcerii in tara a romanilor plecati la munca in strainatate, pe fondul crizei de munca tot mai accentuate din Romania. Danca a aratat ca, pe langa stabilirea unui mecanism predictibil, care sa tina cont de indicatorii economici, pentru salariul minim, Guvernul si-a asumat si rolul de mediator pe piata muncii.

In prezent, exista o cerere de forta de munca pentru circa 140.000 angajati in industria hoteliera, de constructii si in alte domenii, a aratat Ionel Danca, ceea ce inseamna o oportunitate majora pentru romanii din strainatate care vor sa se reintoarca.

In acest sens, Guvernul pregateste o serie de actiuni de mediere intre companii si angajati, iar una dintre acestea este crearea unei platforme online destinate romanilor din diapsora. "Ministerul Muncii si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni lucreaza la o platforma online, a carei forma pilot va fi lansata mai intai in Italia, cu sprijinul Cofindustria, grupurilor de angajatori, pentru a le face cunoscute romanilor din strainatate ofertele de munca din tara", a anuntat Ionel Danca, la evenimentul organizat de Profit.ro.

El a subliniat insa ca pentru reintoarcerea romanilor in tara este nevoie si de o schimbare a paradigmei in care a lucrat pana acum adiministratia publica. "Reteaua de institutii si oficii publice a fost gandita, dupa aderarea la Uniunea Europeana, pentru a-i ajuta pe romani sa isi gaseasca de lucru in afara tarii, practic i-am ajutat pe romani sa plece. Aceasta paradigma trebuie rasturnata si aceleasi institutii, oficii trebuie sa isi asume concomitent rolul de a-i ajuta pe romani sa se intoarca in tara", a aratat seful Cancelariei prim-ministrului.




Leul are o tendinta de depreciere fata de euro pe fondul deteriorarii factorilor fundamentali care tin de deficitul de balanta comerciala, a declarat, joi, pentru Agerpres, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

"Nu stiu daca are sau nu are legatura cu situatia politica. Parerea mea este ca nu trebuie sa cautam vreo relevanta pentru miscarea de ieri pana azi care probabil pare spectaculoasa, dar nu e deloc spectaculoasa din punctul meu de vedere ca dimensiune, ci mai degraba trebuie sa ne uitam la factorii fundamentali din spate. Cursul se depreciaza nu de ieri, de azi. Are o tendinta de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorarii factorilor fundamentali care tin de deficitul de balanta comerciala. Deficit de balanta comerciala care s-a accentuat in ultimii ani, si avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, si acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, in cea mai mare parte.

Practic, avem o situatie de deficite gemene: deficit de cont curent generat de un deficit bugetar mare si nu avem deocamdata vreo claritate la nivelul politicii fiscal-bugetare in termeni de ajustare, pentru ca suntem inca in valtoarea alegerilor si a anului electoral si nu avem prea multe semne ca ajustarea incepe, ajustarea bugetului care este absolut inevitabila", a spus Ionut Dumitru. El a mentionat ca daca ne uitam pe proiectiile Comisiei Europene vom vedea ca institutia estimeaza un deficit de 7% pentru anul viitor intr-un scenariu in care nu se modifica politicile fiscal - bugetare. Intrebat daca am putea vedea si alte deprecieri ale monedei nationale, Dumitru a spus ca banca estimeaza un curs mediu de 4,85 lei pentru un euro.

"Ne asteptam sa nu avem o ajustare semnificativa a bugetului anul acesta si ajustarea sa fie amanata pentru anii urmatori, ceea ce va mentine cumva presiunea pe curs. Dar sa speram ca masurile hotarate de ajustare fiscale vor veni mai degraba mai repede decat mai tarziu", a mai spus Ionut Dumitru. Leul s-a depreciat joi cu 0,45 bani (0,09%) fata de euro, moneda europeana atingand un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este de 4,7834 lei/euro. BNR a cotat miercuri euro la 4,7789 de lei. Leul a mai atins o cotatie minima record joi, 21 noiembrie, cand cursul a fost de 4,7808 lei/euro.



Ministrul interimar al Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat, joi, ca, potrivit calendarului stabilit, in prima saptamana din luna martie vor fi finalizate procedurile de achizitie a echipamentelor, materialelor, substantelor de prevenire a infectarii cu coronavirus, relateaza Agerpres.

"Am in fata calendarul. Asa cum arata acum, ar trebui ca toata procedura sa fie incheiata in prima saptamana din luna martie. Nu exista niciun motiv sa credem ca nu va fi incheiata atunci. Termenul limita este inceputul lunii martie pentru a incheia toata procedura, achizitionarea", a informat Citu, in deschiderea sedintei de Guvern.

Ministrul Finantelor a fost intrebat de premierul interimar Ludovic Orban care este stadiul procedurilor derulate la Oficiul National pentru Achizitii Centralizate privind achizitia "echipamentelor, materialelor, substantelor de prevenire a coronavirusului".

Orban a subliniat ca nu accepta "nicio tergiversare fata de termenele legale".




Guvernul ia in calcul sa finanteze costurile cu racordarea la reteaua de gaze a consumatorilor, estimate la circa 8.000 lei, parte a unui program national de 200 milioane de euro de extindere a retelei de gaze.

Astazi Guvernul Orban a analizat, a luat in discutie si a aprobat calendarul de implementare pentru Programul National de introducere a gazelor naturale in localitatile care sunt incalzite cu combustibil solid si lichid, adica cu pacura. Este un program asumat de catre Guvern, inclusiv prin programul de guvernare, este asteptat de mare parte a populatiei care se afla in situatia aceasta in care locuintele sunt incalzite cu combustibil solid. Programul sprijina introducerea si infiintarea retelelor de gaze naturale pentru rezolvarea acestei probleme a locuintelor incalzite cu combustibil solid", a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, la finalul sedintei de Guvern. El a anuntat ca valoarea proiectului este de 200 de milioane de euro, iar numarul estimat de gospodarii care vor fi racordate la gaze este de 200.000. "Discutia astazi s-a axat pe partea de calendar de implementare. Ce trebuie sa stie cei care ne urmaresc ca, incepand cu data de 15 mai 2020, vor avea posibilitatea autoritatile locale sa depuna cereri de finantare pentru obtinerea acestei finantari.

Este aceasta data, data care depinde de emiterea avizului de mediu pentru modificarea Programului Operational Infrastructura Mare", a mai spus ministrul Fondurilor Europene. El a precizat ca s-a aprobat ca un grup comun va lucra la criteriile de eligibilitate si criteriile de selectie ale proiectelor care urmeaza sa fie finantate. "Criterii ce tin de sustenabilitate proiectelor, cati consumatori sunt dispusi sa se racordeze la viitoarea retea de gaz, capacitatea de plata cconsumatorilor care urmeaza sa se racordeze, inclusiv daca exista posibilitatea tehnica de racordare la reteaua de transport a gazelor, adica la magistralele de gaze care sunt in apropierea localitatilor care vor beneficia de aceste proiecte", a explicat ministrul. El a afirmat ca in cadrul acestui program vor fi realizate si racordurile gospodariilor la reteaua de gaze naturale.

Acele racorduri de care se vorbeste, care sunt foarte scumpe si care ingreuneaza capacitatea de plata a consumatorului, sunt trecute ca eligibile in cadrul proiectelor si am luat in calcul o astfel de perspectiva pentru ca sa nu existe un blocaj in racordurile gospodariilor la reteaua de gaze care urmeaza a se infiinta. Costul estimativ al racordarii este in jur de 8.000 de lei si da, este analizat si e luat in calcul ca si cheltuiala eligibila", a explicat Bolos. Program pilot finantat din fonduri europene Ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, Ion Stefan, a anuntat luni un program pilot finantat din fonduri europene pentru extinderea retelei de gaze din Romania." Sa conectam satul romanesc la gazul romanesc. Marea Neagra este o comoara, care mai devreme sau mai tarziu va trebui extrasa si pentru a ajunge sa folosim comoara din Marea Neagra trebuie sa extindem si aceste retele de gaze de distributie.

Suntem in situatia in care am hotarat sa finantam prin acest program pilot executia de asemenea lucrari (n.r. - de extindere a retelei de gaze)", a spus recent ministrul. Liderul deputatilor liberali, Florin Roman, a sustinut ca aceste lucrari ar urma sa fie finantate integral din fonduri europene pe perioada de alocare 2021 - 2027. "Nu stim care este suma pe care Comisia Europeana ne va permite sa o folosim strict pentru distributia de gaze naturale. Necesarul pentru urmatoarea perioada de alocare ar fi de 800 milioane de euro", a spus Roman.

Orban vrea reducerea taxelor de racordare la utilitati Premierul Ludovic Orban a sugerat luna trecuta ca doreste reducerea taxelor de racordare la utilitati, despre care sustine ca sunt "sunt sfidator de mari". Costul mediu de racordare la reteaua electrica de joasa tensiune, retea la care sunt conectati majoritatea clientilor casnici, a inregistrat valori cuprinse intre 978 lei si 2.602 lei, in perioada 2015-2018, arata un raport al Consiliului Concurentei. Totodata, nivelul mediu al tarifului de racordare la reteaua de gaze naturale pentru un consumator casnic a inregistrat valori cuprinse intre 943 lei si 3.346 lei.


19-02-2020

Pretul chiriilor a crescut in toata Romania in ultimul trimestru al anului trecut. Cea mai mare cerere este in Bucuresti, Capitala tarii atragand peste 50% din cererea din marile orase.

