Zilnic iti prezentam cele mai importante stiri din presa nationala
21-09-2018
Primariile vor putea depune la Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), in perioada 3 octombrie - 2 noiembrie 2018, dosare de finantare pentru achizitia de autovehicule mai putin poluante pentru transportul public de persoane.

Potrivit unui comunicat de presa al AFM, transmis joi AGERPRES, doua noi programe care vizeaza imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera din transporturi, pentru achizitia de autovehicule mai putin poluante in transportul public de persoane, vor fi lansate in perioada urmatoare.

Astfel, in intervalul 3 octombrie - 2 noiembrie 2018, unitatile administrativ-teritoriale, municipii resedinte de judet, inclusiv Municipiul Bucuresti, vor putea depune dosare de finantare in cadrul programului privind imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, utilizand autovehicule mai putin poluante in transportul public local de persoane.

Bugetul alocat acestui proiect se ridica la 460 milioane de lei si va sustine achizitia de autobuze electrice, autobuze electric hibride, autobuze alimentate cu GNC (gaz natural comprimat) sau troleibuze.

Potrivit sursei citate, cel de-al doilea program vizeaza instalarea statiilor de reincarcare pentru vehicule electrice in municipiile resedinte de judet si are un buget de 92 milioane de lei. In acest caz, unitatile administrativ-teritoriale resedinte de judet si Municipiul Bucuresti vor putea depune dosare pentru participarea in cadrul programului in perioada 18 octombrie - 16 noiembrie 2018.

Pe de alta parte, AFM precizeaza ca, in urma aprobarii rectificarii bugetare, in sedinta Comitetului de Avizare din data de 20 septembrie 2018, au fost avizate favorabil noi dosare de acceptare in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national (Programul "Rabla") si al Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic (Programul "Rabla Plus"), listele cu persoanele juridice respective fiind publicate pe site-ul AFM, la sectiunile aferente celor doua programe.

In aceasta etapa, in Programul "Rabla" au fost acceptate 441 dosare pentru 1.048 autovehicule si o contestatie pentru 16 autovehicule. Totodata, in Programul "Rabla Plus" au fost acceptate 18 dosare pentru 43 autovehicule (13 electrice hibride si 30 electrice 100%) si o contestatie pentru un autovehicul pur electric.

Persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producatorilor/dealerilor auto validati in cele doua programe, listele acestora fiind disponibile pe site-ul institutiei.

AFM mentioneaza ca sesiunea de depunere a dosarelor atat pentru Programul "Rabla", cat si pentru Programul "Rabla Plus" s-a prelungit pana la data de 29 noiembrie 2018.
Contractul privind asigurarea masinii va fi denuntat din oficiu, fara avizul ASF, la trei luni de cand firma de asigurari a intrat in faliment.

Ministerul Finantelor a modificat Legea Fondului de Garantare a Asiguratilor, astfel incat politele de asigurare sa poata fi denuntate din oficiu, fara avizul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in termen de trei luni de la momentul in care decizia de intrare in faliment a asiguratorului, emisa de judecatori, ramane definitiva. Proiectul, supus dezbaterii publice pe site-ul MFP, prevede ca "avizul pentru mentinerea sau denuntarea contractelor de asigurare se solicita de catre lichidatorul judiciar intr-un termen de 90 de zile de la data deschiderii procedurii de faliment".

Acest fapt, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ, presupune ca lichidatorul judiciar sa intre de indata in posesia actelor societatii asiguratoare si odata cu preluarea lor sa se treaca la analiza si prezentarea unei concluzii catre ASF, "in cadrul unei cereri prin care sa se solicite mentinerea sau denuntarea contractelor de asigurare".

"Acest aviz urmeaza sa fie inlaturat prin adoptarea masurii de denuntare de drept a politelor de asigurare in termen de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii de faliment. Odata cu adoptarea unei astfel de masuri si celelalte prevederi privind instrainarea portofoliului de polite de asigurare devin caduce", se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

In sprijinul aprobarii acestor modificari, initiatorii au invocat faptul ca denuntarea politelor de asigurare trebuie facuta imediat dupa ramanerea definitiva a falimentului, pentru a nu se majora sumele pe care Fondul de Garantare trebuie sa le plateasca asiguratilor .

Asiguratilor li se va restitui contravaloarea asigurarii RCA pentru lunile ramase

Surse avizate au declarat pentru "Adevarul" ca denuntarea din oficiu a politelor de asigurare, dupa intrarea in faliment a asiguratorului, este absolut necesara din cauza daunelor care se pot produce.

Concret, asiguratii vor fi notificati asupra faptului ca le va inceta contractul de asigurare obligatorie a masinii, fiind chemati sa le fie restituite sumele.

"De obicei romanii incheie polite de asigurare RCA cu o perioada de valabilitate de 12 luni. In prezent, in cazul in care asiguratorul intra in faliment, aceste polite RCA continua sa isi pastreze valabilitatea. In cazul in care se produc noi accidente rutiere, daunele care vor trebui platite vor spori datoria pe care Fondul de Garantare trebuie sa le-o plateasca asiguratilor. Prin modificarile aduse Legii 213/2015 se propune ca politelele sa fie denuntate in trei luni de la ramanerea definitiva a deciziei de faliment. Adica, politele isi vor pierde valabilitatea pentru restul de luni, asiguratul va fi anuntat si chemat sa i se restituie contravaloarea asigurarii RCA pentru lunile ramase. Asiguratul va lua banii si isi va incheia o alta polita de asigurare a masinii", au declarat sursele citate.

334 milioane de lei, daunele platite de FGA dupa falimentul a trei asiguratori

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) avea inregistrate, la finalul lunii octombrie a anului trecut, 63.575 cereri de plata pentru societatea Astra Asigurari, 30.135 cereri de plata pentru Carpatica Asig si un numar de 1.365 cereri de plata depuse de potentialii creditori de asigurare ai societatii Forte Asigurari.

Potrivit Fondului, din totalul platilor de 333,8 milioane de lei efectuate pana la 31 octombrie 2017, in contul creditorilor Astra Asigurari s-au virat 284,5 milioane lei, in timp ce pentru creditorii Carpatica Asig s-au achitat 43,5 milioane lei. De asemenea, FGA a achitat si suma de 5,7 milioane lei, pentru creditorii Forte Asigurari.
Statul roman va garanta companiilor petroliere ca nu va creste taxarea gazului extras din Marea Neagra pe toata durata exploatarii, iar cheltuielile de explorare, care sunt de ordinul miliardelor de euro, vor fi scazute din impozitul pe profit pe care companiile il vor datora. Este vorba despre doua amendamente introduse la legea offshore si care reprezinta, practic, principalele solicitari ale companiilor petroliere inainte de a anunta decizia finala de exploatare a gazelor din Marea Neagra.

Amendamentul prin care valoarea investitiior se scade din impozit usureaza substantial povara fiscala a companiilor, care isi pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin aceasta lege si, teoretic, simplifica lucrurile in decizia de a se scoate gazelle, se arata pe economica.net. In cel mai important perimetru din Marea Neagra, Neptun Deep, ExxonMobil si OMV Petrom au investit deja in explorare circa 1,5 miliarde de dolari si ar urma sa mai cheltuiasca inca 4 miliarde de dolari, inainte de a incepe exploatarea propriu-zisa a gazelor.

Cele aproximativ sase miliarde de dolari pe care ExxonMobil si OMV Petrom le vor fi investit in explorarea gazelor din Marea Neagra vor fi scazute din impozitul pe care aceste companii urma sa-l plateasca Romaniei

Al doilea amendament important se refera la imposibilitatea schimbarii cuantumului taxelor aplicate companiilor petroliere pe toata durata exploatarii gazelor, o cerinta expresa a petrolistilor, care au spus ca au nevoie de predictibilitate si de un cadru fiscal stabil perntru a putea investi. Nivelul taxelor este garantat prin lege, daca amendamentul va fi adoptat, pe toata durata exploatarii gazelor.

Gazele vor ajunge la tarm din 2019

In zona continentala a Marii Negre se deruleaza doua proiecte de anvergura. Primul este derulat de Exxon si OMV Petrom in zona de apa adanca, unde s-au descoperit rezerve de pana la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea este desfasurat de fondul de investitii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), in zona de apa mica, care are un potential de 20 de miliarde de metri cubi. Primele gaze vor ajunge la tarm in 2019, in cazul exploatarii din zona de apa mica, in timp ce resursele exploatate de ExxonMobil si OMV Petrom ar urma sa intre in sistem in anul 2020.
20-09-2018
Guvernul discuta, in sedinta de joi, un proiect de act normativ care introduce in legea adoptiei stimulente financiare care incep de la 600 de lei pe luna pentru adoptator sau familia adoptatoare, precum si o suma anuala suplimentara de 1.500 de lei, potrivit ordinii de zi remisa MEDIAFAX.

Pe ordinea de zi de joi a Guvernului figureaza un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei.

"Reglementarea de noi stimulente financiare care sa sustina decizia unei familii de a adopta, cu scopul identificarii cat mai rapide a unei familii adoptive pentru copiii aflati in sistemul de protectie. Stimulentele financiare cresc progresiv si vizeaza sustinerea familiilor care adopta copii de varsta mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de frati", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.

Astfel, actul normativ prevede ca "adoptatorul sau familia adoptatoare beneficiaza, cu titlul de sprijin financiar, de o indemnizatie lunara, raportata la indicatorul social de referinta, in cuantum de 1,20 ISR (600 lei), pentru fiecare copil care, la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei, se afla in una din urmatoarele situatii: a) avea varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani; b) era incadrat in grad de handicap usor sau mediu; c) facea parte dintr-un grup de 2 frati adoptabili impreuna".

Cuantumul indemnizatiei se majoreaza cu 50% pentru cazul in care la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de incuviintare a adoptiei copilul se afla in una din urmatoarele situatii: a) avea implinita varsta de 7 ani; b) era incadrat in grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA; c) face parte dintr-un grup de cel putin 3 frati adoptabili impreuna.

De asemenea, proiectul de lege prevede ca adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai multi copii beneficiaza, pentru fiecare copil adoptat, de o suma fixa in cuantum de 1500 lei pe an, destinata asigurarii unor servicii de recuperare/reabilitare medicale, psihologice sau de alta natura si a caror nevoie a fost stabilita ca urmare a recomandarilor unui medic, psiholog sau asistent social. Aceasta suma se acorda pe durata etapei de monitorizare postadoptie.

"Acordarea unei sume de 200 lei/zi/persoana destinata acoperirii cheltuielilor de cazare si transport realizate de adoptator sau familia adoptatoare in vederea participarii la procedura potrivirii practice cu un copil avand domiciliul in alt judet decat cel al adoptatorului/adoptatorilor", este o alta prevedere din proiectul aflat pe ordinea de zi a Guvernului.

Proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda de joi a sedintei Guvernului, potrivit unui comunicat de presa remis MEDIAFAX, sunt:

"- PROIECT DE LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei

- PROIECT DE HOTARARE pentru stabilirea categoriilor de persoane cu handicap care beneficiaza de un spor de 15% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare

- PROIECT DE HOTARARE privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in acvacultura

- PROIECT DE HOTARARE pentru modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 855/1998 privind infiintarea Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic.

- PROIECT DE HOTARARE privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Varianta ocolitoare a orasului Targu Mures, pe DN 13 si DN 15".

- PROIECT DE HOTARARE pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Realizare infrastructura-zona operationala-in cazarma 1833 Campia Turzii".

- PROIECT DE HOTARARE privind actualizarea valorii de inventar si a adresei postale a unui imobil situat in municipiul Bucuresti, aflat in domeniul public al statului, pentru revocarea dreptului de administrare al Consiliului Local al Sectorului 5 al Municipiului Bucuresti si darea acestuia in administrarea Ministerului Apararii Nationale, precum si pentru modificarea anexei nr. 4 la Hotararea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

- PROIECT DE HOTARARE pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

- PROIECT DE HOTARARE privind transmiterea unui imobil aflat in domeniul public al statului, din administrarea Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului in administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul de Politie Judetean Bacau.

- PROIECT DE HOTARARE privind trecerea din domeniul public al statului in domeniul privat al statului, a unor spatii dintr-un bun imobil aflat in administrarea Regiei Autonome ``Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat``.

- PROIECT DE HOTARARE privind aprobarea desfasurarii activitatilor de sustinere a candidaturii Romaniei la Consiliul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor in cadrul Conferintei Plenipotentiarilor ce va avea loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite, in perioada 29 octombrie - 16 noiembrie 2018, si a normativelor de cheltuieli pentru activitatile de protocol si cu caracter cultural-artistic ce se vor efectua in cadrul activitatilor de sustinere a candidaturii Romaniei.

- PROIECT DE HOTARARE pentru aprobarea amendamentului convenit prin schimbul de scrisori semnate la Bucuresti la 7 iunie 2018 si la Paris la 18 iunie 2018 intre Guvernul Romaniei si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, la Acordul-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei semnat la 2 februarie 2007 la Bucuresti si la 9 februarie 2007 la Paris, pentru finantarea primei faze a Proiectului "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 locuitori".

- PROIECT DE HOTARARE privind actualizarea anexei nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului pentru un imobil aflat in administrarea Ministerului Afacerilor Interne.

- MEMORANDUM cu tema: Aprobarea Conceptului Presedintiei romane a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD) si a Calendarului reuniunilor si evenimentelor tematice propuse de Romania pe durata mandatului Presedintiei SUERD.

- MEMORANDUM cu tema: Pregatirea celei de-a opta runde de evaluari reciproce in Romania ce are ca tema "Implementarea si operationalizarea politicilor europene in materie de prevenire si combatere a criminalitatii de mediu".

- MEMORANDUM cu tema: Finalizarea negocierilor si semnarea Memorandumului de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Belarus privind cooperarea in domeniul protectiei civile, al asistentei si interventiei in situatii de urgenta.

- MEMORANDUM cu tema: Incredintarea unui serviciu de interes economic general (SIEG) catre Scoala Superioara de Aviatie Civila, institutie publica in subordinea Ministerului Transporturilor si acordarea compensatiei pentru indeplinirea obligatiei de serviciu public, asociata acestui SIEG.

- PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE cu privire la 7 initiative legislative parlamentare:".
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat miercuri asigurari ca fermierii isi vor primi subventiile "pe 16 octombrie, in primul minut al zilei".

"A fost un an bun si un an care promite, pentru a avea si la anul viitor ceea ce trebuie, pe data de 16 octombrie, in primul minut al zilei, in primul minut al datei respective, la cumpana noptii, vor fi primite subventiile ca si anul trecut" a declarat ministrul Agriculturii la Buzau.

In ce priveste pesta porcina, ministrul a spus ca porcii vor putea fi crescuti in gospodarii, dupa ce va fi eradicat acest virus, dar nu poate estima cand se va intampla acest lucru.

Petre Daea, prezent miercuri la Buzau la deschiderea editiei de anul acesta a evenimentului dedicat recoltei "Toamna buzoiana", a negat informatia potrivit careia s-ar incerca, odata cu aparitia pestei porcine, impiedicarea gospodarilor de a mai creste gospodarii.

"Exclus. Vom continua cresterea porcului in gospodarii. Dupa ce trece acest val de boala, gospodarii vor putea sa creasca din nou porci in conditii de securitate sanitar veterinara, in asa fel incat sa nu mai avem asemenea necazuri. Nu ne oprim aici, nu ne invinge virusul. Continuam cresterea porcilor in conditii de siguranta", a spus ministrul Agriculturii.

Daea a adaugat ca nu poate spune cat va mai dura pana ce va fi eradicat de pe teritoriul tarii virusul pestei porcine africane.

"Important e sa facem ce trebuie sa facem astazi. Sunt doua actiuni majore. Prevenirea inseamna sa-i spui vecinului: "Draga vecine, uite ce mi s-a intamplat, eu am aceasta boala". Vecin de gospodarie, de sat, de comuna, de judet. A doua masura e cea dureroasa, luata de stat si toate pierderile suferite, dar pentru care oamenii vor fi despagubiti", a mai spus ministrul Agriculturii Petre Daea.

Pesta porcina africana se manifesta in peste opt sute de focare in 13 judete.

Executivul a adoptat, in sedinta joi, o hotarare privind acordarea unui spor de 15% la salariu tuturor persoanele incadrate in grad de handicap grav sau accentuat.

"Persoanele care, in conformitate cu Certificatul de incadrare in grad de handicap, sunt incadrate in grad de handicap grav sau accentuat, de oricare tip prevazut de art. 86 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza pentru activitatea desfasurata in cadrul programului normal de lucru, de un spor de 15% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare, prevazut la art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare", prevede hotararea adoptata, joi, de Guvern.

Astfel, de sporul de 15% din salariul de baza, solda de functie, salariul de functie sau indemnizatia de incadrare, prevazut la art. 22 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, vor beneficia toate persoanele incadrate in gradul de handicap grav sau in gradul de handicap accentuat pentru care tipul de handicap stabilit in anexa la Certificatul de incadrare in grad de handicap este: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

Potrivit notei de fundamentare a HG, in prezent sporul de 15% din salariul de baza se acorda doar nevazatorilor cu handicap grav si accentuat, pentru activitatea desfasurata in cadrul programului normal de lucru, "situatie care genereaza diferentiere pe criterii de dizabilitate, in ceea ce priveste castigurile salariale realizate de persoanele cu handicap".
19-09-2018
Parintii din Bucuresti au scapat de o cheltuiala serioasa. Daca de mai bine de zece ani bancile se bucurau de clienti ai creditelor pentru achizitionarea aparatului dentar pentru copii, incepand de saptamana aceasta, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale (ASSM), din cadrul Primariei Bucuresti le ofera gratuit, prin programul "Consultatii stomatologice si aplicare de aparate ortodontice pentru elevii din Municipiul Bucuresti". Un astfel de aparat ortodontic costa, intr-un cabinet privat, circa 7.000 de lei.

Costurile pentru un dispozitiv de indreptat dintii au f ost mereu pest e put erile finaciare ale mult or parinti. Astfel, c opiii ai car or mame si tati nu a veau de unde sa scoata circa doua mii de eur o pentru indreptarea dintilor, ramaneau cu un c omplex s au chiar cu probleme grave ale danturii. Din disperare, parintii se rugau de stomatologi si ortodonti pentru a le furniza serviciile medicale in rate.

Cererea fiind mare, dentistii, impreuna cu bancile, au lansat "creditul pentru aparat dentar".Pentru a beneficia de imprumutul b ancar, dentistul si specialistul in ort odontie fur - nizau clientilor ade verinte si facturi pr oforme pentru a fi duse la cr editor, un demer s asemanator celor care au cumparat masini prin imprumut bancar. Din pacate, unele IFN-uri luau si pielea de pe datorinici prin dobanzi exagerate sau penalitati la cateva zile intarziere.

Parintii se indatorau si pe card de credit

Creditele "pentru dinti" au disparut din maj oritatea agentiilor b ancare. Libra Bank, de e xemplu, ar e un p arteneriat o clinica dent ara, prin c are societatea medic ala trimit e un proiect de imprumut catr e s ocietatea bancara, insotit de c ererea clientului. Banca analizeaza daca veniturile pacientului permit rambursarea imprumutului in maximum 60 de luni si in caz favorabil, vireaza banii direct catre clinica. In general, exista un plafon de maxim 20.000 de lei.

Bancile care nu au sau nu mai au aceasta linie de credit, ofera un card cu care se poate plati la orice furniz or de s ervicii, insa care nu po ate furniza bani cash. Limita lui, la BRD de exemplu, este de 25.000 de lei, iar banca stabileste automat o suma minima de r a m b u r s a r e lu nara.

Stomatologii sustin ca pecientii folosesc deseori aceste tipuri de c ard pentru a-si achita serviciile medicale dentare si ca acestea au inlocuit vechiile credite bancare.
Fondurile alocate la rectificarea bugetara pentru continuarea programului Rabla sunt accesibile incepand de luni, bugetul de 198 de milioane de lei reprezentand contravaloarea a 30.000 de prime de casare. Valoarea primei de casare va fi in continuare de 6.500 de lei. Aceasta suma va putea fi cumulata daca se achizitioneaza o masina hibrid cu prima de 1.700 de lei acordata pentru masinile eco. Ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu a anutat recent ca din anul 2019 programul Rabla va continua si ca ministerul de resort isi propune sa pastreze aceeasi suma,care sa fie echivalenta cu 50.000 de masini noi introduse pe piata.
18-09-2018
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca persoanele care platesc datoriile la stat pana la finele lunii decembrie ar putea primi o reducere de minimum 10 %.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala va centraliza pana in octombrie toate informatiile privind datoriile pe care persoanele fizice le au la stat, urmand ca, pana in 15 noiembrie, oamenii sa fie informati cat au de platit, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, subliniind ca se are in vedere acordarea unui discount de cel putin 10% celor care platesc pana la finele acestui an.

"Octombrie este termenul pana la care vom centraliza toate aceste informatii si vom pune ca si termen legal, ca sa fie coerenta in piata, martie 2019, termen de plata, ca si la cei care sunt pe anul acesta cu veniturile estimate pentru 2018. Dar, daca respectivii platesc pana la final de decembrie, atunci vom propune un discount zic eu substantial, mai mult de cinci la suta, minimum 10 la suta, pentru ca statul n-a avut acel rol activ, el n-a informat contribuabilul cand trebuia sa-l informeze. Si atunci, daca tot vii cu o astfel de centralizare, ca sa avem momentul zero, trebuie sa vii si cu un stimul consistent pentru ca oamenii sa-si plateasca. Daca nu, platesc in 2019, in martie. Imi doresc foarte tare ca 2018 sa fie anul in care efectiv curatam, stabilim, clarificam, pentru ca 2019 sa fie un an in care sa incepem si in zona privata curatenia, si in zona de contribuabil, sa stie omul ce a avut de platit, sa nu stea sa se gandeasca:oare ce o veni de la ANAF? Acum vine vreo decizie de impunere de ma lasa masca. Oamenii sa stie foarte clar: atat am de platit. Foarte bine. Statul imi da un discount daca platesc pana in decembrie, un alt discount, poate, daca platesc pana in martie anul viitor. Pentru ca statul n-a respectat legea, n-a avut rol activ. In octombrie se finalizeaza centralizarea, pana in 15 noiembrie este, mi se pare, termenul pana la care sa fie informati oamenii, sa stie exact cat au de platit la final de decembrie si ce discount pot primi daca o fac atunci si nu pana in martie 2019", a explicat Teodorovici.

Incepand din acest an, persoanele fizice trebuie sa depuna o Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate. Termenul limita pentru depunerea documentului a fost 31 iulie 2018.Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din Romania si/sau din strainatate, si de catre cele care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.

Persoanele care nu realizeaza venituri si aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate au, de asemenea, obligatia de a depune Declaratia Unica.

Pentru depunerea online a Declaratiei Unice pana la 31 iulie 2018 se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 si platit integral pana la 15 martie 2019. Bonificatia se acorda corespunzator si pentru contributiile sociale datorate potrivit legii.

Incepand cu anul 2019, Declaratia Unica se va depune exclusiv online, potrivit legislatiei fiscale in vigoare.
Peste 25.000 de romani ar putea beneficia anul acesta de garantii de stat de 600 de milioane de lei prin programul guvernamental "Investeste in tine!", destinat in special tinerilor, care pot solicita credite fara dobanda de pana la 40.000 lei. Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a pus in dezbatere publica pana pe data de 8 septembrie 2018 normele pentru Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2018 pentru implementarea programului national "Investeste in tine!".

Dupa publicare, bancile care vor dori sa participe la aceasta schema de finantare se vor inscrie in program si vor afisa in locatiile in care pot fi solicitate aceste credite sintagma "Programul Investeste in tine finantat de Guvernul Romaniei 2018. Zero costuri. Zero dobanda". Normele de aplicare a programului credite de studii cu dobanda zero, puse in dezbatere publica de CNSP, stabilesc garantii de 600 de milioane de lei pentru 2018, bani suficienti pentru peste 25.000 de beneficiari doar in acest an, potrivit economica.net. Comisia de prognoza estimeaza ca in doi ani de derulare a programului se vor executa de catre banci sub 3% din garantiile acordate de cele doua fonduri de garantare.

Programul "Investeste in tine!" se adreseaza tinerilor fara un loc de munca sau care sunt inca in perioada studiilor. Creditul este destinat acoperirii nevoilor tinerilor, si anume a cheltuielilor legate de educatie, sanatate, cultura, sport si altele

Durata creditului ce va putea fi contractat de catre tinerii de pana la 26 de ani va fi de maximum zece ani, inclusiv perioada de gratie de maximum cinci ani. Pot beneficia de acest program si persoanele cu varsta cuprinsa intre 26 si 55 de ani care sunt in sistemul de invatamant sau care urmeaza cursuri de reconversie profesionala. Aceste persoane pot beneficia de credite de 35.000 lei.

10.000 locuri de munca pe an

Toti beneficiarii pot beneficia in plus de 20.000 de lei daca sunt angajati sau se angajeaza in timpul derularii programului. Potrivit Guvernului, actul normativ va avea un impact favorabil in integrarea tinerilor pe piata muncii si cresterea ocuparii cu circa 10.000 persoane anual. Rata dobanzii pentru creditul acordat, precum si cheltuielile privind comisioanele de analiza si de gestiune a garantiilor vor fi suportate din bugetul de stat.

Romanii cu varste de pana in 55 de ani se pot imprumuta fara dobanda pentru a-si finanta hobby-urile si profesia.
Proiectul Legii privind sistemul public de pensii saboteaza interesele majore ale economiei, in conditiile in care prevede o crestere a punctului de referinta cu 79% in urmatorii trei ani, sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de specialitate. Reprezentantii CNIPMMR apreciaza ca in 2018 va exista un deficit de circa sapte miliarde de lei la bugetul de pensii, ce va trebui acoperit de la bugetul general.

"Modificarea legislatiei privind sistemul public de pensii are implicatii multiple sociale si economice, fiind imperios necesar ca inainte de luarea unei hotarari in acest domeniu sa fie realizate ample analize de impact (social, bugetar, economic) si consultari cu partenerii sociali si organizatiile societatii civile. Conform proiectului, valoarea punctului de referinta va creste de la 1.265 de lei, la 1 septembrie 2019, la 1.875 de lei, la 1 septembrie 2021. Aceasta inseamna o crestere cu 79%, fapt nemaiintalnit in vreo alta tara. Aceasta majorare a pensiilor va aduce cresteri ale taxelor si impozitelor, dar si a inflatiei, cu pana la 15%", a declarat Ovidiu Nicolescu in cadrul unei conferinte de presa. Comisia Nationala de Strategie si Prognoza estimeaza 5,7 milioane de salariati si un salariu mediu brut de 5.362 lei in 2021 (netul urmand sa fie 3.313 lei). Astfel, 21,25% din salariul mediu brut in 2021 ar genera venituri la bugetul de pensii de 78 miliarde de lei, in conditiile unei colectari integrale, iar cheltuielile pentru pensii in 2021 vor fi de 115 miliarde lei.

37 miliarde de lei ar urma sa fie deficitul bugetului pentru pensii in 2021.
Casele de marcat electronice ar trebui sa transmita Fiscului tranzactiile pe luna august pana joi, 20 septembrie. Dar problemele informatice ale ANAF ar putea fi mai mari decat isi doresc subordonatii lui Ionut Misa.

"Romania libera" a scris inca din luna iunie despre chestiunea noilor case de marcat electronice. Problema aceasta este mai complexa si mai complicata decat pare la prima vedere si are legatura directa cu informatizarea Fiscului - o tema de lucru si o restanta a oricarui guvern.

Sistemul ar trebui sa ajunga la urmatoarele performante: de oriunde din tara, atunci cand are loc o tranzactie, mare sau mica, aceasta este trimisa de casa de marcat electronica a operatorului economic respectiv la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care o inregistreaza in listingul tranzactiilor respectivului actor economic, codificat pe CUI-ul acestuia.

Sa ne imaginam acum ce se intampla zilnic in Romania. Nu este vorba despre ghereta de la colt, la care, pana recent, vanzatorul isi trecea fiecare articol vandut, cu pixul, intr-un caiet.

In fiecare dintre punctele de vanzare din tara ale marilor retaileri, o data la cateva secunde, are loc o tranzactie. Numai liderul pietei marilor retaileri avea in anul 2016 112 hipermarketuri, iar liderul comertului citadin de proximitate are alte 500 de magazine, in intreaga tara.

Amanari succesive si clementa

Adrian Benta, consultant fiscal, spune ca, "pentru 1 iulie, Fiscul a stabilit obligatia agentilor mari si mijlocii sa aiba casele de marcat achizitionate si online, iar pentru cei mici de la 1 septembrie a.c.".

"Ulterior", a explicat "Romaniei libere" Benta, "o ordonanta de urgenta guvernamentala a amanat amenzile pentru neachizitionarea si punerea online a caselor de marcat pentru 1 septembrie, la marii contribuabili si la cei mijlocii, si pana la 1 noiembrie, pentru cei mici".

Apoi, pe 7 septembrie, Guvernul a dat o hotarare de guvern, care "a introdus o noua clementa, referitoare la nedotarea cu case de marcat la termen in regulamentul de preventie", a detaliat expertul.

Astfel, daca nu ai achizitionat o casa de marcat electronica, ai un termen de maximum 90 de zile pentru rezolvarea neconformarii la exigentele legale. Dupa decurgerea acestui termen de 90 de zile, agentii au un alt termen, de maximum 10 zile, in care Fiscul verifica conformarea. Apoi, urmeaza amenda.

Actorii economici au oricum obligatia sa foloseasca casele de marcat

"Aceasta nu inseamna ca nu ai obligatia sa folosesti casa de marcat incepand de acum. Cine nu a achizitionat-o inca foloseste casele de marcat clasice", atrage atentia Adrian Benta. Totusi, in ce stadiu este sistemul informatic al ANAF?

Problemele de conformare ale acestuia la standardele informatice vest-europene sunt vechi si bine cunoscute. "De cateva zile", a spus RL Benta, "sistemul ANAF este capabil sa preia automat fisierele. Operatorul economic extrage datele din luna anterioara si le transmite apoi online, printr-un formular, numit A 4200".

Face fata Fiscul?

"Romania libera" a aflat anterior care este situatia la Centrul National de Informatica (CNI) de la Ministerul Finantelor Publice, unde se colecteaza toate datele acestea.

Un expert IT-ist care a vazut la fata locului cum stau lucrurile a declarat RL ca "la etajul 4 (n.n. - la CNI) sunt serverele, intr-o camera plina de praf. Sunt fire trase peste tot, claie peste gramada. Se cumpara servere Oracle, se supradimensioneaza. Se foloseste tehnologie actuala, dar managementul e ca in anii `90, nu exista sa foloseasca share configured... Proiectele sunt facute de niste oameni care se numesc manageri, dar de fapt sunt incompetenti".

La momentul la care am dezvaluit despre aceasta stare de fapt, agentii economici fusesera rugati sa stocheze in casele de marcat datele tranzactiilor si sa le raporteze mai tarziu Fiscului, probabil pentru ca responsabilii acestuia stiau ca nu fac fata informatic.

"Romania libera" a intrebat ANAF la ce arhitectura de sistem se gandeste. Centralizata? Descentralizata la nivel judetean, adica pe 42 de baterii judetene de servere si altele sase de sector, in Capitala? Raspunsul ANAF: centralizat, in Bucuresti, pentru toata tara.

Se pune problema deocamdata fie si daca Fiscul poate face fata astfel nu la raportarea in timp real a fiecarei tranzactii, ci le sesiunea de raportari lunara care este ceruta acum de ANAF agentilor economici.

Mai sunt cateva zile

"La un moment dat, cand vor crapa serverele ANAF de tot, chiar da cineva atentie problemei", spune Benta.

In acest moment, Fiscul a cerut operatorilor economici, in general, ca pana pe 20 ale lunii urmatoare sa raporteze luna curenta. Aceasta inseamna ca pana joi, 20 septembrie, adica in doua zile, toti agentii economici, din toata tara, au obligatia sa trimita raportarile pe luna august.

"Astazi am avut pe acest subiect doua discutii", a spus RL consultantul fiscal Adrian Benta, adaugand: "Sistemul ANAF are o casuta predefinita care raporteaza doar luna septembrie, in loc de luna august, asa cum trebuia. Raportarea era pentru august si va trebui modificata".