Potrivit celui mai recent raport de piata publicat de Analize Imobiliare, piata inchirierilor de apartamente a fost, in ultimul trimestru din 2019, una destul de dinamica. Preturile medii solicitate de catre proprietari au inregistrat cresteri in mai multe centre regionale, dar si in alte resedinte de judet. Dupa ce tot anul trecut Cluj-Napoca a condus in topul celor mai mari valori solicitate pentru inchirierea de locuinte cu doua camere, Bucurestiul a ajuns si el la aceeasi valoare.

Astfel, pretul mediu solicitat pentru o chirie in Capitala a fost de 420 de euro / luna, in decembrie 2019, valoare similara cu chiria medie solicitata deja cu multe luni inainte, pentru un apartament similar in Cluj-Napoca. Pe urmatoarele locuri in clasamentul celor mai mari chirii solicitate pe segmentul apartamentelor cu doua camere se situeaza orasele Timisoara si Brasov, unde proprietarii solicita, in medie, 350 de euro pe luna (la fel ca trimestrul trecut).

Iasiul, pe de alta parte, a consemnat o scadere in acest rastimp, de la un nivel de 350 de euro pe luna, la 330 de euro pe luna. Aceeasi chirie medie, 330 de euro pe luna, este se regaseste si in Tulcea, in vreme ce, in Targu Mures, pretentiile proprietarilor ajung la 320 de euro pe luna. In Constanta, pe de alta parte, un apartament cu doua camere poate fi inchiriat cu 300 de euro pe luna (la fel ca trimestrul trecut), orasul de la malul marii situandu-se la acelasi nivel de pret cu Ploiestiul.

La popul opus, singura resedinta de judet unde o locuinta cu doua camere se poate inchiria la o suma sub 200 de euro pe luna, e Resita. Aici, valoarea medie a unei chirii abia ajunge la 180 de euro lunar.

Bucurestiul atrage peste 50% din cererea pe marile orase

"In ultimele trei luni din 2019, aproximativ 62.300 de potentiali chiriasi au incercat sa inchirieze o locuinta prin intermediul Imobiliare.ro. Bucurestiul a atras, in mod firesc, mai bine de jumatate din aceste cautari, anume 37.800. Pe pozitia a doua in clasament a trecut Timisoara (6.100), orasul de pe Bega fiind urmat de Constanta (5.300 de cautari), Cluj-Napoca (cu 4.900 de cautari), Brasov (4.400) si Iasi (3.800)", arata Daniel Crainic, analist pe piata imobiliara. Acesta spune ca, in comparatie cu 2018, cererea pe piata chiriilor a crescut cu 7%, dar in comparatie cu anul 2015, cererea a fost, la finele anului trecut, mai mare cu 54%.


Guvernul Orban ia in calcul sa inlocuiasca sistemul actual de acordare a alocatiilor pentru copii cu vouchere, care sa fie folosite in mod limitat, de exemplu pentru educatia sau sanatatea copiilor. Economistii sustin ca este o masura buna, prin care banii vor ajunge doar la copii.

Intentia de inlocuire a alocatiei cu vouchere a fost anuntata de deputatul PNL Florin Roman si a fost confirmata de Ludovic Orban. Premierul a precizat ca nu s-a luat inca o decizie asupra dublarii alocatiilor, masura care este asteptata sa intre in aplicare din luna august. In schimb, el a mentionat ca s-a uitat si in alte tari cum se acorda alocatiile pentru copii si ca unul din modelele interesante este de acordare sub forma de vouchere, in asa fel incat banii sa fie cheltuiti in interesul copilului. "Nu am luat nicio decizie in privinta alocatiilor, am vorbit doar despre faptul ca exista si alte modele. In alte tari exista un stimulent pentru familiile cu mai multi copii, ca de exemplu o reducere a impozitelor. Este, de fapt tot un stimulent. Mai exista si varianta in care alocatiile sa fie acordate sub forma de vouchere, care sa poata fi folosite doar in interesul copiilor", a spus, luni, Ludovic Orban. Ministrul propus al Finantelor, Florin Citu, a afirmat ca ar sustine varianta inlocuirii alocatiilor pentru copii cu vouchere.

"Propunerea domnului premier este o propunere interesanta, este un sistem folosit si in SUA pentru a se asigura ca banii nu vor fi folositi de parinti in alte scopuri si vor fi directionati catre sanatate, educatie etc. Este un sistem folosit si in SUA si in Finlanda. Nu e o inca o decizie. S-a mai discutat despre acest lucru, cred ca mai multe detalii are doamna ministru de la Munca (ministrul Muncii, Violeta Alexandru). Este o varianta pe care eu as sustine-o daca este o decizie sa mergem in aceasta directie. Dar nu inseamna ca sunt bani mai putini. Vouchere inseamna tot bani. Vrem sa ne asiguram ca acesti bani sunt folositi in beneficiul copiilor si nu in alte scopuri", a explicat Citu la Digi24. Ministrul Muncii Violeta Alexandru nu a raspuns solicitarii "Adevarul" de a da mai multe clarificari. PSD a reactionat imediat la propunerea Guvernului Orban, precizand ca se va opune categoric acestei masuri, despre care spune ca este un tertip pentru a amana sau a diminua dublarea alocatiilor.

In schimb, Adrian Caciu, un economist sustinator de obicei al social-democratilor, sustine ca masura ar trebui sa fie dezbatuta, pentru ca poate fi o solutie. "Trebuie vazuta logistica necesara, ce se poate cumpara de ele, este nevoie de o lista bine detaliata de bunuri care pot fi cumparate cu ele. Pentru ca nu e in regula daca te poti duce la cumparaturi cu ele cum faci cu bonurile de masa, cu care cumperi si alcool. E o idee, o solutie, care vine sa restranga acele derapaje cand parintii isi baga banii in buzunare, fara sa ii directioneze catre copii, dar trebuie o analiza serioasa. Cine ia voucherele, ce cumperi cu ele, etc", a declarat Caciu, potrivit DC News. Si economistul liberal Cristian Paun este de acord cu aceasta masura. "Mereu am spus-o: banii dati catre copii trebuie sa fim siguri ca ajung la ei si nu sunt dati pe bautura sau tigari, nu ingroasa profitul bodegilor de la sate, si nu numai", a spus el.





In 2020, in Capitala, ligheanul se anunta a fi un obiect la mare cautare. Multi dintre cei peste 1,3 milioane de bucuresteni conectati la reteaua de termoficare ar putea ajunge sa se spele cu apa incalzita la aragaz, in conditiile in care lucrarile majore de refacere a conductelor, absolut vitale pentru functionarea sistemului, vor fi din nou amanate, arata o analiza Frames.

Primaria Capitalei si-a propus sa reabiliteze din fonduri proprii in acest an, potrivit datelor din buget, numai 137,5 kilometri din cei aproape 4000 kilometri de conducte cat masoara reteaua de termoficare a Bucurestiului. Asta in conditiile in care peste 80% din retea, a doua ca marime din lume dupa cea din Moscova, dateaza din anii ?60-?70 si necesita reparatii majore. Dincolo de gradul semnificativ de uzura si de pericolul de avarii, apa calda transmisa prin aceasta retea plina de rugina si petice tinde sa devina un pericol pentru sanatate. ,,Riscul ca Bucurestiul sa ramana fara apa calda si caldura, in orice moment, este unul major, sistemul de termoficare aflandu-se in pragul colapsului. Avaria majora de zilele trecute, in urma careia zeci de mii de bucuresteni din Sectoarele 2 si 3 au ramas fara caldura sau apa calda, este doar un exemplu care demonstreaza cat de grava este situatia. Pe masura ce lucrarile de reabilitare intarzie, reteaua se degradeaza si mai mult, iar consecintele vor fi pe masura``, afirma analistii de la Frames. La reteaua de termoficare administrata de Termoenergetica sunt racordate, in prezent, peste 500.000 de apartamente si 5.000 de institutii de stat ( inclusiv scoli si spitale) si firme particulare.

In prezent, din cauza gradului major de degradare a retelei de termoficare, ce poate fi comparata cu o galeata cu fundul spart, presiunea din conducte, in sezonul de iarna, a scazut progresiv de la valori de 8 - 9 bari la 3,5 - 4 bari si chiar sub acest nivel. Asa s-a ajuns ca ELCEN sa fie nevoita sa pompeze in retea pana la 2.000 de tone de apa de adaos/ora, in conditiile in care in 2016 cantitatea nu depasea 1.200 de tone. ,,Cresterea volumului de apa de adaos atrage o degradare si mai mare a retelei de termoficare, pentru ca vine insotita de reactivi chimici care corodeaza conductele si limiteaza debitele de agent termic livrate. In plus, peste nivelul de 2.000 de tone/h se intra intr-o zona periculoasa, existand riscul de avarii majore``, arata analiza. In 2019, Primaria bugetase reabilitarea a 31,2 kilometri de conducte. Nu se stie exact cat s-a realizat din acest plan. RADET/Termoenergetica nu au prezentat nicio informare concreta, cu obiective indeplinite. O estimare a venit doar de la primarul general Gabriela Firea: "Actuala administratie RADET a reusit sa reabiliteze 180 de km de conducta, ceea ce reprezinta foarte mult comparativ cu cat s-a reabilitat anterior, cand nu mai pleca subventia de la Primaria Municipiului Bucuresti catre RADET, iar banii erau folositi pentru alte scopuri, in loc sa fie investiti in sistemul de termoficare". In domeniul energiei termice, Muncipalitatea si-a propus in acest an, pe hartie, investitii de aprox 1.6 miliarde de lei, ce includ, pe langa reabilitarea celor 137,5 kilometri de retea, modernizarea CT Amzei, Luterana si Rosetti, proiecte amanate sau ramase nefinalizate inca din anii trecuti.