"La un moment dat, cand vor crapa serverele ANAF de tot, chiar da cineva atentie problemei."

ADRIAN BENTA, CONSULTANT FISCAL

Sistemul implementat de Fisc este urmatorul: casa de marcat emite un fisier de raportare, care este trimis Fiscului, unde rezulta o declaratie a actorului economic respectiv. Transmiterea se face pe www.e-guvernare.ro si, mai departe, la ANAF.

Totusi, exista posibilitatea, pentru ca mai sunt numai doua zile, ca un numar mare de actori economici sa nu raporteze la timp. Exista si posibilitatea ca ANAF sa amane succesiv data-limita pana pe 25 ale lunii, eventual pana pe 30?

"Daca va avea loc o amanare pentru data-limita de 25 ale lunii, incarcarea serverelor, daca nu au servere dedicate, va fi si mai mare, pentru ca se suprapune cu raportarile lunare ale firmelor, cele fiscale, cele de TVA si cele privind salariile", atrage atentia Benta.
10-09-2018
Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a declarat, luni, la Miercurea Ciuc, unde a participat la deschiderea anului scolar, ca dascalii vor primi de la 1 decembrie, pe langa salariu, un spor de suprasolicitare, de 10%, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Educatiei a participat, luni, in Harghita, la deschiderea Colegiului National "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc si la festivitatea de deschidere a Scolii Generale "Marton Aron" din Sandominic.

"Pentru profesori sunt schimbari financiare semnificative fata de 11 septembrie anul trecut cand incepea anteriorul an scolar, salariile au crescut in medie cu 25% si vor urma si alte cresteri salariale pentru ca la 1 decembrie va aparea si un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10%", a spus Valentin Popa, la Miercurea Ciuc.

De asemenea, el a adaugat ca la 1 ianuarie 2019 va intra in vigoare regulamentul de acordare a sporurilor pentru conditii vatamatoare.

"In anul 2019 se va acorda si un sfert din ecartul intre salariile prezente si cele aferente anului 2022. Practic, in anul 2022, va exista o crestere in medie in sistemul preuniversitar de aproximativ 90% comparativ cu salariile din 2016. E o crestere semnificativa si e un pas important catre valorizarea resursei umane. Sper ca toate aceste lucruri sa conduca si la o crestere a calitatii actului educational pentru ca, sigur, stimati profesori, e foarte important ca dumneavoastra sa faceti la clasa lectii atractive, sa tineti elevii in clase si sa-i aduceti cu drag la scoala", a mai spus Valentin Popa.

Ministrul Educatiei le-a transmis, profesorilor, ca elementul esential al cresterii calitatii educationale este in mana lor, indemnandu-i sa formeze un parteneriat cu parintii si elevii.
Investitorii pot depune de luni, 10 septembrie, cererile de finantare pentru schema de ajutor de stat 807/2014, potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP). Bugetul alocat schemei in acest anul pentru emiterea de acorduri pentru finantare cu plata in perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei.

"Bugetul de 614 milioane de lei reprezinta prima alocare bugetara din anul 2018 din bugetul schemei de ajutor de stat neutilizat pana in anul 2018 in valoare de 1,8 miliarde lei", a precizat MFP intr-un comunicat de presa din 29 august. Aceasta suma este cu 3,8% mai mica decat cea anuntata initial ca buget anual alocat programului, respectiv de 638 milioane de lei (aproximativ 145 de milioane de euro).

Valoarea minima a investitiei pe care o pot solicita investitorii este de 13,5 milioane lei (aproximativ 3 milioane de euro). Operatorul economic poate demara proiectul de investitii dupa depunerea cererii de acord pentru finantare. Cererile de acord pentru finantare se depun in sesiune continua, pana la data epuizarii bugetului anual. Companiile care pot solicita ajutor de stat in baza acestei scheme sunt intreprinderi nou-infiintate sau cel in activitate, atat IMM-uri, cat si intreprinderi mari.

Cererile de acord pentru finantare, insotite de documentele justificative, se transmit la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, din Bd. Libertatii nr. 16, sector 5, Bucuresti, mentionandu-se pe plic: "Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014". Aceste cereri se analizeaza si se solutioneaza in ordinea inregistrarii si in limita creditelor de angajament si bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.

MFP va publica pe site-ul sau, saptamanal, lista cererilor de acord pentru finantare depuse si stadiul analizei acestora (in analiza, s-a emis acord, s-a emis scrisoare de respingere, in asteptare, dupa caz). Cererile de acord pentru finantare nesolutionate pana la data epuizarii creditelor de angajament si bugetare aprobate prin legile bugetare anuale se restituie companiilor.

"In cazul in care, in urma evaluarii se emit scrisori de respingere a cererilor de acord pentru finantare, si astfel raman disponibile credite de angajament si bugetare cererile de acord pentru finantare ramase in asteptare, care nu au facut obiectul evaluarii din cauza faptului ca ajutorul solicitat depasea bugetul alocat, se vor analiza in ordinea inregistrarii. Pentru Cererile de acord pentru finantare, aflate initial in asteptare, termenele de analiza/solutionare prevazute de actul normativ vor curge de la data publicarii pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a listei saptamanale a cererilor depuse", se explica intr-un document de presa al Finantelor.

Toate informatiile privind conditiile care trebuie indeplinite in vederea obtinerii finantarii si modul de completare a documentelor necesare se regasesc la sectiunea Ajutor de stat - H.G. nr. 807/2014. In plus, orice intrebari, sesizari si solicitari de clarificari referitoare la prevederile acestui mecanism de finantare pot fi adresate prin intermediul platformei dedicate, aflata la dispozitia operatorilor economici pe site-ul MFP, sustin reprezentantii ministerului.

Initial, Guvernul a anuntat deschiderea schemei de ajutor de stat incepand cu data de 27 august 2018, dar termenul a fost amanat pana dupa adoptarea rectificarii bugetare, care a intrat in vigoare de vineri, 7 septembrie.
De luni, 10 septembrie, se aplica noi tarife de racordare la sistemele de distributie a gazelor naturale, deoarece intra in vigoare un ordin al Comitetului de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ordin care a fost aprobat, joi, 6 septembrie 2018.

Noile tarife stabilite de ANRE sunt maximale si pornesc de la 450 de lei pentru un debit de 10 mc/ora, ajungand la 4.500 de lei pentru un debit de 500 mc/ora. Anterior, bransarea si avizarea bransarii se tarifa cu 1.500 pana la 5.000 de lei, in functie de complexitatea lucrarilor.

Noile tarife au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 165/2018. Grila de tarife poate fi consultata prin accesarea urmatorului link: anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/preturi-si-tarife-gn/2018">http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/preturi-si-tarife-gn/2018.

In procesul de stabilire si actualizare a noilor tarife, ANRE a avut, in principal, in vedere costurile reale ale procesului de racordare, urmarind, totodata, si suportabilitatea acestor costuri de catre viitorii utilizatori ai sistemelor de distributie a gazelor naturale, tarifele aprobate avand un caracter maximal.

Potrivit ANRE, la stabilirea tarifelor de racordare au fost luate in considerare costurile activitatilor cuprinse in contractul de racordare, respectiv:

- obtinerea certificatului de urbanism

- obtinerea avizelor si autorizatiilor emise de organismele abilitate

- obtinerea autorizatiei de construire a instalatiei de racordare

- proiectarea instalatiei de racordare

- verificarea documentatiei tehnice/proiectului tehnic a/al instalatiei de racordare de catre un verificator de proiecte atestat de ANRE

- executia instalatiei de racordare

- urmarirea lucrarilor privind executia, receptia tehnica si punerea in functiune a instalatiei de racordare.

"Prin limitarea valorilor componentelor de mai sus si prin stabilirea unui nivel maxim, ANRE a avut in vedere prevenirea posibilelor tendinte de incarcare a costurilor pentru fiecare componenta a tarifului de racordare, ceea ce ar fi condus la o majorarea accentuata si nejustificata a acestora", a precizat Autoritatea.

Desi responsabilitatea procesului de racordare revine detinatorilor retelelor de distributie, solicitantii au dreptul sa aleaga operatori economici autorizati ANRE in regim concurential pentru realizarea activitatilor necesare proiectarii si executarii instalatiilor de racordare.

"Prin metoda de reglementare a tarifelor de racordare instituita de ANRE se promoveaza concurenta intre operatorii economici autorizati, viitorii utilizatori ai sistemelor de distributie avand astfel posibilitatea sa aleaga operatorul economic cu care sa efectueze lucrarile necesare racordarii la costuri minime", mai arata Autoritatea.
Codul Fiscal si Legea Educatiei Nationale vor fi modificate astfel incat sasprijine dezvoltarea invatamantului tehnic, profesional si dual, incuirajand totodata angajatorii sa incheie contracte cu tinerii absolventi.

Potrivit initiatorilor, modificarile aduse Legii Educatiei Nationale si Codului Fiscal sunt complementare si au menirea de a crea noi oportunitati pentru absolventii invatamantului tehnic, profesional si dual, in vederea atat a mentinerii fortei de munca calificata in Romania, cat si a incurajarii agentilor economici sa investeasca in dezvoltarea invatamantului profesional.

,,Ne propunem sa modificam Legea Educatiei Nationale in sensul acordarii posibilitatii elevilor din sistemul de invatamant profesional, tehnic si dual cu varsta de peste 16 ani sa incheie, la cerere, un contract de munca part-time cu operatorul economic care are in derulare un parteneriat in invatamantul profesional dual. Mai mult decat atat, absolventii care au beneficiat de formare in invatamantul profesional tehnic si dual, incheie prioritar un contract de munca cu agentul economic pe o perioada minim egala cu cea a scolarizarii. Concomitent, prin modificarea Codului Fiscal, cota de impozit este de 0% si se aplica asupra venitului impozabil corespunzator elevilor de peste 16 ani pe perioada contractului de munca part-time, respectiv 5% absolventilor din invatamantul profesional - dual, incadrati pe piata muncii, in baza unui contract individual de munca cu operatorul economic partener al unitatii de invatamant absolvite pe o perioada de maxim 3 ani", a explicat in expunerea de motive Cristina Iurisniti, deputat USR si membra in Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.

Potrivit acesteia, prin consolidarea cadrului care legifereaza invatamantul profesional dual ne propunem sa diminuam rata somajului, fenomenul migratiei, concomitent cu incurajarea dezvoltarii parteneriatului scoala - operatori economici, dar si a profesionalizarii resursei umane in acord cu cerintele pietei muncii din Romania.

07-09-2018
Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE - a aprobat, joi, noile tarife de racordare la sistemele de distributie a gazelor naturale.

In prezent, bransarea si avizarea bransarii se tarifeaza cu 1.500 pana la 5.000 de lei, in functie de complexitatea lucrarilor. Noile tarife stabilite acum de ANRE sunt maximale si pornesc de la 450 de lei pentru un debit de 10 mc/ora, ajungand la 4.500 de lei pentru un debit de 500 mc/ora.

Noile tarife au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 165/2018. Grila de tarife poate fi consultata prin accesarea urmatorului link: http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/preturi-si-tarife-gn/2018.

In procesul de stabilire si actualizare a noilor tarife, ANRE a avut, in principal, in vedere costurile reale ale procesului de racordare, urmarind totodata si suportabilitatea acestor costuri de catre viitorii utilizatori ai sistemelor de distributie a gazelor naturale, tarifele aprobate avand un caracter maximal.

Potrivit ANRE, la stabilirea tarifelor de racordare au fost luate in considerare costurile activitatilor cuprinse in contractul de racordare, respectiv:

- obtinerea certificatului de urbanism

- obtinerea avizelor si autorizatiilor emise de organismele abilitate

- obtinerea autorizatiei de construire a instalatiei de racordare

- proiectarea instalatiei de racordare

- verificarea documentatiei tehnice/proiectului tehnic a/al instalatiei de racordare de catre un verificator de proiecte atestat de ANRE

- executia instalatiei de racordare

- urmarirea lucrarilor privind executia, receptia tehnica si punerea in functiune a instalatiei de racordare.

"Prin limitarea valorilor componentelor de mai sus si prin stabilirea unui nivel maxim, ANRE a avut in vedere prevenirea posibilelor tendinte de incarcare a costurilor pentru fiecare componenta a tarifului de racordare, ceea ce ar fi condus la o majorarea accentuata si nejustificata a acestora", precizeaza Autoritatea.

Desi responsabilitatea procesului de racordare revine detinatorilor retelelor de distributie, solicitantii au dreptul sa aleaga operatori economici autorizati ANRE in regim concurential pentru realizarea activitatilor necesare proiectarii si executarii instalatiilor de racordare.

"Prin metoda de reglementare a tarifelor de racordare instituita de ANRE se promoveaza concurenta intre operatorii economici autorizati, viitorii utilizatori ai sistemelor de distributie avand astfel posibilitatea sa aleaga operatorul economic cu care sa efectueze lucrarile necesare racordarii la costuri minime", mai arata Autoritatea.
Ministerul Muncii a anuntat, vineri, ca a lansat procedura de modificare a ordonantei de urgenta 111/2010 astfel incat femeile care obtin venituri din drepturi de autor sa primeasca indemnizatie pentru cresterea copilului, iar situatia sa fie remediata.

Reprezentantii Ministerului Muncii au transmis ca prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala a fost scoasa de sub incidenta reglementarilor privind veniturile din activitati independente si reglementata separat in cuprinsul Codului Fiscal la articolul 70.

Astfel, pana la data de 22 martie 2018 inclusiv, veniturile din drepturile de proprietate intelectuala se iau in calcul la stabilirea drepturilor prevazute de OUG nr.111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind venituri din activitati independente.

Dupa aceasta data, potrivit Ministerului Muncii, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu se mai incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente si, prin urmare, nu mai pot fi luate in calcul la stabilirea drepturilor prevazute de OUG nr.111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Stabilirea dreptului si a cuantumului ICC pentru aceste persoane se face tinand cont de perioada de eligibilitate de 12 luni din ultimele 24 luni, acestea nefiind private de dreptul lor", a transmis Ministerul Muncii, intr-o informare.

Ministerul Muncii arata, in final, ca a lansat, deja, in procedura de avizare inter-ministeriala un proiect de modificare a OUG nr.111/2010, "astfel incat situatia sa fie remediata".
Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, joi, ca o noua taxa auto va intra in vigoare de la 1 ianuarie - 31 martie 2019, urmand sa fie nu doar o taxa pe norma de poluare, ci se vor lua in calcul si capacitatea cilindrica, dar si alte componente ale masinilor.

"Eu mi-am pus termen si stiti ca, atunci cand imi pun termen, mi-am luat angajamentul o si fac, ca undeva, pana la sfarsitul anului, sa gasim forma finala ca la inceputul anului viitor sa stim exact ceea ce avem de facut, cum gandim proiectele de mediu. Sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, sau poate ca perioada de tranzitie 31 martie, ca lumea sa se acomodeze pentru ca asa este normal", a afirmat Gavrilescu, intr-o emisiune la Antena 3.

"Vrem sa fie o taxa nu numai pe norma de poluare, trebuie sa te gandesti si la capacitatea cilindrica si la tot. Trebuie sa avem in vedere toate componentele sa nu avem niciun fel de problema", a precizat ministrul Mediului.

De asemenea, referitor la plata taxei auto, ministrul a precizat ca s-au transmis 800 de milioane de lei, urmand sa fie emise ordine pentru inca 700 de milioane de lei.

"Am avut o Hotarare de Guvern si stiti foarte bine exact cum am reusit sa programam platile pentru cele cinci taxe care au fost inaintea timbrului de mediu si inclusiv pentru darea in plata acum de la 1 septembrie a timbrului de mediu. Noi deja am platit 800 de milioane, urmeaza sa fie date in plata, cu aprobarea bugetului, bineinteles, emise ordine pentru inca 700 de milioane", a declarat ministrul Mediului.
Programul Rabla a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei, a anuntat, joi seara, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Banii permit achizitionarea a 30.000 de masini noi, dupa ce prin prima parte a programului au fost achizitionate 21.000 de masini noi.

Cei 700 de lei, prima de casare, pot fi suplimentati cu 1.000 de lei pentru masini cu emisii reduse sau cu 1.700 de lei pentru cele hibrid, a mentionat Gavrilescu, la Antena 3.

Pentru cumpararea unei masini electrice sprijinul guvernamental ajunge la 10.000 de euro, in circulatie fiind deja 500 de masini electrice 100%.

Ministrul a mai spus ca vor fi suplimentate si numarul de statii de incarcare a masinilor electrice, cu fonduri europene.
Tarifele pentru racordarea la sistemele de distributie a gazelor naturale se schimba, incepand cu data de 10 septembrie, dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un ordin in acest sens.

Bransarea si avizarea bransarii se tarifeaza in prezent cu sume cuprinse intre 1.500 si 5.000 de lei, in functie de complexitatea lucrarilor. Noile tarife stabilite acum de ANRE sunt maximale si pornesc de la 450 de lei pentru un debit de 10 mc/ora, ajungand la 4.500 de lei pentru un debit de 500 mc/ora.

Potrivit noilor reguli, valoarea maxima a tarifului de analiza a cererii de racordare este de 70 de lei. De asemenea, valoarea maxima a costurilor legate de verificarea documentatiei tehnice a instalatiei de racordare este de 50 de lei. Costurile legate de proiectarea instalatiei de racordare pot ajunge pana la valoarea maxima de 300 de lei. Activitatile de urmarire a lucrarilor, receptie tehnica si punere in functiune a instalatiei de racordare in cazul racordarii la sistemul de distributie nu vor fi taxate.

Pentru cei care au inregistrat solicitarile de racordare la operatorii de distributie pana la data intrarii in vigoare a ordinului ANRE si pentru care a fost incheiat contractul de racordare se aplica tarifele anterioare.

Pentru cei care au inregistrat de racordare la operatorii de distributie pana la data intrarii in vigoare a ordinului ANRE, dar nu a fost incheiat contractul de racordare, operatorul sistemului de distributie are obligatia sa recalculeze tariful pe baza prevederilor din noul ordin. Operatorul trebuie, de asemenea, sa il informeze pe solicitant de acest lucru in termen de 15 zile calendaristice de la intrarea in vigoare a ordinului.

Ordinul ANRE intra in vigoare la data de 10 septembrie.

Noile tarife au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 165/2018 si pot fi consultate prin accesarea urmatorului link: http://www.anre.ro/ro/gaze-naturale/legislatie/preturi-si-tarife-gn/2018

"In procesul de stabilire si actualizare a noilor tarife, ANRE a avut, in principal, in vedere costurile reale ale procesului de racordare, urmarind totodata si suportabilitatea acestor costuri de catre viitorii utilizatori ai sistemelor de distributie a gazelor naturale, tarifele aprobate avand un caracter maximal", arata institutia.

Potrivit ANRE, prin limitarea valorilor componentelor de mai sus si prin stabilirea unui nivel maxim, Autoritatea a avut in vedere prevenirea posibilelor tendinte de incarcare a costurilor pentru fiecare componenta a tarifului de racordare, ceea ce ar fi condus la o majorarea accentuata si nejustificata a acestora.

"Desi responsabilitatea procesului de racordare revine detinatorilor retelelor de distributie, solicitantii au dreptul sa aleaga operatori economici autorizati ANRE in regim concurential pentru realizarea activitatilor necesare proiectarii si executarii instalatiilor de racordare. Astfel, prin metoda de reglementare a tarifelor de racordare instituita de ANRE se promoveaza concurenta intre operatorii economici autorizati, viitorii utilizatori ai sistemelor de distributie avand astfel posibilitatea sa aleaga operatorul economic cu care sa efectueze lucrarile necesare racordarii la costuri minime", mai arata Autoritatea.

06-09-2018
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, ca in sedinta Executivului s-a aprobat majorarea bursei "Bani de liceu" la suma de 250 de lei lunar, de la valoarea actuala de 180 de lei lunar.

"In sedinta de Guvern de astazi, pe ordinea suplimentara, la propunerea Ministerului Educatiei, a fost aprobata o Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea acelei hotarari de Guvern ce priveste aprobarea criteriilor si a cuantumului sprijinului financiar ce se acorda elevilor in cadrul Programului national de protectie sociala , deci e vorba de o suplimentare. Incepand cu noul an scolar, fiecare beneficiar va primi lunar, pe toata durata cursurilor, in situatia respectarii tuturor conditiilor prevazute in legislatie, suma de 250 de lei lunar fata de 180 de lei lunar, cat era pana in prezent", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul sedintei Executivului.

Potrivit acestuia, a fost majorat in sedinta de Guvern si plafonul maxim de acordare a bursei pe membru de familie.

"De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei este crescuta de la 150 de lei la 500 de lei pe membru de familie, data fiind necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situatia economica actuala, anume salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata fiind stabilit, incepand cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar", a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Ministrii, parlamentarii si alesii locali nu au voie sa desfasoare activitati de lobby pe perioada mandatului, iar onorariul de succes pentru contractele cu statul se face venit la buget, prevede propunerea legislativa privind transparenta in domeniul lobby-ului, obtinuta de MEDIAFAX.

"Prezenta lege reglementeaza? obligat?iile de conduita? s?i de inregistrare in asociere cu activita?t?ile prin intermediul ca?rora se urma?res?te influent?area directa? a activita?t?ii de legiferare s?i a proceselor decizionale la nivelul administrat?iei publice centrale s?i locale", potrivit proiectului de lege obtinut de MEDIAFAX, intitulat "Legea privind transparent?a in domeniul lobby-ului s?i al reprezenta?rii intereselor".

Proiectul de lege a fost prezentat intr-o prima lectura, in sedinta conducerii centrale a ALDE din 28 august, de catre deputatul Varujan Vosganian. Surse din conducerea ALDE au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca propunerea legislativa urmeaza sa fie inregistrata oficial in Parlament saptamana viitoare, pentru dezbatere si vot.

Activitatea de lobby reprezinta, potrivit propunerii legislative, "orice contact organizat s?i structurat cu reprezentant?i publici pentru exercitarea unei influent?e in interesul unui client" in sensul influent?arii activita?t?ii de legiferare s?i a deciziilor administrat?iei publice, iar lobbyist-ul este definit ca fiind "o persoana? care exercita? o activitate de lobby in calitate de angajat sau prestator in cadrul unei societa?t?i de lobby sau in cadrul unei societa?t?i care include s?i lobby-ul in obiectul sa?u de activitate".

Potrivit proiectului de lege a lobby-ului, demnitarii numit?i sau ales?i, funct?ionarii publici s?i personalul contractual, in ma?sura in care is?i desfa?s?oara? activitatea in procesul de legiferare s?i in procesul de punere in aplicare a legislat?iei specifice, sunt "reprezentant?i publici" si acestora li se interzice sa desfasoare, pe perioada mandatului sau a funct?iei det?inute, "activitate de lobbyist, in sensul prezentei legi, in domeniul sa?u de activitate". De asemenea, conflictele de interese s?i incompatibilita?t?ile pentru persoanele care fac obiectul Legii nr.161/2003 in relat?ia cu societa?t?ile comerciale "se aplica? intocmai s?i in relat?ia cu societa?t?ile de lobby s?i cu s?i societa?t?ile care angajeaza? lobbyis?ti interni".

"O persoana? care desfa?s?oara? o activitate de lobby s?i de reprezentare a intereselor trebuie sa? prezinte misiunea sa, la primul contact cu un reprezentant public, precum s?i identitatea s?i preocupa?rile specifice ale beneficiarului sau clientului sa?u, respectiv ale asociat?iei de interese; sa? nu dobandeasca? informat?ii intr-o modalitate s?i o forma? ilegale; sa? comunice informat?iile det?inute pentru exercitarea activita?t?ii sale cu respectarea adeva?rului; sa? se informeze cu privire la restrict?iile de activitate s?i la normele de incompatibilitate adoptate pentru reprezentant?ii publici s?i sa? respecte restrict?iile respective; sa? nu exercite nicio forma? de presiune ilegala? sau inadecvata? asupra reprezentant?ilor publici; aceasta nu exclude efectuarea act?iunilor legale in sensul prevederilor legii civile, pentru a asigura efectele necesare unei intervent?ii", mai stipuleaza proiectul de lege.

O parte din datele si informatiile despre societa?t?ile de lobby, societa?t?ile care angajeaza? lobbyis?ti interni si grupurile de interese "vor fi puse la dispozit?ia publicului gratuit, in format electronic", spune proiectul de lege. Printre datele care vor putea fi consultate public se numara numele s?i datele de nas?tere ale lobbyis?tilor, cifra de afaceri obt?inuta? din activita?t?ile de lobby, precum s?i numa?rul de comenzi, denumirea (firma), numa?rul de inregistrare la registrul comert?ului, sediul, o scurta? descriere a activita?t?ilor profesionale sau comerciale, codul de conduita?. Prevederile contractuale nu figureaza, potrivit legii, pe lista informatiilor accesibile publicului larg.

"Este nula? orice clauza? dintr-un contract de lobby prin care se prevede onorariu de succes in ma?sura in care activitatea de lobby urma?res?te incheierea contractelor cu statul sau cu o unitate administrativ-teritoriala?. Onorariul de succes preva?zut in contractul de lobby se face venit la bugetul de stat", se mai arata in proiectul legislativ.

Incalcarea acestei prevederi de ca?tre un client al unei activita?t?i de lobby, respectiv de ca?tre o societate de lobby sau de o societate care angajeaza? lobbis?ti interni, constituie contravent?ie s?i se sanct?ioneaza? cu amenda? de pana? la 50.000 lei. In cazul sa?vars?irii repetate a faptei, amenda este de 100.000 lei. Constatarea s?i sanct?ionarea contraventiei, in acest caz, se efectueaza? de ca?tre personalul de specialitate din cadrul Ministerului Finant?elor Publice.

De asemenea, proiectul stipuleaza ca "in situat?ia in care pa?rt?ile contractante ale unei comenzi de lobby convin o remunerat?ie care depa?s?es?te semnificativ valoarea reala? a comenzii, suma respectiva? se face venit la bugetul de stat".

Propunerea legislativa mai prevede infiintarea unui Registru de lobby, administrat de Oficiul Registrului Comert?ului de pe langa? Tribunalului Municipiului Bucures?ti, in care vor fi inregistrate societa?t?ile de lobby, precum s?i atribut?iile acestora, societa?t?ile care angajeaza? lobbyis?ti interni, precum si grupurile de interese. Organizarea s?i funct?ionarea Registrului de lobby s?i de reprezentare a intereselor se aproba? prin Hota?rare a Guvernului, init?iata? de Ministerul Justit?iei. Societa?t?ile de lobby s?i societa?t?ile care angajeaza? lobbyis?ti, precum si lobbyis?tii s?i lobbyis?tii interni, pot exercita activita?t?i de lobby numai de la data inregistra?rii in Registrul de lobby.

Legea lobby-ului nu se aplica? organizat?iilor sindicale s?i organizat?iilor patronale, partidelor politice, cultelor recunoscute potrivit legii, structurilor asociative ale autorita?t?ilor administrat?iei publice locale, institut?iilor publice din domeniul asigura?rilor sociale, si nici grupurilor de interese care nu incadreaza? personal in calitate de reprezentant?i ai intereselor.

De asemenea, dispozitiile legii nu sunt aplicabile: "a) activita?t?ilor reprezentant?ilor publici in lega?tura? cu indeplinirea atribut?iilor ce le revin, conform legii; b) activita?t?ilor unei persoane prin care aceasta valorifica? propriile interese fa?ra? caracter antreprenorial; c) valorifica?rii unor drepturi sau reprezenta?rii intereselor unei pa?rt?i sau a unei entita?t?i implicate in relat?ii cu autorita?t?ile administrative sau judiciare, in condit?iile legii; d) consultant?ei juridice s?i reprezenta?rii realizate de ca?tre avocat?i, notari, agent?i fiduciari s?i alte persoane autorizate in acest sens; e) valorifica?rii intereselor de politica? externa? in cadrul relat?iilor diplomatice sau consulare; f) activita?t?ilor desfa?s?urate la cererea unor reprezentant?i publici"

Potrivit expunerii de motive, adoptarea legii lobby-ului va permite "informarea corecta si prompta a opiniei publice in legatura cu actiunea de influentare a decidentului public, prin promovarea scopurilor grupurilor de interese".

"Prezenta lege porneste de la asumarea conceptiei potrivit careia, in societatile democratice, existenta grupurilor de interese este fireasca si, in anumite conditii, legitima. Grupurile de interese formeaza? un mecanism de reprezentare a intereselor ceta?t?enilor s?i, prin activitatea lor, constituie o modalitate de a verifica masura in care politicile publice satisfac nevoile sociale ale ceta?t?enilor. Privit din perspectiva unei democratii participative, impiedicarea manifesta?rii unor astfel de influent?e exercitate de grupurile de interese nu este o solutie viabila. In schimb, competit?ia libera? dintre ele, in conditii transparente, pot influenta in mod pozitiv deciziile autoritatilor publice", potrivit expunerii de motive.

Initiatorii mai considera ca in combaterea coruptiei, a conflictului ori a traficului de interese, prioritara este actiunea preventiva si nu cea punitiva.

"Desigur ca, in conditiile specifice fiecarei perioade si fiecarui domeniu al vietii economico-sociale, grupurile de interese pot avea o pozitie inegala si actiunea lor poate avea un impact diferentiat asupra decidentului public. Acest risc poate conduce la perceptia ca activitatea de lobby poate pune, la un moment dat, scopurile grupurilor de interese si binele public intr-o stare conflictuala si ca, in loc de a contribui la fundamentarea deciziei publice, este, dimpotriva, un factor de distorsiune. Opinia initiatorilor este aceea ca impiedicarea activitatii de lobby ori punerea ei intr-o lumina negativa, trimitand-o in sfera incidentelor de natura penala este o atitudine ce nu poate fi acceptata. Nutrim convingerea ca, in combaterea coruptiei, a conflictului ori a traficului de interese, prioritara este actiunea preventiva si nu cea punitiva. Tocmai pentru a preveni un astfel de risc este necesara? asigurarea transparent?ei intereselor, a activita?t?ilor realizate pentru promovarea lor (lobby), a actorilor care reprezinta? acele interese s?i, in primul rand, a proceselor decizionale din sfera publica?", se arata in expunerea de motive.

Intrebat de corespondentul MEDIAFAX daca UDMR va sustine o lege a lobby-ului, promisa de coalitia PSD-ALDE, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor, Korodi Attila, a spus luni ca parlamentarii maghiari asteapta sa vada ce anume va contine un proiect de lege in acest sens.

"S-a discutat mult, daca va fi o lege corecta, atunci se poate sprijini, numai ca nu am vazut niciun proiect de lege a lobby-ului in Parlament. Vom analiza proiectul care va fi depus. Aceasta problema trebuie legiferata, pentru ca este nevoie de un cadru legal corect care sa nu faca o confuzie cu activitati ilicite. Orice tara are in legislatia proprie reglementari cu privire la interactiunea dintre zona privata si zona publica pentru a reprezenta interese, o reglementare trebuie sa existe", a declarat Korodi.

Comitetul Executiv National PSD a decis, la Neptun, pe 1 septembrie, sa sustina o lege a lobby-ului. "Infiintarea societatilor de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare si la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislatia in materie din Austria. Infiinteaza Registrul de lobby si de reprezentare a intereselor. Legifereaza profesia de lobbyst. Crest transparenta in procesul de legiferare si in cel decizional. Permite interactiunea mediului de afaceri cu decidentii politici printr-o reglementare eficienta in acest sens. Permite implicarea societatii civile in procesul decizional, atat la nivel legislativ, cat si la nivel executiv", se arata in documentul discutat sambata de PSD, la Neptun.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian, a prezentat, pe 28 august, in conducerea centrala a partidului, un proiect de lege privind reglementarea activitatii de lobby care contine "anumite constrangeri pentru decidentii politici, pe perioada in care ocupa functia publica nu au voie sa aiba activitati de lobby".