Alexandru Burghiu, fostul sef al defunctei RADET si actualul sef la Termoenergetica, anunta, la finele anului trecut ca au fost incheiate patru acorduri cadru pentru inlocuirea tevilor, dar si contracte in valoare de 150 de milioane lei pentru materiale si reparatii. "Suntem gata cu caietul de sarcini si in curand vom scoate la licitatie un tronson de 202 kilometri pe fonduri europene``. ,,Dincolo de planuri, relevant este ca niciunul dintre aceste obiective, pe fonduri UE, cel putin din datele prezentate, nu este gata sa fie pus in practica in 2020``, spun expertii de la Frames. Potrivit estimarilor specialistilor, necesarul de investitii in sistemul de termoficare al Bucurestiului este de peste 3 miliarde de euro.

Termoenergetica, pe urmele falimentarei RADET

Odata cu falimentul RADET, anticipat de Frames inca din primavara anului trecut, gestiunea retelei de termoficare a fost preluata, de la 1 decembrie 2019, de noua societate Termoenergetica. Problema datoriilor istorice ale RADET catre ELCEN a ajuns in justitie, iar Termoenergetica a pornit cu un nou contract, despre care directorul general CMTEB, Alexandru Burghiu, a declarat ca va fi mult mai favorabil. Noul pas s-a facut si prin introducerea in contractul dintre CMTEB si Primaria Municipiului Bucuresti a posibilitatii platii unui avans de 50%, astfel incat noua companie sa aiba asigurat un cash flow, pentru plata facturilor de energie termica in perioada estivala, atunci cand se genereaza penalitati din cauza caracterului sezonier al activitatii de furnizare a energiei termice. "Acest contract (ELCEN-RADET- n.r) a fost mai mult decat daunator pentru RADET Bucuresti si vedem efectele lui prin penalitatile cumulate, in valoare de 3,7 miliarde de lei. Am reusit si am inlaturat o parte din clauzele ce au condus la aceste penalitati.

Am reusit si am scos aceasta decalare de 10 zile de la data facturarii de ELCEN si data la care noi facturam la cetateni``, a afirmat Burghiu.

Numai ca, de atunci, potrivit ELCEN, noua societate nu a respectat acest contract. ,,Din cauza neachitarii de catre PMB si TERMOENERGETICA a platilor pentru agentul termic destinat locuitorilor Municipiului Bucuresti, ELCEN se apropie periculos de situatia in care nu va putea plati materia prima, gazul natural, catre furnizorul ROMGAZ si nu va putea efectua plata salariilor propriilor angajati. La randul sau, furnizorul de gaz ar putea sista livrarea materiei prime ca urmare a neincasarii contravalorii pentru gazele livrate, ceea ce ar putea conduce la intreruperea furnizarii apei calde si a caldurii la consumatori``, a afirmat ELCEN, recent, intr-un comunicat de presa. Interesant este si faptul ca, desi Consilul General al Capitalei, a majorat capitalul social al Termoenergetica cu 645.880.000 lei, banii au ramas doar pe hartie. ,,Fara o finantare solida si fara un plan eficient care sa determine restructurarea si reorganizarea activitatii de furnizare a caldurii si apei calde in Bucuresti, Termoenergetica risca sa o ia pe urmele defunctei RADET``, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.

Subventiile la incalzire si apa calda, eliminate din 2021 In lipsa unei strategii viabile pentru refacerea sistemului de termoficare, problemele financiare ale noii societati Termoenergetica risca sa se accentueze pe viitor, mai cu seama ca, din 2021, mare parte dintre bucuresteni nu vor mai primi subventii, astfel ca facturile vor fi cu mult mai mari. Decizia este prevazuta de Legea privind venitul minim de incluziune, ce modifica radical sistemul de acordare a subventiilor pentru incalzirea locuintelor. Aceasta trebuia aplicata de la 1 aprilie 2019, insa a fost amanata de Guvern pana la 1 aprilie 2021. ,,In prezent, bucurestenii platesc doar o mica parte din pret. O gigacalorie (cantitatea de energie necesara pentru a incalzi apa de pe tevi) costa acum 495,51 lei, din care bucurestenii achita doar 163 de lei. Restul sumei este acoperita de Primaria Capitalei, prin subventie. Din 1 aprilie 2021, modul de acordare a subventiilor pentru incalzirea locuintelor se va schimba radical in sensul ca acestea vor fi acordate individual, nu prin asociatiile de proprietari/locatari si, foarte important, ar putea beneficia de subventie doar persoanele care au venituri care nu le permit plata facturilor. Altfel spus, mare parte din bucuresteni ar urma sa achite facturi aproape duble fata de cele din prezent``, arata analiza Frames. Chiar daca exista deja o lege care urmeaza sa intre in vigoare, urmare a calendarului privind eliminarea tutoror preturilor reglementate stabilit impreuna cu Comisia Europeana, primarul Bucurestiului, Gabriela Firea, a anuntat ca PSD se va opune eliminarii suventiilor. Intr-o declaratie recenta, primarul a afirmat ca ,,se va ajunge la triplarea facturilor la intretinere``, fara insa sa vina cu solutii alternative la eliminarea subventiilor, asa cum prevede legislatia UE.

Termoficarea, o bomba cu ceas Cu datorii istorice de miliarde de lei, fara investitii in reabilitarea conductelor, fara bani de subventii si fara niciun ban din fonduri UE, misiunea Municipalitatii va fi una cu adevarat imposibila in 2020. ,,Sistemul de termoficare, vechi de peste 40 de ani, este precum o bomba cu ceas. Primaria trebuie sa-si asume pericolul si sa ia masuri concrete pentru a evita consecintele negative majore in plan economic si social", spun expertii. Dincolo de vointa, se pune problema de putinta. Nicusor Dan, unul dintre contracandidatii Gabrielei Firea la Primaria Capitalei, declara, zilele trecute, ca bugetul pe 2020 al Municipalitatii este supraevaluat. "Bugetul Primariei Capitalei pe 2020 nu are nicio legatura cu realitatea. Veniturile estimate, 7,2 miliarde lei sunt, ca si in anii precedenti, supraevaluate cu aprox. 75%. La rectificarea bugetara din 18 decembrie 2019, Primaria a estimat venituri pentru 2019 de 5,9 miliarde lei. 13 zile mai tarziu, la executia bugetara, veniturile reale au fost de 4 miliarde lei. In aceste conditii, bugetul aprobat nu merita comentat, neavand nicio valoare practica``, a declarat acesta. Potrivit datelor din buget, subventiile pentru fosta companie Radet, actuala Termoenergetica, principalul furnizor de apa calda si caldura, si pentru Societatea de Transport Bucuresti (STB) sunt estimate la 1,6 mld. lei.

"Intrebarea importanta pentru administratia capitalei este cat sunt platile restante neintroduse in executia bugetara. Spre exemplu, la rectificarea bugetara din decembrie 2019 se estima subventia pentru STB la peste 1 miliard de lei, iar in executia bugetara la sfarsit de 2019 platile facute au fost de doar 650 milioane lei. Plati restante importante sunt si fata de Elcen. In estimarea mea, platile restante sunt intre 1 miliard si 2 miliarde lei, adica intre 25% si 50% din bugetul real", spune Nicusor Dan. "In conditiile in care investitiile bugetate sunt sub semnul intrebarii, iar reabilitarea retelei cu fonduri de la UE a ramas la capitolul deziderat, singura sansa pentru Bucuresti este ca, dupa alegerile locale si generale, noua administratie sa intervina si sa identifice solutiile necesare pentru rezolvarea diferendului juridic si pentru finantarea refacerii sistemului de termoficare", mai arata analiza Frames.







Cluj, Timisoara si Iasi. Acestea sunt principalele orase ale Romaniei care ar putea aduce in urmatorii ani un nou trend in industria ospitalitatii, si anume implementarea managementului hotelier pe scara larga. Fenomenul e astazi practicat cu succes pe continentul nord-american, dar e prezent si in vestul continentului european, cu un grad sporit de aplicabilitate.

Nu acelasi lucru se poate spune despre Europa Centrala si de Est. Spre exemplu, Bucurestiul, oras dominat de marile lanturi hoteliere, cu management asigurat la pachet, va ramane ceva vreme cu actuala moda. Pe de alta parte, nu toate hotelurile se preteaza unui asemenea sistem de operare, ci cele cu un minim de 40 sau 50 de camere, construite in zone cu destinatie turistica recunoscuta deja. Evaluarile de mai sus apartin Andreei Balaj, general manager al Transilvania Trek, cea care se declara prima companie de management hotelier din Romania. Transilvania Trek detine in prezent Double Tree by Hilton - City Plaza din Cluj Napoca, iar pana la finele anului intentioneaza sa preia gestionarea unui nou proiect hotelier, aflat tot in municipiul Cluj, dar si sa semneze alte doua contracte de management in domeniu. In opinia aceleiasi Andreea Balaj, hotelurile de pe Litoralul romanesc nu pot apela la acest nou model de business, si asta in primul rand din cauza perioadei lor de activitate. "Sezonalitatea e cea care decide foarte tare in acest caz.

Cu cinci, sase luni de activitate pe an nu poti face ca demersul tau sa functioneze la parametrii doriti", mai precizeaza Balaj, care crede ca e dificil sa tii permanent deschis un hotel la malul marii. In opinia ei insa, viitorul in domeniu se va scrie din ce in ce mai apasat in lumina noului sistem. In primul rand, adauga Balaj, fiindca "pe termen mediu si lung exista un potential semnificativ in industria hoteliera, pentru ca Romania incepe sa prezinte interes pentru investitorii institutionali prezenti in Europa. Ea crede ca din acest punct de vedere randamentele unei asemenea investitii in Romania sunt peste cele similare din Germania, Franta si chiar din Polonia, "noul tigru" al Europei. Potrivit calculelor oficiale, pentru ridicarea unui hotel cu zece etaje si circa 100 de camere e nevoie in prezent de sume curprinse intre opt si zece milioane de euro, dar incercarile vin si dupa inaugurarea acestuia, cand e nevoie de o echipa care sa asigure buna functionare a acestuia, cu accent pe mentenanta cladirii si pe asigurarea unui flux constant de vizitatori, care sa asigure un grad mediu anual de ocupare a camerelor de cel putin 60%.


18-02-2020

In China, autoritatile sanitare tin o evidenta clara, pe zile, a numarului persoanelor infectate cu coronavirus, dar si a celor decedati din cauza acestui virus.

Astfel, bilantul de luni anunta ca 72.300 de persoane au fost infectate cu coronavirus, pe intreg teritoriul chinez. Doar in ziua de luni au fost inregistrate 1.807 cazuri noi de infectare, fiind inregistrate si 83 de decese. Potrivit acestei surse oficiale, numarul cazurilor de infectare a scazut fata de ziua precedenta. In total, din cauza acestui virus au murit deja peste 1.860 de persoane.

In afara provinciei Hubei, unde virusul inca este activ, autoritatile chineze sustin ca in restul teritoriului chinez numarul cazurilor de infectare cu acest virus este in scadere, "in mod clar".

De altfel, specialistii chinezi au facut un apel la persoanele care au fost vindecate sa doneze plasma, deoarece ar contine anticorpi. care ar putea salva viata altor persoane. "As vrea sa le cer acelora care s-au vindecat deja sa doneze plasma.

Actionand astfel, ei vor readuce speranta in sufletele bolnavilor care sunt inca afectati. Unul dintre ei s-a intors deja la el acasa, un altul a putut sa se ridice din pat si sa mearga, iar celalti sunt pe cale de a se vindeca", a declarat Guo Yanhong, un specialist chinez.

Operatorul aerian low-cost Blue Air anunta ca va transfera pe aeroporturile din regiune toate zborurile de pe Aeroportul International Bacau, in perioada 15 august - 30 septembrie 2020.

In urma informarii primite de la Administratia aeroportului International Bacau, referitoare la inchiderea pistei in perioada 15 august - 30 septembrie 2020 ca parte a procesului de modernizare, Blue Air a decis transferul zborurilor pe aeroporturile din regiune. In acest sens, Blue Air a demarat negocierile cu acestea pentru a identifica cea mai buna varianta pentru pasageri.

"Vrem sa-i asiguram pe toti pasagerii nostri de faptul ca zborurile nu vor fi anulate, ci doar transferate, iar noi vom asigura transportul gratuit catre si dinspre aeroporturile unde vor fi operate zborurile", a declarat Cristian Buciu, Director Operatiuni Blue Air.

Blue Air va informa, in mod activ, toti pasagerii care au achizitionat deja bilete pentru zborurile Blue Air din si catre Aeroportul International Bacau. In cel mai scurt timp posibil, pe website-ul www.flyblueair.com, vor fi afisate toate detaliile necesare cu privire la aceste zboruri.

In acest moment, pasagerii din Bacau isi pot rezerva calatoriile catre cele cincisprezece destinatii: Atena, Birmingham, Bologna, Bruxelles, Copenhaga, Dublin, Larnaca, Liverpool, Londra, Madrid, Milano, Oslo, Roma, Stuttgart si Torino.




Tarom si Transgaz vor fi vizate de o investigatie a Consiliului Concurentei, pentru complicitate la trucarea licitatiilor, a anuntat marti presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.

Potrivit datelor prezentate marti de Consiliul Concurentei, in 2019, a existat o preocupare pentru licitatiile trucate, investigatii care vor continua si in acest an. "Sanctionam si tinta trucarii licitatiilor.

Sunt vizate Tarom si Transgaz, le investigam implicarea in calitate de companii-tinta. Preocuparea noastra pentru licitatii a fost si in 2019 si va continua sa fie o preocupare. O nota de atentionare este pentru companiile de stat care, uneori, sunt victime complice la aceste comportamente.

Practica noastra noua este sa sanctionam si companiile care sunt tinta trucarii licitatiilor care, prin personalul lor, sunt implicate in aceste comportamente. Cazul mai vechi este Electrica, iar anul acesta avem cazurile Transgaz si Tarom", a mentionat Chiritoiu, potrivit Agerpres.




Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au adaugat Panama, Insulele Seychelles, Cayman si Palau pe "lista neagra" a paradisurilor fiscale, potrivit unui document lansat marti.

Lista, care a fost initiata in 2017, dupa dezvaluirile privind evaziunile si schemele fiscale, include acum 12 jurisdictii. Celalte sunt: Fiji, Oman, Samoa, Trinidad siTobago, Vanuatu si trei teritorii americane, Samoa, Guam si Insulele Virgine. Aceste teritorii aflate pe "lista neagra" ar putea risca pierderea fondurilor europene si o verificare mai mare privind tranzactiile financiare.

Turcia nu a reusit sa efectueze transferuri automate a informatiilor fiscale cu statele UE, insa a primit mai mult timp din partea Uniunii pentru a-si indeplini angajamentele, deoarece a adoptat schimbari legislative care permit impartasirea de date.




Consiliului National pentru IMM-uri (CNIPMMR) este de parere ca impunerea unui salariu minim european va duce la cresterea inflatiei, inchiderea firmelor si migrarea multinationalelor.

Introducerea unui salariu minim la nivel european este o propunere a socialistilor europeni prin care se doreste stabilirea unui mod de calcul al salariului minim unitar la nivel european care sa garanteze o serie de salarii minime adecvate.

Scopul introducerii salariului minim la nivel european Prin introducerea "salariului minim european" se urmareste:

- Stoparea migratiei fortei de munca;

- Imbunatatirea nivelului de trai;

- Crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea viitoarei forte de munca.

Efectele salariului minim la nivel european Potrivit CNIPMMR, desi la prima vedere aceasta initiativa pare ca va avea efecte pozitive pentru statele membre, in special pentru tarile mai slab dezvoltate din UE si pentru cetatenii europeni carora li se garanteaza un nivel de trai satisfacator, iar membri ai Comisiei Europene dau garantii ca la stabilirea salariului minim se va lua in calcul conditiile economice si sociale din fiecare stat membru, precum si legislatia interna cu privire la stabilirea nivelului salariului minim garantat, sunt tari care privesc cu scepticism aceasta problematica, analizand indeaproape efectele negative pe care le poate avea, printre care se numara:

- Inchiderea firmelor care nu pot sustine cresterea salariala;

- Migrarea companiilor multinationale in alte state non-UE, unde forta de munca

- Cresterea inflatiei. Noutatea din aceasta initiativa este data de modul de calcul prin care salariul minim ar fi determinat, acesta urmand sa reprezinte 60% din valoarea salariului mediu per stat membru UE, acest aspect pentru tarile cu un nivel ridicat al salariului mediu presupunand un efort financiar semnificativ. CNIPMMR mentioneaza ca pana la aceasta data ne aflam doar in fata unor propuneri ce urmeaza sa fie inglobate sub forma unui proiect care va fi prezentat partenerilor sociali pe parcursul acestui an. Dupa consultarea partenerilor sociali, daca se dovedeste fezabila, propunerea de stabilire a unui mod de calcul al salariului minim, unitar la nivel european, va fi introdusa in Planul de actiune pentru anul 2021 al Comisiei Europene.

Statistica salariu minim vs salariu mediu in cateva state membre UE

Analiza impactului asupra IMM-uri Pentru a analiza impactul pe care proiectul de introducere a unui salariu minim la nivel european l-ar putea avea asupra intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, CNIPMMR realizeaza un Test IMM sub forma unui chestionar transmis membrilor CNIPMMR si publicat pe paginile de socializare ale organizatiei.








Peste 10.000 de tineri cu varsta intre 15 si 34 de ani au parasit definitiv Romania in 2018, se arata intr-o analiza publicata de INACO, o comunitate non-profit de manageri, consultanti, analisti, experti in domeniul economic.

INACO a facut o scurta analiza a gradului de parasire definitiva a tarii de catre tinerii cu varsta intre 15 si 34 de ani din randurile acelora pe care ii mai aveam acasa in anul 2017.

Principalele concluzii sunt urmatoarele:

* Peste 10 mii de tineri au parasit definitiv Romania in anul 2018. Nu am luat in calcul deplasarile sezoniere pentru studii, munca etc., ci doar emigrantii definitivi.

* Intuitiv, Bucurestiul deschide podiumul numarului de emigranti tineri definitivi, urmat in clasamentul primelor 5 judete de: Iasi, Timis, Bacau si Galati (vezi graficul atasat).

* Clasamentul national al judetelor este incheiat de Mehedinti, Gorj, Salaj, Covasna si Harghita, judete cu populatie mai redusa.