"Legea privind reglementarea activitatii de lobby este o tentativa care a mai fost in Parlament de cateva ori si de fiecare data a esuat in a ajunge la finalizare. Aceasta propunere legislativa vine in contextul in care societatea noastra este suficient de matura si noi recunoastem existenta fireasca a activitatii de lobby si a grupurilor de interese. Care este menirea acestui proiect de lege? Sa creeze transparenta, sa elimine orice suspiciune cu privire la faptul ca activitatea de lobby ar putea sa distorsioneze decizia publica si ar putea sa induca trafic de influenta sau conflict de interese", a declarat, marti, la Parlament, deputatul ALDE, Varujan Vosganian, dupa sedintele Biroului Politic Executiv si a Delegatiei Permanente ale ALDE.

Potrivit acestuia, actiunile civice si de consultanta nu fac obiectul legii prezentate de acesta.

"Sigur ca anumite activitati, cum ar fi cele de natura civica patrimoniala, cum ar fi activitatile de consultanta, promovarea prin sindicate si patronate nu fac obiectul acestei legi, dar toate societatile care indeplinesc o activitate de promovare si care au un contract comercial cu un client si promoveaza interesele clientilor in fata decidentilor publici trebuie sa se inscrie in acest registru de lobby care, cu exceptia componentei care tine de detaliile contractelor este public si poate fi consultat de opinia publica", a declarat Varujan Vosganian.
Crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA) au primit pana in prezent despagubiri de peste 507.890 lei, insa valoarea dosarelor evaluate depaseste 47,6 milioane de lei.

"Pana la aceasta data au fost finalizate dosare de evaluare aferente despagubirilor pentru un numar de 3.129 de exploatatii, in valoare totala de 47.600.390 lei. Dintre acestea, 167, in valoare de 507.890 de lei, au fost platite. Fondurile necesare se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si din fondurile aprobate cu aceasta destinatie, prin deciziile Comisiei Europene", precizeaza institutia.

Autoritatea a solicitat suplimentarea bugetului cu ocazia rectificarii bugetare, cu suma de 212,272 milioane lei, pentru asigurarea sumelor de bani necesare. Guvernul a prevazut in proiectul de rectificare bugetara sumele suplimentare necesare, insa din cauza intarzierii obtinerii avizului CSAT, prima rectificare a bugetului pentru 2018 nu a putut fi adoptata la timp, sustin reprezentantii ANSVSA.

"In aceste conditii, pentru asigurarea fondurilor imediat necesare platii despagubirilor, ANSVSA a solicitat Ministerului Finantelor Publice (MFP) suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament si credite bugetare de la alti ordonatori, in suma de 40 milioane lei, aferenta despagubirii proprietarilor pentru animalele pierdute ca urmare a evolutiei PPA.

Fonduri destinate despagubirii proprietarilor de porci afectati de pierderea animalelor ca urmare a evolutiei PPA, vor fi transmise maine, 6 septembrie, catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele afectate de aceasta boala", se mentioneaza in comunicat.

Conform rectificarii bugetare, ANSVSA primste in plus 149,5 milioane lei, per sold, pentru desfasurarea activitatilor specifice institutiilor subordonate in cadrul Programului pentru eradicarea pestei porcine africane prin care se deconteaza despagubiri pentru animalele sacrificate in vederea prevenirii si combaterii epizootiilor, suma fiind cu 50 milioane lei mai mare fata de cea prevazuta in prima varianta a proiectului de rectificare, din 6 august.

ANSVSA precizeaza ca de la confirmarea primului focar de pesta porcina africana in tara noastra, in data 31 iulie 2017, autoritatile au intervenit prompt si au actionat, in conformitate cu procedurile prevazute de legislatie, pentru lichidarea focarelor si prevenirea raspandirii virusului.

Depistarea prezentei virusului in fermele unei exploatatii, cu un efectiv de 45.000 de capete, a determinat autoritatile romane sa aplice masuri suplimentare in regim de urgenta, acte normative, mobilizari de forta umana si introducerea in dispozitiv a 11 institutii cu atributii in domeniu si efective din armata.

"Pentru controlul si combaterea eficienta a bolii si limitarea pierderilor generate de evolutia focarelor, guvernul a adoptat acte normative care reglementeaza compensarea pagubelor crescatorilor de porci cauzate de pierderea animalelor in actiunile pentru lichidarea rapida a focarelor de boala, dar si acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreti morti si pentru participarea vanatorilor la vanatoarea selectiva", se mai arata in comunicat.

ANSVSA anunta saptamana trecuta ca in Romania sunt in evolutie 781 de focare in 10 judete, fiind afectate 165 de localitati. Dintre aceste focare, 11 sunt in exploatatii industriale, unul este intr-un abator, iar un alt focar se afla intr-o exploatatie de tip A. De asemenea, au fost confirmate 40 de cazuri la mistret. Numarul porcilor ucisi cifrandu-se la 123.411.

De atunci, in alte doua gospodarii din judetul Buzau a fost confirmata prezenta virusului pestei porcine africane. In prezent sunt active 178 de focare din 11 judete, iar numarul porcilor ucisi depaseste 140.000.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o hotarare prin care se introduc in legea prevenirii contraventiile referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic.

"Avand in vedere faptul ca, la data de 1 septembrie 2018 expira termenul de gratie stabilit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2018, in care nu se aplica sanctiunile prevazute de lege pentru nedotarea operatorilor economici care au calitatea de contribuabili mari sau mijlocii cu aparate de marcat cu jurnal electronic, operatorii economici care au obligatia de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic risca sanctiuni drastice pentru nerespectarea obligatiei, fara ca vinovatia sa fie directa si exclusiva a acestora, prin Legea prevenirii se urmareste atat cresterea conformarii voluntare a operatorilor economici cu privire la rigorile legale, cat si cresterea gradului de incredere a operatorilor economici in organele de control, se impune introducerea contraventiilor referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. cc) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999) sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017, in vederea asigurarii unei abordari de tip preventiv, stimulativ si nu de sanctionare imediata la prima abatere a operatorului economic", se arata in nota de fundamentare a Hotararii de Guvern adoptata miercuri de Executiv.

Urmare a introducerii acestei masuri, A.N.A.F. va putea constata, de la caz la caz, cel putin urmatoarele situatii in care se afla comercianul si pot proceda in consecinta astfel:

a) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, situatie in care organul de control nu aplica sanctiuni

b) este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta 4 nu este fiscalizat si instalat, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen de instalare foarte scurt

c) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar exista pe piata aparate corespunzatoare activitatii acestuia, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen scurt de dotare

d) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar exista pe piata aparate si a facut comanda la distribuitorul autorizat, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste un termen de dotare si fiscalizare scurt

e) nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic si nu exista pe piata aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activitatii sale, situatie in care organul de control aplica avertismentul si stabileste in planul de remediere un termen mai lung de dotare (exemplu: 90 de zile)

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2018 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale a fost acordat un termen de gratie de 3 luni, in care nu se aplica sanctiunile prevazute de lege pentru nedotarea operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Termenele de gratie (pana la care nu se aplica sanctiunile pentru nedotarea cu noile aparate de marcat) stabilite prin OUG nr.44/2018 sunt 1 septembrie 2018 (contribuabili mari si mijlocii), respectiv 1 noiembrie 2018 (contribuabili mici).

"La aceasta data, procesul de implementare a aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic este in plina desfasurare. Acesta este un proces deosebit de complex si impune eforturi semnificative pentru toti participantii, atat institutii centrale si locale subordonate ale statului, cat si producatori/distribuitori si utilizatori ai aparatelor de marcat. Avand in vedere faptul ca, se estimeaza ca operatorii economici mari si mijlocii utilizeaza cca. 100.000 de aparate de marcat, iar pana la aceasta data au fost instalate numai 28.986 de aparate de marcat pentru toate categoriile de contribuabili, inclusiv cei mici, a ramas mai putin de o luna pana la expirarea termenului de gratie acordat operatorilor economici mari si mijlocii prin OUG nr. 44/2018, eliberarea numarului de ordine necesar fiscalizarii, precum si fiscalizarea propriu-zisa a aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic sunt procese consumatoare de timp, se constata faptul ca exista premise ca cel putin pentru anumite categorii de operatorii economici, dotarea cu aparate de marcat sa nu fie finalizata pana la 1 septembrie 2018", se mai arata in nota de fundamentare a HG.
05-09-2018
Ministerul pentru Mediul de Afaceri reaminteste beneficiarilor Start-Up Nation, care nu au depus documentele pentru decont, ca mai au la dispozitie mai putin de o luna pentru a face acest lucru.

29 septembrie 2018 este termenul maxim limita de depunere acestor documente si nu va fi prelungit, atentioneaza Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Beneficiarii au obligatia, conform procedurii de implementare a programului, ca in maximum un an de la intrarea in vigoare a Acordurilor de finantare sa efectueze cheltuielile si sa depuna documentatia aferenta cererii de plata/rambursare la sediul Agentiilor pentru IMM, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului, dar nu mai tarziu de 29 septembrie 2018.

"Nu va fi nicio amanare, 29 septembrie este ultima zi de depunere a cererilor de plata pentru ca, la sfarsitul lunii decembrie, va fi ultima zi de plata in Start Up Nation 2017. Ii rog pe toti cei care au aplicat in Start-Up Nation 2017 sa vina cat mai repede la ghiseele agentiilor regionale si la bancile partenere, astfel incat sa intre cat mai repede in posesia finantarii, pentru ca bani exista, sunt in conturile bancilor si in conturile agentiilor regionale", a declarat Stefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Potrivit ministerului, finalizarea editiei 2017 a Start-Up Nation este o premisa esentiala pentru demararea editiei 2018 a programului.

Istoricul programului

La 15 iunie 2017 aplicatia pentru depunerea online a planurilor de afaceri pentru obtinerea unei finantari nerambursabile de 200.000 lei/beneficiar pentru infiintarea si demararea unei afaceri devenea activa.

30 de zile mai tarziu, la inchiderea aplicatiei, numarul planurilor de afaceri inregistrare in program a fost de 19.297.

Au fost verificate 10.000 de planuri de afaceri si semnate 8.444 de contracte, dintre care: 4.538 contracte in domeniul productiei, 595 contracte in domeniul IT, 2.522 contracte in domeniul industriilor creative si 789 contracte in domeniul serviciilor.

Start-Up Nation 2017 a determinat crearea a 21.019 de noi locuri de munca in economia romaneasca, din care aproape 80% (16.860 locuri de munca) au fost ocupate de persoane din randul somerilor, absolventilor sau persoanelor defavorizate.

Pretul lemnului de foc pentru populatie s-a scumpit cu 10% in ultimul an, de la 154 lei pe metrul cub in 2017, la 170 lei pe metrul cub in 2018, potrivit reprezentantilor Romsilva, care au calculat un pret mediu al lemnului de foc din padurile Romsilva, pe toate specile si sub toate formele de exploatare, fie ca lemnul e taiat in padure, in depozit sau sub alte forme.

Pretul lemnului de foc pentru populatie s-a scumpit cu 10% in ultimul an, de la 154 lei pe metrul cub in 2017, la 170 lei pe metrul cub in 2018, potrivit reprezentantilor Romsilva, care au calculat un pret mediu al lemnului de foc din padurile Romsilva, pe toate specile si sub toate formele de exploatare, fie ca lemnul e taiat in padure, in depozit sau sub alte forme.

Lemnul de foc s-a scumpit in ultimul an, in contextul in care Romsilva a crescut ponderea lemnului recoltat din lucrari de ingrijire, din rarirea selectiva a padurii, adica din inlaturarea exemplarelor necorespunzatoare ca specie si conformare, ceea ce inseamna cheltuieli mai mari de combustibil si implicit o crestere a costurilor de exploatare, potrivit reprezentantilor institutiei.

"Pretul mediu de vanzare in acest an este de 170 de lei pe metrul cub, fara TVA, cu o crestere mica fata de anul trecut, cand pretul mediu de vanzare a fost de 154 de lei pe metrul cub, fara TVA. Mentionam ca, in principal din cauza dispersiei resursei, costurile de exploatare au crescut, ceea ce a dus la cresterea pretului lemnului de foc", spun reprezentantii Romsilva.

Pana la sfarsitul lunii iulie a acestui an, Romsilva a pus pe piata, direct populatiei, aproape 680.000 de metri cubi de lemn pentru foc.

"Pana la finalul anului estimam ca vom livra direct populatiei aproximativ 1,4 milioane de metri cubi, in crestere fata de anul trecut, cand volumul a fost de 1,04 milioane metri cubi", spun reprezentantii Romsilva.

In ultimii doi ani, Romania s-a confruntat cu o criza a lemnului de foc, in contextul in care s-au redus taierile ilegale, deci a fost mai putin lemn pe piata, dar si pentru ca industria prelucratoare a inceput sa foloseasca lemn de foc in productie, oferind preturi mai mari decat poate oferi populatia, potrivit datelor din piata.

Aproape jumatate (47%) din totatul gospodariilor din Romania utilizeaza lemnul de foc ca mijloc de incalzire, conform datelor ultimului recensamant national, acesta reprezentand principala sursa de incalzire a gospodariei la nivelul tarii.

La om in curte, lemnul de foc ajunge insa la circa 250 de lei pe metrul cub. Pentru a trece iarna, o gospodarie are nevoie de lemn de foc de cel putin 1.500 de lei, echivalentul a sase metri cubi de lemn, potrivit calculelor ZF.
Prim-ministrul Viorica Dancila a anuntat ca s-a stabilit la nivelul Guvernului mentinerea in anul 2019 a voucherelor de vacanta, in valoare de 1.450 de lei.

"Am stabilit la nivelul Guvernului continuarea unei masuri foarte apreciata, atat de angajatii din sistemul public, cat si din sectorul turismului. Ma refer la mentinerea in anul 2019 a voucherelor de vacanta, in valoare de 1.450 de lei. Am luat aceasta decizie avand in vedere atat beneficiile economice, cat si pe cele sociale", a declarat Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

Potrivit premierului, peste 1,2 milioane de romani beneficiaza in acest an de vouchere de vacanta si sunt incurajati sa isi petreaca concediul in tara.

"Pentru sectorul turismului, aceasta masura a avut efectele asteptate, daca ne uitam la cresterea cu 15% a unitatilor de cazare pentru care a fost solicitata clasificarea la Ministerul Turismului, fata de aceeasi perioada a anului trecut. In plus, in primul semestru al acestui an, numarul de turisti a crescut cu 4,1% in comparatie cu anul trecut, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica", a mai afirmat Dancila.
Senatul a adoptat tacit miercuri mai multe proiecte de lege, trei dintre acestea amendand Codul penal si Codul de procedura penala la capitolul prescriptia pentru raspunderea penala, dar pedepse in cazul violului.

Una dintre propunerile legislative adoptate de senatori in mod tacit prevede modificarea articolelor 218 si 219 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

"Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsita prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau profitand de aceasta stare, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. Pedeapsa este detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand: victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului, victima este ruda in linie directa, frate sau sora, victima nu a implinit varsta de 16 ani, fapta a fost comisa in scopul procedurii de materiale pornografice, fapta a avut ca urmare vatamare corporala, fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna", prevede articolul 218 din proiectul legislativ.

De asemenea, initiativa prevede ca daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea pe viata si interzicerea unor drepturi.

In legea in vigoare, articolul 218 arata ca raportul sexual cu o persoana savarsit prin modalitatile mentionate mai sus se pedepseste de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Initiatorul proiectului, deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru, sustine in expunerea de motive ca proiectul legislativ prevede inasprirea pedepselor pentru viol, avand drept obiectiv scaderea numarului acestor infractiuni si protectia victimelor.

O alta propunere legislativa amendeaza termenele de prescriptie a raspunderii penale.

Initiatatorul, deputatul PSD, Catalin Radulescu, propune urmatoarele prescriptii a raspunderii penale: "6 ani cand legea prevede penteu infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani, 4 ani cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani., 2 ani cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda", prevede articolul 154 din proiectul legislativ.

In forma in vigoare, termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt: "8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani; 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an dar care nu depaseste 5 ani; 3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda".

De asemenea, un alt amendament este adus articolului 183, care prevede ca "prin consecinte deosebit de grave se intelege o paguba materiala mai mare de 4.000.000 de lei", in forma in vigoare suma fiind de 2.000.000 de lei.

O alta propunere adoptata tacit de Senat prevede combaterea si prevenirea actelor cu caracter pedofil si a infractiunilor contra libertatii si integritatii sexuale ale persoanelor.

Cele opt proiecte de lege adoptate tacit de Senat urmeaza sa fie dezbatute si votate in Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.
04-09-2018
Autoritatea pentru Reglementare in Energie planuieste schimbarea regulilor referitoare la deconectarea de la reteaua de energie electrica pentru clientii finali ai furnizorilor de ultima instanta.

Noile reguli ar trebui sa elimine situatiile in care consumatorii sunt deconectati, chiar daca si-au platit facturile, si sa evite intreruperea alimentarii cu energie daca la adresa respectiva locuieste un client vulnerabil. Totodata, ar trebui sa devina mai usor pentru client sa vada anuntul despre intreruperea alimentarii.

Modificarile sunt deocamdata la stadiul de proiect si se vor aplica doar dupa publicarea lor in Monitorul Oficial al Romaniei.

Perioada mai lunga intre preaviz si deconectare

Proiectul ANRE prevede, in primul rand, prelungirea perioadei de timp dintre transmiterea de catre furnizor a preavizului de deconectare si deconectarea in sine, astfel incat clientul sa poata comunica in timp util daca efectueaza plata.

Astfel, furnizorul este obligat sa transmita clientului previzul de deconectare cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de termenul de deconectare, fata de 15 zile, in prezent.

O noutate este ca preavizul se va putea transmite si prin posta electronica, adica prin e-mail, iar furnizorul va putea vedea cand clientul a citit mesajul, utilizand optiunea de verificare a citirii mesajului. In lipsa confirmarii, preavizul se considera comunicat clientului in termen de 7 zile lucratoare de la data transmiterii. In prezent, preavizul se mai poate transmite si prin posta, utilizand optiunea cu confirmare de primire, si aici termenul fiind tot de 7 zile.

Introducerea transmiterii preavizului prin e-mail a fost necesara avand in vedere situatii precum imposibilitatea deconectarii locurilor de consum ale clientilor finali care nu isi indeplinesc obligatiile de plata, ca urmare a faptului ca furnizorii nu au confirmarea primirii preavizului din cauze multiple (refuzul clientilor de a primi preavizul, decesul titularului de contract, etc.), explica ANRE.

"Anunt de deconectare"

O alta noutate adusa de modificarea propusa este introducerea unui "anunt de deconectare", in cazul in care clientul nu a confirmat primirea preavizului de deconectare transmis anterior. Astfel, daca cu cel putin 10 zile lucratoare inainte de termenul de deconectare, clientul nu plateste integral facturile restante sau nu constituie garantiile financiare cerute de furnizor, acesta din urma afiseaza un "anunt de deconectare". El va fi afisat de catre furnizor la locul de consum pentru care se solicita deconectarea, adica la rau-platnic acasa, in cea de-a 9-a zi lucratoare inainte de termenul de deconectare.

Potrivit ANRE, anuntul de deconectare contine cel putin urmatoarele elemente: data interuperii alimentarii cu energie electrica, motivul pentru care furnizorul solicita interuperea, data si modalitatea in care a fost transmis preavizul de deconectare, obligatia clientului de a contacta furnizorul si mijloacele de comunicare puse la dispozitie de catre furnizor in acest scop, obligatia clientului de a comunica furnizorului daca la locul de consum respectiv se afla un client vulnerabil. Se va explicita notiunea de client vulnerabil si conditiile prevazute in legislatia aplicabila pentru incadrarea in categoria de client vulnerabil.

Este important de reamintit ca printre drepturile clientului se regaseste posibilitatea ca acesta sa solicite furnizorului reesalonarea la plata a sumelor datorate, pentru care a primit preaviz de deconectare.

In ultima instanta, in cazul in care clientul nu plateste sumele datorate sau nu constituie/actualizeaza garantia financiara in cel mult 18 zile lucratoare de la transmiterea preavizului sau nu informeaza furnizorul cu privire la faptul ca la locul de consum locuieste un client vulnerabil, furnizorul poate comunica solicitarea de intrerupere a alimentarii cu energie electrica la locul de consum respectiv.

Cum se reia alimentarea

Dupa intreruperea alimentarii cu energie electrica, reluarea alimentarii la locul de consum se realizeaza in cel tarziu 2 zile lucratoare de la data la care furnizorul a primit de la client dovada ca a platit integral facturile restante, dobanzile penalizatoare si costurile aferente serviciilor de intrerupere/reluare a alimentarii cu energie electrica precum si/sau dovada ca a constituit garantii financiare solicitate de furnizor.
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat referitor la decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) privind rectificarea bugetara, ca este nevoie de consens, dar nu este obligatoriu.

"Deciziile se iau pe baza de consens, dar momentul rectificarii nu poate fi conditionat de un aviz pozitiv din partea CSAT. Sunt convins ca, la discutia de astazi de la CSAT, lucrurile se vor clarifica si cine mai are nevoie de argumente in plus le vom oferi acolo, ca de asta ne intalnim. Va un consens pe bugetele structurilor care sunt membre in CSAT", a spus Teodorovici, inainte sa intre la Comisiei de Buget - Finante a Camerei Deputatilor.

Daca decizia CSAT va fi blocata, in vreun fel, rectificarea va fi adoptata oricum, a subliniat oficialul MFP. "Categoric da", a spus Teodorovici, intrebat despre o eventuala blocare a rectificarii bugetare de decizia CSAT.

In plus, la rectificare urmeaza sa se discute si sa fie incluse in buget sumele aferente pentru despagubirile care le vor fi platite fermierilor afectati de pesta porcina.

Rectificarea bugetara se va discuta, marti la ora 13, in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii care are inscrisa pe ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018.

Presedintele Klaus Iohannis a decis convocarea CSAT pentru marti, ora 13, iar administratia prezidentiala a anuntat ca pe ordinea de zi sunt discutii legate de rectificarea bugetara. Asta la la o zi dupa ce Guvernul a cerut convocarea in regim de urgenta a sedintei CSAT in vederea avizarii rectificarii bugetare.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat ca va prezenta, marti, in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), o varianta diferita a rectificarii bugetare, cu alocari suplimentare pentru SIE, SPP si STS, dar care vor ramane pe minus la rectificare.

Ministerul Apararii si Ministerul Afacerilor Interne vor ramane cu aceleasi sume, precum cele prevazute in rectificarea prezentata la 3 august, conform precizarilor facute de ministrul Finantelor. In plus, la Serviciul Roman de Informatii ramane taierea de 113 milioane de lei.

La Administratia Prezidentiala a ramas diminuarea de peste 11 milioane lei a bugetului iar la Serviciul de Informatii Externe "per ansamblu, structura ramane cu un minus de 2,8 milioane de lei. La fel, Serviciul de Paza si Protectie are o modificare pozitiva, de plus 7,6 milioane lei, dar pe ansamblu ramane cu minus de 15 milioane lei. Ultima structura, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, a fost o influenta pozitiva de 2 milioane de lei la bunuri si servicii, in vederea derularii unor achizitii la fel in vederea preluarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene, dar pe ansamblu structura ramane cu un minus de 14,1 milioane lei", a declarat Eugen Teodorovici, la Antena 3.

In 21 august, Secretariatul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii transmitea ca a initiat procedurile pentru emiterea unei hotarari a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al acestor institutiilor cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificand in acest sens si Ministerul Finantelor Publice.

Premierul Viorica Dancila a declarat in deschiderea sedintei de Guvern din 23 august ca Guvernul a cerut convocarea de urgenta a sedintei CSAT pentru a putea adopta rectificarea bugetara, deoarece ca presedintele Klaus Iohannis "nu a gasit deschiderea sau poate nu a avut timp" sa faca acest lucru.

Rectificarea bugetara nu poate fi adoptata de Executiv fara avizul CSAT pentru bugetele institutiilor care au atributii in domeniul securitatii nationale.
Ministerul Finantelor a anuntat luni ca a elaborat normele de aplicare a programului "Investeste in tine", ce are ca scop facilitarea accesului la finantare pentru cetatenii romani care vor sa se dezvolte personal si profesional, investind in educatie, in cultura sau in sanatate.

La finalul lunii iunie, Executivul a anuntat ca a adoptat, in sedinta de Guvern, prin Ordonanta de Urgenta, programul "Investeste in tine", ce va oferi tinerilor care sunt la studii, fara a avea un loc de munca, acces la imprumuturi fara dobanda, garantate de stat, de pana la 40.000 de lei, pentru educatie, sanatate, sport si cultura.

Beneficiarii programului trebuie sa indeplineasca mai multe conditii de eligibilitate. Acestia trebuie sa fie persoane fizice cu cetatenie romana, cu domiciliul in Romania.

Totodata, tinerii cu varsta cuprinsa intre 16 si 26 de ani neimpliniti la data solicitarii creditului trebuie sa fie cuprinsi in sistemul de invatamant sau sa efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educatiei sau, dupa caz, de Ministerul Muncii.

Sunt eligibile si persoane cu varsta intre 26 de ani impliniti si 55 de ani neimpliniti la data solicitarii creditului, daca sunt cuprinse in sistemul de invatamant sau efectueaza cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala, autorizate de Ministerul Educatiei si, dupa caz, de Ministerul Muncii.

In plus, solcitantii trebuie sa prezinte cel putin un codebitor, daca solicitantul nu este angajat.

"Prin acest program ne propunem sa venim in intampinarea tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar pentru a se dezvolta atat personal, cat si profesional. De asemenea, ne-am gandit si la adultii care doresc sau sunt nevoiti sa isi schimbe profesia, sa se recalifice. Este o investitie in oameni, in cetatenii romani, un angajament pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare", a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit proiectul de act normativ, procentul de garantare a creditelor acordate prin program este de 80%, exclusiv dobanzile si comisioanele aferente. Totodata, valoarea maxima a finantarii garantate de stat este de 40.000 lei, in cazul beneficiarilor cu varste intre 16 ani si 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu varste intre 26 ani si 55 ani.

Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei, pentru toti beneficiarii daca sunt angajati sau se angajeaza pe perioada derularii creditului.

Garantia de stat se acorda prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si a Fondului Roman de Contragarantare (FRC). Dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditelor garantate se suporta din bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP).

Durata maxima de creditare este de 10 ani. Programul prevede si obligatia institutiilor de credit finantatoare de a asigura o perioada de gratie cel putin egala cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordarii creditului.

Plafonul total al garantiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subventiilor de dobanda si al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul CNSP.

Costul total al creditelor acordate in cadrul programului, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2% pe an (marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii), comisionul de analiza perceput de finantatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finantarii si comisionul de gestiune a garantiilor de stat perceput de FNGCIMM si FRC.

Pentru implementarea programului urmeaza sa fie aprobate, prin ordin Ministerului FInantelor, respectiv prin ordin al CNSP, conventii de garantare incheiate intre fondurile de garantare si finantatorii participanti in program. In plus, trebuie aprobat un cadru de plata a dobanzilor si a comisioanelor de analiza si de gestiune incheiate intre CNSP si finantatori, respectiv fondurile de garantare.

Totodata, ministerul trebuie sa aprobe o conventie de implementare intre institutie si fondurile de garantare in ceea ce priveste emiterea garantiilor de stat.
03-09-2018
Prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 s-au reabilitat drumuri comunale, scoli, camine culturale si s-au sustinut fermierii, iar in 2018 speram sa depasim 50% absorbtia fondurilor; in 2015-2016 n-a fost adus niciun ban, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"In PNDR, am facut salturi extraordinare. Ajungem ca anul acesta va fi posibil sa depasim 50% grad de absorbtie in PNDR (...) La PNDR, in 2015-2016 niciun cent, repet cu voce apasata, niciun cent nu a fost adus in Romania pe Planul National de Dezvoltare Rurala. Da, a fost un avans dat de UE pentru a avea capital de lucru pentru PNDR, dar asta nu a fost ban adus ca urmare a unui program sau a unui proiect. Pracic, niciun cent. In 2017-2018 au fost realizari", a adaugat ministrul Petre Daea.

"Unde se regasesc acesti bani pe care i-am luat de la Uniunea Europeana? 12.783 de tineri fermieri sprijiniti financiar prin PNDR 2014-2020, pentru Activitati Agricole, din care 2.649 de tineri fermieri din zona montana. Avem doua zone de interes major, zona de interes agricol care inseamna fermieri, unitati de procesare, unitati de preluare pentru a face legatura intre activitatea primara, cea de productie si preluare pentru a crea valoare adaugata. Pe de altaparte, in dezvoltarea rurala, cea dea doua etapa a conceptului este de a imbunatati infrastructura, care este fundamental legata de viata localitatilor respective", a adaugat ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului Petre Daea, prin Planul National de Dezvoltare Rurala "s-au realizat 3.359 de km de drumuri comunale. Modernizari de drumuri, care inseamna distanta de la Bucuresti la Madrid".

De asemenea, datele prezentate arata ca s-au modernizat drumuri forestiere, 718 km in judetele Bistrita Nasaud, Harghita si Brasov.

"Reteaua de alimentare cu apa in mediul rural, de extrema importanta care s-a alimentat din PNDR, s-a realizat in Romania o retea de 1.689 de km, practic este distanta de aici pana la Berlin, iar judetele unde s-au realizat cele mai multe lucrari in acest domeniu sunt Suceava, Harghita si Olt", precizeaza sursa citata.

"Patru milioane de locuitori beneficiaza de infrastructura rurala si patrimoniu cultural reabilitat. Care inseamna nu in ultima instanta reteaua de canalizare in mediul rural, de 2.909 km. Reteaua aceasta inseamna distanta de la Bucuresti pana la Oslo", a adaugat ministrul.

Un al proiect din Planul de Dezvoltare Rurala a fost sustinerea fermierilor tineri prin programul de Investitii pentru Agricultura prin PNDR 2014-2020.

"Au fost sustinuti prin acest program 9.969 de fermieri tineri. S-au realizat 189 de unitati de procesare produse agricole si pomicule. S-au creat 6.158 de noi locuri de munca, drumuri agricole prin sate. In plus, 315.352 de hectare sunt deservite de aceste lucrari pentru modernizare", a spus ministrul.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in topul primelor cinci judete in functie de numarul proiectelor de investitii finantate prin PNDR 2014-2020 au fost Bihor, Bistrita-Nasaud, Dolj, Dambovita si Maramures.

"Prin acest Plan National de Dezvoltare Rurala foarte multe obiective au fost reabilitate. Au fost reabilitate 319 unitati de invatamant, care inseamna licee, gradinite, infrastructura sociala. In aceste 319 unitati s-au investit 118 milioane de euro pe care i-am luat de la Uniunea Europeana. Camine culturale 614, cu 178 de milioane de euro, veniti prin acest program", a adaugat Petre Daea.

In privinta judetelor cu cele mai multe finantari de Utilitate Publica prin PNDR 2014-2020, din datele prezentate de ministrul Agriculturii au fost Bihor, cu 21 de poroiecte pentru unitati de invatamant, camine culturale, apoi s-au realizat in Mures 60 - drumuri comunale. Cele mai multe proiecte au fost an Cluj (35), iar reteaua de apa/canalizare in Suceava, unde s-au realizat 28 de proiecte.

"Programul de tomate este un succes pentru tara si pentru toti, deoarece mai mult decat anul trecut s-au putut vedea in piete si unitati de comercializare legumele sau tomate romanesti. Anul acesta nu a existat un supermarlet care sa nu aiba cel putin un sortiment de tomate romanesti", a mai adaugat ministrul Agriculturii.

Oficialul a mai declarat ca Romania a inregistrat productii record de grau in aceasta vara - peste 10 milioane de tone.

"Intr-un an cu mari probleme din punct de vedere meteorologic, anul acesta, Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme, de la temperaturi ridicate in primavara care au intepenit rasaritul semintelor si care au generat secatuirea solului de apa, la lipsa acestor precipitatii in intervalul de inceput al productiei si apoi urmat de evolutii atipice cu cantitati de apa foarte mari", a declarat ministrul, intr-o conferinta de presa.

"Va pot spune ca la grau am recoltat mai mult decat anul trecut, desi am avut un an greu, cu temperaturi mari, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin urmarirea fazelor de vegetatie, prin programul de lucru, fermierii au reusit sa adune graul. Cea mai grea perioada pentru grau a fost cea de recoltat, cand dintr-un calcul pe o ferma in 30 de zile a avut doar 4 zile bune de lucru, iar productia este cu aproximativ 200.000 de tone mai mult decat anul trecut. E o productie pe care fiermierii o merita si pe care tara trebuie sa o foloseasca, iar noi toti sa o consemanam ca atare. Este prima data cand Romania depaseste 10 milioane de tone de grau", a mai declarat Petre Daea.
Doar 25% din fondurile distribuite la inceputul anului 2018 in cadrul programului guvernamental Prima Casa au mai ramas disponibile, conform datelor Fondului National de Garantare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii, prezentate la solicitarea reprezentantilor Salonului Imobiliar Bucuresti.

"Programul Prima Casa poate fi considerat unul din cele mai de succes programe guvernamentale, cu peste 245.000 de romani si familiile lor ce au ales sa se de mute in casa noua, datorita facilitatilor de garantare oferite. Popularitatea programului este confirmata si in 2018, al zecelea an de derulare, cand plafonul alocat, in valoare de 2 miliarde de lei, a fost utilizat pana la aceasta data in proportie de aproape 75%, acordandu-se in primele 8 luni ale anului curent cca 16.600 de garantii si promisiuni de garantare. Programul isi mentine scopul social, contribuind direct la cresterea calitatii vietii tinerilor, fapt confirmat de prezenta in portofoliul Fondului a unui procent de peste 70% de beneficiari cu varsta de pana la 35 de ani, generand totodata efecte de crestere conexe in sectorul constructiilor si industriilor de productie mobilier si amenajari rezidentiale", a declarat Alexandru Petrescu, director general Fondul National de Garantare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii cu ocazia inceperii Salonului Imobiliar Bucuresti.

ROBOR in scadere

Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut usor vineri, 31 august, pe piata interbancara la 3,22% pe an, de la 3,24% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cand are loc Salonul Imobiliar Bucuresti

Vineri, 7 septembrie, incepe la Palatul Parlamentului Salonul Imobiliar Bucuresti, cel mai mare targ de profil, ajuns la a cincea editie. In cadrul Salonului isi expun oferta mai mult de 100 de expozanti totalizand peste 10.000 de unitati locative din toate zonele Bucurestiului, precum si locuinte de vacanta. In premiera vor fi expuse si oferte imobiliare din Dubai.

La Salonul Imobiliar Bucuresti expun si agentiile imobiliare cu oferte din piata veche, inclusiv locuinte de inchiriat.

Programul evenimentului:

Vineri, 7 septembrie: 12.00 - 19.00, ultima ora de intrare - 18.00

Sambata, 8 septembrie: 10.00 - 19.00, ultima ora de intrare - 18.00

Duminica, 9 septembrie: 10.00 - 18.00, ultima ora de intrare - 17.00

Accesul se face din Piata Consitutiei, la intersectia Bvd Libertatii cu bvd Natiunile Unite.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat la Neptun prelungirea existentei voucherelor de vacanta pentru inca cel putin doi ani.

Am decis astazi in Comitetul Executiv prin vot, si Guvernul a luat act de asta, sa prelungim existenta voucherelor de vacanta pentru ca in legislatie era prevazut ca de la anul voucherele de vacanta sa se transforme in bani", a declarat Liviu Dragnea dupa sedinta social democratilor.

Potrivit acestuia, reactiile operatorilor de turism, ale agentiilor si ale turistilor la existenta voucherelor de vacanta au fost foarte bune.

"Vor fi prelungite pentru cel putin urmatorii doi ani de zile", a spus Dragnea.
Guvernul vrea sa ofere turismului cea mai redusa cota de TVA dintre toate sectoarele economiei, promitand ca pana la sfarsitul anului sa reduca TVA la 5% pentru cazare si restaurante, catering si activitati recreative, dar si sa elimite redeventele pentru apa termala si minerala in sectorul balnear.

"Ministerul Turismului a stabilit, in concordanta cu planul de actiune al Guvernului pentru perioada septembrie-decembrie 2018, mai multe masuri pentru imbunatatirea activitatii sectorului de turism din Romania. Printre aceste masuri se numara aplicarea cotei de TVA de 5% pentru domenii precum: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea, activitatile sportive, recreative si distractive", spun oficialii din sector, potrivit unui comunicat al institutiei.

Turismul va avea astfel cea mai mica cota a TVA dintre toate sectoarele economice.

O alta masura care vine in intampinarea stimularii turismului din Romania, dar si cu efecte asupra sanatatii populatiei, va fi deblocarea turismului balnear prin redevente zero pentru apa geotermala si apa minerala natural utilizata pentru consumul populatiei la buvetele publice.

In plus, autoritatile locale si societatile comerciale vor putea accesa bani din fondul de investitii, banii destinati special dezvoltarii si modernizarii statiunilor balneare.

Estimarea Guvernului pentru dezvoltarea turismului balnear prevede investitii de minimum un miliard de euro prin proiecte in urmatorii 10 ani.

"Sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste masuri in contextul in care o treime dintre izvoarele termale si minerale ale Europei sunt in tara noastra", sustin reprezentantii ministerului.

Ministerul Turismului va definitiva Legea Turismului, actul normativ prin care vor fi stabilite liniile directoare de functionare a serviciilor in domeniul turismului, o lege care va avea ca principal scop promovarea Romaniei ca destinatie turistica si cresterea numarului de turisti autohtoni si straini.

Un prim pas, in acest sens a fost facut prin memorandumul de descentralizare in sectorul de turism, care a fost deja adoptat de guvern, astfel autoritatile locale urmeaza sa preia o parte dintre atributiile ministerului.

30-08-2018
In Romania s-a lansat un site destinat achizitiilor de produse si servicii, care va putea fi accesat, in mod gratuit, de intreprinderile mici si mijlocii, precum si de persoanele fizice autorizate.

O companie internationala a lansat, ieri, in Romania un site de achizitii de pe care se vor putea cumpara produse si servicii la preturi mai mici decat cele existente pe piata in acest moment.

Platforma de internet denumita UP Achizitii include in acest moment oferte din domeniul articolelor de birotica, al produselor tip apa/ceai/cafea, precum si servicii de curierat. Oferta de pe acest site se va extinde in domeniul carburantilor auto, al asigurarilor, al serviciilor medicale si al furnizarii de energie electrica si de gaz.

Platforma de achizitii electronice este pusa la dispozitia IMM-urilor si a persoanelor fizice autorizate (PFA), cu conditia ca acestea sa detina un cod de identificare fiscala. Persoanele fizice nu au acces la acest sistem electronic, dar este posibil sa se analizeze si aceasta posibilitate la un moment dat.

Beneficiarii nu vor plati pentru a accesa platforma UP Achizitii, intrucat aceasta isi va acoperi cheltuielile din comisioanele percepute de la companiile care vand produse si servicii.

Reducerile de pret pot ajunge la 60 la suta

Companiilor care vor cumpara de pe acest site li se vor cere preturi mai mici decat cele de pe piata. "Am negociat cu furnizorii reduceri pentru clientii platformei UP Achizitii, care pot ajunge la 60 la suta, in functie de serviciile si volumele achizitionate", a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Elena Pap, director general al companiei Up Romania.

Reducerea de preturi si de tarife in favoarea IMM-urilor si a PFA-urilor se va acorda sub forma unui discount in functie de volumele de produse si de servicii care vor fi solicitate, a explicat Elena Pap.

Practic, o companie care vrea sa cumpere prin intermediul acestei platforme electronice trebuie sa intre pe site, sa lase cateva date de identificare si sa faca o cerere de oferta. In cel mult 30 de minute, compania solicitanta va fi contactata de un consultant care ii va prezenta oferta.

Firma Up Romania, initiatoarea platformei, are deja circa 15.000 de clienti in randul companiilor din Romania, carora le ofera produse si servicii pentru salariati. Pe aceasta baza, reprezentantii Up Romania spera ca vor avea pe platforma de achizitii electronice, pana la finalul primului an de activitate, pana la 3.000 de clienti, cu un volum total al tranzactiilor finalizate de circa 500.000 de euro.
Vaccinul gripal va fi disponibil incepand cu data de 15 septembrie, urmand a fi utilizate un milion de doze pentru imunizare gratuita in cadrul campaniei derulate de Ministerul Sanatatii. Sorina Pintea a spus ca au fost luate toate masurile pentru a evita intarzierile imunizarii.

"In acest an, 1 milion de doze de vaccin gripal vor fi utilizate pentru imunizarea populatiei la risc in cadrul campaniei gratuite de vaccinare antigripala a Ministerului Sanatatii. In baza unui Acord-Cadru, Ministerul Sanatatii a semnat contractul subsecvent pentru achizitionarea dozelor de vaccin gripal si a stabilit calendarul de livrare in teritoriu. Valoarea cu TVA a contractului este de 11.205.200 lei. Conform contractului incheiat cu castigatorul licitatiei, livrarea se face de catre furnizor la directiile de sanatatea publica, incepand cu data de 15 septembrie 2018", arata Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat de presa.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat ca acordul-cadru la permite institutiei sa asigure aprovizionarea la timp cu vaccinuri.

"Am luat toate masurile astfel incat anul acesta sa nu mai avem intarzieri in asigurarea vaccinului gripal. Achizitia se realizeaza in baza unui Acord - Cadru incheiat pe o perioada de 2 ani si astfel reusim sa asiguram aprovizionarea la timp si sa demaram campania de vaccinare in beneficiul celor care au nevoie de acest tip de preventie", a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea.

Ministerul Sanatatii mai arata ca va fi derulata o campanie de vaccinare gratuita in cadrul cabinetelor medicilor de familie si in unitati sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de imbolnavire, mai precis personalul medical, persoane cu varsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, in special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide, conform recomandarilor OMS si ECDC.

"Odata cu venirea toamnei, specialistii recomanda populatiei sa respecte cu strictete regulile de igiena personala necesare pentru evitarea imbolnavirii. Spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa", mai arata Ministerul.
Companiile sunt obligate sa ofere angajatilor instruiri periodice la interval maxim de sase luni cu privire la domeniul securitatii si sanatatii (SSM). Instruirea salariatilor se va face in trei etape, in ordine, instruire introductiv-generala, instruire la locul de munca si instruire periodica, potrivit normelor pentru aplicarea Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.

"Instruirea periodica se face tuturor lucratorilor (...) si are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatati in munca."

Companiile sunt obligate sa instruiasca atat personalul angajat al firmei, pe cei detasati sau delegati de la alte companii, dar si pe cei care muncesc pe o perioada scurta de timp.

Legea spune ca instruirea angajatilor se face pe cheltuiala angajatorului in timpul programului de lucru, fiind considerata munca prestata.

"Intervalul dintre doua instruiri periodice si periodicitatea verificarii instruirii vor fi stabilite prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii", potrivit normelor SSM.

Astfel, intervalul dintre doua instruiri va fi de maximum sase luni, iar in cazul persoanlului tehnico-administrativ, normele legii SSM arata ca intervalul poate fi de maximum 12 luni.

De asemenea, "verificarea instruirii se va face de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instruirea si prin sondaj de catre angajator/lucratorul desemnat/serviciul intern de prevenire si protectie/serviciile externe de prevenire si protectie, care vor semna fisele de instruire ale lucratorilor, cnfirmand astfel ca instruirea a fost facuta corespunzator."

De altfel, in cazul in care un angajat lipseste de la munca timp de 30 de zile, isi reia activitatea dupa un accident de munca ori angajatorii aduc tehnologii noi in companie, instruirea periodica trebuie sa fie facuta in plus fata de cea programata la intervalul de sase luni fata de cea anterioara.

"Fisa de instruire individuala va fi pastrata de catre conducatorul locului de munca si va fi insotita de o copie a ultimei fise de aptitudini completate de catre medicul de medicina muncii. Fisa de instruire individuala se pastreaza in intreprindere/unitate, de la angajare pana la data incetarii raporturilor de munca."

Practic, fisa de instruire personala va fi pastrata in dosarul angajatului pana cand contractul acestuia se va incheia. Dua instruire, salariatii sunt verificati, iar rezultatul testelor pe care le dau dupa instruire trebuie sa fie scris in fisele de instruire individuala.

Angajatii vor fi instruiti in legaura cu legislatia SSM, consecintele care au loc prin necunostinta si nerespectarea legislatiei SSM, masuri privind acordarea primului ajutor, stingerea icendiilor si evacuarea cladirii si riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala, specific companiei.
29-08-2018
Investitorii pot depune cereri de finantare prin schema de ajutor de stat 807/2014 de luni, 10 septembrie, a anuntat Ministerul Finantelor Publice - MFP. Bugetul alocat schemei in acest anul pentru emiterea de acorduri pentru finantare cu plata in perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei.

"Bugetul de 614 milioane de lei reprezinta prima alocare bugetara din anul 2018 din bugetul schemei de ajutor de stat neutilizat pana in anul 2018 in valoare de 1,8 miliarde lei", se precizeaza intr-un comunicat de presa al MFP. Reprezentantii Finantelor nu au mentionat numarul de companii sau de proiecte care ar putea fi finantat prin aceasta schema.

Initial, Guvernul a anuntat deschiderea schemei de ajutor de stat incepand cu data de 27 august 2018, luand in considerare ca pana la aceasta data ordonanta de rectificare a legii bugetului de stat era deja intrata in vigoare, potrivit documentului de presa al MFP. "Incercarea presedintelui Romaniei de blocare a adoptarii primei rectificari bugetare din acest an pericliteaza aplicarea la timp a schemei de ajutor de stat cu impact major in economie, atat de asteptata de mediul de afaceri, indeosebi de investitorii romani. Am modificat aceasta schema de ajutor de stat, pentru ca ne dorim sa aiba efect multiplicator in economie, prin antrenarea in mare parte a unor investitii sau unor parteneri la nivel local. Fac apel la presedintele Romaniei sa aiba deschiderea necesara fata de o tema atat de importanta: atragerea de investitii", a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Cererile de acord pentru finantare, insotite de documentele justificative, se transmit la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, din Bd. Libertatii nr. 16, sector 5, Bucuresti, mentionandu-se pe plic: "Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014". Aceste cereri se analizeaza si se solutioneaza in ordinea inregistrarii si in limita creditelor de angajament si bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.

MFP va publica pe site-ul sau, saptamanal, lista cererilor de acord pentru finantare depuse si stadiul analizei acestora (in analiza, s-a emis acord, s-a emis scrisoare de respingere, in asteptare, dupa caz). Cererile de acord pentru finantare nesolutionate pana la data epuizarii creditelor de angajament si bugetare aprobate prin legile bugetare anuale se restituie intreprinderilor.

"In cazul in care, in urma evaluarii se emit scrisori de respingere a cererilor de acord pentru finantare, si astfel raman disponibile credite de angajament si bugetare cererile de acord pentru finantare ramase in asteptare, care nu au facut obiectul evaluarii din cauza faptului ca ajutorul solicitat depasea bugetul alocat, se vor analiza in ordinea inregistrarii. Pentru Cererile de acord pentru finantare, aflate initial in asteptare, termenele de analiza/solutionare prevazute de actul normativ vor curge de la data publicarii pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a listei saptamanale a cererilor depuse", se explica in documentul de presa al Finantelor.

Toate informatiile privind conditiile care trebuie indeplinite in vederea obtinerii finantarii si modul de completare a documentelor necesare se regasesc la sectiunea Ajutor de stat - H.G. nr. 807/2014. In plus, orice intrebari, sesizari si solicitari de clarificari referitoare la prevederile acestui mecanism de finantare pot fi adresate prin intermediul platformei dedicate, aflata la dispozitia operatorilor economici pe site-ul MFP, sustin reprezentantii ministerului.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea a precizat marti ca statul va acorda 1 miliard de euro prin noua Lege a muntelui pentru asigurarea, valorificarea durabila a resurselor muntelui, conservarea peisajului si a biodiversitatii, dar si pentru dezvoltarea activitatilor economice specifice zonei.

"Este pentru prima data in Romania cand se aloca muntelui o abordare speciala, print-un program de 1 miliard de euro. Un concept de abordare a activitatii montane. Muntele este al nostru si trebuie sa-l abordam intr-un concept unitar", a precizat ministrul, intr-o conferinta de presa.

"Pe Legea muntelui vom face dezbateri in perioada urmatoare, astfel incat sa completam ansamblul juridic. Parlamentul a aprobat, cu o singura abtinere. Rar se vede un asemenea moment pentru tara. A fost o vointa politica pe care noi am urmarit-o", a mai adaugat ministrul.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin Legea muntelui nr. 197/2018 se aproba programul de incurajare a activitatilor din zona montana, pentru care se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a legii, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Oficialii ministerului apreciaza ca, prin intermediul Legii muntelui, familiile tinere de agricultori de munte, care cresc animale in echivalent a 5 unitati vita mare (UVM) sunt scutite de impozitul agricol si de impozitul pe venitul realizat din agricultura timp de 5 ani la infiintare si de 50% din venituri, in urmatorii ani, pe perioada existentei titularului.

"Statul ii va sprijini pe tinerii antreprenori: specialistii agricoli, medicii, profesorii care se stabilesc in zona montana si se obliga sa desfasoare activitatea pe o perioada de minimum 5 ani in zona montana, vor primi o prima de instalare. Programul de incurajare a activitatilor din zona montana pentru care se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a legii", arata datele transmise de minister.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a anuntat, miercuri, la Ploiesti, ca 29 septembrie este ultima zi in care antreprenorii care au obtinut finantare prin programul Start Up Nation in editia din anul 2017 mai pot depune cererile de finantare.

Prezent miercuri la Ploiesti, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a anuntat ca termenul-limita de 29 de septembrie pentru depunerea cererilor de finantare de catre cei care au incheiat contracte in cadrul programului Start Up Nation 2017 nu va fi prelungit, el precizand ca nu exista probleme legate de finantarea proiectelor din cadrul acestui program.

"29 septembrie este ultima zi de depunere a cererii de plata. Este o intrebare pe care am primit-o foarte des in ultima vreme, daca va fi o amanare. Nu va fi nicio amanare, 29 septembrie este ultima zi de depunere a cererilor de plata pentru ca sfarsitul lui decembrie este ultima zi de plata in Start Up Nation 2017. Rog ca toti cei care au aplicat in Start Up Nation 2017 sa vina cat mai repede la ghiseele agentiilor regionale si la bancile partenere, astfel incat sa intrati cat mai repede in posesia finantarii, pentru ca bani exista, sunt in conturile bancilor si in conturile agentiilor regionale. Singurul lucru pe care-l mai aveti de facut este sa va prezentati cu cererea de plata", a spus Radu Oprea, prezent la un eveniment de lansare a unui proiect.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a precizat ca Start Up Nation este "vedeta" programelor derulate de ministerul pe care il conduce si ca in 2017 au fost 19.000 de cereri depuse, 10.000 de proiecte selectate, 8.444 de contracte incheiate, iar dintre acestea in cazul a peste 6.500 s-a realizat deja finantarea.

El a mentionat ca antreprenorii care au aplicat in anul 2017 la programul Start Up Nation au in planurile de afaceri crearea unui numar total de 21.000 de locuri de munca, 16.000 dintre acestea vizand grupuri-tinta precum proaspeti absolventi sau grupuri sociale defavorizate.
28-08-2018
Ministerul Finantelor propune, printr-un proiect, repartizarea trimestriala a dividendelor de operatorii economici. Antreprenorii vor putea sa beneficieze mai repede de profit, iar statul va putea colecta in timpul anului venituri din impozitul pe dividende, arata un comunicat al ministerului.

"Prin lege, s-a acordat posibilitatea de a opta pentru repartizarea trimestriala a dividendelor, ceea ce va permite flexibilizarea planificarii bugetare atat pentru antreprenori, care vor beneficia astfel mai repede de profitul propriei afaceri, cat si pentru executia cheltuielilor bugetare. In acest fel, se vor colecta si in timpul anului venituri bugetare provenite din impozitul pe dividende", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.

"Ministerul Finantelor Publice stabileste, printr-un proiect de ordin al ministrului, mecanismul de raportare a dividendelor repartizate trimestrial de operatorii economici, conform Legii nr. 163/2018. In acest context, se propune evidentierea distincta, pe seama creantelor, a sumelor reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar", precizeaza ministerul.

Potrivit insitutiei, proiectul de act normativ stabileste termenul de depunere a situatiilor financiare interimare la unitatile teritoriale ale ministerului, respectiv 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
Farmaciile care vand medicamente prea scumpe vor risca amenzi de pana la 100.000 de lei si anularea autorizatiilor de functionare, potrivit unui act normativ aparut in Monitorul Oficial, care intra in vigoare pe 23 septembrie.

"Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei si anularea autorizatiei de functionare, urmatoarele fapte: a) eliberarea de medicamente de catre unitatea farmaceutica in lipsa aprobarii pretului de producator de catre Ministerul Sanatatii, in conformitate cu prevederile legale, cu exceptia situatiei neaprobarii pretului in termenul legal; b) practicarea de catre unitatile farmaceutice a unor preturi cu amanuntul mai mari decat cele aprobate de catre Ministerul Sanatatii", se arata in Ordonata de Guvern nr. 4/2018 pentru modificarea s completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, aparuta in Monitorul Oficial

Astfel, farmaciile vor putea comercializa medicamente doar dupa ce ministerul va aproba pretul de producator. In cazul in care nu se respecta termenul-limita in care preturile sunt aprobate, farmaciile vor putea vinde medicamente fara sa riste sa fie sanctionate.
IMM-urile pot depune incepand de ieri solicitari pentru fonduri nerambursabile de pana la 250.000 de lei, destinate dezvoltarii activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata. Banii pot fi ceruti de firme pentru intarirea capacitatii de promovare a produselor si serviciilor de piata, precum si pentru dezvoltarea si modernizarea activitatii.

Bugetul este de 49,95 milioane de lei, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri estimeaza un numar maxim de 600 de beneficiari pana in 2020, cand va fi inchis programul, din care 200 de beneficiari anul acesta, potrivit profit.ro. Firmele pot primi cel mult 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (fara TVA), fara a depasi suma de 250.000 de lei pe beneficiar. Firmele care primesc fonduri nerambursabile prin oricare alt program derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri nu vor putea accesa si acest program. Inscrierea in program, solicitarea acordului de principiu pentru finantare si completarea planului de investitii in vederea obtinerii finantarii se fac online pe pagina web www.aippimm.ro. Pentru a se inscrie in program, firma va completa si transmite online planul de investitii incepand cu ora 10.00 a primei zile de inscriere, timp de 10 zile lucratoare de la demararea inscrierii, pana la ora 20.00 a ultimei zile de inscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului pana la epuizarea bugetului. In cazul in care nu sunt completate toate punctele si subpunctele din cadrul fiecarei sectiuni a planului de investitii sau informatiile din planul de investitii nu prezinta coerenta, aplicantul va primi scrisoare de respingere. Solicitantii care inregistreaza o societate de doua ori in cadrul aceleiasi sesiuni de inscriere primesc scrisoare de respingere pentru ambele inregistrari. Punctajul planurilor de investitii este calculat in mod automat dupa completarea de catre aplicanti a sectiunilor din aplicatia software, punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu la finantare fiind de 50 de puncte din maxim 100 de puncte posibile

Dupa expirarea termenului si in conformitate cu punctajul obtinut in urma evaluarii online a planurilor de investitii, directia pentru IMM-uri va face publica pe pagina web a institutiei, la adresa www.aippimm.ro, lista cu solicitantii acceptati in vederea evaluarii administrative in cadrul programului si lista cu solicitantii respinsi.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat marti ca sunt intocmite 1.603 dosare de despagubire pentru pesta porcina africana, iar banii vor fi alocati in urma rectificarii bugetare, existand si fonduri europene pentru aceste despagubiri.

"Din datele pe care le avem de la ANSVSA, din 1.603 dosare pana la aceasta data care au fost intocmite si solicitate, au fost platite pana la aceasta data 82 de dosare", a spus Petre Daea, intr-o conferinta de presa.

"Din discutiile pe care le-am avut cu presedintele ANSVSA, care are buget separat de Ministerul Agriculturii, se asteapta rectificarea bugetara pentru a da pozitie bugetara, pentru ca nimeni nu a putut sa prevada in pozitia bugetara, se asteapta rectificarea bugetara pentru alocarea sumelor si pentru a fi platite despagubirile", a mai spus ministrul Agriculturii.

Petre Daea a precizat ca "nu ramane niciun cetatean nedespagubit", iar despagubirea "se da de la bugetul statului, apoi se foloseste mecanismul prevazut de Regulamentul 652 al Comisiei Europene". Regulamentul "spune foarte clar ca aceste despagubiri pe documentele prezentate de ANSVSA, banii respectivi vor veni de la Uninunea Europeana", a mai spus ministrul Agriculturii.
Potrivit proiectului noii legi a pensiilor, pensia minima reprezinta un prag minim al cuantumului pensiei si se stabileste in procente, minim si maxim, din salariul minim brut pe tara garantat in plata, in functie de stagiul de cotizare realizat.

Astfel, procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adauga cate 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fara a depasi procentul maxim de 75%.

"Cuantumul pensiei minime se modifica ori de cate ori se modifica salariul minim brut pe tara garantat in plata", se arata in actul normativ, care ar urma sa intre in vigoare in 2021.

Guvernul si-a propus insa cresterea "netului" cu cate 100 de lei anual, ceea ce ar duce salariul minim la 1.262 de la inceputul anului viitor si 1.362 de lei in 2020, respectiv un salariul brut de 2.079 de lei in 2019 si 2.259 de lei in 2020.

Potrivit reglementarilor cuprinse in noua lege a pensiilor asta ar insemna ca in 2019, cand salariul minim brut va fi de 2000 lei, pensia minima va fi de 900 lei (1500 lei max.), urmand ca in 2020, cand salariul minim va fi de 2100 lei, pensia minima sa fie de 945 lei (1575 lei max,), iar in 2021, la un salariu minim de 2200 lei, pensia minima sa fie de 990 lei (1.650 lei max.).

Pensia minima se acorda pensionarilor daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei minime.

Pensia minima scade daca pensionarul obtine pensie si din alte state

In situatia persoanelor care beneficiaza, prin cumul, de una din categoriile de pensie prevazute la art. 46 alin. (1), respectiv pensia pentru limita de varsta; pensia anticipata; pensia de invaliditate; pensia de urmas, sau de pensie din sisteme neintegrate sistemului public de pensii (pensiile private, fie ca sunt obtinute de la Pilonul II sau Pilonul III - n.red.), de pensie din alte state, precum si de drepturi stabilite si platite de casele teritoriale de pensii in baza unor legi speciale, la acordarea pensiei minime se are in vedere nivelul cuantumurilor insumate ale tuturor acestor venituri.

Cu alte cuvinte, pensia minima platita de stat pentru aceste persoane scade in functie de pensia privata sau pensia obtinuta din strainatate.

Pensii diminuate pentru cei care contribuie la pensii private

Noua lege a pensiilor penalizeaza aportul romanilor la pensiile private, pensia acestora urmand sa fie diminuata cu raportul dintre contributia care ar trebui platita statului minus contributia la Pilonul II sau Pilonul III si contributia care ar trebui platita statului.

"In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile prezentei legi se corecteaza cu raportul dintre cota de contributie de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii de catre asigurat, prevazuta de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contributie aferenta fondului de pensii administrat privat si cota de contributie prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale", se arata in proiectul de lege a pensiilor.

Contributia fiecarui angajat la pensiile de stat este stabilita la 25% din valoarea lunara a veniturilor, suma din care se va scadea contributia de 3,75% care ajunge la Pilonul II de pensii private obligatorii. Rezultatul se imparte la cota intreaga care ar trebui sa ajunga la stat, in cazul in care angajatul nu contribuie si la Pilonul II.

Cum legea face referire la contributiile aferente fondului de pensii administrate privat, fara a mentiona daca este vorba despre cele obligatorii sau despre cele facultative, ne putem gandi ca vor fi afectate si persoanele care contribuie la Pilonul III.

Pensionarii din strainatate, obligati sa dovedeasca de doua ori pe an ca n-au murit

Pensionarii care au domiciliul stabil in strainatate si primesc pensia lunara de la Casele de pensii din Romania vor fi nevoiti sa trimita de doua ori pe an autoritatilor un "certificat de viata". Procedura de transmitere va fi stabilita prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Pensii publice (CNPP).

Noua lege a pensiilor, supusa dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, obliga pensionarii cu domiciliul stabil in strainatate sa informeze de doua ori pe an autoritatile din Romania ca inca mai traiesc.

"Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor banesti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliti pe teritoriul altor state, denumiti in continuare beneficiari nerezidenti, au obligatia de a transmite semestrial, pana cel tarziu la data de 31 martie, respectiv pana la data de 30 septembrie ale fiecarui an, un certificat de viata", se arata la alin. (5) al art. 102 din noua lege a pensiilor.

Procedura de transmitere a certificatului de viata se stabileste prin ordin al presedintelui CNPP, este prevazut in urmatorul alineat al aceluiasi articol.

Pe de alta parte, legea prevede ca beneficiarul va suporta cheltuielile de transfer a drepturilor banesti. " Cheltuielile generate de transferul in strainatate al prestatiilor de asigurari sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suporta de beneficiar, cu exceptia platilor care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.113/2009 privind serviciile de plata, aprobata cu modificari prin Legea nr.197/2010, in cazul acestora din urma comisioanele fiind suportate, proportional, de catre beneficiar si de catre casele teritoriale de pensii. Cheltuielile generate de transferul din strainatate al prestatiilor de asigurari sociale, cuvenite si neincasate, se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat", prevede actul normativ.
27-08-2018
Noua lege a pensiilor va continua nedreptatile facute de legea aplicata in prezent si va permite potentatilor cu pensii speciale sa cumuleze acest venit cu pensia publica, in timp ce pensionarii de rand nu vor putea cumula mai multe tipuri de pensii.

Dezbinarea sociala intre pensionarii de lux si pensionarii de rand va fi continuata si prin noua lege a pensiilor, despre care ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a spus ca va repara numeroase nedreptati create de actuala legislatie. Legea ar trebui sa se aplice incepand cu septembrie 2021, daca va fi aprobata de Guvern si va trece de Parlament si presedinte.

Astfel, daca pensionarii de rand vor fi obligati, ca si pana acum, sa opteze pentru o singura categorie de pensie, legea noua le va permite in continuare favorizatilor, precum senatori, deputati sau militari, sa beneficieze si de pensia publica si de cea speciala, cumulate.

Noua lege nu impune o interdictie expresa in ceea ce priveste cumularea unei pensii de serviciu cu una din sistemul public, potrivit proiectului aflat in dezbatere publica. Astfel, favorizatii care primesc prin legi speciale pensii si mai speciale vor beneficia in continuare de acest lucru. Categoriile de asigurati precum cei din sistemul de aparare sau ordine publica care au dreptul la o pensie speciala vor putea sa o incaseze simultan cu cea din sistemul public, atunci cand se indeplinesc conditiile legale.

"In sistemul public de pensii o persoana poate beneficia de o singura categorie de pensie", prevede noua lege a pensiilor

Pensionarul de rand are de ales

In schimb, legea continua sa dezavantajeze pensionarul de rand, care nu va putea cumula mai multe pensii. Noua lege arata ca persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare si nu fac obiectul unor legi speciale pot beneficia de una dintre urmatoarele patru categorii de pensii acordate de sistemul public: pensia pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia de invaliditate sau pensia de urmas.

In cazul acestor pensionari, legea prevede in mod expres ca "o persoana poate beneficia de o singura categorie de pensie dintre cele prevazute".

Exceptie: ajutorul pentru sotul supravietuitor

O singura exceptie pe care o face noua lege a pensiilor este in privinta unui ajutor asemanator cu pensia de urmas, care va putea fi cumulat cu pensia. Astfel, daca sotul supravietuitor nu opteaza pentru o pensie de urmas, el poate beneficia, pe langa pensia proprie, de un ajutor lunar de 25% din pensia sotului decedat, aflata in plata sau cuvenita la data decesului, iar suma totala incasata nu depaseste 80% din salariul minim brut pe economie..