INACO este o comunitate non-profit de manageri, consultanti, analisti, experti in domeniul economic, conectata la reteaua de specialisti in economia de stat si privata din Romania. Raportul Bancii Mondiale, "Markets and People: Romania Country Economic Memorandul", releva ca un copil nascut in Romania isi atinge doar 60% din potentialul sau de productivitate odata ajuns adult. Perspectiva celor din Bucuresti-Ilfov este mai pozitiva, cu un indice al capitalului uman de 68%, urmata indeaproape de judetul Cluj cu 65%. Judetele care ofera cele mai mici oportunitati de educatie, sanatate si speranta de viata sunt in: Satu Mare (53%), Calarasi (52%), Ialomita (52%) si Giurgiu (51%).

Concluziile Raportului Global al Competitivitatii, care arata ca Romania se afla in topul rusinii mondiale, pe locul 132 in lume din 137 de tari analizate din perspectiva capacitatii de a-si retine resursa umana talentata in tara, completeaza tabloul general si ne cheama la actiune.

17-02-2020

Orice eveniment cu impact la nivel global influenteaza omenirea pe toate palierele.

Epidemia de coronavirus nu putea trece fara a lasa urme adanci, numai ca impactul major este si in alte domenii, nu doar sanatate. Economia globala are de suferit de pe urma extinderii bolii infectioase care a cucerit China.

Iar cand vine vorba de economie, la orice discutie trebuie sa intervina si Fondul Monetar International. Kristalina Georgieva, directorul FMI, a avertizat duminica asupra faptul ca epidemia din China poate genera serioase efecte negative asupra cresterii economice la nivel global in anul in curs.

"Pentru moment, previziunile noastre privind cresterea economica sunt de 3,3%, dar ar putea exista o reducere de 0,1%-0,2% intr-un caz special. Totusi, invit pe toata lumea sa nu traga concluzii pripite", a declarat Kristalina Georgieva, citata de LiveMint.com.

"Exista multe incertitudini si vorbim aici despre scenarii, nu despre proiectii, asa ca va rog sa imi adresati din nou intrebarea peste zece zile", a mai adaugat directorul FMI.

Georgieva a fost prezenta la Forumul Global al Femeielor, desfasurat in Dubai (Emiratele Arabe Unite), prilej cu care a raspuns unor intrebari legate de impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei globale.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale va deschide in perioada martie - iulie 2020 mai multe sesiuni de depunere de proiecte pentru 12 submasuri din PNDR 2020.

In total, sunt estimate fonduri de aproape 211 milioane de euro, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Una dintre cele mai asteptate submasuri - sM 4.3 "Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea si adaptarea infrastructurii agricole si silvice - componenta irigatii" are prevazute si cele mai multe fonduri pentru sesiunea care se va deschide in martie - aprilie, respectiv 43,22 milioane de euro.

O alta submasura, cu fonduri de 42,68 milioane de euro, programata pentru deschidere la finele lunii aprilie, este sM 6.1 "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri", iar alte 42,28 milioane de euro sunt disponibile din martie pentru sM 15.1 "Plati pentru angajamente de silvo-mediu".

Submasura sM 17.1 "Contributii la primele de asigurari" cu deschidere in luna martie are prevazute fonduri de 39,33 milioane de euro, in timp ce submasurile sM 5.1 "Sprijin pentru investitii in actiuni preventive menite sa reduca consecintele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse si evenimentelor catastrofale" si sM 5.2 "Sprijin pentru investitii in actiuni menite sa reduca consecintele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse si evenimentelor catastrofale", ambele programate pentru deschidere in luna februarie, au disponibile fonduri de 13,03 milioane de euro, respectiv 3,67 milioane de euro.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suma totala platita beneficiarilor pana la mijlocul lunii decembrie se ridica la 5,22 de miliarde de euro, din care 2,86 miliarde de euro pe masurile de investitii si 2,36 miliarde de euro pe masurile care vizeaza angajamente de mediu si clima pentru care se efectueaza anual plati compensatorii pe suprafata.

Gradul de absorbtie pe fondurile europene gestionate de AFIR depasea 55% la mijlocul lui decembrie, iar cu prefinantarea pe care a primit-o Romania in anii 2015 si 2016 se ajungea la 59%.

Pana la data de 8 februarie, Comisia Europeana a rambursat Romaniei aproximativ 4,6 miliarde de euro pentru investitiile in agricultura si dezvoltarea durabila a mediului rural finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2020.


Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, cere autoritatilor locale din tara sa intensifice viteza de implementare a masurilor pe care si le-au asumat privind planurile integrate de calitate a aerului.

Costel Alexe a spus duminica, intr-o conferinta de presa la Iasi, ca procedura de infringement pe Bucuresti, Brasov si Iasi privind calitatea aerului ne afecteaza ca tara, precizand ca dincolo de faptul ca Romania trebuie sa-si rezolve problema in raport cu Comisia Europeana, trebuie sa asiguram cetatenilor Romaniei conditii sanatoase de viata. "Autoritatile publice locale din tara, inclusiv cele din Iasi, ar trebui sa-si intensifice viteza de implementare a masurilor pe care si le-au asumat prin hotarari de consiliu local in aceste planuri integrate de calitate a aerului. Solicit Primariei Iasi sa realizeze raportul privind starea de sanatate a populatiei pentru a vedea exact cum sunt afectati iesenii de poluarea aerului din municipiu", a spus ministrul Mediului, Costel Alexe. El a amintit faptul ca exista un raport facut de Institutul National de Sanatate Bucuresti, care arata ca "avem probleme si asocieri certe in ceea ce priveste incidenta bolilor cardiovasculare in zonele in care aerul este foarte poluat".

"La Iasi vreau sa cred ca in perioada urmatoare administratia publica locala va implementa cu pasi repezi toate acele masuri pe care si le-a asumat in 2018. Este inadmisibil ca abia in 2019, autoritatile centrale si locale sa se puna la masa pentru a hotari ca trebuie sa faca niste pasi in ceea ce priveste deblocarea proiectului soselei de centura", a afirmat Costel Alexe. Totodata, ministrul Mediului a anuntat ca in acest an, municipiile Iasi si Brasov vor beneficia de doua laboratoare mobile, astel incat Agentia pentru Protectia Mediului sa poata interveni ori de cate ori va fi necesar.


Romania a avut a doua cea mai mare crestere economica din Europa in ultimul trimestru al anului trecut, in comparatie cu anul precedent. Fata de trimestrul precedent, cresterea economica a Romaniei se plaseza pe primul loc, arata Eurostat.

Cresterea PIB din Romania si trimestrul IV al anului trecut, de 4,1%, este a doua din Europa, dupa Ungaria (4,6%) si inaintea Bulgariei si Poloniei (3,5%). Conform Eurostat, marile economii occidentale au crescut mai lent: 0,5% in cazul Germaniei, 0,8% Franta si stagnare in Italia. Numarul persoanelor angajate a crescut cu 1% in zona euro si cu 0,9% in UE27, in comparatie cu anul precedent.

Fata de trimestrul precedent, cresterea economica a Romaniei, de 1,5%, este prima din Europa.



Cei care doresc sa-si imbunatateaca locuintele din punct de vedere energetic ar putea primi pana la 15.000 de euro din partea statului, printr-un nou program anuntat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul Casa Eficienta Energetic ar putea demara, pentru prima data, in decursul acestui an, potrivit unei declaratii a ministrului Mediului, Apelor si Padurilor. Prin intermediul acestui program, AFM ar putea finanta cu pana la 15.000 de euro o locuinta, scrie avocatnet.ro. "Avem un buget total de 429 de milioane de lei si ne-am programat sa avem intre 6000 si 8000 de beneficiari", a precizat ministrul Mediului. Programul Casa Eficienta Energetic ar urma sa finanteze sisteme de incalzire, iluminat ecologic si sisteme de izolatie termica. Mai mult, programul s-ar putea adapta la ceea ce ii lipseste fiecaruia.

Asta inseamna ca cei care vor sa isi eficientizeze energetic locuintele vor putea cumpara fie doar o categorie de sisteme, fie toate tipurile de tehnologii enumerate anterior. Acesti bani ar putea fi folositi pentru achizitionarea de centrale pe peleti, ferestre izolante, leduri sau panouri solare. Programul nu se adreseaza numai persoanelor fizice. Institutiile publice ar putea accesa si ele fonduri pentru achizitionarea de echipamente eficiente energetic. Pentru acestea, bugetul va fi separat si este calculat la 384 de milioane de lei. Programul prin care cetatenii vor putea beneficia de un ajutor de la stat de pana la 15.000 euro pe locuinta pentru a creste eficienta energetica a imobilului este in stadiul de pregatire. Acesta este un proiect prioritar, prevazut in proiectul de buget pe anul 2020 al Administratiei Fondului pentru Mediu, sub denumirea "Programul privind cresterea eficientei energetice in cladiri unifamiliale" sau "Casa Eficienta Energetic". Urmeaza sa fie finalizate ghidurile de finantare, iar apoi va fi stabilit un calendar de aplicare a programului. Dupa aceste etape, programul Casa Eficienta Energetic va demara, dupa cum ne-au spus reprezentantii Ministerului Mediului, scrie arenaconstruct.ro. In trecut s-au mai desfasurat programe similare.

Unul dintre acestea s-a desfasurat inclusiv in 2019 si s-a numit Casa Verde. Prin intermediul acestuia, statul roman finanta instalarea de sisteme fotovoltaice, pentru generarea de energie electrica din surse total ecologice. Un altul, numit Casa Verde Plus, viza achizitionarea materialelor izolatoare organic-naturale, pentru a reduce consumul energetic al cladirilor.