Pensia sotului supravietuitor si ajutorul lunar sunt singurele care pot fi cumulate. Asta se va intampla, totusi, daca solicitantul indeplineste conditii precum: a realizat stagiul complet de cotizare, a implinit varsta standard de pensionare, nu s-a recasatorit sau durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani.

Decalajul dintre pensiile speciale si cele publice

O analiza recenta a Consiliului Fiscal arata discrepantele la care s-a ajuns in ultimii ani in sistemul de pensii, prin acordarea de pensii speciale tot mai mari si tot mai multor persoane.

In ultimii 16 ani, prin acordarea de pensii speciale, pensia medie incasata de angajatii din Aparare, Ministerul de Interne sau SRI a crescut de circa 15 ori. Daca in anul 2001 pensia medie a acestor angajati se situa la 250 de lei, in 2017 ea a crescut la 3.750 lei.

In schimb, in ultimii 16 ani, pensia medie de asigurari sociale de stat, incasata de pensionarul de rand, a crescut de numai 8 ori. Daca aceasta se situa la 125 lei in anul 2001, in 2017 a ajuns abia la 1.000 de lei.
Asociatiile de proprietari vor fi o forma juridica de organizare si reprezentare a intereselor proprietarilor dintr-un imobil, se arata in textul de Lege nr. 196/2018 privind infiintarea si administrarea condomeniilor, care va intra in vigoare pe 28 august.

"Prezenta lege reglementeaza aspectele juridice, economice si tehnice cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari din cadrul condomeniilor formate din cel putin trei unitati de proprietate imobiliara (...)."

Noua lege va aduce mai multe modificari legate de modul in care functioneaza asociatiile si vizeaza si atributiile reprezentantilor de asociatii. Potrivit legii nr. 196/2018, asociatia se va ocupa de contractarea si facturarea tilitatilor dintr-un imobil.

Un aspect care se va modifica va fi facturarea utilitatilor. Astfel, facturarea individuala va fi permisa numai in conditiile in care consumul este masurat cu ajutorul unor contoare avizate din punct de vedere metrologic si amplasate la bransamentul blocului sau la bransamentul apartamentului.

De asemenea, alimentarea cu apa sau servicii de canalizare vor putea fi contractate individual prin contract de prestare stabilit intre furnizor si proprietarii de locuinte, fara a mai fi nevoie de realizarea racordurilor individuale.

Insa, cu mai multe conditii, precum sa existe bransamente de alimentare cu apa direct la instalatiile fiecarui apartament, aceeasi firma sa furnizeze ambele servicii, toti proprietarii din bloc sa fie fi de acord cu introducerea in contract a unei clauze de intrerupere a alimentarii cu apa in caz de neplata a serviciului de canalizare si toate bransamentele si contoarele sa fie avizate de catre furnizorul de servicii.

Potrivit actului normativ, consumatorii de utilitati publice pot fi de doua feluri, colectivi si individuali. Astfel, consumatorii colectivi vor fi asociatiile de proprietari si cei individuali vor fi proprietarii de apartamente.

In cazul in care, instalatiile sunt racordate la instalatiile comune ale blocului, utilizatorul va fi asociatia de proprietari, iar daca instalatiile sunt racordate direct la instalatiile unui apartament, utilizatorul va fi chiar proprietarul acelei locuinte.

Textul de lege spune ca, contractele individuale de facturare vor putea fi incheiate la propunerea furnizorului de servicii si doar cu acordul tuturor proprietarilor din bloc sau la solicitarea asociatie de proprietari. Daca asociatiile de proprietari solicita incheierea de contracte individuale de facturare, tot acestea vor suporta si costurile suplimentare generate de facturarea indiviuala a utilitatilor.
Introducerea calculului diferentiat al taxei clawback este cea mai buna solutie pentru asigurarea medicamentelor pentru bolnavii cronici, subliniaza Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR), intr-un comunicat transmis luni, de Agerpres.

Potrivit sursei citate, taxa clawback aplicata uniform si medicamentelor ieftine si celor care costa mii de euro reprezinta "principala cauza" a disparitiei de pe piata a medicamentelor atat de necesare bolnavilor cronici.

APMGR sustine ca celor aproape 2.000 de medicamente retrase de producatori in decursul a doar doi ani, conform sondajului IRES realizat la solicitarea Institutului pentru Politici Publice, li se vor adauga alte 2.300 de medicamente ce vor disparea de pe piata in perioada imediat urmatoare.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice face un nou apel catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice pentru a introduce imediat modul de calcul diferentiat al acestei taxe, care "poate asigura" accesul la tratament a milioane de romani in conditii de "impact minim" asupra cheltuielilor publice.

"Taxa clawback are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu pret scazut, prin urmare acestea ajung sa aiba un pret sub costul de productie si sunt scoase din fabricatie sau oprite de la comercializare", afirma Adrian Grecu, presedintele APMGR, citat in comunicatul de presa.

APMGR atrage atentia ca 60% din acestea sunt medicamente sub 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienti si, in marea lor majoritate, fabricate in Romania.

"Situatia este deja grava - conform aceluiasi sondaj unul din trei romani care sufera de o boala cronica nu gaseste medicamente prescrise pe reteta atunci cand intra in prima farmacie -, dar va deveni dramatica in mai putin de un an. Deja exista o criza majora a medicamentelor importante, a celor oncologice, precum Cisplatin, Tamoxifen, Fluorouracil sau Flutamida, care se gasesc din ce in ce mai greu. Conform simularilor CNAS, prin introducerea metodei de calcul diferentiat al taxei clawback in functie de pretul de referinta generic, incasarile din taxa clawback ar putea fi mai mici cu cel mult 0,11 milioane lei in perioada 1 ianuarie 2018 - 1 aprilie 2019 (cinci trimestre). Taxa clawback s-ar reduce insa pentru medicamentele ieftine la 18,57% in trimestrul 4 al acestui an, fata de nivelul de 27,53% estimat de CNAS in caz ca modul actual de calcul al taxei ramane neschimbat. Pentru medicamentele scumpe impactul este marginal", sustin reprezentantii APMGR.

De asemenea, APMGR considera ca implementarea calculului diferentiat, concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finantare suplimentara sau prin contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat reprezinta "singurele masuri" care pot opri disparitia medicamentelor ieftine din Romania.
Legea nr. 203/2018 privind masurile de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale a fost modificata. Astfel, incepand cu 24 august politistii nu mai pot primi banii pe amenzile rutiere platite pe loc de catre soferii amendati, potrivit textului de lege.

"Aducem in atentie opiniei publice ca art. 19 din Legea 203/2018 abroga prevederile art. 109, alin. 6, din O.U.G. 195/2002 potrivit caruia contravenientul putea achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzilor contraventionale in cuantum de pana la 20 de puncte amenda si alin. 7 din acelasi act normativ, conform caruia agentul constatator elibera contravenientului chitanta reprezentand contravaloare amenzii", se arata intr-un comunicat de presa.

Legea aduce modificari si privind limta de timp pentru plata amenzilor rutiere, aceasta crescand de la 48 de ore la 15 zile. De asemenea, daca agentul constator aplica sanctiunea, iar contravenietul nu este prezent la incheierea procesului-verbal sau refuza sa semneze procesul-verbal, comunicarea se face de catre agentul constatator, in cel mult doua luni de la data incheierii prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliu sau la sediul contravenientului.

"Legea nr. 203/2018 prevede posibilitatea contravenientului de a achita jumatate din minimul amenzii prevazute de lege si in acele situatii in care actul normativ de stabilire a contraventiilor nu prevedea expres aceasta posibilitate."
24-08-2018
Dupa aproape 60 de ani in care ne-au luminat locuintele si strazile, becurile cu halogen vor fi interzise in intreaga Europa, incepand cu 1 septembrie a.c.

Stocurile de becuri cu halogen vor putea fi vandute in continuare, pana la epuizare. Vor fi exceptate de la aceasta interdictie capsulele, incandescentele liniare si de joasa tensiune utilizate la lampile cuptoarelor.

Inlocuirea becurilor cu halogen cu diodele care emit lumini (LED-uri) va duce la reducerea emisiilor de carbon si la o diminuare a facturilor de energie, potrivit expertilor citati de The Guardian.

LED-urile consuma de cinci ori mai putina energie decat becurile cu halogen, iar eliminarea acestora din urma va diminua emisiile de carbon cu peste 15 milioane de tone pe an, o suma egala cu consumul anual de energie electrica din Portugalia.

Producatorul de lampi de iluminat Philips estimeaza economii de pana la 124 de euro pe an pentru un apartament in care vor fi inlocuite becurile cu halogen, deoarece LED-urile dureaza mult mai mult si totodata consuma mult mai putina energie.

Aceasta masura decisa de Comisia Europeana este insa criticata in Marea Britanie, care anul viitor va iesi din blocul comunitar. Politicienii extremisti i-au dat chiar valente politice. Jonathan Bullock, purtatorul de cuvant al UKIP in Parlamentul European, a declarat pentru The Guardian: "Incercarea UE de a interzice becurile cu halogen este gresita, deoarece consumatorii vor suferi din punct de vedere financiar, iar oamenii cei mai saraci vor suferi cel mai mult de pe urma acestor politici. Clientii ar trebui sa aiba libertatea de a alege ce becuri sa foloseasca, nu sa le impuna UE".

In prezent, becurile cu halogen sunt mai ieftine decat LED-urile, dar aceasta este o falsa economie. Poate ca un bec cu halogen costa mai putin, dar costurile cu energia electrica vor fi mult mai mari", spune Stewart Muir, manager de produs la Energy Savings Trust. El a adaugat ca halogenul are o durata de viata de doar doi ani, in medie, in timp ce ledurile dureaza 15-20 de ani.

Costul emisiilor rezultate in urma utilizarii becurilor cu halogen este uimitor. Cladirile reprezinta aproximativ 40% din consumul nostru de energie, iar iluminatul aproximativ 15%. Aceasta inseamna emisii de carbon mai mari decat cele rezultate de pe urma transportului aerian si maritim, combinat.
Fermierii care isi vor moderniza sistemele de irigatii vor primi pana la 30 % din investitie din fonduri europene. Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficiala de internet, www.afir.info, la sectiunea Dezbatere Publica, Ghidul solicitantului in varianta consultativa pentru submasura 4.3 "Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice" - componenta infrastructura de irigatii, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 (PNDR 2020

Conform Ghidului consultativ, beneficiarii eligibili sunt Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole, conform legislatiei in vigoare.

Ce se finanteaza

Conform Ghidului, prin proiectele depuse vor fi finantate investitii in modernizarea infrastructurii secundare de irigatii, a cladirilor aferente statiilor de pompare de punere sub presiune si racordare la utilitati, inclusiv constructia si modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigat. Printre modificarile introduse in Ghidul solicitantului, varianta consultativa, se numara si faptul ca achizitia de echipamente de irigat pentru OUAI-uri este o cheltuiala eligibila in limita unui procent de maximum 30% din valoarea totala eligibila a proiectului.
ANAF a decis sa prelungeasca programul de lucru in perioada 20 august - 7septembrie, pentru recuperarea celor doua zile libere acordate de Guvern, in perioada 16-17 august, cu ocazia minivacantei de Sfanta Maria.

Astfel, de luni pana vineri programul ANAF si al administratiilor judetene aflate in subordinea acestuia va fi prelungit. In primele patru zile din saptamana programul va fi prelungit cu o ora, urmand ca vineri sa fie prelungit doar cu o jumatate de ora, a precizat Sabina Zeres, purtator de cuvant ANAF, pentru ZF.

Astfel, activitatea sediului central ANAF pana pe 7 septembrie se va desfasura in intervalul 8:30-18:00, pentru primele patru zile din saptamana, iar in zilele de vineri, programul va fi 8:30-15:45. In cazul administratiilor judetene, programul este 8:00-16:30 de luni pana joi, iar vineri este 8:00-14:50.

La inceputul lunii august, guvernul Dancila a decis ca zilele de 16 si 17 august, care au urmat sarbatorii religioase Adormirea Maicii Domnului din data de 15 august, sa fie zile libere pentru sectorul bugetar. Oficialii au anuntat ca zilele libere trebuie recuperate in 25 august si 1 septembrie, zile de sambata, sau prin prelungirea programului normal de lucru.
Ministerul Afacerilor Interne a anuntat ca se modifica termenul de plata pentru jumatate din minimul amenzii de la 48 de ore la 15 zile de la data inmanarii procesului-verbal.

"Cu alte cuvinte, daca agentul constatator va aplica o amenda de 200 de lei, iar minimul prevazut de lege este 100 de lei, dumneavoastra veti putea achita in termen de 15 zile calendaristice doar 50 de lei", scriu reprezentantii MAI pe pagina de Facebook a institutiei.

O amenda contraventionala de circulatie putea fi platita la jumatate din minimul prevazut de lege pentru contraventia respectiva intr-un termen de 48 de ore lucratoare. Incepand de astazi, termenul se modifica la 15 zile de la momentul inmanarii.

O alta modificare importanta pe care o aduce MAI este eliminarea posibilitatii de plata a amenzii direct la politist, astfel eliminandu-se schimbul de bani intre cetatean si politist.

23-08-2018
Primaria Capitalei va oferi 450 de lei copiilor din invatamantul primar si gimnazial pentru procurarea rechizitelor scolare. Ajutorul se ofera odata pe an elevilor cu venit pe membru de familie mai mic de 1.900 de lei, proiectul fiind votat joi, in sedinta CGMB.

"Beneficiarii sunt parintii/reprezentantii legali ai copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani, incadrati intr-o forma de invatamant publica sau privata, cu resedinta sau domiciliul stabil in Bucuresti de cel putin sase luni. (...) Produsele care pot fi achizitionate cu sprijinul financiar sunt: Carti pentru copii, rechizite si papetarii pentru copii", se arata intr-un proiect de hotarare al Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Potrivit Cosminei Simiean, director la Directia de Asistenta Sociala din cadrul Primariei, peste 30.000 de copii s-ar putea incadra in acest proiect, fiind prevazuti aproximativ 750.000 de euro. Proiectul a fost aprobat cu 36 de voturi si noua abtineri.

Astfel, elevii pot primi un sprijin financiar o data pe an scolar daca au un venit pe membru de familie mai mic de 1.900 de lei.

Pentru a intra in posesia acestor bani, parintii trebuie sa trimita o cerere de solicitare, doar prin posta, la adresa: strada Constantin Mille nr.10. De asemenea, parintii trebuie sa locuiasca in Bucuresti de cel putin sase luni, iar copilul trebuie sa fie inscris la o scoala din Capitala.

Autoritatile isi propun ca, prin acest proiect, sa previna abandonul scolar. In expunerea de motive a proiectului se arata ca 18,5% din populatia romana cu varsta prescolara si scolara nu face parte din sistemul national de educatie.

Ultimele statistici arata ca 1,5 la suta dintre elevii din invatamantul primar si gimnazial renunta la scoala, iar 7,9 la suta dintre persoanele inscrise in institutiile postliceale parasesc sistemul de educatie. Astfel, Romania se afla pe locul al treilea in Uniunea Europeana in ceea ce priveste abandonul scolar.
Ministerul Transporturilor explica joi, intr-un comunicat, ca scumpirea rovinietei la masinile de transport marfa de peste 3,5 tone a fost propusa pentru armonizarea tarifelor de utilizare a retelei rutiere din Romania cu nivelul tarifelor stabilite la nivel european inca din luna februarie 2014.

"Masura se adreseaza doar transportatorilor rutieri de marfuri cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si trebuie aplicata pentru a respecta Directiva europeana 1999/62/CE. Aceasta trebuia transpusa in legislatia nationala inca de la 1 martie 2014. Termenul nu mai poate fi amanat pentru ca exista riscul deschiderii procedurii de infrigement impotriva Romaniei", arata Ministerul Transporturilor.

Normativele europene prevad ca tariful zilnic, fix si unic, pentru toate categoriile de vehicule de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, este de 12 euro. "Odata cu transpunerea tarifului zilnic s-au recalculat tarifele cu valabilitate pentru perioade de 7 zile, 30 zile, 90 zile si 12 luni, astfel incat sa fie respectate proportiile prevazute in Directiva", mai arata ministerul.

Transpunerea acestor normative nu modifica tarifele pentru categoriile de vehicule, A, B, G si H (destinate in principal transportului de pasageri).

"Prin proiectul propus de MT s-a incercat ca impactul sa fie minim asupra operatorilor de transport, astfel ca tariful anual pentru categoria F de vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare de 12 tone si mai mult de 4 axe sa ramana la valoarea de 1.210 euro. A fost mentinut si tariful anual pentru categoria E de vehicule, care ramane la suma de 720 de euro", precizeaza institutia.

Pe de alta parte, "in urma recalcularii, tariful anual pentru categoria C de vehicule va ajunge la 600 de euro, mai mare cu 280 de euro, fata de tariful actual. Pentru tariful anual de la categoria de vehicule D, s-a calculat o valoare de 660 de euro, care reprezinta media intre tarifele adiacente, de la categoria C si categoria E. Rezulta astfel o crestere a acestui tarif anual cu 100 de euro", se mentioneaza in comunicat.

Bulgaria a actualizat aceste tarife (12 euro/zi) de la 1 ianuarie 2018.

In concordanta cu actualizarea tarifelor, Ministerul Transporturilor mai propune, in proiectul de act normativ, si actualizarea cuantumului amenzilor contraventionale pentru lipsa rovinietei valabile. Valoarea amenzilor contraventionale s-a calculat, pentru toate categoriile de vehicule, ca fiind de doua ori tariful anual pentru amenda minima si de patru ori tariful anual pentru amenda maxima.

Se mentine posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii in cel mult 15 zile de la inmanarea sau comunicarea procesului verbal de contraventie.

In intervalul de timp cuprins intre data savarsirii contraventiei si data inmanarii sau comunicarii procesului verbal de contraventie nu se mai pot aplica alte sanctiuni.

"Tarifele de utilizare achitate anterior intrarii in vigoare a actului normativ isi mentin valabilitatea", precizeaza initiatorii proiectului.

Proiectul este in dezbatere publica pana la data de 1 septembrie.
Guvernul Romaniei da o mana de ajutor leadershipului PSD pentru castigarea benevolentei din partea baronilor locali, prin deschiderea robinetului din Programul National de Dezvoltare Locala - celebrul PNDL.

Se apropie Comitetul Executiv al PSD unde urmeaza sa fie discutate mai multe teme sensibile, intre care si scrisoarea contondenta adresata de Ecaterina Andronescu presedintelui Liviu Dragnea.

Nu este prima data cand Guvernul controlat de PSD apeleaza la acest instrument de santaj si motivare in teritoriu (PNDL-ul fiind instrumentat tocmai de Dragnea cand era ministru al Dezvoltarii), in momente critice pentru conducerea partidului.

"Avem pe ordinea de zi o Ordonanta prin care sprijinim autoritatile publice locale sa realizeze proiecte finantate prin fondurile europene. Prin acest mecanism de sprijin, unitatile administratiei publice locale pot accesa imprumuturi din veniturile din privatizare inregistrate la trezorerie in limita sumei de 800 mil. lei", a declarat premierul Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Vor beneficia de aceste fonduri pentru asigurarea de prefinantari, cofinantarea proiectelor dn fonduri externe neramburabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.

"Raspundem in acest fel Asociatiei municipiilor din Romania si stimulam atragerea de fonduri europene pentru realizarea proiectelor locale de infrastructura de care au nevoie romanii in situatia actuala", a mai spus premierul.

Potrivit actului normativ, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice notifica unitatile administrativ-teritoriale cu privire la posibilitatea de a depune solicitari de finantare pentru obiective de investitii care sa se incadreze in domeniile specifice prevazute in lege.

Guvernul a anuntat ca se afla pe ordinea de zi de joi 23 august un PROIECT DE ORDONANTA privind instituirea unor masuri pentru derularea Programului national de dezvoltare locala etapa a II-a.

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/08/OG-2.pdf

Se mai discuta tot azi un PROIECT DE LEGE pentru completarea articolului 5 din Ordonanta Guvernului nr.80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritatile administratiei publice si institutiile publice.

Proiectul poate fi consultat la adresa: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/08/LG-2.pdf

Viorica Dancila cere convocarea CSAT

De pe scaunulul de premier, Viorica Dancila a anuntat Comisia Europeana imediat dupa protestul din 10 august ca Romania e scena unei incercari violente si nedemocratice de schimbare a Executivului.

Dancila il acuza in scrisoare, pe presedintele Klaus Iohannis, ca nu si-a indeplinit atributiile constitutionale de mediator si ca, mai mult, a facut apel la continuarea protestelor.

Sefa Guvernului le-a transmis presedintelui si prim-vicepresedintelui Comisiei Europene ca, din punctul sau de vedere, este vorba despre incercari de inlaturare pe cale violenta a unui guvern legitim, care pot reprezenta un precedent periculos in randul statelor democrate.

Comisia Europeana a confirmat pentru Realitatea TV ca a primit scrisoarea trimisa de premierul Viorica Dancila si ca va raspunde in timp util.
22-08-2018
Noua lege a pensiilor va fi adoptata in aceasta sesiune parlamentara, maximum pana la data de 2 octombrie, a anuntat marti presedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Vom adopta in acest an, in aceasta sesiune, maxim pana in 2 octombrie, noua lege a pensiilor, care schimba total in bine si definitiv situatia pensionarilor din Romania, si vorbim de milioane de pensionari, astazi, si pensionari care vor tot veni", a declarat Dragnea la Antena 3.

Liviu Dragnea a precizat ca premierul Viorica Dancila l-a asigurat ca, la sfarsitul lunii august, legea pensiilor "va iesi din Guvern". "Intra in procedurile parlamentare. (...) Este o lege fundamentala", a mai afirmat Dragnea.

Penalizari pentru pensia anticipata si cea de urmas

Noua lege a pensiilor propune majorari succesive ale nivelului lunar al veniturilor, plata in functie de contributivitate, dar si penalizari pentru pensionarea anticipata sau stabilirea cuantumului lunar al veniturilor in functie de anii de casnicie pentru pensia de urmas.

Taxa lunara de la Pilonul II

Noua lege a pensiilor propune ca administratorii de pensii private sa plateasca lunar Casei Nationale de Pensii o cota aplicata lunar asupra sumei totale administrate privat. Penalizati vor fi si cei care platesc contributii la Pilonul II.

Concret, noua lege a pensiilor prevede ca punctajul asiguratului care contribuie si la Pilonul II reprezinta raportul dintre: contributia la stat (25%) din care se scade contributia la pilonul II, totul impartit la si cota de contributie prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale.

Pe de alta parte, toate contributiile legate de pensii, inclusiv cele destinate Pilonului II vor fi virate la Casa Nationala de Pensii, care va retine un comision de 0,5% din intreaga suma administrata lunar de Pilonul II si va vira cu intarziere de o luna banii administratorilor de pensii private.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca premierul Viorica Dancila i-a transmis ca vrea sa dea o ordonanta de urgenta pentru reducerea TVA la serviciile hoteliere de la 9 la 5%, la parcurile de agrement de la 19% la 5%, iar pentru apele termale TVA va fi 0%.

"Doamna prim-ministru mi-a spus ca intentioneaza sa adopte o ordonanta de urgenta privind reducerea TVA la serviciile hoteliere de la 9 la 5%, la parcurile de agreement si de wellness de la 19% la 5%, iar redeventa pentru apele termale sa mearga la 0%. Ungaria are 0%. Noi avem o bogatie inimaginabila in ceea ce priveste apele termale tamaduitoare. Sunt 31 de statiuni de interes national roman, sunt 20 si ceva de statiuni balneoclimaterice", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, marti seara la Antena 3.

Liderul social-democrat a adaugat ca prin aceasta OUG vor fi infiintate si doua fonduri, unul care vine in sprijinul agentilor economici care vor sa faca investitii si un altul pentru autoritatile locale pentru a facilita investitiile in infrastructura.

Citeste si: Dragnea: Vom adopta pana in 2 octombrie noua lege a pensiilor/ Atac la seful SRI: Nu ii stapaneste pe cei care au fost in statul paralel/ Despre mitingul din 10 august: o tentativa de LOVITURA de stat/ Ce spune despre suspendarea presedintelui

"Am avut o discutie initial cu doamna premier. Ce mi-a zis este ca vrea sa adopte aceasta ordonanta. Vrea de asemenea sa creeze doua fonduri. Un fond pentru a sprijini agentii economici care investesc acolo si un fond special pentru acest sector, care are un potential urias, pentru autoritatile locale, ca sa investeasca in infrastructura respectiva. Nu se poate. Ungaria nu are atata bogatie ca noi, dar are un turism mai dezvoltat pe zona balneara decat are Romania si Romania are de zece ori mai mult potential, daca nu si mai bine", a completat Dragnea.
Un proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Transporturilor propune majorarea tarifelor de rovinieta pe care le vor plati transportatorii de marfuri si de persoane, dar si a amenzilor care le pot fi aplicate pentru lipsa rovinietei.

Astfel, pentru autovehiculele cu tonaj cuprins intre 3,5 tone, rovinieta pentru o zi creste de la 4 euro, la 12 euro, pentru o saptamana creste de la 16 euro la 30 euro, pentru 90 de zile de la 92 euro la 171 euro, iar pentru un an de la 320 euro la 600 euro.

In ceea ce priveste amenzile, acestea s-au calculat ca fiind de doua ori tariful anual pentru amenda minima si de patru ori tariful anual pentru amenda maxima.

Amenzile sunt cuprinse intre 250 lei pentru un autoturism si 22.000 de lei pentru un vehicul de peste 12 tone.

Pentru ca tarifele majorate sa se aplice este nevoie numai ca Guvernul sa adopte proiectul, iar acesta sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Un program prin care vor fi pregatiti doctori in domeniul medicinii de calatorie a fost pus in dezbatere de Ministerul Sanatatii. Acesta are scopul de a creste numarul consultatiilor inaintea calatoriilor in strainatate si de a nu permite extinderea bolilor emergente si reemergente.

"Programul este conceput ca un domeniu interdisciplinar, aparut din necesitatea prevenirii imbolnavirii calatorilor internationali, ca urmare a cresterii frecventei acestor calatorii efectuate in scopuri diferite: turistice, personal din armata sau misiuni umanitare, misiuni diplomatice, in interes de serviciu, pererinaj, refugiati. (...) Bolile emergente si reemergente cu care ne confruntam in ultima perioada (febrele hemoragice precum Ebola, Dengue, Chikungunya, Zika etc), iar extinderea arealului geografic al acestora impune o cunoastere si o implicare personalului medical in prevenirea, diagnosticarea si tratarea corecta a acestor afectiuni", se arata in proiectul pus in dezbatere de Ministerul Sanatatii.

Centrele in care se vor tine cursurile vor fi la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. "Matei Bals" si Universitatea Ovidius din Constanta. Programul va dura patru luni.

Prelegerile vor fi ustinute de profesori din cele doua institutii universitare, dar si de medici care sunt implicati in activitatea de medicinina de calatorie.

Pentru a obtine atestatul de studii in medicina de calatorie, candidatul va sustine un test, la sfarsitul programului de studiu. Pentru a fi admis, acesta trebuie sa obtina 70% din punctaj.

Propunerile asupra proiectului se pot face pana pe 1 septembrie.
21-08-2018
Noua lege a pensiilor aduce o serie de noutati privind calculul pensiilor de urmas, stabilind penalitati in functie de anii de casnicie si conditionand obtinerea veniturilor de catre copiii decedatului.

Potrivit proiectului de lege supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, copiii au dreptul la pensie de urmas pana la varsta de 16 ani; daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani; sau pe toata durata invaliditatii, de orice grad, daca invaliditatea s-a ivit pana la varsta de 16 ani.

In ceea ce-l priveste pe sotul supravietuitor, acesta are dreptul la pensia de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

"In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie in minus", se arata la alin (2) al art. 76.

In cazul in care sotul supravietuitor este invalid de gradul I si II, acesta are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, si daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

Vaduvii cu copii de pana in 7 ani pot lua pensia de urmas doar pana cand ajung copiii la scoala

O alta prevedere care ar putea starni controverse este legata de vaduvii sau vaduvele care au in intretinere copii mici.

"Sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri brute lunare dintr-o activitate pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici decat castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat", se arata la art. 79 din proiectul de lege.

Cum se calculeaza pensia de urmas

In ceea ce priveste calculul, proiectul de act normativ stipuleaza ca pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat; pensia de invaliditate gradul I aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea implinirii varstei standard de pensionare.

"Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din numarul total de puncte realizat de sustinator aferent pensiei prevazute la alin. (1) in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel: 50% - pentru un singur urmas; 75% - pentru 2 urmasi; 100% - pentru 3 sau mai multi urmasi", se arata in document.

Copiii si sotul supravietuitor care au dreptul la o pensie proprie si indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas, pot opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

Ajutoare sociale, date in functie de numarul de ani de casatorie

Actul normativ precizeaza ca sotul supravietuitor care nu opteaza la pensie de urmas, poate beneficia, pe langa pensia proprie, de un ajutor lunar, daca la data solicitarii acestuia, indeplineste anumite conditii.

Acestea se refera, cumulat, la realizarea stagiului complet de cotizare, implinirea varstei de pensionare, sa nu se fi recasatorit, iar durata casniciei sa fi fost de cel putin 10 ani.

Ajutorul lunar se calculeaza prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei sustinatorului decedat, aflat in plata sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitarii, dupa caz.

Pensia proprie se poate cumula cu acest ajutor, dar fara a depasi 80% din salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Acele autovehicule aduse din afara UE si care au volanul pe dreapta nu vor mai putea fi omologate in Romania, prevede un Ordin al Ministrului Transporturilor, citat de Mediafax.

Totusi, proprietari care au asemenea masini deja inmatriculate in Romania le pot folosi in continuare, au explicat reprezentantii Registrului Auto Roman - RAR.

Ordinul MT se refera la autovehiculele cu volan pe dreapta care sunt aduse din afara UE, deci isi va face efectul dupa ce Marea Britanie - de unde se importa cele mai multe astfel de masini - va iesi din Uniunea Europeana. Desigur, normativul isi face efectul imediat asupra autovehiculelor aduse din alte tari non-UE.

"Proprietarii care detin astfel de masini le pot utiliza in continuare, dar acestea nu vor mai putea fi omologate pentru diverse modificari, cum ar fi schimbarea culorii sau a unor parametri prevazuti in cartea tehnica", au mentionat reprezentantii RAR. Potrivit acestora, proiectul normativ este justificat intrucat 2,5% din accidentele auto au loc cu implicarea autovehiculelor cu volan pe dreapta, 100% fiind vina soferilor, din cauza ca infrastructura din Romania nu este propice conducerii acestui tip de masini.

"Presedintele RAR a inaintat chiar azi o propunere prin care masinile cu volan pe dreapta sa fie omologate ca si pana acum, indiferent de unde ar proveni, dar la prima inspectie tehnica periodica (ITP) sa fie respinse", au mai aratat reprezentantii Registrului Auto Roman.

Potrivit normelor aflate acum in vigoare, orice masina inregistrata intr-o tara a Uniunii Europene poate circula peste tot in UE. Dupa Brexit insa, masinilor inregistrate in Marea Britanie le-ar putea fi interzisa libera circulatie in tarile Uniunii. Raman totusi cu semnul intrebarii masinile inmatriculate in Malta, Cipru si Irlanda - tari UE in care se circula, de asemenea cu masini cu volan pe dreapta. Ordinul va intra in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial.

Cat costa mutarea volanului de pe dreapta pe stanga? Potrivit reprezentantilor RAR, aceasta operatiune ar avea un pret estimativ cuprins intre 1.000 si 1.500 de euro, insa specialistii din service-urile auto spun ca lucrearea propriu-zisa este complicata si greu de garantat.

"Elementele de siguranta, cum este caseta de directie, nu pot fi comercializate pe piata libera, deci e nevoie de o caseta noua. In plus, se schimba cam tot ce e la bord, fire, oglinda etc. - este complicat si de dat garantie la o astfel de lucrare", a declarat Dan Barbu, presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente - ASSAI.

"Au fost aduse multe astfel de masini, pentru ca sunt ieftine, dar reconfigurarea aceasta ar putea costa la fel de mult cat a costat masina", conchide liderul ASSAI.

Cele mai multe dintre tarile lumii permit circulatia vehiculelor cu volanul pe partea opusa sensului de circulatie - adica la circulatia pe partea dreapta, volanul trebuie sa fie pe partea stanga.
Incepand cu data de 18.08.2018 toate firmele si entitatile publice care primesc angajati in internship sunt obligate sa le ofere o indemnizatie lunara de internship in valoare de cel putin jumatate din salariul minim brut, mai exact 580 de lei si sa incheie un contract cu acestia pe o perioada maxima de sase luni, potrivit Legii 176/2018 privind internshipul.

"Prezenta lege reglementeaza modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au implinit varsta de 16 ani", se arata in textul de lege.

Potrivit legii, numarul internilor ce pot participa la un program se stabileste in functie de numarul salariatilor din firma, dar nu poate depasi 5% din numarul total al salariatilor.

Legea internshipului prevede ca acelasi intern sa poata face mai multe stagii de internship la aceeasi organizatie doar daca parcurge programe de internship diferite, iar durata cumulata nu depaseste sase luni.

De asemenea, daca angajatorul doreste sa lucreze in continuare cu internul dupa ce se incheie stagiul de practica, acesta va trebui sa incheie cu fostul intern un contract de munca.

Daca contractul de munca este incheiat in urmatoarele 60 de zile de la incheierea contractului de internship, organizatia-gazda va putea cere de la stat o prima de circa 1.000 de euro pentru internul care a devenit angajat.

Totodata, angajatorii vor plati pentru interni contributii la sanatate pe perioada derularii programului de internship, iar perioada de timp cat dureaza internshipul va fi considerata vechime in munca si, dupa caz, vechime in specialitate, in functie de tipul activitatii.

Pana in prezent, in cazul internship-urilor platite, partile ajungeau la o intelegere de comun acord, de obicei organizatia propunea o suma si cam aceea si ramanea, mai spune el. Situatiile erau extrem de diverse, adesea erau sume simbolice, iar rareori se intalneau cazuri cand suma primita sa se transforme in salariu.
20-08-2018
Ministrul Transporturilor a semnat ordinul prin care se interzice omologarea in Romania a masinilor cu volan pe partea dreapta. Interdictia va intra in vigoare imediat ce ordinul va fi publicat in Monitorul Oficial.

Peste 25.000 de autovehicule cu volanul pe partea dreapta au fost omologate de Registrul Auto Roman (RAR) in ultimii doi ani.

Proiectul de ordin de ministru a fost in dezbatere publica pana la finalul lunii iulie. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate in serviciile publice comunitare, precum si autovehiculele care au fost inmatriculate ultima data intr-un alt stat membru al UE si care nu au suferit modificari in raport cu configuratia de inmatriculare initiala, scrie profit.ro.

Alte prevederi se refera la eliberarea unui duplicat al cartii de identitate a vehiculului, la efectuarea de inspectii tehnice in alte state membre UE, la emisiile poluante, la inmatricularea vehiculelor istorice si la sistemele de incalzire ale vehiculelor.

Dupa intrarea in vigoare a interdictiei omologarii, persoanele care vor sa inmatriculeze in Romania astfel de autovehicule trebuie sa recurga la modificarea pozitiei postului de conducere de pe partea dreapta pe partea stanga.

Ministerul Mediului propune, printr-un proiect aflat in dezbatere publica, reducerea plafonului emisiilor de gaze la masinile noi, pentru acordarea primei de casare. In 2019, plafonul va scadea de la 130 g/km la 120 g/km pentru autovehiculele fabricate pana in 31 august 2018.

"In anul 2019, plafonul privind emisiile de CO2 aferente autovehiculelor noi achizitionate va scadea de la 130 g/km la 120 g/km pentru autovehiculele fabricate pana in 31 august 2018, iar pentru autovehiculele fabricate incepand cu 01 septembrie 2018 va scadea de la 145 g/km la 140 g/km. Mentionam ca aceste date sunt in dezbatere publica, iar forma finala a ghidului de finantare a programului va fi afisata dupa 10 zile de la data publicarii propunerii de modificare", au precizat pentru MEDIAFAX reprezentantii Ministerului Mediului.

De asemenea, in proiect se mai propune modificarea conditiilor de acordare a ecobonusurilor.

"La achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km New European Driving Cycle (NEDC) si pentru autovehiculele (M1 si N1 clasa I) fabricate incepand cu 1 septembrie 2018 la maximum 110g CO2/km NEDC (CO2MPAS/BT - back translated), in regim de functionare mixt, se acorda un ecobonus in valoare de 1.000 de lei, pentru anul 2018", se mai arata in proiectul aflat in dezbatere publica.

Potrivit ministerului, la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km si pentru autovehiculele (M1 si N1 clasa I), fabricate incepand cu 1 septembrie 2018 la maximum 105g CO2/km NEDC (CO2MPAS/BT - back translated). In regim de functionare mixt, se acorda un ecobonus in valoare de 1.000 de lei, pentru anul 2019.

"Modificarile survin in masurarea cantitatii de emisii CO2, urmare primirii la Administratia Fondului pentru Mediu de solicitari, in perioada desfasurarii pana in prezent, privind actualizarea calculului noxelor si consumului de combustibil (NEDC - WLTP), conform reglementarilor in vigoare", se mentioneaza in proiect.

De asemenea, in proiectul de modificare a ordinului pentru modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2017-2019 se mai propune introducerea conditiei de valabilitate a inspectiei tehnice periodice (ITP) a autovehiculului uzat, la momentul depunerii dosarului de acceptare, pentru persoane juridice, respectiv la momentul inscrierii la producatorul validat, pentru persoane fizice.

"Conditia a fost introdusa la propunerea transmisa de catre ACAROM (n.n. - Asociatiei Constructorilor de Autovehicule din Romania). Avand in vedere scopul si obiectivele programului, s-a considerat necesara introducerea in cadrul definitiei autovehiculului uzat inspectia tehnica periodica valabila la momentul inscrierii la producatorul validat. Acest criteriu a fost introdus pentru a se evidentia faptul ca autovehiculul uzat casat in cadrul programului a circulat pe drumurile publice", precizeaza Ministerul Mediului.
Cererile pentru restituirea taxei auto pot fi depuse la ANAF cel mai tarziu pana la 31 august 2018, prevede procedura adoptata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului. Taxa auto a fost in vigoare, sub diverse forme, intre 1 ianuarie 2007 si 31 ianuarie 2017.

Contribuabilii care nu depun cererile pana la aceasta data nu vor mai putea face ulterior o solicitare asemanatoare la ANAF. Procedura prevede ca se pot depune cereri de restituire pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu pentru autovehicule, indiferent de momentul la care a fost perceputa taxa.

Formularul necesar trebuie descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, completat si depus la unitatea fiscala aferenta adresei din buletin, fiind valabil si fara documente justificative.

Sumele restituite vor fi calculate de Fisc, urmand sa fie virate direct in contul IBAN al contribuabilului. Restituirea se face, in baza deciziilor emise de Fisc, in cursul anului 2018 pentru taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019 pentru timbrul de mediu pentru autovehicule.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat decretul pentru modificarea Legii pensiilor care prevede noi recalculari pentru anumite grupe de munca, in urma carora multi pensionari vor beneficia de venituri lunare sporite.

Modificarea adusa Legii pensiilor vizeaza grupele I si a II-a de munca, care-i cuprind pe fostii angajati din minerit, siderurgie, constructii, cai ferate si alte domenii care s-au incadrat in grupele I si II de munca.

Astfel, dupa articolul 169 indice 1 se introduce un nou articol, articolul 169 indice 2, cu urmatorul cuprins: "(1) Pensionarii sistemului public de pensii carora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1 beneficiaza de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute in vedere, potrivit legii sau a unor hotarari judecatoresti, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflata in plata sau, dupa caz, cuvenita la data de 31 decembrie 2015. (2) In situatia in care, in urma aplicarii prevederilor alin. (1), rezulta un punctaj mediu anual mai mic decat punctajul mediu anual aflat in plata, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii. (3) Recalcularea prevazuta la alin. (1) se efectueaza din oficiu, in termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018. (4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018".

S-a mai decis reducerea stagiului complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel putin 20 de ani in locurile de munca respective.

16-08-2018
Managerii societatilor comerciale din comertul cu amanuntul estimeaza ca vor creste preturile de vanzare, in trimestrul III, potrivit Institutului National de Statistica (INS), soldul conjunctural - diferenta procentuala intre cresterile si scaderile estimate - fiind de A21%.

"In activitatea de comert cu amanuntul se inregistreaza cea mai mare valoare a soldului conjunctural pentru preturile din comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun (sold conjunctural A31%), urmata de preturile de vanzare in comertul cu carburanti (sold conjunctural A27%)", se detaliaza in "Ancheta de conjunctura in comertul cu amanuntul", publicata pe site-ul INS.

Cu toate acestea, managerii sustin ca volumul vanzarilor prognozat pentru trimestrul III va inregistra o crestere (sold conjunctural A28%).

De asemenea, managerii din comert prognozeaza, pentru perioada analizata, o crestere a activitatii economice (sold conjunctural A25%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural A14%, nivel moderat), potrivit studiului citat.

Angajatorii din domeniu estimeaza o crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural A12%) si a volumului marfurilor comandate furnizorilor interni (sold conjunctural A13%).

Dintre cauzele care limiteaza imbunatatirea activitatii in comertul cu amanuntul, pe primul loc se situeaza concurenta unitatilor de comert similare (30% din opinii), urmata de lipsa fortei de munca (24%). Capacitatea de depozitare, in raport cu volumul fizic al vanzarilor, a fost apreciata ca suficienta pentru desfasurarea unei activitati eficiente, in trimestrul II, de catre 98% dintre respondenti.

Ancheta a fost efectuata pe un esantion de 2.232 de agenti economici, eroarea de estimare maxim admisa fiind - potrivit INS - de +-5%. S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principala si marimea intreprinderii. Pentru obtinerea rezultatelor agregate, raspunsurile intreprinderilor sunt ponderate cu cifra de afaceri. Proportia alternativelor de evolutie (crestere, stabilitate, scadere) reprezinta ponderea intreprinderilor (care au ales alternativa respectiva) in volumul de activitate al sectorului.

Anchetele de conjunctura sunt realizate in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles), precizeaza INS.
Un producator roman de inputuri pentru agricultura lanseaza tableta efervescenta, care inlocuieste erbicidele, ingrasamintele si celelalte produse fitosanitare transportate - in varianta clasica - in saci sau bidoane, arata un comunicat al companiei Norofert Organics.

In prima faza, produsul este destinat pietelor din Romania, Spania si Croatia. Pentru realizarea tabletei efervescente, producatorii romani au colaborat cu cercetatori din Marea Britanie, Croatia, Ungaria si Lituania.

"Noul produs utilizeaza tehnologia BioChain, care permite prezenta a 4-6 substante active intr-o tableta, se dizolva complet in maximum 60 de secunde, fara depuneri sau reziduuri si nu prezinta risc de fermentare si degradare la caldura, cum se intampla in cazul majoritatii inputurilor ecologice. Un alt avantaj major al tabletei efervescente consta in eficientizarea transportului in camp si reducerea semnificativa a spatiului de depozitare - un flacon de 1,2 kilograme devine o tableta efervescenta de 250 de grame. In plus, termenul de valabilitate al produselor poate creste de la 3-6 luni la 5-7 ani", se arata in comunicat.

"Gama noastra completa de produse contine tratament de samanta, tratamente fitosanitare, ingrasamant de sol si ingrasaminte foliare si poate acoperi toate nevoile unei culturi ecologice. Fiecare agricultor care va folosi aceste produse va beneficia de consiliere de la momentul insamantarii si pana la recoltat", a precizat Vlad Popescu, director general Norofert Organics.

"Toate produsele pe care le propunem acum sunt in patent pending national si international. Incepand cu anul 2019, vom fi prezenti si pe piete din alte tari, precum Spania si Croatia. Romania este o piata buna si in crestere pentru agricultura ecologica, dar pentru ca in acest moment detinem produse competitive la nivel european, prin aceste tablete efervescente putem sa realizam o dezvoltare rapida si in afara tarii", a declarat Mugurel Gabriel Ionel, director executiv Norofert Organics.

Potrivit producatorului, "tehnologia BioChain are caracter preventiv, foloseste ingrasaminte si fitosanitare 100% organice, formulate pe baza de materii prime vegetale, animale, bacterii si microorganisme din natura, benefice plantelor si solului si este in totalitate ecologica".

Noua gama de produse Norofert Organics este alcatuita din 14 produse noi: fertilizanti, insecticide, fungicide, tratament samanta, produse speciale si ingrasaminte de sol granulate. "Toate aceste produse sunt interconectate si formeaza un kit, ceea ce inseamna ca fiecare produs are un rol foarte bine stabilit si ii ofera urmatorului produs din lantul bio terenul propice pentru obtinerea celor mai bune rezultate", se mai arata in comunicat.

Norofert Organics, care face parte din grupul Norofert, cu capital 100% romanesc, este primul producator de inputuri ecologice din Romania si are in portofoliu gama completa de fitosanitare si ingrasaminte destinate agriculturii organice. O parte importanta a activitatii consta in cercetare si inovatie.

Laboratoarele Norofert Organics isi propun sa ofere an de an produse noi, care acopera toate necesitatile unei culturi - de la fertilizare foliara sau solida pana la combaterea daunatorilor si limitarea absorbtiei de metale grele in planta. Incepand cu anul 2016, Norofert detine prima fabrica de fungicide, insecticide si ingrasaminte ecologice din Romania, asigurand necesarul pentru fermieri din sistemul ecologic, la nivel national.

"Produsele sunt realizate in conformitate cu regulamentele Europene - Reg. CE 889/2007 de punere in aplicare a Reg. CE 834/2007", precizeaza producatorul.
Romania a interzis comertul cu oi si capre si material seminal din doua regiuni ale Bulgariei - Yambol si Burgas - unde au fost confirmate primele focare de pesta a micilor rumegatoare din Uniunea Europeana, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Ambele regiuni se afla in apropierea granitei Bulgariei cu Turcia.

Specialistii sanitari-veterinari precizeaza ca pesta micilor rumegatoare este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza ovinele si caprinele. Boala se transmite prin contact direct, iar mortalitatea in cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

In Romania nu evolueaza aceasta boala, avand statut de tara libera de pesta micilor rumegatoare. Pentru a pastra acest statut, ANSVSA a intensificat actiunile de supraveghere pasiva, in special in judetele din sudul tarii, iar veterinarii au fost instruiti sa recunoasca semnele bolii.
Sindicalistii din Sanatate solicita Guvernului si Parlamentului Romaniei introducerea echitatii in sistemul de pensie prin luarea in considerare, la calculul stagiului de cotizare, a orelor suplimentare.

Potrivit unui comunicat de presa al Federatiei "Solidaritatea Sanitara`, transmis, prin aceasta masura "calculul stagiului de cotizare trebuie sa ia in considerare fiecare ora de lucru desfasurata in baza unui Contract individual de munca, indiferent daca este la norma de baza sau la norma/normele prin cumul".

"In absenta recunoasterii acestui drept proiectul legii pensiilor este afectat de o eroare majora. Pentru o corecta intelegere a situatiei, un exemplu care ilustreaza in mod adecvat natura problemei il reprezinta cazul medicilor care efectueaza garzi. Un medic aflat intr-o astfel de situatie efectueaza, pe langa norma de baza, un numar mediu de ore de munca (in baza unui CIM separat) echivalent cu inca o jumatate de norma pe luna/an. Daca acest medic a inceput activitatea profesionala la 25 de ani, la varsta standard de pensionare, pe sistemul actual, are un stagiu efectiv de cotizare efectiva, calculat ora pe ora, echivalent cu 60 de ani de munca (la acestia adaugandu-se cei 6 ani corespunzatori facultatii), fata de un numar de 40 de ani de munca pe care-i are un salariat cu un singur CIM", se mentioneaza in comunicatul citat.

Sindicalistii sustin faptul ca de aceasta masura ar beneficia peste 10.000 de medici, adica toti medicii care efectueaza garzi, si circa 20.000 de asistente medicale (toate asistentele medicale care au doua sau mai multe Contracte Individuale de Munca).

"Efectul firesc al acestei masuri il constituie reducerea proportionala a varstei de pensionare, medicul din exemplul nostru trebuind sa aiba dreptul la o reducere proportionala a varstei de pensii daca solicita acest lucru. Solicitarea noastra nu vizeaza acordarea unui tratament preferential (o astfel de prevedere este aplicabila tuturor salariatilor din Romania aflati in astfel de situatii), ci o masura fireasca de echitate fata de salariatii care isi dedica cea mai mare parte a vietii lor activitatilor profesionale, fara a beneficia de dreptul firesc la reducerea proportionala a varstei de pensionare", sunt de parere sindicalistii din Sanatate.

Conform Federatiei "Solidaritatea Sanitara", in forma actuala, proiectul Legii pensiilor prevede asimilarea unor perioade pentru care nu s-a platit indemnizatie ca fiind stagii de cotizare, "ratand insa situatiile in care salariatii au o desfasurat efectiv activitate si au avut stagiu de cotizare". "De asemenea, de dreptul solicitat de noi beneficiaza deja cetatenii care lucreaza in strainatate si, simultan, isi "cumpara vechimea` (stagiul de cotizare) in sistemul de pensii obligatorii din Romania", atrag atentia reprezentantii federatiei sindicale.
14-08-2018
Recent, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat ca romanii vor scapa de poprirea pe conturi pentru datoriile restante la buget. Dar lucrurile nu sunt atat de simple si nu asa cum par la prima vedere.

Ministrul afirma ca aceasta decizie va fi luata la pachet cu alte decizii benefice pentru oamenii de rand. "Nu te poti uita in ochii unui roman simplu, care nu are nici un fel de instrument de aparare", spune Teodorovici.

"O sa vedeti ca o sa dispara aceasta abordare agresiva din partea statului pana la finele anului. Poprirea aceasta dispare. Nu o sa mai gaseasca romanul un cont blocat pe neasteptate - pleaca intr-o excursie in afara tarii si se trezeste ca nu poate sa-si acceseze nici un fel de cont pentru ca, pentru o suma minora, a blocat cineva toate conturile", a spus demnitarul.

Contribuabilii persoane fizice au datorii catre stat de 14-15 miliarde de lei acumulate in ultimii cinci ani. Ministerul Finantelor vrea sa stimuleze achitarea lor anul acesta, a anuntat Eugen Teodorovici.

"Am vorbit despre acest lucru la inceput acestui an, cand am facut declaratia unica. La acea data vorbeam despre restante, despre faptul ca ANAF nu a trimis in ultimii cinci ani decizii de impunere catre anumite categorii de persoane, de contribuabili", a detaliat Teodorovici.

14-15 miliarde de lei s-au acumulat, sub forma de datorii ale persoanelor fizice la bugetul de stat, in ultimii cinci ani.

Este normal, afirma demnitarul, ca fiecare "sa stie intr-un final ce are de dat catre stat si, undeva prin toamna, sa avem o centralizare a acestor informatii fiscale pentru care fiecare contribuabil sa aiba aceasta imagine".

Lucrurile sunt undeva la mijloc

"Dupa care e normal, ca stat", explica Eugen Teodorovici, "pentru ca ai avut o parte de vina nenotificand contribuabilul. Dar si contribuabilul trebuia sa stie foarte bine legea si sa plateasca fata de stat", a spus Teodorovici.

Demnitarul a subliniat ca lucrurile sunt "undeva la mijloc, sa putem propune un mecanism care sa incurajeze plata acestor sume, in marea lor parte, in acest an". Ministrul Finantelor a spus ca termenul de plata va fi in martie anul viitor, insa aceia care vor achita datoriile pana la sfarsitul anului 2018 vor beneficia de o reducere a sumei de plata. Valoarea bonusului urmeaza sa fie stabilita in urma analizei structurii datoriei.

"Tu, daca nu stii ceva fiscalitate si nu ai fost acasa, nu ai intrat, lucru normal, pe website-ul ANAF si te trezesti, dupa ce au trecut cele 30 de zile, cu poprirea direct in banca." ADRIAN BENTA, EXPERT FISCAL

Mai intai, o mentiune: poprirea pe contul sau conturile unui urmarit penal este o chestiune complet diferita, bazata pe o procedura distincta, pe baza Codului de Procedura Penala. In cazul de fata, este vorba despre Codul de Procedura Fiscala, pe baza Codului Civil.

Cum este sa fii executat fara sa stii

"Legislatia nu este chiar asa cum o prezinta dl ministru, dar efectul este exact cum spune", explica Adrian Benta, consultant fiscal.

Astfel, legea romana stipuleaza ca "nu se pune poprire pe nici un cont, de la nici o persoana fizica, daca nu esti notificat cu minimum 30 de zile inainte" despre aceasta operatiune viitoare.

"Aceasta inseamna ca trebuie sa fii instiintat. Daca te-am instiintat eu, Fisc, tu stii ca ai intrat intr-o procedura de executare silita", subliniaza Benta. Ajungem acum la cazurile particulare care genereaza cu adevarat problemele la care se refera ministrul Finantelor Publice.

"Multe persoane fizice, de-a lungul ultimilor cinci ani, de cand a intrat in vigoare chestiunea aceasta, si-au schimbat domiciliul fiscal", a explicat expertul pentru "Romania libera".

ANAF trimite cu Posta Romana deciziile de impunere la adresele pe care le are in baza de date, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire. Functionarii Postei au un termen foarte scurt - de genul a 24 de ore - sa predea deciziile contribuabililor.

"Sa zicem ca eu, Benta, sunt in vacanta, la Calimanesti. Postasul a sunat la usa si nu m-a gasit acasa. Nu lasa scrisoarea la vecina mea, pur si simplu o da la retur si aceasta se intoarce la ANAF", detaliaza expertul fiscal. "Daca ANAF vede ca s-a intors plicul, urmeaza apoi o procedura electronica. Pune un anunt pe website-ul sau, spunand ca s-a emis o decizie de impunere pentru Adrian Benta. Prin efectul legii, la 15 zile dupa afisarea pe website-ul ANAF, incep celelalte 30 de zile", spune specialistul. Pana la poprirea contului sau conturilor.

Vinovat fara vina

"Tu, daca nu stii ceva fiscalitate si nu ai fost acasa, nu ai intrat, lucru normal. pe website-ul ANAF si te trezesti, dupa ce au trecut cele 30 de zile, cu poprirea pe cont sau conturi direct in banca", a continuat Adrian Benta.

Si se mai intampla si altceva, explica el: "Nu s-au mai facut decizii trimise cu Posta si functionarii Fiscului au postat direct pe website-ul ANAF anuntul, iar dupa 30 de zile, conturile bancare fiind cunoscute de catre ANAF, pe baza CNP-ului tau, blocheaza absolut toate conturile pe care le detii".

Exista o procedura de comunicare electronica a popririi direct la banca. In Codul de Procedura Fiscala scrie ca poprirea se opereaza aproape instantaneu. Asadar, in acest context, este exact ce spune ca doreste ministrul Finantelor Publice.

"Dl ministru nu poate sa opreasca procedura executarii silite prin poprirea de conturi, pentru ca atunci nu mai este executare silita. Dumnealui vrea insa sa blocheze procedura blocarii instantanee a tuturor conturilor. Aceasta deoarece se intampla sa ai bani in toate conturile si sa ti se execute aceeasi datorie de mai multe ori. Atunci, ca sa-ti iei inapoi niste bani de la statul roman, trebuie sa te dai cu capul de toti peretii", a mai spus Adrian Benta.

Uneori pentru sume foarte mici, de genul a doar 14 lei sau 28,50 lei, mai bine lasi banii la Fisc si ii uiti, pentru ca te costa mai mult sa ii iei de acolo.
Guvernul a dat aviz favorabil unui proiect initiat de senatorul Daniel Zamfir care propune ca suma pe care societatile de recuperare a creditelor de la debitori sa fie plafonata.

Proiectul, initiat anul trecut de 93 de deputati si senatori, printre care si senatorul Daniel Zamfir, care a migrat intre timp de la PNL la ALDE, prevede ca recuperatorii de creante, care au cumparat de la bancile restantele imprumutatilor, nu pot cere acestora din urma sa plateasca mai mult decat dublul pe care ei au platit-o bancilor.

Concret, daca recuperatorii au cumparat la pachet creditele neperformante ale unei banci (asa cum se intampla frecvent) la un pret care inseamna 10% din valoarea reala a restantelor, acestia nu vor putea cere imprumutatilor sa plateasca mai mult de 20% din sumele restante catre banci.

"Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decat dublul sumei platite de acesta pentru a cumpara creanta de la cedent", scrie in proiectul de act normativ, cu precizarea ca prevederea va fi valabila indiferente de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creantei.

Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prezenta lege se aplica si contractelor aflate in derulare la data intrarii sale in vigoare.

Proiectul se afla inca in procedura legislativa la Camera Deputatilor. Initiatorul a fortat adoptarea lui in sesiunea extraordinara a Parlamentului, insa liderii coalitiei de guvernare au apreciat ca proiectele au nevoie de o discutie mai aplicata in comisii.

Guvernul este de acord

Guvernul a transmis, intr-un punct de vedere, ca "sustine adoptarea acestei initiative legislative, avand in vedere ca masurile propuse vin in sprijinul consumatorilor aflati in faza de cesionare a contractelor".

Aceasta este singura motivare pe care o ofera Executivul, care se rezuma doar sa citeze din motivarea initiatorului, potrivit careia "societati comerciale avand ca obiect de activitate recuperarea creantelor, cumpara la sume derizorii drepturi de creanta, demarand sau continuand masuri agresive de executare silita impotriva consumatorilor, drenand de resurse patrimoniul acestora si grevand fractiuni importante din veniturile lor viitoare, care vor fi deturnate de la destinatiile lor normale: intretinere familiala, facturi la utilitati, educatia copiilor, ingrijirea sanatatii, activitatile sportive si culturale".

Bancherii nu sunt de acord cu limitarea

Proiectul legislativ privind limitarea valorii care trebuie incasata de recuperatori, la dublul sumei care a fost platita bancilor si stergerea restului imprumutului, ar putea duce la indisciplina financiara, considera bancherii.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) considera ca limitarea valorii recuperabile a creantelor cesionate firmelor specializate, prin iertarea unei parti din datoria debitorilor, ar putea induce un comportament de indisciplina financiara.

"Proiectul de lege ce are in vedere limitarea, prin lege, a valorii recuperabile de la un consumator in cazul in care a intervenit un transfer al drepturilor de creanta ar putea anula ratiunea economica a investitorilor de a achizitiona asemenea creante ale debitorilor cu dificultati de plata, acestea urmand sa fie gestionate direct de catre institutiile de credit in cadrul unor procese ingreunate de volumele mari de credite neperformante acumulate la nivelul acestora, ceea ce este in contradictie cu eforturile la nivel de politici europene (BCE, EBA, EcoFin)", se arata in comunicatul ARB si CPBR.

Potrivit acestuia, persoanele care au inregistrat restante si le-au fost vandute creantele catre recuperatori nu trebuie iertate de restul datoriei, unii dintre imprumutatui putand face uz de aceasta initiativa legislativa, care ar putea incuraja si alti debitori sa faca la fel.

"Consideram ca si aceasta initiativa prezinta serioase vicii de constitutionalitate, inclusiv din perspectiva intentiei de aplicare la contractele in derulare prin prezumarea unei situatii de impreviziune ope legis, ceea ce Curtea Constitutionala a statuat deja ca este vadit neconstitutional. Si aceasta masura va conduce la restrangerea accesului la creditare si cresterea costului creditelor noi, iar acumularea creditelor neperformante la nivelul institutiilor de credit va reduce capacitatea acestora de a finanta economia reala, cu toate consecintele negative ce pot rezulta de aici asupra economiei si a consumatorilor. Astfel, inasprirea conditiilor de creditare ar afecta in principal consumatorii cu venituri scazute, adancind diferentele dintre categoriile sociale", se mai spune in comunicat.
Primele focare de pesta porcina africana, diagnosticate de la inceputul lunii ianuarie in patru gospodarii din comuna Micula, judetul Satu Mare, au fost inchise, anunta ANSVSA.

De la confirmarea acestor focare de pesta porcina africana, autoritatile au intervenit pentru lichidarea focarelor si prevenirea raspandirii virusului.

"Un rol important in inchiderea acestor focare l-au avut locuitorii din zona, crescatorii de animale, care au inteles sa sprijine autoritatile in aplicarea actiunilor necesare si vor avea, in continuare, un rol important, prin respectarea masurilor impuse, astfel incat boala sa fie tinuta sub control. Actul oficial de stingere a bolii a fost semnat astazi, 13 august, si inregistrat la Primaria din comuna Micula si la DSVSA Satu Mare. Prin acest act se consemneaza ca in comuna respectiva nu mai exista animale bolnave sau animale tinute sub observatie clinica pentru pesta porcina africana, in urma realizarii integrale a masurilor de profilaxie si combatere", anunta ANSVSA.

Absenta virusului bolii a fost demonstrata de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1.780 de probe recoltate de la porcii din zona de protectie si din zona de supraveghere (pe o raza de 10 km).

In zonele cu risc major, din proximitatea padurii Noroieni, au fost facute dezinfectii riguroase si a fost interzis accesul persoanelor in padure.

ANSVSA reia apelul catre cetateni de a sprijini autoritatile in aplicarea si respectarea masurilor necesare pentru a preveni raspandirea virusului pestei porcine africane si pentru a limita efectele bolii, avand in vedere gravitatea acesteia si consecintele economice generate de evolutia acesteia. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar, DSVSA judeteana sau oricarei autoritati locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic.
Un ordin dat de Ionut Misa, seful ANAF, si aparut in Monitorul Oficial in data de 10 august loveste in companiile care au activitate in distributia angro de produse energetice sau de bauturi alcoolice. Consultantul fiscal Adrian Benta sustine ca aceste firme nu vor putea sa isi desfasoare activitatea daca nu se doteaza cu depozite, in timp ce Gabriel Biris spune ca ordinul scoate din piata companii mici, lasand loc pentru "rechini".

Practic, prin OpANAF nr. 1960/2018, publicat in Monitorul Oficial din data de 10 august, sunt abrogate Atestatele de distributie a produselor energetice si bauturilor alcoolice in regim angros de catre operatorii economici ce nu au depozitare.

"Este cazul unei societati ce achizitioneaza benzina sau motorina de la rafinarie, detine o cisterna si transporta benzina/motorina direct la clientul final. La fel si cu societatile ce achizitioneaza bauturi alcoolice de la o fabrica si transporta bauturile direct la client. Toti acestia nu vor mai putea sa desfasoare activitatea daca nu se doteaza cu depozite. Practic, sunt scosi din piata", explica Adrian Benta, consultant fiscal.

Acesti operatori au dreptul sa solicite Atestatul in termen de 90 de zile pe noile conditii de autorizare, "adica vrei nu vrei, depoziteaza!", spune Benta.

Scoate din piata "furnicute" si lasa piata pentru "rechini"

Consultantul fiscal Gabriel Biris sustine ca se reitereaza un OpANAF, despre care Benta spune ca a mai fost dorit si in anul 2016, prin care se elimina din piata o imensa parte a comerciantilor en-gros de motorina si alte produse accizabile.

"Scoate din piata un numar semnificativ de "furnicute" si lasa piata pentru "rechini"", spune Biris.

Care va fi impactul?

Impactul va fi, potrivit lui Biris, o bulversare majora a lantului de comercializare al motorinei (in principal), inclusiv posibila blocare a campaniei agricole de toamna pentru multi agricultori (mici si medii).

Biris explica, in urmatoarele randuri, cum functioneaza piata, pe paliere, si cum sunt afectati multi actori:

- primul palier este cel al producatorilor si importatorilor, care sunt si antrepozitari (motorina este stocata in depozit/antrepozit fara ca acciza sa fie platita. Pentru a fi vanduta si scoasa din antrepozit 100% din acciza este achitata de antrepozitar la buget);

- al doilea palier este cel al comerciantilor en-gross. Ei cumpara de la producator si vand la consumator (B2B). Producatorul nu are un interes sa vanda direct la consumator pentru ca nu are nevoie de bataia de cap asociata relatiei cu mii de clienti. Nu au nici oamenii si nici infrastructura de vanzari necesara, cu atat mai putin daca nu vand cu plata in avans, ci cu plata la termen (pentru care trebuie garantii, contracte, etc). De aceea prefera sa vanda unui numar mult mai mic de en-grossisti, care la randul lor vand miilor de consumatori. En-grossistii sunt si ei de doua categorii: cei care au depozite proprii (foarte putini) si cei care nu au. Cei care nu au, ridica motorina de la producator cu cisterna si o livreaza clientului.