14-02-2020

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca, timp de trei zile, sistemul informatic al Vamii nu va functiona, pentru ca bazele de date sa fie mutate pe noi servere. Drept urmare, timpii de asteptare la trecerea granitei vor fi mai mari.

"Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza ca, in perioada vineri, 14 februarie 2020, ora 12.00 - luni, 17 februarie 2020, ora 12.00, Sistemul Informatic Integrat Vamal va fi indisponibil ca urmare a migrarii bazelor de date pe noi echipamente.

Directia Generala a Vamilor din cadrul ANAF a luat toate masurile administrative necesare si a informat toate structurile vamale teritoriale cu privire la utilizarea in aceasta perioada, conform dispozitiilor legale, a procedurii alternative in vederea asigurarii continuitatii derularii formalitatilor vamale", arata un comunicat al Fiscului.

Potrivit profit.ro, acest lucru inseamna ca angajatii vamii vor lucra pe hartie pentru a permite tranzitul de persoane si marfuri. Aceasta situatie va duce la ingreunarea activitatii vamesilor si, implicit, la cresterea timpilor de asteptare in vama.


In 2020, casatoria a ajuns un eveniment pe care multi dintre tineri cauta sa-l amane cat mai mult. Asta nu inseamna ca isi ignora sentimentele, insa si le manifesta ceva mai putin formal, fara sa ajunga asa repede la Starea Civila, arata o analiza realizata de Frames. Acum 30 de ani, romanii sarbatoreau in premiera, pe 14 februarie, Valentine`s Day, ziua occidentala a indragostitilor. Statisticile oficiale, analizate de expertii de la compania de consultanta Frames, arata ca in 1990, tinerii erau mult mai decisi sa isi uneasca destinele decat in prezent. Barbatii se casatoreau in medie la 25 de ani, iar femeile la 22 de ani. De atunci, varsta medie a tinerilor aflati la prima casatorie a crescut vertiginos, ajungand, in 2018, la 31,9 ani in cazul barbatilor, si la 28,7 ani in cazul femeilor. Analiza Frames arata, totodata, ca numarul casatoriilor a scazut vertiginos in ultimii 30 de ani. Daca in 1990, la Oficiile de Stare Civila erau inregistrate 192.652 de casatorii, in 2018 numarul acestora a scazut cu aproape 50.000 (143.292). Recordul negativ din punct de vedere al casatoriilor a fost inregistrat in 2011, cand Institutul National de Statistica raporta un numar total de 105.599 de casatorii. "2010, 2011 si 2012 au fost anii crizei economice, iar romanii au resimtit din plin provocarile acelor vremuri. Scaderea abrupta a numarului casatoriilor este in stransa legatura cu problemele financiare din acea perioada, cu disponibilizarile, cu taierile de salarii, cu climatul de insecuritate sociala", arata analiza Frames. Odata cu iesirea din criza, si casatoriile au revenit pe un trend pozitiv, semn ca romanii au inceput sa aiba din nou incredere in viitor si sa isi intemeieze o familie.

Asa s-a ajuns ca in 2018, se fie inregistrate 143.292 casatorii, cu 679 casatorii mai multe decat in anul anterior. Rata nuptialitatii (denumirea statistica a ratei casatoriilor) a ajuns, astfel, la 6,5 casatorii la 1000 locuitori, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. In 1990, spre comparatie, se inregistrau 8,3 casatorii la 1000 de locuitori.

Casatoria, la varsta maturitatii De ce amana tinerii tot mai mult casatoria? Cum de s-a ajuns ca femeile, mai ales cele din mediul urban, sa se casatoreasca la o varsta medie de 30 de ani, in crestere cu aproape 10 ani fata de acum 30 de ani? Potrivit expertilor, motivele sunt multiple si au legatura cu schimbarile majore prin care a trecut societatea romaneasca. "Acum 30 de ani, casatoria era un pas esential pe care tinerii il faceau, odata cu incheierea studiilor, cu gasirea unui loc de munca. Era un eveniment social in care sentimentele erau in stransa legatura cu obiceiurile, cu ideea de camin, de siguranta, de familie traditionala, mai ales in mediul rural. In 2020, societatea romaneasca este mult mai sofisticata, mai ales in zonele urbane. Educatia, influenta massmedia & social media, emanciparea sociala, aspiratiile legate de job, de cariera, optiunile multiple legate de petrecerea timpului liber, insusi conceptul de ,,intalnire``, de relatie sentimentala se prezinta la un alt nivel. Internetul, serviciile de dating au influentat in mod semnificativ apetitul romanilor pentru relatii de durata, un fenomen, de altfel, intalnit la nivelul tuturor tarilor occidentale", afirma Adrian Negrescu, managerul Frames. Asa s-a ajuns ca varsta medie la casatorie, in anul 2018, sa fie de 33,8 ani la barbati si de 30,6 ani la femei.

Spre comparatie, cei mai tineri insuratei, in anul 1990, erau cei din mediul rural. Femeile se casatoreau, in medie, la varsta de 21,3 ani, iar barbatii la 24,8 ani. "Dincolo de conditiile sociale, de mentalitate, amanarea casatoriilor trebuie pusa in legatura directa cu situatia economica a cuplului. Achizitia unei locuinte reprezinta, in 2020, o adevarata provocare, mai ales pentru tineri. Contractarea unui credit este determinata de nivelul salarial, iar costurile vietii in comun genereaza o presiune pe care multe dintre cupluri reusesc cu greu sa o suporte, astfel ca amana casatoria si conceperea unui copil o perioada tot mai lunga de timp, in asteptarea imbunatatirii situatiei financiare", arata analiza. Potrivit datelor INS, in 2018, cele mai multe casatorii (14,4% din numarul total de casatorii) s-au incheiat de barbatii si femeile din grupa de varsta 25-29 ani, urmate de cele incheiate de barbatii din aceeasi grupa de varsta cu femeile din grupa de varsta 20-24 ani (12,2%). In anul 2018 s-au inregistrat, in total, 143.292 casatorii, cu 679 casatorii mai multe decat in anul anterior. Numarul cel mai mare de casatorii a fost inregistrat in Bucuresti (24476 casatorii), urmat de judetul Iasi (6641), Suceava (5179) si Timis (5135), iar cel mai mic numar de casatorii s-a inregistrat in judetul Tulcea (1087 casatorii). Cele mai ridicate rate de nuptialitate (numar de casatorii la 1000 de locuitori) s-au inregistrat in Bucuresti (11,5?), judetul Ilfov (7,7?) si judetul Iasi (7,0?), iar cele mai mici rate de nuptialitate s-au inregistrat in judetul Tulcea (4,6?) si in judetul Valcea (3,4?). La nivel european, Romania se situeaza printre tarile cu o rata a nuptialitatii ridicata, de 7,3?, alaturi de Lituania (7,5?), Cipru si Letonia (6,8?) si Malta (6,3?). Tarile invecinate Romaniei, Bulgaria (4,0?) si Ungaria (5,2?), au rate de nuptialitate mai mici decat ale Romaniei.

Divorturi mai putine Analiza Frames arata, pe de alta parte, ca numarul divorturilor, in 2018, este la unul dintre cele mai reduse niveluri din ultimii 30 de ani. Daca in 1990 se inregistrau 32.966 divorturi, iar in 2010 erau raportate 32.632, in 2018 numarul acestora scazuse la 30.857, mai putine cu 290 divorturi comparativ cu anul 2017. Rata divortialitatii (numarul de cazuri de divort la 1000 de locuitori) a scazut de la 1,42 divorturi la 1000 locuitori in 1990 la 1,39 divorturi la 1000 locuitori in anul 2018. Varsta medie a sotilor la divort a fost, in 2018, de 43 ani pentru barbati si de 39,3 ani pentru femei. "Statisticile oficiale arata ca cel mai ridicat numar de divorturi se inregistreaza in mediul urban, dublu fata de cel din mediul rural. Varsta predilecta a celor care divorteaza este de 40-44 ani in randul barbatilor (5813 divorturi/20,0% dintre divorturi) si de 30-34 ani la femei (5626 divorturi/18,8% dintre divorturi)", arata analiza. Datele Institutului National de Statistica, prelucrate de Frames, arata, totodata, ca numarul femeilor in varsta de pana la 30 ani care au divortat a fost de 2,4 ori mai mare decat numarul barbatilor apartinand aceleiasi grupe de varsta. Dupa varsta de 50 de ani, numarul barbatilor care au divortat a fost semnificativ mai mare decat cel al femeilor, de 1,4 ori la grupa de varsta 50-54 ani, de 1,8 ori la grupa de varsta 55-59 ani si de peste 1,9 ori la persoanele de 55 de ani si peste. Din totalul divorturilor pronuntate in anul 2018, doua treimi s-au realizat cu "acordul partilor". In 47,3% dintre cazuri, vina a fost a ambilor soti, 11,0% din vina sotului, 3,9% dintre cazuri din vina sotiei si 37,8% din alte cauze. Din punct de vedere regional, cele mai multe s-au semnalat in Bucuresti, 2888 cazuri de divort, reprezentand 9,4% din numarul total de divorturi inregistrat, iar cel mai mic numar in judetul Valcea (215 divorturi). La nivelul Uniunii Europeana, Romania, cu o rata a divorturilor de 1,5?, se afla la mijlocul clasamentului in care campioane sunt Letonia si Lituania (3,1?) si Danemarca (3,0?). Cele mai mici rate de divortialitate la nivel european s-au inregistrat in Malta (0,8 ?) si Grecia (1,0?).