- al treilea palier il reprezinta consumatorul (tot companii). Acestia pot fi producatori agricoli, firme de transport, firme de constructii, benzinarii - isi iau motorina de la en-grosistul cu care a dezvoltat o relatie in ani, care ii da motorina cu plata la termen, caruia i-a dat garantii pentru a securiza plata.

Firmele de pe palierul 2 actioneaza ca un lant de transmisie intre producator si consumator. Acum lantul asta este rupt, spune Biris. Astfel, potrivit lui, consumatorii care au nevoie de un sfert de cisterna nu vor mai avea de unde sa o cumpere.

OPANAF-ul acesta nu e doar problema pentru comerciantii en-gross fara depozite, mai spune el, ci si pentru producatori, care vor avea un blocaj imens pana cand isi vor putea face propria infrastructura de vanzari.

E o problema si pentru consumatori, mai arata Biris, care vor trebui fie sa fie acceptati ca si client de rafinarii, fie sa isi gaseasca un en-grossist cu depozite (greu, ca nu vor fi multi).

E o problema si pentru firmele mici de transport, care vor trebui fie sa gaseasca clienti consumatori finali, fie vor disparea - pentru ca en-grossistii mari vor lucra doar cu firme care au zeci de cisterne, nu 2-3, subliniaza consultantul fiscal.

El mai spune ca "nici cei care au cerut OPANAF-ul asta nu au realizat dimensiunea problemei pe care o genereaza, cu atat mai putin cei care au semnat acest OPANAF".

13-08-2018
Ministerul Muncii a pus recent in dezbatere publica pentru o luna proiectul noii legi a pensiilor. Acesta poate suferi modificari in functie de observatiile si propunerile care vor veni din partea societatii civile. Propunerea Ministerului Muncii aduce 10 schimbari majore care vor influenta valoarea pensiilor in viitorii ani.

Actul normativ arata cum se vor calcula pensiile din anul 2021, cum se va acorda pensia minima si cand se vor putea pensiona angajatii mai devreme.

Formula noua. Pensia se calculeaza prin inmultirea numarului total de puncte realizat in toata perioada de activitate cu valoarea punctului de referinta. Numarul total de puncte realizate se obtine din insumarea punctajelor anuale. Punctul de referinta are o valoare fixa, care la data intrarii in vigoare a legii, anul 2021, va fi de 75 de lei. Incepand cu anul 2022, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual cu rata anuala a inflatiei, iar in situatia in care indicatorul are valoare negativa, se pastreaza ultima valoare a punctului de referinta.

Perioadele asimilate. Printre noutatile aduse de acest proiect de lege se numara introducerea masterului si a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Acestea se adauga celorlalte perioade asimilate, respectiv, facultate, stagiu militar, pensie de invaliditate, concediu medical, concediu pentru cresterea copilului, somaj, deportare, prizonierat si detentie politica. Pentru fiecare an de perioada asimilata se acorda cate 0,25 puncte.

Introducerea pensiei minime in functie de vechime. Reprezinta un prag minim sub care valoarea pensiei nu poate sa scada. Pensia minima se stabileste in procente, minim si maxim, din salariul minim brut pe tara garantat in plata, in functie de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare de 15 ani, la care se adauga cate 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fara a depasi procentul maxim de 75%. Pensia minima se acorda pensionarilor daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei minime.

Stagiul complet de cotizare. Este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, si cuprinde si perioadele asimilate.

Femeile care au nascut mai mult de 3 copii. Daca au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea cu 6 ani a varstei de pensionare. La aceasta reducere se adauga cate un an in plus incepand cu al patrulea copil.

Indemnizatia sociala minima. In proiectul de lege se prevede ca, pentru a putea deveni pensionar, este necesara o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mica de la data intrarii in vigoare a legii vor primi o indemnizatie sociala si vor face obiectul unei alte legi. Concomitent, pensionarii aflati deja in plata, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta intre pensie si indemnizatia sociala minima, cu 3 luni inainte de aplicarea efectiva a legii. Cei care nu opteaza raman in plata cu suma rezultata din calculul pe baza contributivitatii.

Ajutor pentru sotul supravietuitor. Acesta va primi 25% din pensia sotului decedat, ajutor care va fi cumulat cu propria pensie.

Acordul global si alte drepturi. Proiectul prevede ca se valorifica toate drepturile de natura salariala pentru care s-au platit contributii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii si alte bonusuri. Pentru ca multe dintre aceste sporuri nu pot fi dovedite se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat daca pensionarul va aduce acte doveditoare din care sa rezulte un procent mai mare.

Romanii vor putea sa-si cumpere oricand vechime. Daca in actuala lege se poate plati doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana isi va putea alege perioade diferite necontributive ca sa totalizeze 5 ani. Acest tip de contract se incheie doar in cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani.

Transparenta. Cetatenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obtinut si sumele achitate drept contributii.

Statul va trebui sa suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, in anul 2022, adica la fel ca in anul 2016

"Sunt bani. Se estimeaza, in paralel, o crestere a incasarilor la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat, generata de cresterea salariilor, a numarului de angajati, dar si a gradului de colectare, ca urmare a intoarcerii sarcinii fiscale. In cifre, incasarile sunt estimate, pentru anul 2022, la 99,7 miliarde lei, fata de 58,9 miliarde in anul 2018", Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii

Pensiile se dubleaza incepand cu anul 2022

Cum se va aplica legea

Etapizat pana in anul 2021, cand va intra integral in vigoare. Valoarea punctului de pensie se va actualiza dupa cum urmeaza:

- 1.265 de lei in 2019;

- 1.775 de lei in 2020;

- 1.875 de lei in 2021, adica suma aferenta punctului de referinta nou introdus de 75 de lei, la care se adauga majorarea de 10% aferenta sporurilor, acordului global si altor drepturi de natura salariala pentru care s-au platit contributii.
Contribuabilii mari sau mijlocii trebuie sa se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic, pana la 1 septembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor.

"Intentia Ministerului Finantelor Publice este ca acest proces sa se deruleze fara afectarea activitatii operatorilor economici, urmand ca, pana la finalizarea implementarii noilor aparate de marcat, organele de control abilitate sa deruleze o serie de actiuni de tip preventiv si de indrumare", precizeaza sursa citata.

In 24 mai, a fost aprobata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2018 potrivit careia operatorii economici sunt obligati sa se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic. Astfel, masura trebuie implementata de contribuabilii mari sau mijlocii pana la 1 septembrie 2018 si de catre contribuabilii mici pana la 1 noiembrie 2018.

Termenele de 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018 sunt termene finale.
Mana libera data primariilor la majorarea salariilor le-a facut pe acestea sa inregistreze intarzieri sau chiar sa se afle in blocaj la cofinantarea proiectelor de investitii. Asadar, Guvernul propune acum majorarea la 800 de milioane de lei a plafonului maxim la care se pot imprumuta primariile din veniturile din privatizare.

"Autoritatile administratiei publice locale inregistreaza intarzieri sau chiar se afla in blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare in bugetele locale pentru a asigura cota de prefinantare/cofinantare proprie sau pentru a asigura cheltuielile neeligibile aferente proiectelor de investitii", motiveaza Guvernul in nota de fundamentare a unei OUG pentru majorarea plafonului pentru imprimuturile acordate primariilor.

Astfel, Executivul propune adoptarea unei ordonante pentru a majora suma maxima pana la care se pot imprumuta primariile, pentru a "spori absorbtia fondurilor UE" si a evita "restituirea catre Comisia Europeana a sumelor deja decontate in cadrul proiectelor in perioada de eligibilitate a programului". "Unitatile administrativ-teritoriale pot solicita in cursul anului 2018, pana la data de 29 noiembrie, de la Ministerul Finantelor, contractarea de imprumuturi din venituri din privatizare in limita sumei de 800.000 mii lei, pentru asigurarea prefinantarii si/sau cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor", se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta.

Acesta vine dupa ce plafonul a mai fost majorat o data, in acest an, pe 1 martie, cand Guvernul a aprobat o ordonanta prin care il crestea la 500 de milioane de lei.

10-08-2018
Mult-asteptata lege a pensiilor a intrat in dezbatere publica. Timp de o luna, toti cei interesati vor putea face propuneri cu privire la actul normativ. Ulterior, proiectul va intra in procedura parlamentara.

Proiectul legii pensiilor prevede o recalculare a tuturor pensiilor aflate in plata si o reasezare a sistemului de pensii. Aceasta dupa ce s-au constatat discrepante majore intre sumele primite lunar de persoane care au avut aceleasi perioade de cotizare, dar care s-au pensionat in baza unor reglementari legale diferite, aflate in vigoare la momentul iesirii lor din activitate.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca nicio pensie nu va scadea in urma recalcularii, insa unele vor creste. Vasilescu a mai spus ca pensia minima garantata se pastreaza si ca beneficiarii vor putea opta sa ramana in sistemul public de pensii sau intr-o forma de asistenta sociala.

Sistemul devine neatractiv pentru cei care nu au contribuit suficient

"Nu este normal ca o persoana care a contribuit la 30 de ani sa fie la pensia minima garantata la fel ca o persoana care a contribuit poate doi ani si ia tot pensia minima garantata. Adica, o diferentiere in functie de numarul de ani trebuie sa existe, asta este foarte clar. Exista un articol in lege care spune foarte clar ca, daca din recalculare reiese ca pensia ar trebui sa scada, se pastreaza dreptul aflat in plata. Ea a crescut de la 400 la 640 de lei pe perioada guvernarii noastre si va mai creste pana in 2020, dar vrem sa fie o diferentiere intre cei care iau aceasta pensie si nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Deci, ei vor intra intr-o forma de asistenta sociala. Urmeaza sa prezentam si aceasta lege care se refera la ei, nu vor fi afectati, ba dimpotriva dupa aparitia acestei legi, vor avea posibilitatea sa opteze daca raman in sistemul public de pensii sau daca raman intr-o forma de asistenta sociala. Ori lor, cand li se calculeaza drepturile de pensie pe baza contributivitatii, de multe ori ajung la 100-200 de lei si atunci vine statul si completeaza pana la 640 de lei. Evident ca, prin aceasta lege, pastrand principiul contributivitatii, daca prefera sa ramana in sistem, vor ramane cu sumele pentru care au contribuit, dar eu sunt absolut sigura ca ei vor opta pentru sistemul care ii avantajeaza", a precizat Lia Olguta Vasilescu, citata de Mediafax.

Bugetul de pensii se va dubla. De unde?

Lia Olguta Vasilescu a mai anuntat ca statul va cheltui dublu pentru aplicarea noii legi a pensiilor fata de cat se cheltuie in prezent, ministrul sustinand ca sunt bani pentru aceasta majorare. Totusi, nu a indicat nici o sursa suplimentara de fonduri care poate fi utilizata pentru plata pensiilor.
Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nascut 3 copii, pe care i-au crescut pana la varsta de 16 ani, beneficiaza de o reducere considerabila a varstei de pensionare, potrivit noii legi a pensiilor.

"Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nascut 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea cu 6 ani a varstei de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 (anexa contine tabelul privind varsta standard de pensionare a femeilor si a barbatilor, in functie de anul nasterii - n. red.). (2) La reducerea prevazuta la alin. (1) se adauga cate un an in plus incepand cu al patrulea copil", se arata in proiectul de lege.

Varsta maxima de pensionare este stabilita la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

Varsta de pensionare creste in functie de anul si luna nasterii, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Spre exemplu, femeile care s-au nascut in luna octombrie 1957, vor iesi la pensie in luna septembrie 2018, la varsta de 60 de ani si 11 luni, daca au un stagiu de cotizare de 30 de ani si 11 luni. Femeile care s-au nascut in ianuarie 1967, vor iesi la pensie in ianuarie 2030, daca au un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

In ce priveste varsta de pensionare a barbatilor, tabelul nu este complet, ultima referire fiind cea pentru barbatii nascuti in martie 1950, care s-au pensionat in martie 2015, la varsta de 65 ani, dupa ce au efectuat stagiul de cotizare de 35 de ani.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, vineri, ca statul va trebui sa suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, in anul 2022, la fel ca in anul 2016, in conditiile in care pensiile se dubleaza. Ministrul Muncii a prezentat, vineri, proiectul noii legi a pensiilor, precizand, printre prevederi, ca varsta standard de pensionare nu se modifica, nici stagiul minim. Proiectul mai prevede ca mamele care au crescut trei copii, pana la 16 ani, se pot pensiona mai devreme.

"Estimam ca statul va trebui sa suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, in anul 2022, adica la fel ca in anul 2016, in conditiile in care pensiile se dubleaza. Explicatia este simpla: se estimeaza, in paralel, o crestere a incasarilor la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat, generata de cresterea salariilor, a numarului de angajati, dar si a gradului de colectare, ca urmare a intoarcerii sarcinii fiscale. In cifre, incasarile sunt estimate, pentru anul 2022, la 99,7 miliarde de lei fata de 58,9 miliarde in anul 2018. Estimarile de venituri au fost calculate prin amendarea cifrelor din Strategia Fiscal-Bugetara, in raport cu executia bugetara a anului 2018, care indica o crestere a veniturilor fata de cele estimate, cu 3,5 miliarde de lei", a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai precizat ca un factor foarte important este si acela ca, in 2017 si 2018, numarul angajatilor l-a depasit pe cel al pensionarilor.

Lia Olguta Vasilescu a prezentat, vineri, proiectul noii legi a pensiilor, precizand, printre prevederi, ca varsta standard de pensionare nu se modifica, nici stagiul minim.

"Varsta standard de pensionare nu se modifica, nici stagiul minim, nici cel complet. (...) Nicio pensie nu va scadea", a declarat, vineri, ministrul.

O schimbare importanta care apare in noul Proiect al Legii Pensiilor se refera la reducerea varstei de pensionare pentru mamele care indeplinesc urmatoarele conditii: femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut si crescut trei copii, pana cand acestia au implinit varsta de 16 ani, beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani.

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani sa poata opta pentru indemnizatia sociala minima, in loc de pensie. Alegerea se va face cu trei luni inainte de intrarea in vigoare a legii.

"Pensionarii aflati deja in plata, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta intre pensie si indemnizatia sociala minima, cu 3 luni inainte de aplicarea efectiva a legii. Optiunea se va face prin Posta, cu formular pretimbrat primit de la Casa Nationala de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghisee", spun reprezentantii Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS), institutia care a pus, joi, in dezbatere publica, proiectul Noii Legi a Pensiilor.

Practic, multi dintre pensionari vor fi "obligati" sa opteze pentru indemnizatia sociala, astfel incat sa nu ramana cu un venit de doar 200-300 de lei. Aceasta pentru ca cei care vor opta pentru pensie vor primi doar suma pentru care au cotizat, nu si diferenta pe care o acorda in prezent statul, de pana la 640 de lei.

Printre noutatile aduse de noul Proiect de Lege a Pensiilor se mai numara introducerea masterului si a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adauga facultatii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru cresterea copilului, somajului indemnizat, deportarii, prizonieratului si detentiei politice, prevazute de legislatia in vigoare.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS), institutia care a lansat, joi, proiectul in dezbatere publica, conditia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare sa fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioada asimilata se acorda cate 0,25 puncte.

De asemenea, pentru cel care a lucrat in timpul studiilor se iau in calcul contributiile din salarii.
Ministerul Mediului aloca 100 de milioane de euro pentru relansarea, in luna octombrie, a programului Casa verde.

Potrivit ministrului, prin acest program, 26.000 de gospodarii vor putea beneficia de celule fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara incalzirii apei, iar pana la 4.600 de euro din totalul investitiei vor putea fi decontati din bugetul Administratiei Fondului de Mediu.

``Exista deja ghidul pregatit si in jur de 15 octombrie el o sa fie si lansat, un proiect pe care l-am imbunatatit anul acesta, respectiv vechiul program Casa verde, cel care dadea posibilitatea persoanelor fizice si juridice sa poata sa acceseze Fondul de mediu sa-si monteze panouri solare pentru incalzirea cu apa calda. Am prins in bugetul Administratiei Fondului de Mediu, buget care este deja in dezbatere publica pe site-ul ministerului si va fi aprobat in sedinta din 20 august, 100 de milioane de euro pentru ca 26.000 de gospodarii sa poata sa-si monteze celule fotovoltaice cu putere de instalare de 3 KW si finantarea va fi de maxim 4.600 de euro. Asta inseamna ca vom avea 26.000 de producatori de energie electrica (...). Ministerul Energiei a inaintat Parlamentului, care a si adoptat, modificarea Legii energiei, in sensul in care fiecare dintre noi putem sa devenim producatori de energie electrica. Deci, panourile fotovoltaice vor avea dubla folosinta: aceea ca in propria gospodarie sa ne putem alimenta cu energie electrica si sa folosim pentru incalzirea apei, dar si sa fim un producator de energie electrica, pe care s-o dam in circuitul national``, a declarat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Totodata, ministrul a spus ca in acest an demareaza, in parteneriat cu Ministerul Energiei, un program de montare de panouri fotovoltaice pentru noua mii de locuinte neelectrificate, cu finantare din Fondul de mediu, iar persoanele fizice interesate pot accesa acesti bani incepand cu 15 octombrie.

``Pentru ca suntem in An Centenar si am constatat ca sunt peste 9.000 de locuinte care nu sunt legate la curent electric, impreuna cu Ministerul Energiei, printr-un parteneriat, anul acesta vom demara programul multianual de montare de celule fotovoltaice pentru toate locuintele care nu au curent electric, bineinteles cu suma integrala pentru achizitionarea celulelor fotovoltaice (...). Am constatat astazi ca la Moldovita exista astfel de doua sute de unitati locative care sunt in diverse colturi din aceasta comuna si nu au curent electric. Vor putea sa acceseze persoanele fizice Fondul de mediu incepand cu 15 octombrie. Voi ruga primarii care au astfel de situatii sa se implice direct si sa ajute cetatenii sa-si depuna documentele la Administratia Fondului de Mediu``, a spus Gavrilescu.
Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, potrivit proiectului Legii pensiilor lansat joi in dezbatere publica de Ministerul Muncii.

In cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum si in situatia celor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in conditii speciale, varsta standard de pensionare se reduce cu 10 ani dupa 20 de ani de munca.

Locurile de munca in conditii speciale sunt cele "unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de 3 servicii publice, pe durata a cel putin 50% din timpul normal de munca, poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte grave asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor".

Totodata, in cazul celor care au lucrat 10 ani, varsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani.

Pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca, dupa 10 ani de munca in conditii deosebite, varsta standard de pensionare se reduce cu 2 ani, dupa 22 de ani aceasta este redusa cu 5 ani, iar dupa 30 de ani de munca aceasta este redusa cu 7 ani.

Locurile de munca in conditii deosebite sunt definite ca cele "unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toata durata timpului normal de munca, poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor".

Potrivit proiectului, constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii: a) perioadele de vechime in munca realizata pana la data de 1 aprilie 2001, pentru care s-a datorat contributie de asigurari sociale; b) perioada de la data de 1 aprilie 2001 pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in care persoanele au fost asigurate, conform legii, in sistemul public de pensii; c) timpul util la pensie realizat de agricultori si durata de asigurare, in conditiile reglementate de legislatia privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, anterioara datei de 1 aprilie 2001.

Totodata, in sistemul public de pensii, perioadele asimilate reprezinta perioadele pentru care nu s-au datorat contributii de asigurari sociale, in care asiguratul: a) a beneficiat de pensie de invaliditate; b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, 8 cu conditia absolvirii acestora/acestuia cu diploma, diploma de licenta, diploma de master sau diploma de doctor, dupa caz; c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat; d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii; e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale; f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani; g) are recunoscuta vechime in munca in baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare; h) a realizat perioade necontributive care au constituit vechime in munca in baza legislatiei in vigoare pana la data de 1 aprile 2001.

Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) anunta ca au elaborat proiectul actului normativ de modificare a legislatiei privind dosarul electronic de sanatate, pentru punerea in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Proiectul a fost trimis spre analiza Ministerului Sanatatii.

CNAS a elaborat proiectul actului normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, pentru punerea in acord a prevederilor acesteia cu decizia Curtii Constitutionale nr. 498/2018, referitoare la Dosarul Electronic de Sanatate (DES), se arata intr-un comunicat de presa transmis, vineri, de reprezentantii Casei.

"Proiectul propune o noua forma a articolelor 30, alin. (2) si (3) si 280 alin. (2) din Legea 95/2006, care au fost declarate neconstitutionale, introducerea in acelasi act normativ a unui nou titlu (XX), dedicat in exclusivitate DES, precum si abrogarea in consecinta a actualelor Norme metodologice privind modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului, cuprinse in HG 34/2015", arata sursa citata.

Potrivit proiectului, "sistemul DES este un serviciu public furnizat de CNAS, pentru toti pacientii care au obligatia, potrivit prevederilor Titlului VIII din Legea nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sa se asigure in sistemul de asigurari sociale de sanatate si pentru toti furnizorii de servicii medicale, pentru toate tipurile de asistenta medicala, aflati sau nu intr-o relatie contractuala cu o casa de asigurari de sanatate".

Scopul dosarului electronic este cresterea calitatii si eficientei actului medical, prin accesul la date si informatii medicale, furnizarea de date si informatii statistice necesare politicilor de sanatate, "precum si transformarea pacientului intr-un factor activ al protejarii si promovarii propriei sanatati", si este parte integranta a platformei informatice din asigurarile de sanatate, care se utilizeaza in mod obligatoriu la nivelul furnizorilor de servicii autorizati, prin medicii care isi desfasoara activitatea intr-o forma legala la acesti furnizori, pentru toate serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale acordate pacientilor aferente intregii activitati medicale.

"Sistemul DES poate face obiectul unor acorduri internationale in baza liberei circulatii a persoanelor pe teritoriul unui stat membru al UE, SEE sau al Confederatiei Elvetiene si a asistentei medicale transfrontaliere, cu respectarea principiului liberei circulatii a datelor cu caracter personal in spatiul comunitar si, totodata, poate face obiectul interoperabilitatii cu registrele nationale de sanatate", mai scrie in comunicat.

Proiectul a fost trimis spre analiza Ministerului Sanatatii.

Saptamana trecuta, reprezentantii CNAS afirmau ca, in urma publicarii deciziei Curtii Constitutionale nr. 498/2018, referitoare la Dosarul Electronic de Sanatate (DES), juristii institutiei lucrau la proiectul unui act normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in scopul punerii in acord a legislatiei cu prevederile deciziei mentionate.

"Decizia Curtii Constitutionale nu implica inchiderea sistemului informatic DES, ci revizuirea bazei legislative a acestuia, in sensul oferirii de garantii suplimentare de respectare a dreptului pacientilor la viata intima, familiala si privata", transmitea CNAS.

CNAS arata ca, in conformitate cu art. 147 alin. (1) din Constitutie, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale, daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.

"Tinand cont de termenul scurt prevazut de Constitutie, CNAS intentioneaza ca dupa definitivarea proiectului sa propuna actul normativ spre adoptare Guvernului, sub forma de Ordonanta de Urgenta", anuntau reprezentantii CNAS.

In 17 iulie, Curtea Constitutionala a admis o sesizare a Avocatului Poporului vizand legea privind reforma in domeniul sanatatii, contestata pe motiv ca "relativizeaza in mod nepermis reglementarea dosarului electronic de sanatate". Astfel, CCR a decis ca este neconstitutionala sintagma "sistemul dosarului electronic de sanatate al pacientului", aratand ca statului ii revine obligatia de a proteja si garanta caracterul confidential al informatiilor medicale prelucrate printr-un act normativ de acelasi nivel.

CCR arata ca dosarul electronic de sanatate, instituit prin reglementarile contestate, cuprinde date personale cu caracter medical protejate Constitutie.

In sesizarea transmisa CCR, Avocatul Poporului spunea ca prevederile articolelor 30 si 280 din Legea privind reforma in domeniul sanatatii sunt neconstitutionale "intrucat permit restrangerea exercitiului dreptului la viata intima, familiala si privata prin acte normative de nivel inferior legii, ce nu intrunesc cerintele de previzibilitate, certitudine si transparenta care caracterizeaza o lege adoptata de catre Parlament, in calitatea sa de unica autoritate legiuitoare sau de catre Guvern, ca legiuitor delegat".

Ulterior, reprezentantii CNAS au transmis ca dosarul electronic de sanatate (DES) are ca scop cresterea eficientei actului medical si respecta toate cerintele impuse de Uniunea Europeana prin Regulamentul General de Protectie a Datelor Personale (GDPR).

"Dosarul electronic de sanatate (DES) reprezinta unul dintre elementele principale ale sistemului informatic integrat si are drept scop cresterea calitatii si eficientei actului medical prin accesul la date si informatii medicale relevante, furnizarea de date si informatii statistice necesare politicilor de sanatate, precum si transformarea pacientului intr-un factor activ al protejarii si promovarii propriei sanatati. Conform cerintelor Uniunii Europene, incepand cu anul 2020 este nevoie de o interoperabilitate si uniformizare a sistemului medical la nivel european. Aceasta inseamna ca Romania va trebui sa aiba pregatit un pachet complet si functional, format din DES, reteta electronica si Cardul National de Asigurari de Sanatate, impreuna cu Sistemul Informatic Unic Integrat. Toate aceste elemente duc la protejarea asiguratului, a intregului sistem national de sanatate si a bugetului national", transmitea CNAS.

Reprezentantii institutiei subliniau ca dosarul electronic de sanatate respecta toate cerintele impuse de UE prin GDPR, de aceea sunt si criptate informatiile si exista inclusiv sistemul de securitate multilayer, respectiv semnatura medicului de familie, matricea de securitate pentru pacient si parola proprie a pacientului.

De asemenea, spuneau ei, intreg continutul dosarului electronic de sanatate a fost intocmit, stabilit si agreat cu medici specialisti din toate domeniile medicale, iar CNAS face demersuri pentru a dezvolta acest sistem, prin includerea tuturor furnizorilor care nu au fost cuprinsi in prima parte a proiectului, respectiv furnizorii de servicii paraclinice, de recuperare, ingrijiri la domiciliu, stomatologie, dispozitive medicale si de consultatii de urgenta la domiciliu.
09-08-2018
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a scazut joi la valoarea de 3,30%, de la 3,33%, cat inregistrase miercuri, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Si indicele ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, si-a continuat scaderea pana la valoarea de 3,44%, de la 3,45%.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de noua luni, a stagnat insa la valoarea de 3,49%.

Iar indicele ROBOR la 12 luni a revenit la valoarea 3,57%, de la 3,56%.

ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Indicele se stabileste zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de Banca Nationala.
Ministerul Muncii a anuntat ca va publica proiectul noii legi a pensiilor joi seara la ora 21:00, urmand ca actul normativ sa fie prezentat vineri, la ora 12:00, de catre ministrul Lia Olguta Vasilescu, scrie g4media, precizand ca inainte de a fi prezentat de ministrul Muncii, va fi explicat joi seara de Liviu Dragnea.

Liberalii au reactionat la anunt, facand o comparatie intre miscarea PSD cu prezentarea legii pensiilor in ajunul mitingului si promisiunea lui Nicolae Ceausescu din 21 decembrie 1989 ca va mari pensiile, salariile si alocatiile copiilor.

"Liviu Dragnea a trimis-o pe doamna Olguta Vasilescu sa anunte Legea pensiilor acum, inaintea mitingului. Am mai vazut asta in 1989, cand Ceausescu a crezut ca marind pensiile va putea potoli setea de dreptate si libertate a romanilor. La fel ca in 89, mitingul nu va fi influentat de astfel de mesaje, pentru ca el reprezinta manifestarea revoltei fata de guvern a celor care au investit in Romania tot: tineretea, speranta, munca, ideile, banii... Si au fost inselati", a afirmat prim-vicepresedintele PNL Raluca Turcan, citata de g4media.

Recent, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, afirma ca in cazul in care dupa recalcularea tuturor pensiilor (circa 5,2 milioane) unele dintre ele vor scadea, pensionarii pot opta sa ramana in sistemul public de pensii sau sa treaca pe cel de ajutoare sociale.

"Nu este normal ca o persoana care a contribuit la 30 de ani sa fie la pensia minim garantata la fel ca o persoana care a contribuit poate doi ani si ia tot pensia minim gatantata. Adica o diferentiere in functie de numarul de ani trebuie sa existe, asta este foarte clar. Exista un articol in lege care spune foarte clar ca, daca din recalculare reiese ca pensia ar trebui sa scada se pastreaza dreptul aflat in plata. Ea a crescut de la 400 la 640 de lei pe perioada guvernarii noastre si va mai creste pana in 2020, dar vrem sa fie o diferentiere intre cei care iau aceasta pensie si nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani deci ei vor intra intr-o forma de asistenta sociala. Urmeaza sa prezentam si aceasta lege care se refera la ei, nu vor fi afectati, ba dimpotriva dupa aparitia acestei legi, vor avea posibilitatea sa opteze daca raman in sistemul public de pensii sau daca raman intr-o forma de asistenta sociala. Ori lor, cand li se calculeaza drepturile de pensie pe baza contributivitatii, ei de multe ori ajung la 100-200 de lei si atunci vine statul si completeaza pana la 640 de lei. Evident ca, prin aceasta lege, pastrand principiul contributivitatii, daca prefera sa ramana in sistem, vor ramane cu sumele pentru care au contribuit, dar eu sunt absolut sigura ca ei vor opta pentru sistemul care ii avantajeaza", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

Explicatiile Olgutei Vasilescu au fost intarite de declaratiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a promis ca pana in 2021 "fiecare pensie va fi cel putin dublata".

"Deci, in 2021, teoretic, punctul de pensie ar fi ajuns la 1.875 de lei. L-am impartit la 25 de ani, care inseamna media stagiilor de cotizare din legislatia anterioara, si ne-a dat 75, care este valoarea punctului de referinta. Aceasta este constanta din legea pensiilor incepand cu 2021, indicator care se va actualiza in fiecare an cu valoarea inflatiei. (...) Cum se calculeaza pensia dupa noua lege? Valoarea punctului de referinta, care este 75, se inmulteste cu numarul de puncte pe care le-ai acumulat in toata perioada in care ai muncit si iti da pensia. De exemplu, daca ai 40 de puncte acumulate - sunt multi care au 40 de puncte acumulate - ajungi la o pensie de 3.000 de lei in 2021", a precizat Dragnea.

Guvernul pregateste o noua metoda de penalizare a proprietarilor de masini care polueaza, un proiect de lege a taxei auto urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu.

Intrebata de proiectul privind noua taxa auto, ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu a declarat, miercuri, la Alba Iulia, ca la aceasta metoda de penalizare a poluatorilor lucreaza specialisti din mai multe ministere.

"Atunci cand emit un ordin de ministru, scot o ordonanta de urgenta, un HG, un proiect de lege, intotdeauna ele sunt foarte bine fundamentate si inclusiv fac dezbatere publica astfel incat sa nu am niciun fel de fisura in adoptarea acelui act normativ. Asa va spun si de data aceasta. Am spus ca undeva pana la sfarsitul anului pentru ca ne dorim sa luam absolut la mana, impreuna cu colegi de la Ministerul Transporturilor, RAR, Ministerul Finan­telor, Ministerul Justitiei, pe toate partile, analiza acestei viitoare metode de penalizare a poluatorului in sensul ca nu dorim ca ea sa mai fie atacata, contestata si sa castige cineva in instanta. Adica din toate punctele de vedere sa ne asiguram", a spus Gratiela Gavrilescu.
08-08-2018
Ghidul de finantare al Programului "Rabla pentru electrocasnice" va fi lansat pana la 1 octombrie, in buget fiind prinsa o suma totala de 30 de milioane de lei, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

"Pentru ca avem foarte mare grija si trebuie sa ne debarasam de lucrurile care nu mai sunt functionare in propriile noastre case, care au o vechime foarte mare, sunt energoface, care oricum polueaza, vom lansa, pana la 1 octombrie, ghidul de finantare - Programul Rabla pe electrocasnice. Avem deja 30 de milioane prinsi in bugetul Administratiei Fondului de Mediu pentru lansarea acestui program", a spus Gratiela Gavrilescu, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Alba Iulia.

De asemenea, ea a precizat ca in urmatoarea perioada se va stabili valoarea pentru fiecare electrocasnicele vechi.

"Urmeaza sa stabilim eco-bonusul, valoarea pe care o sa o dam pe fiecare tip de electrocasnice in perioada urmatoare si lucrul acesta il vom face impreuna cu producatorii", a spus Gavrilescu.

Programul presupune acordarea unui voucher pentru un obiect electrocasnic dus la casat.
Salariile angajatilor din Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, anunta institutia condusa de Ioana Bran, in conditiile in care angajati din unitatile subordonate MTS, cluburi sportive municipale, complexuri sportive nationale au intrat in greva generala.

"Ministerul Tineretului si Sportului anunta ca nici una dintre unitatile din teritoriu nu si-a intrerupt activitatea in urma grevei generale anuntata pentru astazi de catre conducerea Sindicatului National Sport si Tineret. De asemenea, activitatea sportiva a loturilor si echipelor nationale nu a fost deloc afectata si se desfasoara in conditii normale. Cifra de aproape 4.000 de grevisti anuntata de conducerea SNST nu poate fi reala, din simplul motiv ca MTS are doar 2998 angajati.Mai mult, MTS a solicitat unitatilor din teritoriu date exacte ale situatiilor locale si, din informatiile centralizate pana la aceasta ora, dintre cei 2998 de angajati, doar aproximativ 200 se afla in greva, (deci un procent de 7% din nr total al salariatilor), situatie care nu mai poate fi asimilata cu termenul de "greva generala", potrivit unui comunicat de presa al ministerului Tineretului si Sportului, remis miercuri MEDIAFAX.

Potrivit MTS, nici cei aproximativ 200 de salariati aflati in greva nu au depus solicitari catre directorii de unitati, cu 48 de ore inainte, ci doar au semnat niste tabele de adeziune.

In contextul protestelor declansate de Sindicatul National Sport si Tineret, Ioana Bran a solicitat Curtii de Conturi un audit cu privire la aplicarea Legii salarizarii personalului in minister si in directiile subordonate din teritoriu pentru a verifica modalitatea de aplicare a legii cadru privind salarizarea personalului.

"De asemenea, salariile angajatilor din MTS vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru 153/2017. Cresterile salariale vor continua, astfel incat, pana in anul 2022, vor fi eliminate inechitatile. Tot de la 1 ianuarie 2019, vor putea fi acordate sporurile pentru conditii vatamatoare, asa cum sunt ele prevazute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017. In ceea ce priveste orele suplimentare sau munca in zilele nelucratoare, legislatia in vigoare nu prevede plata suplimentara a acestora, ci doar recuperarea lor. (...) In legatura cu problemele de incadrare in grila salariala a angajatilor, MTS nu poate face reincadrari la nivelul institutiilor subordonate, neavand temeiul legal pentru aceasta. MTS nu are competente de a modifica legile in vigoare", potrivit sursei citate.

Ministerul Tineretului si Sportului mai arata ca activitatea sportiva nu va fi deloc afectata de rectificarea bugetara, care vizeaza in mare parte capitolele cheltuieli de capital si bunuri si servicii si precizeaza ca angajatii federatiior nu pot fi in conflict de munca cu MTS pentru ca federatiile sunt entitati de drept privat, iar angajatii nu sunt salariati MTS.

"De asemenea, din informatiile preliminarii primite din teritoriu pana la aceasta ora, activitatea sportiva , in principal a loturilor nationale, nu este afectata. Suntem convinsi ca avem angajati responsabili, care dau dovada de intelepciune si realizeaza ce ar insemna intreruperea activitatii pentru pregatirea sportivilor de performanta", mai transmite MTS.

Precizarile vin in contextul in care Sindicatul National Sport si Tineret a anuntat ca salariatii din unitatile subordonate Ministerului Tineretului si Sportului, cluburi sportive municipale, complexuri sportive nationale, case de cultura ale studentilor au intrat in greva generala, fiind nemultumiti de salarizare.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, proiectul care modifica Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Actul normativ extinde lista lucrarilor de interes public pentru care autoritatile pot apela la exproprieri.

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local largeste cadrul juridic stabilit pentru luarea masurilor necesare executarii lucrarilor de utilitate publica. Astfel, la articolul 2 alineatul (1), dupa litera j) se introduc patru litere, alte spatii ca fiind de interes public.

"k) lucrari de interes public local de conservare a spatiilor verzi existente, definite conform prevederilor Legii nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau de amenajare de noi spatii verzi, in orase si municipii; l) lucrari de interes public local de regenerare urbana a terenurilor neconstruite si a imobilelor care au avut destinatie industriala din intravilanul oraselor si municipiilor si care in prezent nu sunt functionale; m) lucrari de interes public local de conservare si protejare a cladirilor de patrimoniu degradate; n) lucrari de constructie, modernizare si extindere a obiectivelor cu caracter militar; o) lucrari de construire - constructii si infrastructura - reabilitare, modernizare, reconversie functionala pentru constructii administrative necesare functionarii administratiei publice centrale; p) lucrari de construire, reabilitare, modernizare, reconversie functionala pentru proiecte de regenerare urbana initiate de autoritatile publice centrale; q) lucrari de interes public national, regional, interjudetean, judetean si local de constructie, reabilitare si modernizare necesare functionarii sistemului de sanatate in municipiul Bucuresti, inclusiv pentru infrastructura aferenta acestora", se arata in legea promulgata, miercuri, de presedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, la articolul 9 sunt introduse noi alienate, prin care se reglementeaza situatia juridica a imobilelor asupra carora a fost instituit schestrul asigurator.

"Decizia de expropriere se emite si isi produce efectele in conditiile prezentei legi, in situatia in care, proprietarii imobilelor sau mostenitorii legali ai acestora au bunurile imobile supuse unor masuri asiguratorii de catre organele de urmarire penala/executare silita sau sunt ipotecate ca efect al unor contracte de imprumut. In situatia prevazuta la alin. (3), cu 30 de zile inainte de data emiterii deciziei de expropriere, expropriatorul notifica organelor de urmarire penala/de executare silita si/sau creditorului, asa cum acestia sunt inscrisi in evidentele de carte funciara, faptul ca bunul imobil supus masurilor asiguratorii/procedurilor de executare silita sau ipotecii, dupa caz, face obiectul procedurii de expropriere, solicitandu-le sa instituie masurile asiguratorii sau poprirea asupra sumelor care vor rezulta din procedura de expropriere, comunicandu-le datele de identificare a bunului imobil, datele de identificare a proprietarilor, valoarea imobilului, precum si orice alte informatii pe care expropriatorul le considera necesare.

In termen de 15 zile de la emiterea notificarii prevazuta la alin.(3), organul de urmarire penala/de executare silita si/sau creditorul comunica expropriatorului daca intentioneaza sa dispuna masurile 7 asiguratorii sau poprirea asupra sumelor care urmeaza a fi consemnate in contul proprietarului imobilului, ca urmare a exproprierii pentru cauza de utilitate publica", potrivit sursei citate.

Propunere legislativa privind completarea Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local a fost trimisa spre reexaminare, pe 15 decembrie, de Klaus Iohannis. Pe 21 iunie, 51 de deputati UDMR, USR, minoritati si neafiliati au contestat la Curtea Constitutionala propunerea legislativa, judecatorii CCR respingand obiectia de neconstitutionalitate.

Astfel, Legea a fost trimisa spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis pe 23 iunie.
Una dintre legile importante, adoptate de Parlament, in privinta manualelor scolare din invatamantul preuniversitar, a fost declarata neconstitutionala, in ansamblul sau, de catre CCR, pe motiv ca a fost adoptata prin votul majoritatii absolute, si nu prin procedura uzitata in cazul adoptarii legilor ordinare. Actul normativ, trimis la promulgare la sfarsitul lunii mai, a fost atacat de catre senatorii PNL si USR, Curtea dandu-le dreptate. Motivarea a fost publicata, la inceputul acestei saptamani, in Monitorul Oficial.

Concret, cei 27 de senatori ai PNL si USR, care au atacat, la Curtea Constitutionala, Legea manualului scolar, in ansamblul ei, dar si articolul 111 din acest act normativ, in special, au facut sesizarea chiar in ziua in care Parlamentul a trimis-o la promulgare, respectiv pe 31 mai 2018.

Legea manualului scolar a fost initiata de Guvern si inaintata Camerei Deputatilor in data de 7 martie. In expunerea de motive s-a aratat necesitatea ca, in procesul compunerii manualelor scolare noi, Ministerul Educatiei Nationale trebuie sa finalizeze achizitia de manuale scolare, respectand termenele legale pentru derularea etapelor licitatiilor.

In prezent, statul roman, prin Ministerul Educatiei Nationale, plateste manualele scolare noi, dar nu detine si drepturile de publicare, nefiind proprietarul manuscriselor sau al produselor informatice aferente. Acestea raman ale editorilor, astfel incat orice modificare la manual se poate realiza numai cu acordul lor. In acest context, licitatiile pentru manualele scolare noi sunt mult intarziate, iar, atat timp cat nu sunt considerate bunuri de interes pubic, situatia manualelor scolare risca sa fie reiterata anual.

Atacata in ziua trimiterii la promulgare

In 29 martie, proiectul de lege a fost adoptat de catre Camera Deputatilor si trimis Senatului, care este camera decizionala. La data de 22 mai, Senatul Romaniei a adoptat, la randul sau, Legea manualului scolar, dar, la 31 mai, a trimis-o, spre promulgare, presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

In aceeasi zi, 27 de senatori apartinand grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal si Uniunii Salvati Romania au atacat legea la Curtea Constitutionala, invocand faptul ca actul normativ este neconstitutional, deoarece a fost adoptat in regim de lege organica, incalcandu-se astfel principiul bicameralismului functional, fiind dezbatut si adoptat cu incalcarea dispozitiilor Constitutiei.

CCR: Legea incalca prevederile constitutionale privind adoptarea

In motivarea hotararii, judecatorii CCR au constatat ca Legea manualului scolar este o lege cu caracter ordinar, care are ca obiect de reglementare un element conex invatamantului preuniversitar, respectiv instrumentul de lucru al elevului care reflecta programa scolara aferenta disciplinelor sau modulelor de pregatire din curriculumul national, nicidecum care sa priveasca organizarea generala a invatamantului. In aceste conditii, Curtea Constitutionala arata ca legea a fost adoptata de Parlamentul Romaniei cu majoritatea ceruta de Constitutie pentru o lege organica, deci cu majoritate absoluta, fiind incalcate astfel procedurile de adoptare a legilor ordinare.

Acesta este motivul procedural pentru care, in 18 iulie, CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de senatorii Opozitiei si a constatat ca legea este neconstitutionala in ansamblul sau. Decizia CCR este generala si definitiv obligatorie.

Pentru ca a fost votata cu majoritate absoluta, si nu cu majoritate simpla, Legea manualului scolar a fost declarata neconstitutionala in ansamblul sau. CCR a dat dreptate PNL si USR.
Guvernul pregateste o noua metoda de penalizare a proprietarilor de masini care polueaza, un proiect de lege al taxei auto urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Intrebata de proiectul privind noua taxa auto, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, ca la aceasta metoda de penalizare a poluatorilor lucreaza specialisti din mai multe ministere.

"Atunci cand emit un ordin de ministru, scot o ordonanta de urgenta, un HG, un proiect de lege, intotdeauna ele sunt foarte bine fundamentate si inclusiv fac dezbatere publica astfel incat sa nu am niciun fel de fisura in adoptarea acelui act normativ. Asa va spun si de data aceasta. Am spus ca undeva pana la sfarsitul anului pentru ca ne dorim sa luam absolut la mana, impreuna cu colegi de la Ministerul Transporturilor, RAR, Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei, pe toate partile, analiza acestei viitoare metode de penalizare a poluatorului in sensul ca nu dorim ca ea sa mai fie atacata, contestata si sa castige cineva in instanta. Adica din toate punctele de vedere sa ne asiguram", a spus Gratiela Gavrilescu.
07-08-2018
Obligatiile fiscale reprezentand impozit pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plati anticipate comunicate contribuabililor se anuleaza, din oficiu, de catre organul fiscal central competent prin emiterea unei decizii de anulare, arata un proiect normativ publicat marti de ANAF.

"Decizia de anulare se comunica contribuabilului conform Codului de procedura fiscala. De asemenea, dispozitiile legale in cauza, prevad si faptul ca, in cazul in care, anterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.25/2018, au fost emise decizii de plati anticipate, dar care nu au fost comunicate contribuabililor, acestea nu se mai comunica de catre organul fiscal central competent, iar obligatia fiscala in cauza se scade din evidenta analitica pe platitor pe baza borderoului de scadere", explica initiatorii proiectului.

Totodata, "in cazul in care, organul fiscal competent nu a emis deciziile de plati anticipate pentru anul 2018, acestea nu se mai emit".

Pe de alta parte, "in situatia in care impozitul pe venit stabilit prin decizii de plati anticipate comunicate contribuabililor, anulat conform prevederilor legale mai sus prezentate, a fost stins, se poate solicita restituirea acestuia in conformitate cu prevederile art. 168 din Codul de procedura fiscala".

Astfel ca ANAF a decis elaborarea unei proceduri care sa reglementeze modul de punere in aplicare a dispozitiilor legale de catre organele fiscale centrale competente, precum si de catre contribuabili.

Prin acest proiect de act normativ se propun urmatoarele:

1. aprobarea procedurii privind modalitatea de anulare a obligatiilor fiscale reprezentand impozit pe venit, stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plati anticipate comunicate contribuabililor, modalitatea de scadere din evidenta pe platitor a obligatiilor fiscale reprezentand impozit pe venit, stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plati anticipate necomunicate contribuabililor, depunerea si solutionarea cererii pentru aplicarea dispozitiilor art. 168 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul obligatiilor fiscale anulate si stinse;

2. Aprobarea modelului, caracteristicile de tiparire, modului de difuzare, de utilizare si de pastrare al Deciziei de anulare a impozitului pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plati anticipate.
Un proiect normativ postat marti pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - ANAF - descrie noile proceduri prin care contribuabilii persoane fizice vor completa declaratiile de impunere anuala, respectiv Formularele 200, 201 sau Declaratia Unica.

"Pentru veniturile realizate in anul 2017, definitivarea impozitului anual datorat se realizeaza de organul fiscal central competent, prin emiterea unei decizii de impunere, pe baza datelor declarate de contribuabili in Declaratia privind veniturile realizate din Romania (Formular 200), Declaratia privind veniturile realizate din strainatate (Formular 201) sau in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, dupa caz".

In vederea aplicarii unitare a dispozitiilor legale si a procedurilor de administrare a impozitului pe veniturile realizate de persoanele fizice in anul 2017, prin proiectul de ordin se propun urmatoarele:

a) aprobarea procedurii de stabilire a impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice si de emitere a deciziilor de impunere anuala. Procedura reglementeaza urmatoarele aspecte: termenul de procesare a declaratiilor de impunere anuala, operatiunile efectuate de organul fiscal in procesul de stabilire a impozitului anual (procesarea declaratiilor, emiterea si comunicarea deciziilor de impunere anuala) si stabilirea venitului net anual impozabil si a impozitului anual datorat;

b) aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult si a cheltuielilor admise cu bursele private, acordate potrivit legii. Procedura reglementeaza urmatoarele aspecte: operatiunile efectuate de organul fiscal in procesul de solutionare a cererilor privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor noprofit/unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, termenul de procesare a cererilor si modalitatea de stabilire a cheltuielilor admise cu bursele private si a sumelor de virat in contul entitatilor nonprofit/unitatilor de cult;

c) aprobarea modelului si continutului Formularelor 250 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice" si 251 "Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice", utilizate pentru definitivarea impozitului anual datorat de persoanele fizice.
Legea privind raspunderea civila auto (RCA) are zilele numarate. Dupa numai un an de la intrarea in vigoare, legea va fi modificata radical in favoarea firmelor de asigurari.

Noua lege privind RCA, intrata in vigoare in iulie 2017, care a constrans asiguratorii sa pastreze tarifele in anumite marje, va fi modificata radical. Si nu in favoarea clientilor.

Din momentul in care noile norme au fost implementate, asiguratorii - care si-au vazut profiturile amenintate - au demarat o ampla actiune de lobby la Bruxelles, reusind, in cele din urma, sa puna cu botul pe labe Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Pe 23 iulie a.c., Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE a transmis ASF o scrisoare in care anunta etapa premergatoare deschiderii procedurii de infringement privind modalitatea de transpunere in legislatia nationala a unor dispozitii continute in Directiva Solvabilitate II si in Directiva privind asigurarea auto, cu scopul de a asigura convergenta legislatiei nationale cu directivele europene in materie.

Dupa numai doua zile, ASF a anuntat ca a creat un grup de lucru extins care va analiza efectele noii legislatii cu privire la asigurarea RCA si va identifica solutii de imbunatatire a acesteia. Mai direct spus, normele vizate de infringement vor fi macelarite.

Legea RCA, lovita in trei puncte esentiale

O prima modificare ce va fi adusa Legii RCA vizeaza eliminarea plafonului cheltuielilor administrative efectuate de asiguratori, ne-au declarat surse avizate. Conform legii adoptate in iulie 2017, aceste cheltuieli au fost plafonate la 25% din valoarea RCA. Spre exemplificare, daca o polita costa 100 lei, cheltuielile de administrare ale asiguratorului nu pot depasi 25%. Astfel, pretul politelor nu poate creste artificial. Prin modificarea legii se va ajunge la situatia de dinainte, in care cheltuielile de administrare ale firmelor de asigurare se ridicau la

60-70% din valoarea politelor RCA. Aceasta va duce, implicit, la cresterea preturilor. Practic, eliminarea plafonului de cheltuieli administrative existent in Legea RCA va reprezenta principala cauza a cresterii pretului politelor RCA in viitorul apropiat.

O alta modificare importanta ce va fi operata de catre ASF este eliminarea Factorului N, indice care se aplica actualmente soferilor cu grad ridicat de accidente. Valoarea acestui indice a fost stabilita, anul trecut, la 1,36. Astfel, in prezent, soferii care au provocat mai multe accidente primesc de la asiguratori oferte RCA al caror pret este calculat prin inmultirea tarifului de referinta cu 1,36 si cu coeficientul aferent clasei de bonus-malus. In mare, asta inseamna ca asiguratorii nu pot percepe ce pret vor ei pentru acest tip de clienti. Odata eliminat Factorul N din lege si din norma, firmele de asigurari vor avea libertatea de a impune orice pret vor considera de cuviinta pentru acesti soferi. Masura nu este menita, insa, sa loveasca doar in teribilisti, ci tinteste o alta categorie de clienti, mult mai importanta: transportatorii. Prin natura activitatii, acestia inregistreaza, de regula, mai multe daune, astfel ca pe viitor risca sa fie "penalizati" cu prime RCA uriase.

Nu in ultimul rand, se va modifica prevederea din lege prin care firmele de asigurari sunt constranse sa notifice ASF cu minimum 60 de zile inainte de a opera modificari de pret. Eliminarea acesteia va da libertatea asiguratorilor sa modifice tarifele RCA oricand doresc, poate chiar saptamanal. Ca urmare, in viitor ASF va avea un rol pur decorativ in aceasta chestiune. Asiguratorii vor "face legea" pe piata la fel ca inainte de iulie 2017, iar afectati vor fi cei aproximativ 8 milioane de proprietari de autoturisme din Romania.

Gratie legislatiei RCA inca in vigoare, prima medie RCA anualizata a fost de 589 lei in primul trimestru din 2018, cu 19% mai mica fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, profiturile raportate de firmele de asigurari sunt unele record.

ASF, pusa la colt, isi modifica propria lege

ASF a anuntat luni, printr-un comunicat, ca grupul de lucru care va analiza legislatia RCA va include reprezentanti ai Autoritatii, ai asociatiilor de protectie a consumatorilor, ai pietei de asigurari si de intermediere in asigurari, ai asociatiilor de transportatori, reprezentanti ai unitatilor reparatoare, ai RAR, Consiliului Concurentei, reprezentanti ai producatorilor auto si sistemelor specializate in domeniu.

"Dupa un an de aplicare a noii legislatii RCA, in care schimbarile radicale aduse de aceasta au asigurat o mai buna sustinere a intereselor cetatenilor si a mediului economic romanesc, este momentul unei analize. In plus, prin solicitarea UE, trebuie sa ne asiguram de convergenta legislatiei romanesti cu cea europeana, aspect de asemenea prioritar pentru noi. In acelasi timp, nu vom face rabat de a apara drepturile si interesele cetatenilor romani, eventualele modificari aduse urmand a fi sustinute de abordarile prevazute de cadrul european din perspectiva reglementarii, supravegherii, controlului, a aplicarii unor noi reguli de conduita corecte pentru piata romaneasca", a declarat Leonardo Badea, presedintele ASF.

La randul sau, Cornel Coca-Constantinescu, vicepresedintele ASF responsabil cu sectorul Asigurari-Reasigurari, a subliniat ca piata asigurarilor s-a stabilizat in ultimul an si ca analiza grupului de lucru ar trebui sa identifice zonele unde pot fi aduse imbunatatiri: "Piata asigurarilor, in ultimul an, s-a stabilizat si a devenit mai predictibila, indreptandu-se spre atingerea dezideratului de piata matura. Aceste aspecte au functionat in avantajul asiguratilor prin stabilizarea tarifelor si cresterea calitatii serviciilor. Dialogul cu asociatiile de consumatori sau alte asociatii care urmaresc interesele asiguratilor, dincolo de interesele lor comerciale, ramane un factor esential pentru buna functionare a intregului sistem. Analiza pe care o propunem ar trebui sa identifice zonele unde putem aduce imbunatatiri, avand in vedere ca societatea, economia si implicit asigurarile se afla intr-o continua evolutie, la care trebuie sa ne adaptam prin identificarea celor mai bune solutii".
Legea pensiilor va fi prezentata joi, in ansamblu, va ramane o luna in dezbatere publica, apoi va fi avizata de alte ministere, pentru a se transforma in proiect de lege al Guvernului si va ajunge in Parlament, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

"Joi va fi prezentarea legii in ansamblu. Vor fi cateva noutati. Va ramane o luna in dezbaterea publica. Fiecare cetatean al Romaniei poate trimite adresa la Ministerul Muncii in care sa spuna ce il deranjeaza in aceasta lege. Vom avea discutii cu organizatiile de pensionari din toata Romania, ne vom deplasa in teritoriu pentru a sta de vorba cu organizatiile de pensionari din diferite judete ale tarii. In luna septembrie, dupa ce se incheie dezbaterea publica de o luna, va trece prin avizarea altor ministere, ca sa se transforme in proiect de lege al Guvernului, apoi va ajunge in Parlament, unde va fi dezbatuta. Cred ca e in interesul fiecarui pensionar din aceasta tara ca aceasta lege sa fie cat mai repede adoptata, pentru ca urmeaza o perioada ca sa fie facute calcule pentru cinci milioane de pensii. Ca sa putem sa o aplicam pe noua formula care aduce o crestere in plus fata de formula actuala, automat ar trebui sa o avem cat mai repede adoptata", a explicat Olguta Vasilescu.

In opinia acesteia, vor fi foarte putine modificari, aceasta fiind realizata cu ajutorul celor mai buni profesori in dreptul muncii.

"Cred ca dupa ce o sa prezentam legea o sa se observe ca sunt foarte putine, spre deloc, modificari de facut pe ea. Sigur ca ea intra in dezbatere parlamentara, parlamentarii pot sa vina cu amendamente, dar mi-e greu sa cred ca s-ar putea face foarte multe modificari, pentru ca am calculat-o un an, am facut toate simularile posibile, am stat de vorba cu ceea ce inseamna cei mai buni profesori de dreptul muncii din Romania. Eu cred ca ar fi foarte putine lucruri de contestat in ea. Si cu atat mai mult cu cat au vazut-o si marii constitutionalisti ai acestei tari. Deci, sa vina sa spuna domnul Klaus Iohannis ca e neconstitutional in ea... Sigur ca poate sa o faca .O sa vedem. Adevarul e ca, la cat a contestat, cred ca 37 de legi numai in ultima luna, e posibil orice", a afirmat ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, legea va intra in vigoare etapizat. In 2019 va creste punctul de pensie la 1.265 lei, "ramanem pe actuala legislatie, chiar daca legea este adoptata de Parlament la sfarsitul acestui an cum speram sa se intample". In 2020 punctul de pensie va ajunge la 1.775, lei plus 10%, care va fi acordul global, iar in 2021 avem punctul de pensie la 1.875 cand deja intra in vigoare valoarea punctului de referinta (vpr), care va fi de 75 lei, care se inmulteste cu numarul de puncte acumulate, si 2022 va fi acest indicator nou plus inflatia.

"Acele persoane care au acelasi stagiu de cotizatie vor avea acelasi numar de puncte, ca sa aiba aceeasi pensie, dar in acelasi timp ii departajam si pe ceilalti care pana acum erau la acea pensie minim garantata de 640 lei, anul acesta, cu patru ani, cinci ani stagiu de cotizare. Lor le iesea pe contributivitate 100 - 200 lei si statul crestea pana la 640 lei, dar ei ii prindeau din urma pe cei care au cotizat poate 20-30 de ani, avem cazuri de persoane care au lucrat pe salariul minim pe economie, femei de serviciu, cei care au lucrat in comert, si aceia aveau pensiile tot de 640 lei, dar ale lor erau muncite, erau pe contributivitate. Prin aceasta lege aducem nou ca orice an in plus pe care il ai, si de contributivitate si de lucru, automat te diferentiaza de ceilalti", a precizat ministrul Muncii.

Ea a mentionat ca s-a intarziat un an cu legea, care "a fost lucrata" inca de anul trecut, din octombrie, pentru ca timp de un an au fost facute simulari pe ea, s-a recalculat, s-au luat "zeci de mii" de dosare la mana pentru a se calcula pe diverse formule. Simularile au fost facute specialistii Casei Nationale de Pensii, care au muncit pentru a ajunge la un numitor comun pe patru legislatii.

"Au fost specialisti din teritoriu care s-au mutat in Bucuresti, sa poata sa lucreze la aceasta lege, si-au lasat familiile acasa. Deci chiar n-a fost o perioada usoara pentru ei, de aceea ar trebui cu totii sa le apreciem efortul. Pe valoarea punctului de referinta, acest vpr, am avut mult mai multe formule pe care le-am luat in calcul, le-am analizat pe zeci de mii de dosare sa ajungem la un numitor comun pentru patru legislatii. Cum am ajuns la 25 de ani la acest paramentru care se calc cu vpr? Este vechimea medie prevazuta in 4 legislatii.(...) Stagiul de cotizare complet ramane la 35 de ani. Pentru a se pensiona cineva fara niciun fel de penalizare, trebuie sa aiba 65 de ani, plus 35 ani stagiu complet de cotizare", a mai spus Olguta Vasilescu.

Potrivit acesteia, in lege exista un articol care precizeaza foarte clar ca, daca in urma recalcularii, se ajunge in situatia in care punctajul este mai mic, adica ar trebui sa fie o pensie mai mica, atunci se acorda pensia aflata in plata. "Este o lege capitala si cred ca toata lumea intelege acest lucru. E o lege la care s-a lucrat foarte mult, pe care PSD si-a dorit-o foarte mult sa iasa intr-o forma buna. Sigur ca vom auzi tot felul de critici...", a mai afirmat ministrul Muncii.
06-08-2018
Agentiile de turism sunt nevoite ca, pana la finalul acestui an, sa gaseasca o modalitate de garantare a pachetelor turistice, fie ca vor infiinta un fond mutual, fie ca vor gasi o alta solutie pentru a-si proteja turistii, a afirmat luni, Bogdan Trif, ministrul Turismului.

"Toate agentiile de turism trebuie sa aiba un sistem de garantare 100%. Daca turistul alege sa-si cumpere un pachet de servicii turistice din alta tara, unde nu exista asigurare, este problema persoanei respective, dar atunci cand firma o sa intre in insolventa si nu o sa beneficieze de serviciile contractate o sa ramana cu paguba (...) Eram pe doua proceduri de infringement pe netranspunerea Directivelor europene privind garantarea 100% a pachetelor de servicii turistice. Predecesorii mei, din pacate, nu au avut curaj sa faca acest lucru, motiv pentru care am ajuns in situatii destul de delicate. In afara de procedurile de infringement, am avut insolvente rasunatoare si cel mai elocvent exemplu este cazul Omnia, de anul trecut, unde prejudiciul a fost undeva la 8 milioane de euro, iar polita de asigurare doar de de 50.000 de dolari. Putem sa facem un calcul simplu cand impartim 50.000 de dolari la 8 milioane si constatam ca romanii au fost pagubiti, pot spune chiar tepuiti, pentru ca au pierdut si banii si nu si-au efectuat nici concediile", a spus Trif, citat de Agerpres.

Acesta a explicat ca, deocamdata, licentierea agentiilor de turism se va face pe sistemul actual.

Ordonanta de transpunere a Directivei 2302/2015 privind garantarea pachetelor turistice prevede ca agentul economic poate sa-si aleaga forma de garantare, fie ca este asigurare, scrisoare de garantie bancara sau fond mutual, solutii care pot fi cumulate sau pot fi folosite individual. Important este ca pachetul sa fie asigurat. Ca masura suplimentara de protectie pentru turisti, ministerul a modificat si conditiile de licentiere pentru agentiile de turism. Astfel, operatorii economici titulari ai licentelor de turism pentru activitatea de organizare sunt obligati sa aiba un capital social de cel putin 25.000 de lei. In prezent, pentru licentierea operatorilor economici este necesar un capital de 200 de lei.

In plus, ministerul atrage atentia asupra faptului ca in momentul in care sunt cumulate doua servicii, de exemplu cazare si transport, atunci turistul achizitioneaza un pachet turistic ce trebuie obligatoriu asigurat de catre agentia organizatoare.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca legea pensiilor, ce va fi pusa in dezbatere saptamana viitoare, va face dreptate pentru multi pensionari, veniturilor lor urmand sa se dubleze pana in 2021.

"Cel mai tarziu joi, saptamana care urmeaza, va fi pus in transparenta decizionala si vor incepe si consultarile. Fondul de pensii crestere semnificativ, dar impactul bugetar este acoperit. Nu sunt probleme din punct de vedere al impactului bugetar", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Presedintele PSD spune ca toate cresterile vor fi etapizate, pensiile urmand sa se dubleze pana in 2021.

"Luna iulie va fi cu inflatie negativa. Ghinion. A crescut punctul in 2018 la 1.100 de lei, deci cu 10%, va creste de 1265 lei in 2019. In 2020 punctul de pensie se dubleaza. Este cea mai mare crestere care a existat vreodata, cred ca nu numai in Romania, a punctului de pensie. Cresterile vor fi etapizate. Noua lege a pensiilor va schimba lucrurile in bine pentru foarte multi pensionari, fiecare pensie va fi cel putin dublata in 2021. Cum se calculeaza? Valoarea punctului de referinta care este 75 se inmulteste cu numarul de puncte in perioada in care ai muncit si iti da pensia. Daca ai 40 de puncte acumulate inmultite cu 75, ceea ce foarte multi au, obtii o pensie de 3.000 de lei", a explicat liderul PSD.

"Aici sunt niste date extrem de interesante si ravasitoare. In 2016, 3,639, 746 de pensionari romani aveau pensia sub 1.000 de lei. In 2018, 929 de pensionari romani i-am scos din acea categorie si au mai mult. Acesta este doar un prim pas. Intre 1,500 si 2.000 azi sunt mai mult cu 327,609 de pensionari romani. Aceasta e o crestere foarte mare. O sa vedeti ce rezultate apar in anul viitor pe evolutia unor pensii in cazuri concrete din piata reala", a completat Dragnea.