Dragostea nu tine cont de acte Cei 30 de ani de democratie, de capitalism, de influente occidentale, de emancipare si de schimbari economice au influentat in mod semnificativ viata de cuplu a romanilor. "Inainte de Revolutie, sa te casatoresti de tanar, sa ai copii, sa ai un job stabil, tinea de obiceiurile din familie, de traditii, dar si de constrangerile administrative. Nu primeai casa in repartitie daca nu aveai familie, nu aveai acces la anumite joburi daca nu erai casatorit, existau multiple filtre si stimulente care influentau dinamica sociala. Dupa 1990, societatea s-a schimbat fundamental, inclusiv in ceea ce priveste influenta statului, cu bune si rele. Scaderea numarului casatoriilor a fost insotita de o scadere a natalitatii care, in 2020, a devenit o problema cu grave consecinte sociale si economice", arata analiza. In prezent, viata de cuplu inseamna pentru multi romani, mai ales pentru cei din generatiile tinere (20-40 ani) mai mult o relatie bazata pe sentimente si mai putin pe acte. "Sunt multe cupluri care traiesc fara sa aiba un certificat de casatorie, dar acest lucru nu inseamna ca nu isi doresc o viata impreuna, ca nu au planuri de viitor, ca nu au incredere in sentimentele lor. De cele mai multe ori, insa, casatoria reprezinta un pas financiar important, de la cheltuielile de nunta la cele administrative (chirie,rata, costuri cu utilitatile comune), cu multe provocari pe care multi tineri nu sunt dispusi sa le suporte, pe moment. Asociarea casatoriei cu existenta unei locuinte permanente, cu natalitatea, in conditiile unor resurse financiare limitate, reprezinta, in continuare, un pas semnificativ pe care prea putini tineri sunt hotarati sa si-l asume. Pentru majoritatea, amanarea oficializarii relatiei are legatura, in general, cu perspectiva unui viitor financiar mai bun", afirma analistii. Analiza Frames a fost realizata pe baza datelor statistice privind dinamica casatoriilor si divorturilor din Romania, din perioada 1990-2018, ultimul an pentru care exista date oficiale finale.






Produsul Intern Brut (PIB) a inregistrat un avans de 4,1%, serie bruta, in 2019, fata de 2018, potrivit datelor semnal publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).

In 2018, economia romaneasca a crescut cu 4,1%, serie bruta, fata de 2017. Produsul intern brut in trimestrul IV 2019 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,5% comparativ cu trimestrul III 2019. Fata de acelasi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si de 4,2% pe seria ajustata sezonier. "Seria ajustata sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul IV 2020, nefiind insa, inregistrate diferente semnificative fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 16 din 14 ianuarie 2020", se arata in comunicat.

Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB trimestrial ca urmare a includerii estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2019 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2019, publicata in comunicatul de presa nr. 16 din 14 ianuarie 2020. Astfel, rezultatele trimestrului II 2019, comparativ cu trimestrul I 2019, au fost revizuite de la 100,8% la 100,9%; rezultatele trimestrului III 2019, comparativ cu trimestrul II 2019, au fost revizuite de la 100,5% la 100,6%.

Romania are a doua cea mai mare rata a casatoriilor la 1.000 locuitori din Uniunea Europeana, arata datele publicate vineri de institutul european de statistica Eurostat.

Romania a fost tara cu cel mai mare numar de casatorii raportat la populatie, in 2018. Mai precis, au existat 7,4 casatorii la 1.000 de locuitori. Tara noastra a fost depasita doar de Cipru, unde au existat 7,8 casatorii la 1.000 de locuitori. Topul este completat de Lituania (7 casatorii), Letonia (6,8 casatorii), Malta (5,8 casatorii), Slovacia (5,7 casatorii) si Danemarca (5,6 casatorii).

Prin contrast, cele mai mici rate ale casatoriilor raportat la populatie au fost raportate in Luxemburg (3,1 casatorii), Italia (3,2 casatorii), Portugalia (3,4 casatorii), Spania, Franta si Slovenia (toate 3,5 casatorii).


13-02-2020

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, astazi, un curs de referinta de 4,7646 lei pentru moneda europeana, in apreciere comparativ cu sedinta anterioara, cand euro a fost cotat la 4,7662 lei.

Dolarul american a urcat in fata monedei nationale, BNR anuntand un curs de 4,3790 lei, fata de 4,3661 lei in sedinta anterioara.

Francul elvetian a fost cotat de BNR la 4,4812 lei, inregistrand o depreciere de la valoarea de 4,4797lei anuntata in sedinta de miercuri.

Grupuri de interese au avut in fruntea Ministerului Mediului oameni care sa le serveasca acest scop de a taia lemn si de a fura din padurile Romaniei si cred ca Europei si Comisiei Europene le-au pasat mai mult de padurile din Romania decat guvernelor anterioare, a declarat, miercuri, ministrul demis al Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, intr-o conferinta de presa, scrie Agerpres.

"Este oficial: Comisia Europeana a declansat, din pacate, procedura de infringement impotriva Romaniei pe tema taierilor ilegale de padure. Decizia nu a fost luata peste noapte, decizia a fost luata dupa trei ani de asteptare din partea Comisiei Europene pe aceasta tema. Prima scrisoare a Comisiei a venit in 2016, mai exact in noiembrie. De atunci, Romania era intrebata de ce nu face nimic ca padurea sa ramana padure si nu o comoara luata cu asalt de hoti. Au trecut mai bine de trei ani de atunci. Trei ani in care Comisia si-a aratat rabdarea pentru toti cei care au condus acest sector si aceasta tara. Comisia Europeana a asteptat, practic, trei ani de zile ca taierile ilegale din Romania sa inceteze. Cred ca Europei si Comisiei Europene le-au pasat mai mult de padurile Romaniei decat guvernelor anterioare.

Cum nicio scrisoare a guvernelor anterioare nu a putut convinge ca se vrea cu adevarat sa se opreasca aceste taieri, in opinia mea si a expertilor singura metoda pe care au aplicat-o in mod intentionat cei care au condus Guvernul si ministerul, anterior, a fost sa amane la nesfarsit implementarea unor solutii care cu adevarat ar fi limitat si stopat taierile ilegale din Romania - si ma refer la SUMAL si la toate celelalte aplicatii care ar fi trebuit sa fie implementate cu prioritate de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (...) Aceste lucruri trebuiau facute de mult, iar faptul ca grupuri de interese au avut in fruntea ministerului oameni care sa le serveasca acest scop de a taia si de a fura din Romania nu a dus la implementarea acestor masuri", a spus Alexe. Acesta a adaugat ca, in momentul de fata, "asteptam corespondenta oficiala a Comisiei si dupa ce vom analiza cele cateva zeci de pagini cu motivele invocate vom reveni cu clarificari". Potrivit ministrului, in cursul zilei de vineri, 14 februarie, va avea o intalnire oficiala cu comisarul european de mediu, Virginijus Sinkevicius, caruia ii va prezenta masurile gandite de autoritati pentru remedierea problemelor privind taierile ilegale de padure din Romania.

SUMAL, operational cel tarziu in iulie Demnitarul a subliniat ca pana cel tarziu in luna iulie a acestui an Sistemul Informational Integrat de Urmarire a Materialului Lemnos - SUMAL va deveni operational. "Prima data, urmarirea traseului fiecarui arbore din padurile Romaniei. O sa facem acest lucru prin Sistemul Informational Integrat de Urmarire a Materialului Lemnos - SUMAL. Cel tarziu pana in luna iulie a acestui an il vom operationaliza. SUMAL-ul va permite monitorizarea trasabilitatii transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS cu o periodicitate de pana la 5 minute, accesul in timp real la evidenta electronica a intrarilor si iesirilor materialelor lemnoase din depozite cu confirmari de primire online. Un alt punct vizeaza fotografierea transporturilor de lemne pentru fiecare transport, automatizarea pagubelor referitoare la probleme si cantitatile din camioane.

Prin SUMAL scopul nostru final este de a stopa cat mai mult transporturile de lemne cu acelasi document sau cu incarcaturi mai mari in camioane decat cele specificate in documentele de insotire a marfii. Urmarirea taierilor ilegale prin imagini satelitare este, de asemenea, o masura la care am inceput sa lucram. Suntem in stadiul in care scriem caietul de sarcini si am avut nenumarate intalniri cu cei din Romsilva si cu cei care ar putea sa ne furnizeze aceste sisteme", a punctat ministrul.

112 si la Mediu Alexe a sustinut, totodata, ca vor fi realizate modificari importante la Codul Silvic, iar sistemul 112 va deveni operational si la Ministerul Mediului. "Lucram la modificarea Legii privind contraventiile silvice pentru introducerea unor sanctiuni mult mai drastice. Am pregatit modificari substantiale pentru Codul Silvic: transportul materialelor lemnoase fara documente specifice va deveni infractiune. De asemenea, orice taiere sau furt de arbori din padurile Romaniei va deveni infractiune indiferent de valoarea prejudiciului produs. Romania a ramas una dintre ultimele tari din Europa care mai valorifica lemnul din vanzarea pe picior si evident ar fi trebuit sa trecem de mult la vanzarea materialului lemnos fasonat ca sa avem o evidenta mult mai clara si pentru a nu mai avea aceste cantitati mult mai mari de lemn extrase din padurile Romaniei.

Am luat decizia cu cei de la STS sa introducem aici, in Ministerul, Mediului, Apelor si Padurilor, sistemul 112 cu personal silvic de specialitate care sa ajute la o mai buna informare si o conlucrare mai buna cu celelalte institutii ale statului roman, atunci cand cetatenii Romaniei semnaleaza astfel de ilegalitati silvice. Dupa cum bine stiti, o spun rapoartele, unul din cinci apeluri la 112 in care este semnalat un transport ilegal de lemne este confirmat", a afirmat seful de la Mediu, Ape si Paduri. Comisia Europeana (CE) a trimis, miercuri, Romaniei o scrisoare de punere in intarziere si indeamna tara sa puna in aplicare in mod corespunzator Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice intreprinderilor din sectorul lemnului sa produca si sa introduca pe piata UE produse obtinute din busteni recoltati in mod ilegal, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar. Aceasta scrisoare de punere in intarziere reprezinta, de fapt, deschiderea formala a procedurii de infringement.





Ministrul Finantelor, Florin Citu, afirma ca, desi Comisia Europeana vrea ca Romania sa reduca bugetul sub 3% din acest an, acest lucru nu este posibil, iar el va scadea sub acest nivel abia in 2022.

Citu a afirmat ca Romania va intra in procedura de deficit excesiv, lucru care este inevitabil si care se va intampla in luna martie. "Domnul guvernator (al Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, n.r.) are dreptate in mare parte: in Romania, problema nu o reprezinta dobanzile direct, ci deficitele. Deficitul bugetar reprezinta o problema, dar in 2020 am aratat ca vrem sa reducem aceasta problema in economie si il asigur pe domnul guvernator ca intram pe o cale de reducere a deficitului bugetar sustenabila. Vom reveni sub acel prag de 3%, in 2022 asa cum am promis. Dobanzile sunt strans legate de evolutia deficitului", a declarat el. Ministrul Finantelor a spus ca Romania trebuie sa obtina acordul Comisiei Europene pentru acest termen in discutiile pe procedura de deficit excesiv. "Procedura inseamna sa prezinti un set de masuri prin care vei reduce deficitul in viitor. Si le-am prezentat in strategia fiscal-bugetara, care reduce deja deficitul in viitor, in 2022, sub 3%. Cred ca singurul lucru care trebuie sa fie negociat cu Comisia Europeana este viteza cu care te intorci sub 3%.

Bineinteles, Comisia ar fi spus ca trebuie sa ne intoarcem sub 3% anul acesta, noi spunem foarte clar ca nu se poate asa ceva, pentru ca asta ar insemna ca politica fiscala sa afecteze negativ economia si nu vom face asa ceva", a spus ministrul Finantelor. Ministrul a adaugat ca intrarea in procedura de deficit excesiv s-a luat in calcul la constructia bugetului pe acest an. "Strategia fiscal-bugetara arata deja ca deficitul bugetar va scadea sub 3% in 2022. Noi am luat in calcul cand am construit bugetul pe 2020 ca vom intra in procedura de deficit excesiv.

Nu aveam cum sa evitam dupa ce am gasit acolo la executia bugetara pe ultimul an. Stiam foarte bine ca vom depasi 3%, am spus asta din prima zi, deci nu aveam cum sa evitam. Procedura de deficit excesiv este ceva automat, in momentul in care ai trecut de 3% intri in discutii cu Comisia Europeana despre aceasta procedura", a declarat Florin Citu. Acesta a precizat ca, avand in vedere executia bugetara pe primele doua luni, s-ar putea sa avem un deficit bugetar sub tinta de 3,6% din bugetul pe 2020.



Datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 6,16 miliarde euro anul trecut, fata de 2018, la 106 miliarde euro, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In aceasta perioada, datoria externa publica a ajuns la 39,49 miliarde euro.

In 31 decembrie 2018, datoria externa totala era de 99,841 miliarde euro, iar datoria externa publica era 34,850 miliarde euro, potrivit datelor BNR. In 31 decembrie 2019, datoria externa totala a ajuns la 106 miliarde euro, iar datoria externa publica la 39,49 miliarde euro. Din totalul datoriei externe, datoria externa pe termen lung lung a insumat 72,740 miliarde euro la 31 decembrie 2019 (68,6% din totalul datoriei externe), in crestere cu 6,5% fata de 31 decembrie 2018.

Totodata, datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 31 decembrie 2019 nivelul de 33,260 miliarde euro (31,4% din totalul datoriei externe), in crestere cu 5,4% fata de 31 decembrie 2018.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 18% in perioada ianuarie - decembrie 2019, comparativ cu 22,3% in anul 2018. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii la 31 decembrie 2019 a fost de 4,6 luni, in comparatie cu 4,8 luni la 31 decembrie 2018. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculata la valoarea reziduala, cu rezervele valutare la BNR la 31 decembrie 2019 a fost de 72,2%, comparativ cu 74,1% la 31 decembrie 2018.



Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anuntat, joi, ca a invitat compania Tirrena Scavi sa semneze, pana vineri, contractul pentru finalizarea lucrarilor de modernizare din sectorul DN2-A2 al Centurii Bucurestiului.

Bugetul alocat si aprobat pentru executia lucrarilor in cursul anului 2020 este de aproximativ 98 milioane lei, fara TVA. "CNAIR S.A. a invitat la sediul companiei antreprenorul Tirrena Scavi ca pana vineri, 14 februarie 2020, sa semneze contractul pentru finalizarea lucrarilor de modernizare a DN Centura Bucuresti, sectorul DN2 ( E85, Km 12+300) - A2 (Km 23+750)", se arata in comunicat. Dupa semnarea contractului, urmeaza constituirea de catre antreprenor a scrisorii de garantie de buna executie si aprobarea ei de catre beneficiar, apoi va fi emis ordinul de inceperea a lucrarilor. Termenul pentru finalizarea lucrarilor este de 15 luni de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor.

"Mentionam ca exproprierile efectuate pana la aceasta data sunt in conformitate cu limitele stabilite prin proiectul tehnic aprobat. In cazul in care, pe parcursul executiei lucrarilor, se va constata ca sunt necesare suprafete de teren suplimentare, Antreprenorul va fi responsabil de pregatirea si predarea catre Beneficiar a documentatiei necesare in vederea promovarii, de catre beneficiar, a unei Hotarari de Guvern pentru exproprierea suprafetelor de teren suplimentare", se arata in comunicat. In ceea ce priveste sectorul A1 - DN7, urmare rezilierii de catre CNAIR, in data de 21 iunie 2019, a contractului de proiectare si executie, este imperios necesara expertizarea tehnica, din punct de vedere calitativ si cantitativ, a lucrarilor executate in cadrul contractului. Stadiul fizic al executiei lucrarilor, la data rezilierii, a fost de 86,5 %, potrivit CNAIR. "Procedura de achizitie pentru atribuirea contractului de servicii de expertizare tehnicp a fost demarata, iar preluarea amplasamentului de la vechiul antreprenor se va efectua dupa finalizarea expertizei tehnice si emiterea raportului de expertiza si a documentelor de proiectare pentru lucrarile de remediere", se arata in comunicat. Dupa preluarea amplasamentului se va proceda la demararea procedurii de achizitie publica pentru atribuirea unui nou contract de executie lucrari in scopul finalizarii lucrarilor conform proiectului tehnic aprobat.



Consiliul Judetean Ilfov a anuntat joi ca a apelat la fonduri europene pentru realizarea unor proiecte precum Nodul intermodal pentru care a primit deja aprobarea de la Bruxelles.

Anuntul a fost facut in contextul adoptarii bugetului pentru anul 2020, in valoare de 217 589 126 lei. "Pentru proiectele mari, care necesita finantare mult peste bugetul propriu (nod intermodal, parc stiintific, apa si canalizare), CJ Ilfov a apelat la fonduri europene, aprobate deja la la Bruxelles", a informat CJ Ilfov. Presedinte Consiliului Judetean Ilfov a semnat in octrombrie 2019 contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind constructia Nodului Intermodal Bucuresti-Ilfov. Un nod intermodal este un punct de intersectie intre mai multe tipuri de transport. La Moara Vlasiei, avand in vedere apropierea de aeroportul Otopeni, se vor intersecta transportul aerian, rutier si feroviar. Nodul Intermodal Bucuresti Ilfov va cuprinde: doua terminale cargo (feroviar si rutier), un parc logistic (spatii pentru depozitarea marfurilor) si posibil statie CFR pentru calatori (in cazul in care terminalul nu va fi facut in aeroport).

Alte proiecte ale CJ Ilfov sunt: proiectul de apa-canal, care prevede racordarea la utilitati a 22 de localitati; managementul modern al deseurilor - colectare selectiva, transport, sortare si neutralizare. Totul, pentru un mediu curat si sanatos; constructia Magurele Science Park - un parc stiintific, complex de afaceri, care va cuprinde spatii de birouri, spatii de productie si de transfer tehnologic, un centru de conferinte si chiar si un muzeu al viitorului; Ilfov Business Hub - 60 de tineri au inceput cursurile in luna decembrie. Dupa sase luni de instruire, cele mai bune 16 idei de afaceri vor fi selectate in urma unui concurs si vor primi sprijin in primii trei ani de la infiintarea firmei: sediu, mentorat si consultanta; implementarea invatamantului dual in judetul Ilfov - Consiliul Judetean este promotorul invatamantului dual in judet.

Pentru implementarea sistemului am apelat la experienta germana: AHK - Camera de Comert Romano-Germana.